Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Правят се проверки на всички язовири на територията на област Видин

Започна голямото чистене в наводнените видински села в общините Ружинци и Чупрене

"Критичната ситуация е преодоляна", каза областният управител на Видин Кръстьо Спасов

25
Спасители вадят отнесена от пороя кола в село Плешивец община Ружинци 25 април 2014 година
Снимка: Йорданка Петрова

"Критичната ситуация е преодоляна и вече се нормализира обстановката в общините Ружинци и Чупрене", обяви областният управител на Видин Кръстьо Спасов при обиколката си в бедстващите села на двете видински общини. В засегнатите от придошлите води села се провеждат аварийно-спасителни дейности по поддържането на язовири, почистването на речните корита, укрепването на критичните участъци от пътища, мостове и бреговете на реките.   

"Оценявам като професионална и своевременна реакцията на компетентните служби в региона. Благодарение на бързата и адекватна подкрепа на правителството и лично на председателя на Народното събрание Михаил Миков се предприеха активни действия за оказване на помощ в бедстващите райони. След посещението си вчера Михаил Миков осигури и 9 000 литра питейна вода за селата с нарушено водоснабдяване", каза инж. Спасов, който е и председател на Областния кризисен щаб.   

От подразделенията на МВР на място действат постоянни оперативни групи. Пет екипа на Пожарна безопасност отводняват къщи в пострадалите от придошлите води села. 25 служители на Пожарна безопасност, Гражданска защита и полицията са изчистили от дървета и храсти преливника на язовира над село Гюргич. Разрушените участъци по пътя до язовира са възстановени. Осигурено е постоянно наблюдение на съоръжението.

село Плешивец бедствие 25 април 2014 годинаДнес в двете бедстващи общини бяха експерти от Министерството на  труда и социалната политика, водени от министър Росица Янкова, която обяви, че веднага влиза в ход програма за временна заетост за аварийни дейности.

"355 безработни от общините Ружинци и Чупрене ще бъдат наети по програмата за времена заетост. Те ще работят по отстраняване на щетите през следващите 3 месеца, на 4-часов работен ден, на две смени"
, каза при посещението си във Видинска област Николай Николов, заместник изпълнителен директор на Агенцията по заетостта.

С еднократна финансова помощ до 325 лева ще бъдат подпомогнати 470 домакинства от пострадалите при наводненията в двете общини. Това съобщи при посещението си в засегнатите населени места заместник изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Янита Манолова.

Община Чупрене бедствено положение 25 април 2014 годинаВиК работи по отстраняването на авариите в селата Дражинци, Бело поле, Плешивец и Гюргич, които до края на деня ще бъдат отстранени.  

Днес екип на Областна администрация Видин, Пътно управление и Пожарна безопасност извърши проверка на състоянието на засегнатите от наводненията пътни участъци. Екипи на пожарната изваждаха от реката, която минава през село Плешивец, завлечените вчера от водата три автомобила на Венцислав Драганов.

"В момента обстановката в село Плешивец е спокойна. 25 безработни ще започнат работа от понеделник по отводняване и почистване", каза кметският наместник Ненчо Лозанов.

"Възстановен е пътят до язовира над село Гюргич, за да може да се следи нивото на водата. Изчистен е преливникът на язовира", каза кметът на община Ружинци Венцислав Ванков.

Областният управител на Видин Кръстьо Спасов в бедстващото село Плешивец 25 април 2014 годинаСледи се постоянно нивото на река Тимок в Брегово и на река Дунав. В момента няма данни за тревожно покачване на водите. Взети са мерки за укрепване на дигата, предпазваща гр. Брегово от наводнение. От миналата седмица тече проверка на всички язовири на територията на област Видин. Към момента няма опасност те да прелеят и не представляват заплаха за населението.

"Областният кризисен щаб, всички компетентни институции, кметовете на общини и населени места работят в добро взаимодействие и своевременно изпълняват мерките по плана за защита на населението", така областният управител на Видин оцени видяното в бедстващия район.

Фоторепортер: Йорданка Петрова

Вижте още

Съдят бивш председател на читалище за откраднати пари

Районна прокуратура – Монтана внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Т.В., привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 202, ал. 1, вр. чл. 201 от НК. От 2012 г. обвиняемият Т.В. бил председател на настоятелството на народно читалище в с. Стубел към Община Монтана. В това качество той отговарял за..

публикувано на 25.10.21 в 17:29

307 активни случаи на коронавирус в община Мездра

90 нови случаи на заразени с Covid-19 са регистрирани в община Мездра за времето от 18 до 24 октомври, включително. Това показват данните от Регионална здравна инспекция - Враца. 83-ма от тях се намират под домашно лечение, а останалите 7 са настанени в лечебни заведения. 59 от новорегистрираните положителни случаи са в гр. Мездра, 31 - в 15..

публикувано на 25.10.21 в 16:56

88 деца в област Видин са в приемни семейства

Днес се отбелязва Денят на приемната грижа . Обявен е през 2016 г. от Националната асоциация за приемна грижа.  "Има два вида приемни семейства - професионални и доброволни. На територията на област Видин има само едно доброволно. Към края на септември общият брой на вписаните приемни семейства е 87. В 72 от тях са настанени 88 деца. Свободните..

публикувано на 25.10.21 в 15:37
Златко Живков

Общините в България искат 1 милиард повече в следващия бюджет

Близо 1 милиард лева повече искат общините в бюджета за следващата година. Като член на Управителния съвет кметът на Монтана Златко Живков представи необходимата актуализация пред Националното сдружение на общините на Република България. Общата изравнителна субсидия трябва да нарастне от 329 на 459 милиона лева. "Имаме различни компоненти..

публикувано на 25.10.21 в 14:55

31 октомври е крайният срок за местните данъци

Община Белоградчик напомня, че съгласно Закона за местните данъци и такси, на 31 октомври изтича крайният срок за плащане на данък недвижими имоти, такса битови отпадъци, данък превозни средства и патентен данък. Плащането може да стане в брой или чрез ПОС терминал на касите на Центъра за услуги и информация в сградата на общината или с банков превод..

публикувано на 25.10.21 в 12:14

Несъобразена скорост преобърна автомобил

Около 00 часа във вчерашния ден на кръстовището на РП III-101 с ул. "Първа" в с. Мърчево, общ. Бойчиновци, е възникнало ПТП с лек автомобил, управляван от 19-годишна жителка на обл. Враца.  В автомобила са пътували 4-ма пътници : 3-ма жители на обл. Враца – момиче на 16 г. и двама мъже на 18 г. и 22 г. и жител на гр. София на 17 г.  Поради..

публикувано на 25.10.21 в 10:21

Част от проблемите с водата в Лом са решени

Във видео обръщение кметът на община Лом д-р Георги Гаврилов поднесе извинение на съгражданите си за десетките водни аварии, които бяха причината за честото спиране на водата в  града и съседните села. В продължение на повече от две седмици екипи на „ВиК” – Монтана и Лом  извършваха аварийни  ремонти на водопроводната мрежа в Лом и село Дори дол,..

публикувано на 25.10.21 в 10:08