Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

БЧК ще подпомага абитуриенти

Снимка: Радио Видин
Всяка година на 8 май честваме Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец. За първи път датата е отбелязана като Световен ден на двете организации през 1953 година.
Във Враца червенокръстката организация работи вече 130 години, има над 4 000 членове. Тези, на които доброволците са помогнали в нужда са хиляди. За това разказа Гергана Михалчева, директор секретариата на областния съвет на БЧК- Враца:

"Врачанската червенокрътска организация има 195 доброволци, над 150 доброволци към Българския младежки червен кръст и над 4 000 членове. Това е денят, в който ние честваме силата на хуманността и хората, които помагат на такива в нужда, но остават извън светлините на прожекторите. С младите доброволци работим по превенция на различни заболявания и зависимости, обучаваме ги и в хуманитарност и хуманно право. На 8 май посвещаваме няколко наши значими кампании. Такава е хранителната кампания, в която събрахме над 2 600 лева, ще бъдат направени 150 хранителни пакета за хора в нужда. Младежите от БЧК събраха 2 600 лева за абитуриенти сираци. 33 младежи в неравностойно положение ще получат по 85 лева."
 

Гергана Михалчева допълни, че днес ще бъдат отличени шестима изявени доброволци към БЧК, а Петя Бицовска и Петър Радославов ще бъдат наградени със званието "Млад отличник на БЧК".

Организацията на червения кръст работи и във Видин. От тях са събрани 5 500 лева, които ще бъдат раздадени на 26 видински абитуриенти в неравностойно положение. Празничното награждаване на членове и съмишленици на БЧК- Видин ще бъде в събота, на 10 май, съобщи Цветелина Петрова, директор секретариата на областния съвет на БЧК Видин:

"На този ден ще наградим наши изявени червенокръстци. Имаме три златни медала на червен кръст- д-р Маргарита Велкова, която беше директор на отделението по трансфузионна хематология, а сега директор на Националния център по трансфузионна хематология. Другият медал е за Иванка Велкова, секретар на Община Кула и председател на общинската организация там. Ще отличим и инж. Анатоли Цанов, дългогодишен служител в "Гражданска защита". Ще наградим двама отличници на БЧК- Живка Николова от общинската организация в Димово и Вайда Цветанова- доброволец в Чупрене. Двамата млади отличници на БЧК са Момчил Петров и Петьо Русинов."

Повече за дейността на БЧК във Враца и Видин може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Нови инвестиции оформят Видин като търговска локация

През последните години Видин все повече се утвърждава като търговска локация, привличаща граждани не само от областта, а и от съседни страни. Сърби и румънци често посещават съботния пазар и пазаруват в големите търговски вериги в крайдунавския град. И въпреки демографската картина в региона, инвеститорски интерес към откриването на още..

публикувано на 07.02.23 в 10:55

Психолог: Причината за бягство на дете се крие в семейството

Какво може да накара едно дете да избяга от вкъщи? Бягството може да бъде реакция срещу тормоз, насилие, търсене на внимание или като наказание на родителите. Така смятат млади хора от Видин. Те са категорични, че бягството не решава проблема. „Когато се чувстват провокирани по някакъв начин... Ако има караница вкъщи, може да избяга...От..

публикувано на 06.02.23 в 15:39

Плакудер - с надежда младите да се върнат отново в родното място

Село Плакудер е на 15 км от Видин. То е разположено в хълмиста местност, с дерета и много зеленина.  Селото е възникнало отдавна. Някога тук е минавал римски път край река, която вече отдавна е пресъхнала. В близкото минало тук са живеели около 350 души, а днес наброяват 60. Повечето са пенсионери, но има и такива, които работят във..

публикувано на 03.02.23 в 12:00
Владислав Панев

Владислав Панев: Липсата на Борисовото всевластие подобри политическото здраве на нацията

Успя ли 48-мото Народно събрание да реши важните за хората въпроси? Намериха ли своя отговор ключовите предизвикателства, които определят съдбата на България?  Равносметка на настоящия парламент един ден преди той да остане завинаги в историята: потърсихме за коментар народния представител от "Демократична България" Владислав Панев ...

публикувано на 02.02.23 в 10:00
Ирена Анастасова

Ирена Анастасова: Разумът, спокойствието и компетентността в българската политика са в остър дефицит

Успя ли 48-мото Народно събрание да реши важните за хората въпроси? Намериха ли своя отговор ключовите предизвикателства, които определят съдбата на България?  Равносметка на настоящия парламент един ден преди той да остане завинаги в историята: потърсихме за коментар народния представител от Монтана и зам. - председател на БСП Ирена..

публикувано на 02.02.23 в 10:00

Трябва ли да се легализират бакшишите в заведенията?

Преди дни в публичното пространство се появи информация за евентуалното легализиране на бакшишите в заведенията. Има подобни практики в някои чужди държави, където бакшишът на сервитьорите е добавян към сметката в ресторантите. Тогава тези пари могат да бъдат обложени. Това бе наложено от началото на годината и в съседна Румъния. У нас от..

публикувано на 01.02.23 в 10:40

Румен Гълъбинов: По-подготвени сме от Хърватия за еврото

Все още можем да се впишем в сроковете за приемане на еврото и да въведем валутата на 1 януари догодина. Очаква се през август да започне двойното изпизване на цените - в лева и евро. Вицепремиерът Атанас Пеканов обаче предупреждава, че има три законопроекта, които трябва да бъдат приети в парламента, както и да се намали още инфлацията...

публикувано на 31.01.23 в 10:10