Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да получите документ за признаване на професионални умения?

Снимка: архив


Информационна среща за признаване на професионални умения, придобити по неформален път се състоя във Видин по инициатива на Министерството на образованието и науката. Срещата откри началникът на РИО във Видин Марийка Василева.

"В последните дни в публичното пространство на Видин и областта широко обсъждаме интегрираната стратегия за подпомагане инвестициите в Северозападния район за 2014-2020 година. Един полезен документ, който тепърва предстои да бъде приет и който би гарантирал едно сериозно развитие на нашия край. В този документ специално място е отделено на връзката между бизнеса, професионалното обучение и реализацията на хората от този карай, където безработицата е едно от най-страшните явления на днешния ни ден", посочи Марийка Василева.

За успешното функциониране на новата система са необходими законодателни промени, които се очаква да бъдат гласувани от Народното събрание. Целите на проекта обобщи старши експертът по професионално образование Наталия Крумова:

"Специфичните цели са нормативно регламентиране на процеса за валидиране на тези знания, умения и компетентности, които са придобити чрез неформално обучение или самостоятелно учене; чрез създаване и прилагане на подходящи и ефективни методи и средства за консултиране, идентифициране, оценяване и признаване на знанията и уменията; сертифициране на лицата, които придобили своите професионални знания и умения по неформален път; широко популяризиране на възможностите за валидиране, широка общественост сред българските граждани."

Партньори по проекта "Нова възможност за моето бъдеще" са работодателски организации (Бюро по труда), организации на работниците и служителите и държавни институции като Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерство на правосъдието, и Българска търговско-промишлена палата.

"До този момент броят на лицата, които са консултирани за възможностите на валидирането, т.е. тези лица, които са преминали първоначално консултиране, са 243. От партньорските организации тези лица са 153, а 90 лица са консултирани от професионалните гимназии. Броят на лицата, които в момента преминават същинския етап в професионални гимназии са 47. Тези, които са насочени от партньорите по начално консултиране са само 12. Няма нито едно лице, придобило квалификация или квалификация по професия към момента", представи изпълнението на инициативата на регионално ниво Десислава Цокова, национален консултанти по валидиране за Видин.

Три са професионалните гимназии на територията на област Видин, които са партньори по проекта - "Проф.д-р Асен Златаров", "Васил Левски" и "Михалаки Георгиев".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48