Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завърши Фестивалът на изкуствата "Free fest: Магията на Мездра"

9
Снимка: Община Мездра

Мездра бе домакин на Фестивала на изкуствата "Free fest: магията на Мездра" от 3 до 6 май. Той се проведе в рамките на едноименния проект, реализиран от Общината с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие" на Европейския съюз, информираха от управата на железничарския град.

Програмата на културното събитие, което се организира за първи път, включваше фолклорни концерти, уъркшопове, изложби, литературен и фото конкурси, улични дефилета. Фестивалът започна на 3 май с ритуал за посрещане на Музите на изкуствата на ж. п. гара Мездра. Празничното шествие се отправи към Археологически комплекс "Калето", където се състоя официалното откриване на феста.

Въпреки капризите на времето, в четирите фестивални дни на сцената се изявиха над 500 участници от различни поколения: певци, танцьори, художници, актьори, поети, белетристи и любители на фотографията. Най-доброто от своя репертоар показаха 33 самодейни състави, предимно читалищни колективи, от общините Мездра, Враца, Криводол и Борован. Сред тях бяха Представителните танцови ансамбли "Мездра" и "Хемус"- Враца, Театрална група "ТЕМП" и Балет "VIVA", Детският танцов състав "Мездренче", Мъжката фолклорна група "Змей Горянин" от Зверино, възпитаничките на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" Илона Иванова и на Национално музикално училище "Любомир Пипков" Бетина Стефанова.
В двудневния уъркшоп по живопис се включиха 10 художнички: Ана Николова, Албена Василева, Диана Иванова, Емилия Гарванска, Ивелина Ивова, Кристина Котларска, Милка Лалова, Рени Митова, Силвия Петкова и Теменужка Маринова. Създадените по време на пленера живописни и графични творби бяха подредени в Обща художествена изложба "Рисуваме Калето", с което бе поставено началото на "Колекция Калето". 

При огромен интерес премина детският уъркшоп "Изобразително изкуство и графити фест", в който се включиха повече от 70 млади таланти от градските училища. Те рисуваха на тема: "Магията на Мездра". Не по-малко приятни изненади предложиха творческите работилници "Ромски песни и танци" и "Народни и съвременни песни и танци". Накрая всички участници получиха сертификати. 

"Free fest: Магията на Мездра" беше закрит навръх Деня на Мездра- 6 май (Гергьовден), с празничен концерт на площад "България". Кулминацията на вечерта бе театралният огнен спектакъл "Криле в огъня" на режисьора Георги Врабчев.

"Благодаря на всички участници за това, че ни позволиха да се потопим в магията на изкуството- в магията на това, което прави човешката душа. Убеден съм, че ще направим така, че този фестивал да се превърне в една добра традиция за нашия град и община"- каза при закриването на фестивала кметът Иван Аспарухов. 

Междувременно с концерт на Николина Чакърдъкова и на Неврокопския танцов ансамбъл официално бяха открити 41-те Празници на културата "Мездра- май". Те ще продължат до 31 май, като програмата им включва 25 културни, образователни и спортни прояви.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В Дунавци организират тържество по повод 24 май

Народно читалище "Светлина 1922" в Дунавци организира днес тържество, по повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост. Това съобщи за радио Видин секретарят на читалището Роми Гергова : "Идеята е да се поканят всички бивши и настоящи учители, които са от Дунавци или са..

публикувано на 22.05.24 в 08:30

Снимката на 21 май 2024 година

Културен център „Жул Паскин“ е избран да представлява България в конкурса #RegioStars на Европейската комисия. Община Видин участва в конкурса с проекта „Реставрация и адаптация на Синагога - Видин в туристически обект „Културен център „Жул Паскин“. Поканата е от страна на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“. Конкурсът..

публикувано на 21.05.24 в 18:00

Тежка катастрофа блокира движението във Враца

Моторист е загинал този следобед при тежка катастрофа във Враца. Инцидентът е станал към 17 часа на кръстовището на Табашкия мост.   По първоначална информация, мотористът е блъснат от автомобил, правещ забранения на кръстовището обратен завой.  Заради катастрофата трафикът е блокиран. Пътна полиция отбива движението по "Крайречен булевард".

публикувано на 21.05.24 в 17:47

Трима рибари са заловени за бракониерство край язовир "Огоста"

Заловиха трима бракониери на риба на монтанския язовир „Огоста" .  Нарушителите на забраната за улов на риба по време на размножителния период са установени в района на село Боровци, на разливище на язовира, където рибата хвърля хайвера си.  Заловените рибари са от Берковица, съобщи Валери Спасов , инспектор „Рибарство и контрол" ИАРА Монтана:..

публикувано на 21.05.24 в 16:51

623 нарушения на трудовото законодателство констатирани от началото на годината във Видинско

254 проверки за спазване на трудовото законодателство е извършила  Дирекция "Инспекция по труда" във Видин за  първите четири месеца на 2024 година.  Проверени са предприятия със зает персонал от около 9000 работници и служители. Констатираните нарушения са 1351, като  721 от тях се отнасят до осигуряването на здравословните и безопасни условия на..

публикувано на 21.05.24 в 16:30
Храм

Църквата в село Синаговци отбеляза храмовия си празник

В деня на Свети свети Константин и Елена жителите на видинското село Синаговци отбелязват храмовия празник на църквата, която носи името на светите равноапостоли.  Тържествена Света литургия бе отслужена от отец Владимир Велков. След богослужението в двора на църквата бе осветен празничен курбан  и раздаден на вярващите . За доброто..

публикувано на 21.05.24 в 14:28

Във Видин представят сборника "Поетични мостове"

В навечерието на  Деня на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност ч италище "Цвят" и Дружеството на писателите във Видин ще представят сборника "Поетични  мостове". В него са включени стихове на 15 видински поети, каза секретарят на читалището Любомир Илиев: "Съставители са Диана..

публикувано на 21.05.24 в 13:53