Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 30 април 2014

Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" направиха демонстрация пред деца във Видин
Снимка: Борис Борисов
Допълнителни вагони ще има в съставите на 148 влака, които пътуват по основните направления в страната. Увеличението се прави с цел да бъде осигурено удобното придвижване на клиентите по време на празничните дни по повод Международния ден на труда и Деня на храбростта /Гергьовден/, съобщават от превозвача. През периода от 30 април до 6 май, включително, националният железопътен превозвач ще предостави около 12 500 допълнителни места във влаковете по най-натоварените маршрути в страната.

Създадена е организация на полицейските сили за подпомагане и контрол на движението, във връзка с предстоящите празнични дни, днес, на 1 и на 6 май, съобщиха от пресцентъра на МВР. Целта е осигуряване на активно присъствие на полицейски служители от съответните областни дирекции. В зависимост от конкретните възможности, между 5 и 8 наряда от областна дирекция, ще бъдат ангажирани в тези дейности. През празничните дни е разпоредено провеждането на полицейски операции за контрол на неправоспособни водачи, шофиране след употреба на алкохол и с несъобразена скорост. Водачите да шофират с повишено внимание, със съобразена скорост, спазвайки указанията на пътна полиция, още повече, че прогнозата предвещава и дъждовно време.

Правителството отпусна почти 27 млн. лв. от резерва в държавния бюджет, заложен за непредвидени и неотложни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия. Те ще бъдат преведени по бюджетите на министерства, ведомства и общини за финансиране на проекти и дейности, свързани с проведени спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи, завършване на обекти, които се изпълняват етапно, за възстановяване на сгради и инфраструктурни обекти и за възстановителна помощ за физически лица, чиито жилища са увредени от бедствие. Това съобщи пресслужбата на кабинета. Сред обектите, които ще бъдат финансирани през бюджетите на общините, е аварийно укрепване на мост на изхода на с. Три кладенци,  общ. Враца за 73 246 лв.

Правителство прие постановление за определяне размера на таксите за кандидатстване и годишните такси за обучение на студентите и докторантите в държавните висши училища за учебната 2014/2015 г. Постановлението е съобразено с изискванията на Закона на висшето образование. То се приема въз основа на предложенията на академичните ръководства на държавните ВУЗ, които са съобразени с ограниченията, установени в ЗВО - таксите да не надвишават 2/3 от диференцираните нормативи за издръжка на обучението. В основната си част те се запазват на нивата от миналата учебна година. От такси за обучение са освободени курсантите във висшите военни училища. Проектът на постановление е публикуван за обществено обсъждане в интернет страницата на МОН.

Враца е сред първите общини в България, в които едрогабаритните неопасни отпадъци от бита, а също текстил и кожа ще се събират по европейски стандарт
, съобщиха от Общината. Според новите изисквания на Закона за управление на отпадъците, от юли тази година всички граждани ще са длъжни да предават на обособени площадки излязлите си от употреба вещи. За тях ще бъдат поставени три контейнера на съществуващото регионално депо край града. В първия ще бъдат складирани стари мебели и други вещи, излязли от употреба, които могат да се ползват повторно, без текстил и кожа. Изделията от текстил и кожа, като дрехи и обувки, ще се събират във втория контейнер. В града ще бъдат разположени още 10 контейнера за текстил и кожа. Третият контейнер на депото ще бъде за едрогабаритни отпадъци от бита, които са негодни за употреба.

56 души са наети на работа по проект на Община Видин за срок от шест месеца. Дейностите са финансирани по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Проектът е продължение на предишен, изпълняван в продължение на една година. С предимство по програмата са назначени младежи до 29 години, хора на които скоро им предстои пенсиониране и продължително безработни. В продължение на два месеца наетите по програмата ще бъдат обучавани от служители на Община Видин, след което ще получат и сертификат за придобитите умения.

Трудови договори бяха връчени на 9 безработни жители на община Белоградчик по проект "Подкрепа за заетост" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Основната цел на проекта е осигуряване на заетост на хора от уязвимите групи на пазара на труда. Наетите безработни ще работят за срок от 6 месеца  на пълен работен ден и трудово възнаграждение от 380 лева. Работодателят осигурява наставник, който ще извърши обучение на новонаетите хора.

От 1 май 18 безработни от Берковица започват работа като градинари по проект на местната община, финансиран от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съобщиха от общинската администрация. Наетите са продължително безработни, които са с ниска образователна квалификация. Те ще се трудят в продължение на 6 месеца на 8-часов работен ден. Градинарите ще се грижат за паркове и градини в Берковица.

Общинският съветник (от БСП) във Враца Мирон Драганов прикани председателя на местния парламент Малина Николова сама да подаде оставката си, като в същото време се закани, че ще мисли до следващата сесия дали официално да не поиска прекратяването на правомощията й. Това беше най-интересният момент от последното заседание на съветниците в града под Околчица, съобщи Жоро Александров. Размяната на реплики между Николова и Драганов започна, след като шефът на сенаторите отговори на негово питане колко граждански договора изплащат данъкоплатците във Враца, благодарение на Николова. Председателят на Общинския съвет обясни в залата, че не тя, а предшественицата й Петя Аврамова (която в момента е в парламента) е подписала въпросните договори. Контрактите са съответно с Владимир Христов за 1 000 лева заради правни услуги, Ивета Симеонова получава месечно по 500 лева за икономически консултации, а Валя Кръстева се разписва срещу 1 000 лева за връзките на Общинския съвет с медиите. Изчисленията на Драганов показвали, че от хазната са изразходвани неправомерно 25 000 лева от 1 юни 2013-а до 31 май т. г. В правото си на отговор Малина Николова заяви, че не се чувства виновна и няма намерение да подава оставка. Проблемът обаче със сигурност ще има свое продължение на следващото заседание на Общинския съвет. Това може да се случи в края на месец май.

Община Монтана ще получи средства за развитие на здравни и социални услуги за малцинствата, предаде Любо Андреев. Концепцията на Монтана за подкрепа и създаване на условия за устойчива интеграция на хората от тази и други уязвими групи ще бъде финансирана от Българо-швейцарската програма за подкрепа на социалното включване на ромите, съобщи кметът на Монтана Златко Живков.

20 души от Видин протестираха пред областната управа в Бургас, където днес се проведе изнесено заседание на Министерския съвет. Причината е недоволството на забавения с 6  месеца лиценз на новата Болница за интензивна кардиология в града. Протестиращите издигнаха плакати "Видин е провал за министерството на здравеопазването".

Апелативният съд във Велико Търново потвърди мярката за неотклонение "задържане под стража" на заместник-кмета на Плевен Алексей Зелов, наложена му от Окръжния съд в Плевен, съобщиха от съдебната палата. На Алексей Зелов е повдигнато обвинение за това, че като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - заместник-кмет на община Плевен, е поискал и приел дар - парична сума в размер на 4 000 лева. Решението на въззивната инстанция не подлежи на обжалване.

Сравнително спокойно премина във видинския офис на Националната Агенция за приходите последният ден, в който можеше да бъдат подадени данъчните декларации и да бъде платен данъкът без санкции. Най-много хора е имало около обяд и сутринта, в ранния следобед желаещи почти нямаше. Работното време на офисът днес бе до 17:30 часа, дежурни през почивните дни няма да има, каза за Радио ВИДИН главният експерт Милена Борисова. Ако данъците не са платени, започва да се начислява годишна лихва от 10 % върху размера на задължението. В НАП Видин до вчера са подадени около 80 процента от очакваните декларации за облагане на доходите. Това са 5 300 жители на област Видин. От тях 536 декларации са подадени по електронен път, а 480 по пощата с обратна разписка. Най-много граждани - 81 процента, са предпочели да подадат формулярите си на място.

Строително-ремотни работи се извършват в Белоградчик по отсечката, която свързва ул. "Княз Борис І" и бул. "Съединение". По този начин ще се подменят амортизираните тротоарни плочки и ще се намери по-добро решение за стъпалата и площадките по протежение на отсечката, свързваща двете улици, съобщиха от местната администрация. Основните дейности, които се извършват са презаливане, бетониране и облицоване с цветни тротоарни плочки. Предвижда се изграждане и на парапет. През втория етап на ремонтните дейности ще бъдат оформени и зелените площи между  улиците. Обектът е на стойност  7 хиляди лева и е от списъка за капиталовите разходи на община Белоградчик.

1 100 метра рибарски мрежи на бракониери извадиха от язовир "Огоста" в Монтана
. Рибата е върната във водата, съобщиха от Агенцията по рибарство. Инспекторите в Монтана са се отзовали на 18 сигнала за последните няколко дни. "От 14 април влезе в сила общата забрана за улов на риба, заради размножителния период и проверките по водоемите са засилени", коментира началникът на звеното в Монтана Руси Русинов. Именно след сигнал, от водите на язовир "Огоста", в района на село Благово, са извадени 300 метра мрежи на бракониери. При нощна проверка съвместно с представители на полицията от района на село Горно Церовене са извадени 8 мрежи с дължина от 800 метра. Информация на Любо Андреев.

Във видинското училище "Цар Симеон Велики" бе проведен областният етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Организатори на надпреварата са министерството на образованието, министерството на вътрешните работи и Български червен кръст. Състезанието се организира за 15-та поредна година. По време на състезанието се състоя и тренировачна евакуация на децата, а по-късно служители на районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" направиха демонстрация как да се реагира при бедствия и аварии.

В спортната зала на училище "Св.Св. Кирил и Методий" в Брегово се проведе спортен празник под наслов "Щастливата усмивка". Организатор на празника бе Детската полицейска академия с ръководител Наташа Найденова. Участваха всички деца от училището. Празникът бе по повод 150-та годишнина на Бреговското училище.

За втора поредна година в СОУ "Св. св. Кирил и Методий" Ново село се проведе конкурсът "Училището търси таланти". Този път бяха уважени и художниците. Изложба на рисунки - пастели, акварели и илюстрации бе подредена в коридора на първия етаж. Разнообразието на тематиката отразяваше детския поглед към заобикалящия ни живот и към приказния свят на книгите. В 10 часа на 30 април започна състезанието между певци и танцьори. 32 участника от 3 до 9 кл. взеха участие в 15 изяви - песни, танци - от хип-хоп до народни хора, а по-големите ученици бяха подготвили скеч, написан и изпълнен от авторите. Журито с председател Димитър Гърков оценяваше качеството, оригиналността и атрактивността на всеки номер от програмата по десетобалната система. Първо място в раздела за песни бе отреден за песента "Ладо ле" в изпълнение на Бисерка Цветанова и Диана Алексиева. Най-добре в отдела за танци се представи групата за изворен фолклор, състояща се от 5 момичета, която изпълни три хорá от с. Флорентин. Наградени бяха талантът, трудолюбието и постоянството на участниците.

Три класни стаи във Второ основно училище "Христо Смирненски"- Берковица се сдобиха с нова мебелировка. Нови шкафове, маси, столове и чинове са на разположение на учениците, които подготвят уроците си в две полуинтернатни групи- в начална степен и в една- 5-8 клас. Модернизирането на класните стаи се финансира от Министерството на образованието и науката.

Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин отбеляза Международния ден на джаза с открит урок. Пред сборни групи от ГПЧЕ "Йордан Радичков" и ПМГ "Екзарх Антим I" бе прожектиран документалният филм "История на джаза". "Младите хора с интерес слушат джаз в часовете в училище, въпреки че повечето се интересуват от други видове музика"- каза за Радио ВИДИН преподавателят по музика в двете гимназии Албена Лисова.  

Постоянната комисия за култура и образование към Общински съвет- Кула разгледа отчетите на читалищата в общината за дейността и финансовото състояние през изминалата година
, предаде сътрудникът Христела Александрова. Четири са читалищата в региона- в общинския център Кула и селата Старопатица, Тополовец и Цар Петрово. Само читалището в гр. Кула е запазило своя капацитет на културно средище с многостранна дейност и много групи и състави. Читалищата в селата също работят според възможностите и средствата, с които разполагат, но трудно успяват да поддържат постоянни състави, допълва Христела Александрова. Членовете на комисията приеха отчетите на четирите читалища от община Кула и оцениха работата им като добра и адекватна на условията. Присъстващите общински съветници, служители на администрацията и читалищни дейци се обединиха около идеята за създаване на местен фестивал на народното творчество, който да се провежда в общинския център през време на традиционния кулски панаир.

Ретроспективна изложба на художника Никола Канов, по повод 150 години от рождението му, бе открита днес в Лом. Живописните платна, които проследяват творческия път на автора- представител на немския класически реализъм, са от фонда на отдел "Художествен" на Историческия музей в града. Никола Канов е роден през 1864 г. в Лом. Голяма част от творчеството на художника е повлияно от традициите на Мюнхенската школа, а дарбата му и жанровото многообразие са запечатали поредица от портрети, пейзажи и натюрморти, които ценителите на изобразителното изкуство могат да видят от днес в галерия "Поломие".

БТР и приятели гостуват във Видин за благотворителен фест. На 1-ви май в 19 часа на площад Бдинци стартира културната програма на община Видин за гергьовденските празници. От 1-ви до 3-ти май се организира благотворителен фест под мотото "Дари светлина", каза за РАДИО ВИДИН Силвана Сюлейман от Общината. "По време на феста ще бъдат набирани средства за един от дългосрочните проекти на Лайънс Клуб Видин- "100 виждащи очи". В рамките на тази инициативата много видински деца бяха прегледани, имаше очни прегледи, също така се събират средства за извършване на различни очни операции на наши съграждани, които имат нужда." На 3-ти май в програмата ще се включи и Видинският драматичен театър. От 19 часа актьорите ще представят детския спектакъл "Пипи Дългото чорапче". Веднага след него вечерта ще продължи с DJ парти и томбола.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57