Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 8 май 2014

Снимка: Полина Тодорова

Обработката срещу комари във Видин започна тази сутрин. Тя се извършва от "Дезинфекционна станция Видин" ЕООД, съобщават от Общината. Крайдунавският парк, парковете "Владикина бахча" и "Рова", както и жилищни комплекси бяха обходени. През миналата година за обработката срещу комари бяха отпуснати 20 000 лева от държавата, които са крайно недостатъчни за територията на общината, съобщават още от местната управа. Очаква се и сега дейността да бъде подпомогната с държавни целеви средства.

Има осигурени средства държавата отново да стане собственик на врачанския торов завод "Химко" и да се инвестира в модернизацията на част от мощностите му за рестарт на производството им. Това потвърди министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев във Враца на среща с представители на местния бизнес, на която присъстваха също областният управител Венцислав Василев и кметът Николай Иванов. Вторият търг за продажбата на торовия завод е възпрепятстван, поради делото в Софийския апелативен съд за активите на завода, стана ясно на срещата. Министър Стойнев съобщи още, че в краткосрочен план с приоритет е модернизацията на 5-ти и 6-ти блок в АЕЦ "Козлодуй", но продължават да се водят интензивни преговори с американска компания за изграждане на 7-ми блок в атомната централа.

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев ще открие железопътния трафик
през моста "Нова Европа", съобщиха от министерството. Първият пътнически влак, който ще свърже Видин с румънския град Калафат, ще премине на 10 май. Заместник-министър Гинев ще посрещне румънската делегация, ръководена от държавния секретар в Министерството на транспорта на Румъния Юлиан Матаке на пътническата жп гара във Видин  в 12.00 ч. След кратка среща между двете делегации, официалните лица ще имат възможността да пътуват с първия пътнически влак до Калафат. Техническо изпитание на трасето от гара Голенци в Румъния до Видин е проведено преди месец. Пътнически влак премина експериментално по Дунав мост 2 със скорост 110 километра в час.

Основен ремонт ще бъде направен на Кооперативния пазар, намиращ се на ул. "Ген. Леонов" във Враца, съобщиха от пресцентъра на местната управа. Общината във Враца вече е стартирала обществената поръчка за избор на изпълнител на строително-монтажните дейности. Оферти от фирмите ще се събират до 12 май. За проекта в общинския бюджет са заделени 261 667 лева без ДДС. Предвижда се цялостно премоделиране на площадката, като се запазват двете й нива. Връзката между тях ще става със стъпала и специално изградена рампа за инвалиди. Над двете пространства на площадката ще бъдат монтирани модерни слънцезащитни съоръжения, които ще покриват поставените нови маси. Ще се извърши ремонт на съществуващите масивни павилиони, включително на хидроизолацията на покривите.

Гражданско сдружение "Бъдеще за Северозападна България" ще връчи отворено писмо до Мартин Шулц и Жан Клод Юнкер, като кандидати за поста председател на Европейската комисия, в което ще искат специална политика за спасяване на българския Северозапад. В момента в целия район е организирана подписка в подкрепа на искането на сдружението, сред чиито лица са проф. Галилей Симеонов, футболистът Мартин Петров, инж. Тодор Върбанов - бивш областен управител на област Монтана и доц. Д-р Първан Първанов - преподавател в Тракийския университет. Отвореното писмо на Гражданско сдружение "Бъдеще за Северозападна България" ще бъде връчено на Мартин Шулц и Жан Клод Юнкер в Брюксел на 9 май - Денят на Европа.

Служители на "Пътна полиция" във Видин преминават обучение за въздействието на наркотичните вещества върху водачите на превозни средства. Обучението се провежда от Общинските съвети по наркотични вещества в областните градове в страната по договор между Министерството на вътрешните работи и Министерството на здравеопазването. "Употребата на наркотици е проблем не само за Видин, това е проблем за цялата страна. Работейки заедно с вас, ще бъдем по-полезни не само на зависимите, не само на тези шофьори, които се опитват да шофират, употребявайки алкохол и наркотици, но ще бъдем полезни на всички, които са на пътя"- обясни целта на обучението председателят на Общинския съвет по наркотични вещества във Видин Красимира Елисеева.
 
Пътните полицаи констатираха 134 нарушения на Закона за движение по пътищата при проверката на 135 моторни превозни средства във област Видин. Полицейските операции по безопасност на движението са извършени през изминалите почивни и празнични дни. Седем от проверените шофьори са били употребили алкохол и двама са били неправоспособни водачи. Най-много са санкциите за превишена скорост- 42, за техническа неизправност на моторни превозни средства- 37, а 29- за нередовни документи. Служителите на реда са съставили 36 акта и са наложили 58 глоби по фиш по Закона за движение по пътищата. Съставен е и един акт по Кодекса за застраховането.

Община Враца ще участва в поредното издание на туристическатаорса "Зелени дни", която ще се проведе от 10 до 13 май в София. Павилионите на участниците ще бъдат разположени на площада пред паметника на Съветската армия. Представянето на Враца ще е съвместно с общините Мездра, Роман и Вършец. В борсата ще се включат също дирекцията на Пророден парк "Врачански балкан", Велоклуб "Герак", Атракционен парк "Приказката" и Театрална група "ТЕМП".

С различни прояви ще бъде отбелязан Деня на победата над хитлерофашизма и Деня на Европа- 9 май. От 11 часа Община Видин организира поклонение на Руското военно гробище. В памет на загиналите руски воини във Втората световна война ще бъде отслужена заупокойна молитва и поднесени венци и цветя. Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" също ще отбележи Деня на Европа и Деня на победата над фашизма. В отдел "Чуждоезикова читалня"  ще гостуват ученици от ПМГ "Екзарх Антим I". Пред тях ще бъде представена мултимедийна презентация за Деня на Европа и ще бъде прожектиран филм, посветен на Деня на победата, направен от техни съученици. Библиотечният специалист ще  представи страните от Евросъюза с игра. Участниците в проявата ще трябва да отгатнат как завършват поговорки, които са емблематични за тези страни. Всеки ученик ще получи награда - издание на ЕС, предоставени от Представителството на ЕС в България.

Денят на Европа- 9 май ще бъде отбелязан в Белоградчик. Честването е под егидата на Съюза на запасните офицери и сержанти и със съдействието на Община Белоградчик. Кметът Борис Николов ще произнесе приветствие по случай празника. Подполковник Милчо Манолов- председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Белоградчик ще поздрави ветераните, офицерите от запаса и жителите на града. Над 400-те герои, дали живота си за България, ще бъдат почетени с едноминутно мълчание и поднасяне на венци на паметника на загиналите във войните от белоградчишкия край.

Школа "Народни танци" към Детския комплекс в Белоградчик се класира на трето място на 15-тия Национален детски конкурс "Южни слънца" в Петрич. Състезанието се проведе на 2 и 3 май, съобщават от пресслужбата на Общината в града на скалите. Фестивалът е проведен в две направления- Фолклорно надиграване  и Танцово изкуство. Учениците от Детския комплекс в Белоградчик се състезаваха във фолклорното надиграване. Момичетата от школата получиха престижното трето място за своята възрастова група. Детският комплекс получи и Почетен знак лично от кмета на Петрич за активното вече няколко годишно участие в конкурса "Южни слънца".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57