Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Великден в Северозапада" в берковското село Замфирово

Снимка: Петя Генова

Народно читалище "Развитие 1928" с. Замфирово посрещна гости от Англия, Белгия и Холандия. Дни след Великденските празници близо 40 жители на европейските страни, представители на различни професии гостуваха в китното село. Там те се запознаха с местните традиции, обичаи, опитаха и типично български ястия.

За гостите от Европа бе организиран атрактивен поздравителният концерт "ВЕЛИКДЕН В СЕВЕРОЗАПАДА". Местните самодейни състави - духов оркестър, фолклорна певческа група, ансамбъл за изворен фолклор "Гушанци", ромска танцова група, група за издирване и пресъздаване на местни традиции и обичаи и изпълниха песни, хора и представиха великденски традиции от нашия край.

Концертът бе посветен на Европейския ден на солидарност между поколенията. От 2008 г. по предложение на Словенското председателство, Европейският съвет прие 29 април да бъде Европейски ден на солидарността между поколенията, като по този начин се насочи общественото внимание към нуждата от промяна в политиките за възрастните хора в Европейски съюз.

СнимкаДългогодишен секретар на читалището в село Замфирово е Севда Тодорова, тя получи заслужените аплодисменти на самодейците и на гостите.  Както си му е редът, културният обмен продължи в ресторанта, където гостите от Англия, Белгия и Холандия не пропуснаха нито едно българско хоро, научено в България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 8 август 2024 година

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин от помпена станция "Сланотрън" скоро ще приключи.  Това е един от най-важните инфраструктурни проекти във водоснабдяването в област Видин за последните 40 години. Над 10 институции обсъдиха как да се облекчи тежкотоварния трафик в страната. Инициативата е на министъра на транспорта и..

публикувано на 08.08.24 в 18:05

Пострадали от пожар в Монтана получиха дарение

Кмет, общински съветници и представител на неправителствена организация в Монтана дариха средства на пострадали от пожар . Огънят унищожи част от покрива на жилищен блок в квартал „Изгрев“. Общо 2400 лева лични средства дариха на живущите в квартал „Изгрев“, блок № 6, вход „А“ в Монтана. През миналия месец огънят унищожи част от..

публикувано на 08.08.24 в 16:41

Родиха се първите две бебета по инвитро програмата на Община Мездра

Родиха се първите две бебета , заченати инвитро с финансовата подкрепа на Община Мездра по Програмата за отпускане на финансова помощ за лечение на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми. Финансовата помощ, отпусната на родителите на новородените близнаци, е в размер на 3 500 лв., съобщиха от Дирекция „Социални..

публикувано на 08.08.24 в 15:45

Ремонт ще прекъсне временно тока в населени места в област Видин

На 12 август за периода от 07:00 ч. до 11:00 ч. ще бъде преустановено електрозахранването заради ремонт в населени места на територията на община Белоградчик - град Белоградчик, селата Боровица, Граничак, Дъбравка, Извос, Крачимир, Праужда, Пролазница, Салаш, Пешина махала, Куцарова махала, Стакевци и Чифлик, както и в махала Фалковец на село Яньовец..

публикувано на 08.08.24 в 14:48

Комисия заседава във Видин заради риска от чума по дребните преживни животни

Дезинфекция за автомобили е въведена на трите гранични пункта в област Видин , стана ясно по време на заседание на Областната епизоотична комисия за обсъждане на мерки срещу разпространението на чума по дребните преживни животни . Всички ветеринарни структури са приведени в готовност за реакция. Директорът на Областната ветеринарна служба д-р Адриян..

публикувано на 08.08.24 в 14:35

Започна подготовката за панаира във Видин

Видинският панаир ще започне на 23 август и ще продължи до 31 август. Подготовката за традиционното изложение вече е в ход, съобщават от Община Видин. Концертната програма включва популярни български и сръбски изпълнители. Тя е подсигурена от дарители  както и при предишните издания,  посочват от местната управа.   Посетителите ще имат възможност..

публикувано на 08.08.24 в 14:04

Изпълнителка от село Старопатица стана втора на национален певчески конкурс

Корнелия Иванова от видинското село Старопатица  се класира на второ място в националния певчески конкурс „Старите песни на нов глас“ . Изпълнителката се отличи в категория "Трета възрастова група над 25 години". Конкурсът е част от Международния фестивал “Фолклорен извор“, който се проведе в свищовското село Царевец. Корнелия Иванова е с..

публикувано на 08.08.24 в 13:55