Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деня на Европа и Деня на победата над фашизма отбелязахме в Северозапада

Видинчани поднесоха венци на руското гробище по повод Деня на победата над фашизма
Снимка: Борис Борисов

Десетки видинчани се поклониха пред паметта на загиналите руски войници във Втората световна война и поднесоха венци и цветя на Руското военно гробище. Община Видин организира поклонението по повод Деня на победата над хитлерофашизма. Цецка Дичева, представител на БСП и общински съветник във Видин, припомни за жертвите на войната:

Снимка: Борис Борисов"Трябва да помним и предаваме на поколенията каква бе цената- над 50 милиона жертви, от тях 27 милиона съветски граждани, разрушени градове и села, концлагери, димящи газови камери... Руското военно гробище, което ни събира всяка година на този паметен ден и е дело на признателни наши съграждани, ще напомня и пази за поколенията истината за най-жестоката и античовечна война на 20 век и за един величав героизъм."

Архимандрит Поликарп отслужи заупокойна молитва и пожела:

"Позволете ми в този тържествен ден да поздравя всички вас от името на Негово Високопреосвещенство видинския митрополит Дометиан, който желае на всички ни мир, здраве, духовни сили, за да продължаваме да сеем всички ние мира и да продължаваме да живеем така както учи Евангелието."

Снимка: Борис Борисов87-годишният Никола Караджов, който е родом от родопския край и от 1957 година живее в крайдунавския град каза пред Борис Борисов, че чувства 9 май като лична победа:

"Поне още 20 години да я честваме (датата- бел. ред.). За нас, българите е празник, но  не за тези, които унищожиха България, а за тези, които почитат България. Тези, които унищожиха България ги няма никъде. Има една приказка, че след 9 септември дойдоха на власт обущари, шивачи, дърводелци без образование и викат "Дай да видим какво ще построим." А след 10 ноември дойдоха на власт от доцент нагоре и викат "Дай да видим как да го продадем и как да го открадем."

Присъстващи на поклонението бяха закичени с ленти. Те символизират мъжеството, храбростта и победата, каза една от десетките дами с руско потекло, която участва в поклонението:

"Това е лентичка, която е прикрепяна към най-значимия медал за победа."
 
Ученици от ПМГ "Екзарх Антим I" във Видин изнесоха кратък рецитал на руски език в края на програмата. Венци и цветя бяха поднесени от ръководството на Община Видин, Видинската митрополия, Съюза на запасните офицери и сержанти, Патриотичен клуб "Бдинци", както и от много граждани.

Снимка: Иванка Петрова9 май бе отбелязан и в Белоградчик. Тържеството започна с химна на Европа и на България, предаде сътрудникът ни Иванка Петрова. Малцината останали живи ветерани от Отечествената война първи се изкачиха на трибуната на централния градски площад. Кметът Борис Николов отправи поздрав към жителите на града. Подполковник Милчо Манолов, заместник-председател на областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва поздрави своите колеги и всички присъстващи като подчерта в словото си значимостта на деветоюнската победа над хитлерофашизма. Подполковник Манолов се обърна към ветераните с думите:

"В този забележителен ден искам да изразя най-искрени чувства на уважение и преклонение към патриотичното ви дело. Проявената от вас храброст в драматичния ход на войната и безпримерния ви героизъм оставя ярка следа в съзнанието на идните поколения българи." Детският танцов състав изнесе кратка програма. Обществени организации, представители на политически партии и граждани поднесоха цветя и венци пред паметника на загиналите във войните от Белоградчишкия край.

Снимка: Христела АлександроваДенят на Европа отбелязаха в Кула. Празникът се чества всяка година в града след присъединяването на България към Европейския съюз и е свързан преди всичко с детски и младежки изяви, съобщи Христела Александрова. На  площада в Кула се разгърна пъстро ветрило от музикални и танцови композиции, изпълнени от участниците в Духовия оркестър на СОУ "Васил Левски" и мажоретния състав с ръководители Пенка Спасичкова и маестро Климент Кирилов. Кметът на Община Кула  Владимир Владимиров произнесе поздравително слово към присъстващите граждани, учители и ученици. Изпълненията на мажоретките и танцьорите са много атрактивни и се радват на вниманието и одобрението на цялата общност в Кула. Отбелязването на Деня на Европа е прелюдия към следващите големи тържества в града в чест на 24 май- Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, които включват и  завършването на зрелостниците, както и срещи на предишни випуски.

Снимка: Жоро АлександровФлашмоб "Моят ден в Европа" събра стотици деца и тийнейджъри днес на централния площад "Христо Ботев" във Враца, предаде Жоро Александров. Точно в 11:30 часа започна танцът им, който беше по "Happy" от  Pharrell Williams, а проявата беше заснета от високо от миниатюрен хеликоптер. Проявата завърши с Дунавско хоро от Дико Илиев, на което се хванаха и малки, и големи.

9 май се чества в световен мащаб като Ден на Европейската общност. Министърът на външните работи на Франция Робер Шуман произнася реч и поставя основите на евроинтеграцията на тази дата през 1950 година. 9 май е обявен за Ден на Европейската общност през 1985 година на срещата на високо равнище на Европейската общност. Датата се чества в Русия и страните от Източна Европа като Ден на победата над фашизма. Капитулацията е подписана в Берлин на 8-и май вечерта, когато в Москва вече е 9-и май. Денят на Европа е определен за отбелязване в България с Постановление на Министерския съвет от 2005 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Патриарх Даниил

Интронизират патриарх Даниил

Да пазим православната вяра.   Това бяха първите думи на новия български патриарх Даниил. Приемам гласуваното ми доверие със съзнание за собствено недостойнство, вяра в Божия помисъл и Божията подкрепа, каза Видинският митрополит.  Минути след 15 часа започна интронизация на новоизбрания български патриарх. Видинският митрополит Даниил бе..

публикувано на 30.06.24 в 16:33
село Лиляче, кметството

Новият кмет на Лиляче полага клетва на 1 юли

Росен Петков ще се закълне като нов кмет на врачанското село Лиляче утре, 1 юли, на извънредна сесия на общинския съвет.  Той беше избран по време на предсрочните избори на 23 юни.  До тях се стигна, след като Върховният административен съд касира резултатите от балотажа през ноември м.г.   Тогава кандидатът на ГЕРБ Росен Петров спечели с 2 гласа..

публикувано на 30.06.24 в 15:33
Видинският митрополит Даниил

Видинчани за Даниил: Има силата да обедини народа

Несъмнено Даниил Видински има нужната сила, за да обедини българския народ в трудните времена. Това казаха местни жители минути след като митрополитът беше избран за глава на българската православна църква. "Познавам го, работлив е, направи ремонти на църквите... Ще се справи, много хубава новина, радвам се... Харесвам го, но не знам на каква..

публикувано на 30.06.24 в 14:59

По-висока цена на тока от утрешния 1 юли

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно, цените влизат в сила от утре - 1 юли, и ще са валидни през следващия едногодишен период. Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на "Електрохолд" от Западна..

публикувано на 30.06.24 в 14:10
Митрополит Даниил Видински

Даниил Видински е новият български патриарх

Новият патриарх на българската православна църква е видинският митрополит Даниил.  Той спечели балотажът с 69 гласа.  Другият кандидат за духовен водач - Григорий Врачански, събра 66 от гласовете.  Недействителните бюлетини бяха три. В 15 часа новият патриарх ще бъде въдворен с тържествена интронизация в храм - паметника "Св. Ал...

публикувано на 30.06.24 в 13:10

Ваучерите за храна преминават изцяло в електронен формат

Хартиените ваучери за храна отиват в историята.  От утрешния 1 юли преминават изцяло в електронен формат.  Дигитализацията ще улесни потребителите и ще подобри многократно клиентското изживяване с използването на съвременен модерен инструмент, който може да е във вид на карта, но и изцяло виртуален като приложение,  обясни Таня Обущарова,..

публикувано на 30.06.24 в 12:41

По-високи добиви отчитат монтанските земеделци

Със 120 кг повече средно от декар от пшеница от миналата година прибират земеделците в област Монтана. По-добра е реколтата и от ечемик. 646 кг средно от декар е добивът от пшеница в област Монтана. Данните от Областна дирекция „Земеделие" са при 40 % реколтирани площи.  Спрямо миналата година средния добив е със 120 кг повече.  Земеделците в община..

публикувано на 30.06.24 в 12:28