Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 29 април 2014 година

Снимка: Радио ВИДИН Архив
Голяма част от семействата, пострадали от наводненията в община Ружинци, не могат да получат еднократна помощ от държавата в размер до 325 лева заради липса на регистрация в населеното място. Това съобщи за РАДИО ВИДИН кметът Венцислав Ванков. "Доста са хората. Казал съм да подават молбите при мен и направо да ги дам на Междуведомствената комисия, ако от там искат да отпуснат нещо." Утре- 30 април, е последният срок, в който пострадалите могат да подават молби, ако искат да получат помощите през месец май, уточни директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин Венци Пасков. Молбите за отпускане на помощи от държавата се подават в кметствата по места.


Да бъдат създадени две работни групи, за промени в трудовото законодателство предложи заместник-министър председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова по време на провелото се днес заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет. Работните групи ще се занимават с въпросите на колективното трудово договаряне и въпросите, свързани с електронната трудова книжка. Водеща страна в работата на работните групи ще бъде министерството труда и социалната политика. Социалните партньори взеха решение заседанията на работните групи да започнат на 14 и 15 май. На днешното заседание бяха обсъдени и предложенията на социалните партньори за правното регламентиране на воденето на трудово досие, както и редът за ползване на отпуск. "Точката, която разглежда удължаване на майчинството, не е постъпвала за обсъждане, тъй като такова предложение не e минавало през съответната комисия", каза вицепремиерът Златанова, тя допълни, че в момента в който предложението бъде внесено по законовия ред то ще бъде обсъдено и на заседание на НСТС, се посочва още в прессъобщението.

Всички преподавателски заплати, а не само на младшите учители, ще бъдат увеличени с 5 процента. Това заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Тепърва ще се уточнява дали увеличението ще влезе в сила от 1-ви юли или от 1-ви септември. Председателят на парламентарната просветна комисия Ваня Добрева заяви, че ще настоява догодина за образование да бъдат отделени 4 на сто от БВП на страната.

В АЕЦ "Козлодуй" пристигна на работно посещение делегация от съседна Румъния, съобщиха от пресслужбата на Областна администрация Враца. Тя бе водена от председателя на окръжния съвет на окръг Долж Йон Приотясъ и включваше кметове на близки населени места - Крайова, Бекет, Кълъраш, Раст, Дабулени и др. Включени бяха и представители на различни държавни институции - държавен ветеринарен контрол, инспекция по опазване на околната среда на Република Румъния и др. Областният управител на Област Враца Венцислав Василев и изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов посрещнаха гостите. Основна тема на срещата бe подготовката за обществено обсъждане в Република Румъния на Доклада за оценка на въздействие върху околната среда. Гостите посетиха работещия 6 енергоблок и машинна зала, за да се запознаят с основните принципи на работа в ядрената централа.

Тенденция към намаляване на трудовите злополуки във Врачанско отчитат в края на месец април от Националния осигурителен институт (НОИ). За тази година няма инциденти с фатален изход. 5 от тях са настъпили по време на пътуването до работа или след връщане от нея, а 7 са настъпили по време на задълженията и могат да бъдат квалифицирани като "трудови злополуки". Добрата новина е, че до този момент през настоящата година няма смъртен случай по време на работа. През миналата година общият брой на злополуките с работници са били общо 39, като при три от тях се е стигнало до летален край.

18  безработни ще започнат работа като сезонни градинари по схема "Подкрепа за заетост" в Община Берковица. Схемата е насочена към безработни лица с ниска образователна квалификация, хора от рисковите групи, както и регистрираните над 12 месеца в Дирекция Бюро по труда, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Работниците ще бъдат назначени за период от 6 месеца на 8-часов работен ден.

Три центъра за настаняване от семеен тип и едно защитено жилище за деца с увреждания са изградени в Монтана, съобщи кметът Златко Живков. В новите жилища са настанени 42 деца и младежи с увреждания, на работа в тях са назначени 37 социални работници- възпитатели, психолози, детегледачи, трудови терапевти, медицински сестри. Общинският съвет в Монтана е взел решение след приключването на проекта дейностите по него да станат постоянни и да се търси финансиране от държавата, уточни Златко Живков.

19 фирми са подали оферти в община Белоградчик за "Ремонт и преустройство на Народно читалище "Развитие-1893г." и "Обособяване на Център за настаняване от семеен тип за възрастни лица с деменция в село Дъбравка". Петчленна комисия отвори днес ценовите оферти на допуснатите кандидати. След приключване на работата си комисията ще предаде протоколите и цялата документация по провежданата процедура, съобщиха от пресцентъра на Община Белоградчик.

Крайният срок за подаване на декларациите за получените доходи през 2013 година и за заплащане на дължимите суми към хазната е 30 април. Гражданите трябва да плащат дължимите суми към бюджета по банковата сметка на Офиса на НАП по постоянния си адрес. За улеснение на клиентите на НАП в повечето офиси на агенцията са разкрити банкови гишета, които обслужват гражданите и фирмите. За плащане на данък върху доходите от физическо лице при превод от банково гише в офис на НАП не се събират такси. Плащането на дължимите данъци може да стане и по пощата, с пощенски запис за плащане към бюджета. Най-лесният и достъпен начин за плащането на данъци е чрез интернет. Плащането на данъци по този начин изисква наличието на дебитна карта, регистрация в системата ePay или eBg, както и в интернет-страницата на приходната администрация. Преводът на средства към бюджета направен през интернет обаче може да отнеме повече от един ден.

Два дни преди края на кампанията - 30 април, са подадени около 80 % от очакваните декларации за облагане на доходите, съобщиха от видинския офис на НАП. В Офиса са приети общо 5 300 декларации, от които 536 са подадени по електронен път, а 480 по пощата с обратна разписка. Най-много граждани - 81 %, са предпочели да подадат формулярите си на място. От НАП съветват хората, които така или иначе са посетили офис на агенцията, да се възползват и да вземат своя Персонален идентификационен номер (ПИК). Този код дава дистанционен достъп до различни услуги на НАП, без да е необходимо използването на електронен подпис. От НАП предупреждават, че ако гражданите изчакват крайния срок, за да подадат своите декларации, може да им се наложи да чакат по опашки, както в офисите на агенцията, така и в пощенските станции.

До 30 април може да се платят местните данъци и такси с отстъпка от 5 %, припомни и кметът на Монтана Златко Живков. След празниците обаче големите длъжници към местната хазна, физически и юридически лица, ще бъдат оповестени публично, категоричен бе кметът: "Мисля, че това е едно коректно и добро напомняне. То е за всички български граждани, не само за хората в Монтана. Но има още три дни (изказването е от вчера, 28 април- бел. ред.), в които хората могат да платят данъците и таксите си с отстъпка. След това плащанията са редовни или с лихва. И ще обявя списъците на длъжниците след празниците."

От 1 май 2014 г. се закриват структурите "Средни данъкоплатци и осигурители" на НАП във Варна, Бургас, Велико Търново и Пловдив. Обслужването на фирмите преминава към офиса на НАП по регистрация на съответното дружество. Всички клиенти на администрацията са уведомени за предстоящите организационни промени, като допълнително информация може да се намери на интернет страницата на НАП - www.nap.bg. След 1 май към офис Враца ще преминат 66 дружества, които бяха регистрирани в дирекция СДО при ТД Велико Търново. Повече информация, банковите сметки на офисите на НАП, както и контакти на структурите на Агенцията, клиентите могат да получат на информационния телефон 0700 18 700 на цената на един разговор.

Язовир "Среченска бара" се напълни, съобщи кметът на Монтана Златко Живков. 15,5 милиона кубика вода има в хидровъзела. От "Среченска бара" вода пият жителите на градовете Монтана, Берковица, Враца и Мездра и населени место в областите Монтана и Враца. "Сега продължава периодът нататък, през май, през юни. След това, в зависимост от средното количество на валежите, започва вече да намалява количеството. Обикновено така се случва", каза кметът Златко Живков.

Във Враца бе представена нова визия за работата на туристическите информационни центрове /ТИЦ/ в България. В помощ на ръководния персонал и служителите в ТИЦ Министерство на икономиката и енергетиката разработи Наръчник за работата на туристически информационни центрове в България- първият стратегически документ у нас, който регламентира изграждането, функционирането и ролята на центровете за развитието на дестинациите. Наръчникът цели да подпомогне ТИЦ да подобрят дейността си в съответствие с променящите се изисквания на посетителите, на туристическия бизнес и общността, работейки в партньорство в рамките на Националната мрежа на ТИЦ.

Община Берковица вече е готова с програма за развитие на туризма. От кметството са заделени 34 хиляди лева. Средствата са за подпомагане дейността на музейния комплекс и галерията, за провеждането на детския фестивал "Лачени обувки", фолклорния фестивал "Балканът пее и танцува", нетрадиционните Празници на малината и Берковския Балкан. 14 хиляди лева са предвидени и за празника на Берковица на 8 септември. 1000 лева са за мотосъбора, а 4000 лева ще отидат за сънвместна рекламна кампания с Бероквоската духова музика.  Община Берковица е предвидила и проекти за ремонт на спортната зала, рехабилитация на парк "Свети Георги Победоносец" и реконструкция на част от пътя между Берковица и хижа Ком.

Във Враца бе открит IX-ият Международен фолклорен фестивал "Врачанска пролет". За празника на танца в града пристигнаха над 500 изпълнители от Република Северна Осетия - Алания, Словакия, Молдова, Черна Гора и България. До 1 май творческите формации ще радват публиката от няколко сцени в града. Фестивалът започна с дефиле по улиците на Враца, предвождано от гайдарски състав, което премина под бурните аплодисменти на гражданите. При откриването всяка от трупите се представи с кратка визитка с танц, а в края на церемонията всички се хванаха на българското хоро. В 18 ч. в читалище "Развитие" е гала концертът на българските състави и на гостите от "Владикавказкие алани" - Република Северна Осетия - Алания.

В Общински младежки дом- Монтана се проведе Областния кръг на Националната ученическа викторина "Да запазим децата на пътя", организирана със съдействието на Областна администрация - Монтана, Регионален инспекторат по образованието - Монтана, Сектор "Пътна полиция" към ОД на МВР - Монтана, Български младежки Червен кръст - Монтана и СБА - Монтана. Във викторината участваха ученици от Трето ОУ "Иван Вазов" - гр. Берковица, Второ ОУ "Иван Вазов" - гр. Вълчедръм, СОУ "Иван Вазов" - гр. Вършец, Второ СОУ "Н. Й. Вапцаров" - гр. Монтана и ОУ "Петър Парчевич" - гр. Чипровци. След оспорвана надпревара победител в състезанието стана отборът на Трето ОУ "Иван Вазов" - гр. Берковица. Второ и трето място в класирането заеха възпитаниците на Второ СОУ "Н. Й. Вапцаров" - гр. Монтана и Второ ОУ "Иван Вазов" - гр. Вълчедръм. По регламент класиралият се на първо място отбор ще вземе участие в Националната ученическа викторина по безопасност на движението "Да запазим децата на пътя", която ще се проведе в периода 13-15 май 2014 г. в гр. Смядово, област Шумен.

Калоян Първанов от Монтана, който учи в 10 клас на гимназията за преподаване на чужди езици "Петър Богдан" в града, спечели една от четирите стипендии на стойност 115 000 долара на гимназия "Филипс Академи" в щата Масачузетс в САЩ, съобщиха от неговото училище. От есента на тази година Калоян Първанов ще учи в престижната гимназия в САЩ, където са учили двамата президенти от фамилията Буш и още много известни в целия свят личности. Калоян е спечелил стипендията на престижното училище с есе по темата кой е и за какво се бори. Разработката му е била оценена като една от четирите най-хубави в света на негови връстници.

Архитектурно- художественият комплекс Панорама "Плевенска епопея" ще бъде отворен за посещение през всички предстоящи празнични дни от първи до шести май. Това съобщиха от дирекция "Военноисторически музеи", стопанисваща паметника. Храмът-мавзолей "Св.Георги Победоносец" в центъра на Плевен и експозицията "Плевенска епопея" в Регионалния исторически музей няма да работят на 4 и 5 май, а къщата-музей "Цар Освободител Александър Втори" ще бъде затворена на 3 и 4 май, допълниха от дирекция "Военноисторически музеи" в Плевен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57