Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завърши Фестивалът на изкуствата "Free fest: Магията на Мездра"

9
Снимка: Община Мездра

Мездра бе домакин на Фестивала на изкуствата "Free fest: магията на Мездра" от 3 до 6 май. Той се проведе в рамките на едноименния проект, реализиран от Общината с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие" на Европейския съюз, информираха от управата на железничарския град.

Програмата на културното събитие, което се организира за първи път, включваше фолклорни концерти, уъркшопове, изложби, литературен и фото конкурси, улични дефилета. Фестивалът започна на 3 май с ритуал за посрещане на Музите на изкуствата на ж. п. гара Мездра. Празничното шествие се отправи към Археологически комплекс "Калето", където се състоя официалното откриване на феста.

Въпреки капризите на времето, в четирите фестивални дни на сцената се изявиха над 500 участници от различни поколения: певци, танцьори, художници, актьори, поети, белетристи и любители на фотографията. Най-доброто от своя репертоар показаха 33 самодейни състави, предимно читалищни колективи, от общините Мездра, Враца, Криводол и Борован. Сред тях бяха Представителните танцови ансамбли "Мездра" и "Хемус"- Враца, Театрална група "ТЕМП" и Балет "VIVA", Детският танцов състав "Мездренче", Мъжката фолклорна група "Змей Горянин" от Зверино, възпитаничките на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" Илона Иванова и на Национално музикално училище "Любомир Пипков" Бетина Стефанова.
В двудневния уъркшоп по живопис се включиха 10 художнички: Ана Николова, Албена Василева, Диана Иванова, Емилия Гарванска, Ивелина Ивова, Кристина Котларска, Милка Лалова, Рени Митова, Силвия Петкова и Теменужка Маринова. Създадените по време на пленера живописни и графични творби бяха подредени в Обща художествена изложба "Рисуваме Калето", с което бе поставено началото на "Колекция Калето". 

При огромен интерес премина детският уъркшоп "Изобразително изкуство и графити фест", в който се включиха повече от 70 млади таланти от градските училища. Те рисуваха на тема: "Магията на Мездра". Не по-малко приятни изненади предложиха творческите работилници "Ромски песни и танци" и "Народни и съвременни песни и танци". Накрая всички участници получиха сертификати. 

"Free fest: Магията на Мездра" беше закрит навръх Деня на Мездра- 6 май (Гергьовден), с празничен концерт на площад "България". Кулминацията на вечерта бе театралният огнен спектакъл "Криле в огъня" на режисьора Георги Врабчев.

"Благодаря на всички участници за това, че ни позволиха да се потопим в магията на изкуството- в магията на това, което прави човешката душа. Убеден съм, че ще направим така, че този фестивал да се превърне в една добра традиция за нашия град и община"- каза при закриването на фестивала кметът Иван Аспарухов. 

Междувременно с концерт на Николина Чакърдъкова и на Неврокопския танцов ансамбъл официално бяха открити 41-те Празници на културата "Мездра- май". Те ще продължат до 31 май, като програмата им включва 25 културни, образователни и спортни прояви.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00