Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 април 2014

Снимка: Анжела Каменова

Изграждането на пречиствателна станция за отпадъчни води във Видин започна със символична първа копка в Южната промишлена зона на града. Строежът на обекта е по проекта за водния цикъл, който се изпълнява от декември 2013 година. "Пречиствателната станция е с капацитет да обслужва 56 000 жители. Тя е втори, завършващ етап на целия воден, както обичаме да го наричаме- проект за над 75 милиона лева, който се реализира на територията на Видин"- съобщи кметът Герго Гергов. Стойността на пречиствателната станция е 25 милиона лева, а целият проект е за над 75 милиона лева. Близо 58 милиона от тях са осигурени по Оперативна програма "Околна среда", а националното финансиране е в размер на 14 милиона лева. Финансирането от страна на Община Видин е намалено от близо 10 милиона, на 2 милиона и 700 хиляди лева, съобщи кметът Герго Гергов. Областният управител Кръстьо Спасов пожела успех на проекта и отбеляза, че изграждането на модерна ВиК инфраструктура е сред приоритетите, заложени в Стратегията за развитието на  региона. Досега са извършени 30% от дейностите по проекта за водния цикъл на Видин. Изпълнението му трябва да приключи до началото на октомври.

Заради изкопни дейности по проекта за водния цикъл в различни части на град Видин се налага да бъде спряно водоподаването, информират от ВиК- Видин. Днес до 17,00 ч. водя нямаше в участъка: ул."Христо Ботев" от ул."Широка" до ул."Бърни Бончев"; ул."Акад.Стефан Младенов"; ж.к."Васил Левски" бл.3, бл.4 и бл.5 ("Илюшин"); част от ж.к."Христо Ботев". На 29 април /вторник/ от 9,00 до 17,00 ч. ще бъде спряно водоподаването за всички абонати, които се намират в участъка между бул. "Панония", ул."Теодосий Търновски", ул."Редута" и ул."Владикина".

Управляващият орган на Оперативна програма "Околна среда" със свои писма наложи финансови корекции на всички големи водни проекти в България, включително на Община Враца, съобщават от местната администрация. Предвидената финансова корекция за Враца е 4,6 милиона лева. Тези финансови корекции са свързани с процедурата по възстановяването на финансирането по оперативната програма, което бе спряно преди няколко месеца от Европейската комисия. Кметът Николай Иванов съобщи, че Община Враца ще внесе пред Управляващия орган аргументирани възражения. Той изрази надежда, че очаква възраженията да бъдат приети, а финансовите корекции- отменени. Наложените финансови корекции за Община Враца са за пет от договорите по Интегрирания проект за воден цикъл на града- за техническа помощ, за строителния мениджмънт и строителен надзор, за ВиК мрежата- Етап I, за реконструкцията на Пречиствателна станция и за доставката на помпи. Тези договори са сключени след провеждане на обществени поръчки в периода 2010 - 2011 г., допълват от местната администрация. На заседанието на Националното сдружение на общините е било взето и решение за спешна среща с премиера, за да се търси решение за изход от ситуацията.  

Продължава възстановяването на пострадалото от пороя преди дни село Гюргич, община Ружинци. "Наетите от държавата за отстраняването на щетите в селото започнаха работа от днес на две смени", каза за Радио ВИДИН кметският наместник в селото Иван Петков и добави: "25 души бяха назначени, но един човек се отказа и останаха 24. Вече сме почистили площада от наносите и пътя около параклиса. В събота и неделя ни предстои събор и искаме до тогава да приведем в ред поне площада и главната улица." Вече е възможно и пътуването до язовира над селото. Състоянието му е нормално. Продължава контролираното изпускане на водата.

31 работодатели и 127 безработни взеха участие в трудова борса във Видин, организирана от Агенцията по заетост и "Бюро по труда" във Видин. На нея свободни работни места представиха работодатели от Видинска област, които обявиха 48 работни места. Работодателите бяха представени основно от областта на строителството, шивашката промишленост и транспорта. Безработицата във Видинско през месец март е близо 25 процента, съобщават от Бюро по труда Видин. Спрямо предходния месец е регистрирано увеличение с 1,69 пункта. Във Видинска област близо 9500 души са без работа, като най-висока е безработицата в община Грамада - 40 процента.

Близо 260 тона боклуци бяха събрани в Монтана по време на акцията "Да изчистим България за един ден на 26 април", предаде Любо Андреев. Активността на населението е била слаба, а част от работата е продължила и в неделния ден, съобщи кметът Златко Живков. На регионалното депо са извозени 123 тона битови и 132 тона строителни отпадъци.

Над 5000  доброволци  взеха участие в инициативата "Да изчистим България за един ден" в събота в Плевен. Над 202 тона битови отпадъци  бяха събрани в града и извозени. Кметът на Община Плевен Димитър Стойков и служители от общинската администрация почистиха Скобелев парк. В кампанията активно се включиха  Окръжна и Районна прокуратури, Военно формирование 22160, фирми, организации, партии, училища и НПО.

Белоградчишката крепост и Римското кале бяха основно почистени и приведени в приятен вид, съобщават от местната администрация в града на скалите след провелата се през почивните дни кампания на bTV "Да изчистим България за един ден". Общо 5 650 кг отпадъци бяха извозени и депонирани до късния следобед в събота на регламентираното сметище. Участници в акцията бяха служители от Общината, 45 души от програмите по заетсот, хората от селата, организирани и ръководени от кметските наместници. Общо 670 доброволци от институции и звена в града на скалите почистваха Белоградчик: МБАЛ Белоградчик, ОДЗ "Иглика", Дома за деца, лишени от родителска грижа "Надежда" и Преходно жилище, двете училища в града, читалище "Развитие" и Младежки дом, клубовете на пенсионера и инвалида, Дирекция "Социално подпомагане", Дирекция "Бюро по труда", Гранична полиция  и Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението", Военно поделение, Пътно поддържане, Горско стопанство, Пътнически превози, Хотел "Скалите", неправителствени организации и такива от частния сектор. Участниците бяха разпределени за почистването на 24 района. Община Белоградчик благодари на всички, които почистваха града и региона.

39 740 кг твърди битови отпадъци са събрани в община Мездра в Националната кампания "Да изчистим България за един ден", която се проведе на 26 април в цялата страна. За сравнение: м. г. до Регионалното депо край с. Косталево бяха извозени двойно повече боклуци- над 77 тона, а през 2012 г.- 62 260 кг. Причината за по-малкото количество събрани отпадъци сега бе лошото време, което попречи повече хора да излязат да чистят, съобщава Мирослав Гетов от Общината. В тазгодишната инициатива се включиха 1329 деца, младежи и възрастни. 395 от тях чистиха в гр. Мездра, а останалите 934-ма- в 27-те съставни села на общината, уточни Галина Иванова, ст. инспектор в Общинската екологична инспекция. Най-много доброволци имаше в Зверино и Царевец, където излязоха съответно 350 и 150 души. Следват: Крапец- 55, Игнатица, Лик и Люти брод- по 30, Долна Кремена и Върбешница- по 25. Миналата пролет участниците в кампанията бяха 2843-ма, а в първото издание на кампанията през 2012 г.- 2143-ма. В почистването се включиха Дружеството на инвалидите, Държавното горско стопанство, ж. п. секция- Враца, МБАЛ- Мездра, отделни частни фирми и политически партии, както и десетки граждани по местоживеене. В акцията взеха участие 50 служители в Общинската администрация (в т. ч. 40 от Общинско предприятие "Чистота") и 10 общински съветници. Почистени са обществени територии, паркове, междублокови пространства и сервитути на пътни артерии, както и 30 нерегламентирани сметища и замърсени зони на територията на общината.

Над 400 човека от  община Берковица се включиха в инициативата "Да изчистим България за един ден", съобщи Петя Генова. Над 10 нерегламентирани сметища бяха почистени. 69 520  тона боклук е извозен от Комунални дейности до депото в Монтана. Акцията продължава и следващата събота, тъй като поради лошото време някои учебни заведения отложиха почистването на отредените им обекти. Особено активни се оказаха частни фирми, общински и неправителствени организации, учебно-възпитателни  заведения, пенсионерските клубове и клубът на туристите-ветерани, Държавно лесничейство и Регионалната дирекция на горите.

Във Видин бе открит нов пенсионерски клуб. Той се намира в сградата, в която се помещаваше Нов български университет в кв. "Калето". "Създадохме условията и направихме този културен дом, но той нямаше да бъде толкова цветен, истински и изпълнен със съдържание, ако ви нямаше вас"- каза в приветствието си кметът на община Видин Герго Гергов. В клуба на пенсионера "Бъдин" членуват 60 представители на третата възраст. Председател на новия пенсионерски клуб е Веска Илиева. Видинският кмет подари на новодомците - кафе-машина. Той съобщи, че всички членове на пенсионерски клубове ще могат да посещават безплатно спортни и културни събития, организирани от общината. За празничното настроение се погрижиха децата от ЦДГ "Славейче" и пенсионерите от клуб "Синия Дунав", които подготвиха кратка литературно-музикална пограма.

Ученици от врачанското СОУ "Козма Тричков" изгледаха с интерес филма на режисьора Искрен Красимиров "Ботев: От голгота към свобода", съобщи Жоро Александров. Зрителите изпратиха с аплодисменти екипа, реализирал лентата, която се превърна в своеобразен урок по родолюбие. Прожекцията в актовата зала на школото беше част от проекта "Национални легенди". Повече от 100 деца, възпитаници на елитното врачанско училище, се запознаха с автора на филма и екипа му, реализирал продукцията. Ученици споделиха, че благодарение на филма, вече знаят повече за Христо Ботев и четата му, а учители бяха впечатлени от интереса на младото поколение към една от националните ни легенди.

Михаела Георгиева от IX "г" клас на ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин се класира на първо място на областния кръг на XIII националния ученически конкурс "Бог е любов" във възрастова група IX-X клас, съобщават от учебното заведение. Работата на Михаела е в направление проза (разказ или есе) по темата на конкурса "Нашите небесни покровители". Богомила Христова, също от IX "г" клас на езиковата гимназия, е с второ място от престижното състезание. Преподавател по български език и литература на двете момичета е Соня Любенова. Националният конкурс "Бог е любов" цели да привлече вниманието не само на все по-малкото ученици, изучаващи предмета "Религия", но и на всички останали стотици хиляди деца на България, които в училище се докосват до християнските ценности и желаят да изразят в слово или образи отношението си към истините на християнската вяра и принципите на нейната нравственост, допълват от ГПЧЕ.

Врачанският Драматично-куклен театър (ДКТ) ще представи във вторник и сряда, на 29 и 30 април, поредното си ново заглавие- "Тобелия" от черногорския автор Любомир Джуркович. Уникалното в това представление е, че в него участват творци от няколко държави и че е реализирано като копродукция между ДКТ-Враца, Мал Драмски театър от Битоля, Македония и Фестивал Еx Ponto от словенската столица Любляна. Символичното в премиерата е това, че тя излиза пред публика 3 седмици преди началото на Националния фестивал на малките театрални форми и Международния фестивал на камерните театри на НЕТА (New european theatre action- NETA). Повече за този грандиозен проект разказва неговият режисьор- словенецът Ник Ъпър: "Това е един от най-известните текстове на Любомир Джуркович. Написан е през 1987 г., т. е. все още в рамките на ХХ век, когато обществото очаква човекът да прекрачи границата на човечността..."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

В проекти за над 73 000 лева кандидатства ЦСОП "Христо Ботев" в Берковица

В началото на учебната 2023/2024-та година Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица бе включен в Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда" Модул 1. Чрез нея бе създадена и оборудвана Стая за целодневна организация на учебния ден. За нейното реализирани са усвоени 10 хиляди лева, каза..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55