Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 май 2014 година

Снимка: Община Белоградчик

За 37 абитуриенти от СОУ "Христо Ботев" в Белоградчик днес удари последният училищен звънец. "Биенето на последния училищен звънец е един от най-вълнуващите мигове в живота на всеки млад човек. Вие сте на прага на мечтания и жадуван свободен живот. Устремени сте възторжено към своето личностно осъществяване", каза в привествието си директорът Цецка Нешева. Тя раздаде грамоти и статуетки на отличилите се през годините ученици. Абитуриентите поздравиха и своите приемници от пети клас. Под звуците на последния звънец зрелостниците преминаха пред знамето на учителите, за да си вземат сбогом с преподавателите.

Езиковата гимназия "Йоан Екзарх" във Враца изпрати днес повече от 120 абитуриенти. Дванадестокласниците от шестте паралелки празнуваха в голямата зала на Драматично-кукления театър. Директорът на гимназията Павлин Петков връчи награди за изключителен принос за утвърждаване на авторитета на училището.

Областният управител на Видин присъства днес в Народното събрание на публично изслушване на тема "Политики за развитие на изостаналите региони". Кръстьо Спасов участва във форума по покана на председателя на българския парламент Михаил Миков. За участие във форума бяха поканени народни представители от парламентите на Гърция, Румъния и Сърбия.

Правителството одобри допълнителни трансфери за бюджетите на крайдунавските общини в размер на 800 000 лв. Средствата се отпускат за дезинсекция и преодоляване на разпространението на комарите, кърлежите и други вредни насекоми, информират от правителствената информационна служба. Допълнителното финансиране е за общините Белоградчик, Брегово, Видин, Димово и Ново село (област Видин), Бяла Слатина, Козлодуй, Мизия, Оряхово и Хайредин (област Враца), Вълчедръм и Лом (област Монтана), Белене, Гулянци, Долна Митрополия, Левски, Никопол, Плевен и Кнежа (област Плевен), Павликени, Полски Тръмбеш и Свищов (област Велико Търново), Борово, Бяла, Ветово, Две могили, Иваново, Русе, Сливо поле и Ценово (област Русе), Алфатар, Главиница, Силистра, Ситово и Тутракан (област Силистра). Правителството препоръчва на кметовете на общини да участват и със собствени средства в мерките за дезинсекция.

Смениха инженера на интегрирания проект на водния цикъл във Враца и от началото на месец май начело на грандиозната разработка, която се финансира с около 136 000 000 лева от ЕС, е португалуцът Мари Соуза. Той смени сънародника си Жоао Перейра, който е предпочел оферта за работа в Саудитска Арабия. От общинската управа на Враца потвърдиха рокадата и уточниха, че смяната  е одобрена от управляващия орган на проекта. Смяната няма да се отрази по никакъв начин на дейностите по подмяната на водопровод и канализация във Враца, където до 15 януари 2016 година трябва да бъдат повече от 70 км водопровод и около 40 км канализация. От днес до 15 юни пък заради дейности по водния цикъл и предстоящото основно рехабилитиране на улици във Враца, е затворено движението на обществения транспорт по една от най-натоварените градски улици - "Демокрация". Това налага реорганизация на трафика на тролеи и автобуси. От вчера /13 май/ беше затворена улицата "Кръстьо Българията", чиято асфалтова настилка ще се обнови със средства по проекта за водния цикъл. Подробни разписания с точните часове на преминаване на градския и междуселищен транспорт ще бъдат разлепени на всички спирки.

Общинската управа на Враца търси изпълнител за реставрация на "Старата къща". Сградата в центъра на града е архитектурна забележителност, но от години е неизползваема. Избраната фирма ще трябва да направи подробна фотодокументация и да изготви работен инвестиционен проект за извършването на основен ремонт на покрива и фасадите на сградата. Стойността на обявената обществена поръчка е 6 125 лева с ДДС. Срокът за изпълнение на строителните дейности е 60 календарни дни. Крайният срок за подаване на документите е 16 май. "Старата къща" е публична общинска собственост и е регистрирана като културна ценност с местно значение.

Кметът на община Белоградчик Борис Николов се срещна с жителите на село Стакевци. Повод за срещата са конфликтите, възникнали между местното население и настоящия кметски наместник Васко Чулин.
След проливните дъждове и наводнения в края на м. април в селото има много поражения - разбити улици и тротоари и непочистени речни корита, които са и основния повод за възникване на настроения в селото. Хората от Стакевци очертаха ежедневните наболели въпроси: разбитите пътища в селото и тези, които водят до градините и нивите в околностите на селото; почистването на тротоарите и гробищния парк; осветлението на църквата. Кметът отбеляза че, до месец се очаква стартиране на нова програма за заетост. Едно от най-сериозните изисквания на Борис Николов към кметския наместник е стриктна работа и строг контрол на новоназначените по програми. Общинският кмет увери хората, че новият кметски наместник трябва да е отговорен, съвестен и полезен за селото човек. Кандидатите за поста- Венцислав Николов и Таско Цекин, представиха своите виждания и възможности за бъдещата си работа в полза на хората там. И двамата изказаха своите нагласи да работят съвестно по наболелите проблеми.

Лекарите от Видин, Враца и Монтана ще протестират символично утре. Протестът е знак на солидарност към лекарите от целия ЕС в исканията им за качествено здравеопазване и достояно заплащане. "Решението е взето на Националния събор на лекарите в България", каза д-р Борислав Милчев, председател на Регионалната колегия на БЛС във Видин. Ако до 30 май не се актуализира бюджета на Здравната каса, ще бъде организиран национален протест и може да се стигне и до оставки, коментира заместник- председателят на лекарския съюз в Монтана д-р Людмил Джурджов. И във Враца има готовност за символичния протест утре, потвърди д-р Георги Комитски, председател на регионалната лекарска колегия в града.

Мъж и жена от Монтана са били лекувани от лаймска болест, а други седем в момента са на лечение в болницата- това съобщи д-р Даниела Караджова, директор дирекция "Надзор на заразните заболявания" в хигиенната инспекция в Монтана. "Лица, които работят в гора или тревисти местности, в които има голям риск да бъдат полазени и ухапани от кърлеж, е редно да вземат необходимите мерки. Вариантите са различни- да се импрегнират дрехите, да се напъхат крачолите на панталоните в чорапите, за да не могат кърлежите да полазят голите части на краката, да бъдат с дълги ръкави." При ухапване от кърлеж задължително трябва да се потърси лекар. Лаймската болест е сериозно заболяване и серологично може да се докаже след 30 дни. Нелекуването може да доведе до сериозни последици и дори до инвалидност, предупреди д-р Караджова.

21 литра на квадратен метър са падналите количества дъжд във Видинско през изминалото денонощие. Това съобщиха за Радио ВИДИН от Хидрометеорологичната обсерватория в Плевен. В Ново село са регистрирани 18 литра на кв/м, във Враца - 19 литра. Валежите ще продължат и през следващите два дни, като се очаква количествата да достигнат до 30 литра на кв. метър. За 8 области в страната бе обявен жълт код за опасно количество валежи- това са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, възможни и гръмотевични бури.

С 3 награди се завърнаха от Национално състезание по информационни технологии възпитаниците на ПМГ "Екзарх Антим І". Състезанието е организирано от Сдружение "Образование и технологии" и "Майкрософт"- България и се проведе във Велико Търново, Участваха ученици от 5 до 7 клас. "Мирослав Дионисиев се класира на второ място сред 120 ученици от 20 области. Асен Доцински получи специална награда за атрактивно представяне, а петокласникът Мартин Георгиев впечатли журито с дизайна на грамотата, която е изработил"- каза преподавателката им по информационни технологии Малинка Митова.

7 видински училища се включиха в инициативата "Цветна олимпиада" на Сдружение "България, това си ти". Целта на инициативата е да се мотивират учениците от VIII до XII клас да усвояват нови знания, като се съревновават по български, английски, френски и немски езици, математика и информационни технологии. "Във Видин в олимпиадата участваха над 250 ученици от 7 училища"- каза за РАДИО ВИДИН координаторът за областта Вили Минчева. На 15 май (четвъртък) от 17 ч. в Драматичен театър "Владимир Трендафилов" ще се състои церемонията по награждаването на победителите в Националната образователна инициатива "Цветна олимпиада" от Област Видин. Победителите ще бъдат лично наградени от гласовете на "България си ти!" - хип-хоп талантът Бобо и любимката на младежите Маги Джанаварова. Входът е свободен.

Кметът на Монтана Златко Живков откри изложбата от международния конкурс за детска рисунка "Тъпан бие, хоро се вие". В експозиционна зала "Кутловица" бяха връчени наградите на децата от Монтана. С най-високо отличие е Василена Александрова- второ място във втора възрастова група. На церемонията по откриването на Дикоилиевите празници в 18 ч. в Драматичен театър- Монтана, своята награда ще получи победителката в първа възрастова група Габриела Йорданова от Елхово, съобщи Нели Василев, главен експерт "Култура и вероизповедания".

В Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин бяха връчени грамоти на доброволците от Детски младежки парламент, Младежки общински съвет по наркотичните вещества и Ротари Интернешънъл Интеракт клуб Видин, които активно се включиха в кампанията "Време за приказка", организирана в рамките на Националната инициатива "Маратон на четенето". От 7 до 23 април 35 доброволци и библиотечните специалисти посетиха всички училища с начални класове във Видин и влязоха в часовете на малките ученици, за да ги запознаят с библиотеката и да почетат заедно любими приказки. Така в Маратона на четенето във Видин се включиха над 800 ученици от 10 училища.

С редица инициативи в Брегово отбелязаха 150-годишния юбилей на СОУ "Св.Св. Кирил и Методий". В рамките на празничната програма бе проведена благотворителна акция "Площад Европа", а под патронажа на кмета на общината Милчо Лалов, бе открит коридор "Европа". По-късно бе проведена и среща с професор Андрей Пантев. Коридор "Европа" е изграден със средства от дарения, намира се в новата сграда до училището и включва 4 полуинтернатни групи, които се ръководят от четирима възпитатели. В коридора са подредени различни пана и материали, които отразяват историята на Европа и страните от Дунавския регион. В центъра е разположен макет на Европейския парламент.

Програмата, посветена на 80-тия рожден ден на Българското национално радио, започва днес с концерт "Мистерията на българските гласове", който ще се състои в Мраморното фоайе на БНР. Началото е в 18 часа, като същата вечер ще бъде връчена посмъртно наградата "Сирак Скитник" на Марсел Селие. Ще я получи спътницата в живота и работата му- Катрин Селие. В началото на 2014 година БНР  удостои Марсел Селие посмъртно с най-високото отличие на медията за популяризиране на българския фолклор. Швейцарският етнолог, музикант и продуцент показа на целия свят гения на българския талант, народно творчество и уникална душевност чрез "Мистерията на българските гласове", с диригент проф. Дора Христова. Катрин Селие пристига в България по покана на БНР. Придружават я синът й Александър и внучката Люси. Патрон на честванията, които ще преминат под мотото: "80 години Българско национално радио - Властелинът на ефира", е президентът на България Росен Плевнелиев. "Даваме началото на амбициозна и интересна програма, която е свързана с историята, постиженията и върховете през десетилетията на БНР. Програмата трябва и ще успее да покаже богатството, което има и представлява най-старата медия в България", обеща генералният директор на БНР Радослав Янкулов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48