Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 7 май 2014

Снимка: Полина Тодорова

Националното външно оценяване в IV клас започна от днес. 713 ученици от видинския регион се явиха на "малката матура" по български език и литература. "Денят премина спокойно, нямаме информация за някакви усложнения в хода на изпитния ден. По принцип 764 са учениците от региона, които трябва да се явяват на националното външното оценяване в 4 клас. Днес се явиха 713 ученици. Нормално е по едно две деца от всяко училище да отсъстват в този ден. Причините могат да бъдат здравословни, лични и т.н." - каза началникът на РИО Видин Марийка Василева. Целта на оценяването е подобряване на работата на учениците чрез проверка на техните знания по съответните предмети и установяване на пропуските. Четвъртокласниците работиха по тест, който включва диктовка, текст за четене с разбиране и 11 задачи към него. Учениците ще държат матури по още три основни предмета. Утре (8 май) е изпитът по математика, на 12 май е по "Човек и природа", а по предмета "Човек и общество" оценяването ще бъде на 13 май. Националното външно оценяване в ІV клас се провежда за осма поредна година по единен формат, който за всеки от предметите включва предимно въпроси с избираем отговор, а по български език и литература- със свободен отговор.

Стартирани са всички процедури за общинските проекти в област Видин по Публичната инвестиционна програма на правителството, съобщиха от областната администрация. Към 30 април всички кметове на деветте общини - бенефициенти са взели решение за стартиране на процедури за избор на изпълнител на съответните дейности по одобрените проекти. Започнати са общо 10 процедури, в които са обхванати всички 14 общински проекта на обща стойност над 8 000 000 лева. Вече работят комисиите за разглеждане, оценка и класиране на офертите. По една процедура предстои отваряне на офертите на 9 май - тя е по проект на Община Видин за основен ремонт на Природоматематическа гимназия "Екзарх Антим I".

Във Враца започна обработка на тревните площи срещу насекоми, акари и гризачи. Лошите метеорологични условия забавиха акцията, която бе планирана в града за края на април. Пръскането ще се извърши на тревните площи на детски площадки, градинки, паркове, зелените площи към транспортните ивици, речните корита и гробищните паркове. Втората обработка срещу кърлежи, бълхи, комари и гризачи ще се извърши през юни, а третата- през август, съобщават от Общината. Пръскането срещу вредители на обществените територии в кметствата ще бъде извършена в средата на май. Хигиенни и противоепидемични мерки се провеждат и в Берковица, предаде Петя Генова. Предстои дезинфекция на уличните канали и шахти, като вече е сключен договор с  "Дезинфекционна станция"- Монтана.

Пролетното почистване на Берковица започна от началото на април и ще продължи до края на май. Общинските терени ежедневно се наблюдават от служителите на "Комунални дейности". Кметовете и кметските наместници имат задължението да следят за образуването на нерегламентирани сметища, извършва се редовно окосяване на тревните площи, контролира се преминаването на домашни животни, като има указан маршрут. Въпреки изготвената общинска програма за  установяване на контрол върху кучешката популация за периода 2012- 2015 г., проблемът с четириногите си остава болезнен за града- почти ежедневно има нахапани граждани, а има и информация за убийства на бездомни животни без спазване на установените за това правила.

Над 10 случая на злоупотребили с алкохол има през изминалите почивни дни. Има случаи и на пострадали при сбивания. "Това за нас е нормално- по време на празници работата ни се увеличава почти двойно"- каза за Радио ВИДИН директорът на Центъра за спешна медицинска помощ във Видин д-р Станислав Поломски. Той посочи, че е масова практика през почивните дни хората да не търсят личния си лекар, а да се обръщат към Спешните центрове.

25-годишният Дилян Неделчев, който на 1 май запали тръби от водния цикъл във Враца, остава за постоянно в ареста. Това съобщи днес окръжният прокурор Силвия Миленкова. Задържаният за деянието Дилян Николов Неделчев е с постоянен адрес в димитровградското село Здравец. Той живее във Враца и работи в автомивка срещу базата, където са съхранявани тръбите. Пироманът беше задържан ден след извършването на палежа, а от началото на тази седмица му е наложена постоянна мярка "задържане под стража". Повдигнатото обвинение е за палеж със значителни стойности, при който е имало опасност да се разпростре и върху други имоти. Наказанието, което се предвижда за подобно престъпление е от 3 до 10 години лишаване от свобода. Това не е първата криминална проява на Дилян Неделчев. Той има в досието си още извършени палежи, както и злоумишлени обаждания по телефона. Припомням, че на 1 май малко след 18 часа бяха запалени тръби за водния цикъл във Враца, складирани в базата на местна фирма "Галактика". Пожарът унищожи огромно количество скъпи материали, както и личния автомобил на служител във фирмата. По първоначална оценка щетите са за около 5 милиона лева.

Административният съд в Монтана започна благотворителна акция с цел събиране на средства за настанените в домовете за сираци в град Берковица и село Георги Дамяново деца, съобщи председателят на съда Огнян Евгениев. От днес в сградата на съда се събират всякакви дарения- парични средства, хранителни продукти с голяма трайност, играчки, училищни пособия. Дарения ще направят магистратите от съда в Монтана, уточни председателят му.

Вокално студио "Детски смях" при Обединен детски комплекс "Ние, врабчетата" в Монтана се завърна с шест отличия от ХIV-ия Международнен конкурс "Изгравят звезди" 2014 в Петрич. Над 150 деца  в различните възрастови групи от България, Сърбия и Черна Гора се състезаваха на проведения през почивните дни музикален форум в южния град. Талантливите момчета и момичета от вокалното студио в Монтана пяха блестящо. Възпитаниците на директорката и музикална педагожка Миглена Георгиева и колежката й Латинка Боева очароваха журито с председател композиторът Хайгашот Агасян.

Атомната електроцентрала в Козлодуй организира Национален ученически конкурс за есе на тема "Моите думи за АЕЦ "Козлодуй". Поводът е 40-годишнината от откриването на Централата. Ученици от 9 до 12 клас на средните училища в България (включително завършващите през 2014 г.) могат да участват в конкурса. Есето може да бъде с обем до 800 думи. Участниците трябва да посочат трите си имена, години, училище, адрес, телефон, и-мейл. Класирането ще се извършва от компетентно жури. Изпратените творби не се връщат и не се рецензират, те остават собственост на организаторите и могат да бъдат публикувани в издания на АЕЦ "Козлодуй", съобщават от централата. Срокът за изпращане на есетата е до 13 юни, на адрес: За конкурса "Моите думи за АЕЦ "Козлодуй", Отдел "Връзки с обществеността", "АЕЦ Козлодуй" ЕАД, 3321 Козлодуй или на и-мейл: info@npp.bg. Най-добрите есета ще бъдат отличени с награди: за първо място- лаптоп; за второ място- таблет; за трето място- електронна книга. Наградените автори ще бъдат поканени в Козлодуй за връчване на наградите на 20 юни.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57