Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 май 2014

враца цикъл ремонти улица
Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

Започна изкърпването на международния път Е-79, който преминава през Враца. През последните дни се работи в района край жп гарата, като ремонтът се извършва без затваряне на трасето. От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че поддръжката на републиканската пътна мрежа, която преминава през територията на града се поддържа от общината, като за целта е подписан споразумителен протокол между Общината и областното пътно управление. През Враца преминават четири републикански трасета, които се припокриват с градски улици. До края на месец май около 600 000 лева от бюджета на АПИ ще бъдат изразходвани за подобряване на състоянието на републиканската пътна мрежа на територията на област Враца.

"Връщаме държавата в Северозападния регион", а Плевен и целият Северозападен район да станат модерни европейски места за живот"- това заяви след представяне на трасето на магистралата в Плевен министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.
"Доизграждането на АМ "Хемус" има ключова роля за икономическото и социално сближаване на регионално ниво. Изграждането й ще окаже позитивно влияние върху развитието на три от районите за планиране на България - Северозападен, Северен централен и Североизточен", каза Терзиева. Общият брой на населението, което ще се възползва пряко от подобрената инфраструктура е приблизително 3 млн. души. Трафик прогнозата за 2020 г. е за близо 18 000 единици средно дневно. Трасето е симетрично отдалечено от двете големи населени места по направлението - Плевен и Велико Търново, както и между Плевен и Ловеч. То преминава на 15 км от центъра на Плевен и след реализацията на първия етап разстоянието за пътуване между София и Плевен ще се запази същото, а ще бъдат спестени около 15 минути.
Десислава Терзиева даде начало и на превантивния ремонт на улица "Иван Вазов" в село Милковица, област Плевен. "Германската улица", както е известна в региона, е основна пътна връзка за жителите на селото, както и важно пътно направление за хората от Гулянци. Участъкът се ремонтира с близо 1 млн.лв., осигурени от Публичната инвестиционна програма на правителството. Министър Терзиева заяви, че в областите Видин, Враца, Ловеч, Габрово и Плевен до края на годината ще бъдат инвестирани над 69 млн.лв. от Публичната инвестиционна програма на правителството. Със 150 хил.лв. в Кнежа се изгражда кръгово кръстовище. Близо 400 хил.лв. се инвестират за ремонт и подобряване на маркировката на републиканската пътна мрежа в област Плевен. Дейностите ще приключат до края на юни.

За един месец - от 14 май до 15 юни - ще бъде затворен за движение бул. "Демокрация" във Враца в участъка от площад "Св. Софроний Врачански" до кръстовището с ул. "Екзарх Йосиф". Причината е извършване на строително-монтажни работи по водния цикъл преди предстоящия основен ремонт и цялостно асфалтиране на уличното платно, информират от общинската управа. Предстоящите ремонти налагат промяна в маршрутите на обществения транспорт. Подробни разписания с точните часове на преминаване на градския и междуселищен транспорт ще бъдат разлепени на всички спирки, уточняват от пресслужбата на община Враца.

Кметът на община Белоградчик Борис Николов получи грамота от кмета на Калафат- Мирча Гуца на празника на румънския град, съобщиха от пресслужбата на община Белоградчик. Празниците на Калафат се провеждат за 23-та поредна година между 09-12 май. Почетното отличие бе връчено на офциалната церемония в Дома на изкуствата в румънския град в знак на приятелство и признателност за приноса към укрепването на добрите отношения на сътрудничество, установени между общностите в двата града. От своя страна кметът на община Белоградчик подари на кмета на Калафат картина на Белоградчишките скали. Двамата градоначалници разговаряха с общински служители от Калафат за разнообразяване на установените контакти, особено в сферата на туризма.

13 мазета продължават да са наводнени от скатни води във видинското село Цар Симеоново
, каза за Радио ВИДИН кметският наместник Емил Димитров. "Проблемът е заради факта, че новият път е 70 см по-високо от дворовете и къщите на хората. Няма изградени водостоци и скатните води наводняват имотите. Преди три години бе разработен проект за отводняване на цялото село, но ние не вярваме той да бъде изпълнен, защото няма пари. За момента няма проблеми с дигата, предпазваща селото от високите води на Дунав."
   
Непочистените корита на реките Видбол и Войнишка продължават да създават опасност от наводнения в Дунавци. Въпреки понижаващото се ниво на Дунав, времето остава нестабилно и нови валежи биха утежнили ситуацията, каза за Радио ВИДИН кметът, Димчо Скорчев. "Има израснали върби и папур, които ако бяха паднали, щяха да запречат входовете на моста и със сигурност водата щеше да излезе, а долната махала на Видбол да бъде наводнена. До момента няма отпуснати средства от Община Видин за почистването на двете реки, а кметството само не може да се справи с проблема", допълни Скорчев.

Инспекцията по труда в Монтана ще прави проверки в сферата на "Здравеопазването" и "Производството на храни". Кампанията е по инициатива на Комитета на старшите инспектори на труда - SLIC, уточни директорът на инспекцията в Монтана инж. Димитър Петров. "Темата е "Предотвратяване на злополуки на работното място в резултат на подхлъзване и спъване". Кампанията е за всички страни от ЕС. Интензивните проверки ще бъдат през септември, октомври и ноември месец." Преди проверките ще бъдат обучени инспектори. Работодателите могат да намерят материали за кампанията на интернет страницата на SLIC.

Пред обществеността в Белоградчик бяха представени резултатите от изготвения социално-икономически анализ на общината. На срещата бяха дискутирани предложения за конкретни проекти за решаване на основните проблеми на общината и за оползотворяване на нейния потенциал. В анализа бяха представени проблемните и силните страни на общината. Като основен проблем бе посочено обезлюдяването. Очертани бяха и приоритетие, които се крият в човешките ресурси, социалните услуги, образованието и здравеопазването и туризма. Програмата се фокусира върху извода, че община Белоградчик има нужда от бързи мерки и средства, които да се инергират за растеж на населението. Гражданите участваха взеха активно в дискусията, като отправиха своите забележки по съдържанието на анализа, дадоха препоръки и конкретни предложения за включване в разработвания стратегически документ.

За изборите за европейски парламент в община Монтана ще бъдат разкрити две мобилни секции. Те ще посещават болни и възрастни хора в домовете им, за да могат да упражнят правото си на глас, съобщиха от общинската администрация в Монтана. Едната секция ще обслужва хора от Монтана и близкото село Николово. Другата секция ще действа в село Горна Вереница, където има дом за възрастни хора и голяма част от тях са лежащо болни.

Полицейските служители от Областната дирекция и районните управления във Видин, Белоградчики Кула са създадли организация за осигуряване на обществения ред и безопасността на движението по пътищата по време на предстоящите абитуриентски балове и празничните прояви, свързани с отбелязването на 24 май в областта. Планирано е засилено полицейско присъствие в районите на училищата в областта, служителите на реда ще охраняват всички празнични мероприятия. Активният превантивен контрол ще бъде насочен към организираното придвижване на абитуриенти  и придружаващите ги преди и след приключване на баловете в нощните часове, уточняват от полицията във Видин. 

Информационна среща за признаване на преофесионални умения, придобити по неформален път се проведе във Видин. Министерството на образованието и науката е изпълнител на проекта "Нова възможност за моето бъдеще". Целите обобщи Наталия Крумова- старши експерт по професионално образование в инспектората по образование: "Специфичните цели са нормативно регламентиране на процеса за валидиране на тези знания, умения и компетентности, които са придобити чрез неформално обучение или самостоятелно учене. Чрез създаване и прилагане на подходящи и ефективни методи и средства за консултиране, идентифициране, оценяване и признаване на знанията и уменията; сертифициране на лицата, които са придобили своите професионални знания и умения по неформален път; широко популяризиране на възможностите за валидиране, широка общественост сред българските граждани." В област Видин от началото на 2014 са консултирани 243 лица. Очаква се чрез въвеждането на системата за валидиране да се даде възможност на безработни, отпаднали от образователната система или заети, които искат да "легализират" уменията си в различни области и да получат съответните документи от трите професионални гимназии във Видин- ПГ "Проф. д-р Асен Златаров", ПГТ "Михалаки Георгиев" и ПТГ "Васил Левски"в професионалните направления: Компютърни науки, Електротехника и енергетика, Електроника, автоматика, комуникационна и компютърна техника, Строителство, Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг, Администрация и управление, Секретарски и административни офис дейности и др.

Туристическо дружество "Бонония" Видин чества своя 100-годишен юбилей. "Програмата ще е в два дни на 6 и 7 юни. На 6-ти юни на площад "Бдинци" ще има вело-рали за ученици. Събитието е под патронажа на Община Видин. От 17:30 часа в салотна на Общината ще има и тържество", каза за РАДИО ВИДИН В председателя на дружеството Тошко Маркин. Той допълни, че ако се съберат много желаещи за похода до "Божурица" ще бъдат осигурени допълнителни автобуси.

С изложба и концерт видинското училище по изкуства "Св. св. Кирил и Методий" отбелязва патронния си празник. От 17 часа в художествена галерия "Никола Петров" във Видин бе открита изложба, а от 18 часа в салона на Драматичния театър е тържественият концерт на училището. "За 129 път изпращаме учебната година с високо вдигната глава, с високи резултати, много международни и национални награди. В училището има мажоретен и духов състав, танцов състав, певци и музиканти. Децата се готвят целогодишно, за да се представят в конкурсите, затова и наградите са многобройни"- каза за Радио ВИДИН директорът Любомир Миланов.Освен с многото награди от престижни конкурси, училището може да се похвали и с голям процент на приети студенти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48