Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 май 2014 година

Снимка: Радио Видин
Бедствено положение, в частта наводнения, обяви кметът на Община Видин Герго Гергов. Основания за крайната мярка дава ситуацията в района на село Иново, където тази сутрин река Делейнска е скъсала защитната дига на десния бряг, на метри преди мост от главен път Видин-Брегово. Разливът е с видима площ от 2000 дка. Наводнени са частни земеделски земи, повечето засяти с жито. Образувалият се отвор в дигата е с около 8 метра ширина. На мястото на критичния участък работят екипи на ОУ "Пожарна безопасност и защита на населението", които насипват трошен камък. До края на деня на мястото ще бъдат доставени 40 контейнера и специални бетонови панели, с които ще бъде затворен пътят на водата през пробойната в дигата- обясни кметът на Видин, който е и председател на Общинския кризисен щаб. Разпоредено е на всички кметове на кметства в община Видин да докладват на 30 минути за състоянието на водните басейни и защитни съоръжения на тяхна територия. За сега няма пряка опасност за хората от село Иново. Няма основания за прекъсване на подаването на питейна вода и електричество.

Решение за отклоняване на движението по главен път Видин-Брегово взе Кризисният щаб на Община Видин. Участъкът ще бъде затворен до овладяване на пробойната в дигата по десния бряг на река Делейнска. Движението е отклонено през селата Капитановци и Акациево. На ГКПП Брегово влизащите в страната водачи ще бъдат предупреждавани и пренасочвани от къде да минават. На специален пропускателен режим в района на бедствието ще са само автомобили на Спешна медицинска помощ и Пожарна безопасност и защита на населението. Самотно живеещите възрастни хора от село Иново ще бъдат предупредени и при необходимост- евакуирани от домовете им- реши още Кризисният щаб на Община Видин. Под наблюдение е цялото поречие на река Делейнска и язовир Калина- обяви началникът на Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" Видин- главен инспектор Станислав Генчев. На денонощен режим е помпената станция в местността Чобан Кюприя. За пробойни и къртичини се наблюдават всички земнонасипни защитни съоръжения в общината.

Взети са всички мерки, за да не се допуснат проблеми, свързани с язовирите след поройните дъждове от последните дни. Контролирано се изпускат язовирите "Огоста" и "Смирненски", който преди време пое основно водите от язовира над село Гюргич и Клисурица, над село Клисурица в Балкана. "Предишните дъждове бяха значително по-големи от сега, но понеже язовирите достигнаха такива обеми се налага да ги отворим малко, за да има мегдан, ако се наложи, в следващите дни да поемат други вълни", каза за Радио ВИДИН директорът на "Напоителни системи"- клон Мизия, Гриша Босашки. Основните притеснения в момента са от валежите в Балкана и най-вече при прохода Петрохан, където е водосборният район на язовир Огоста.

От 16 до 50 литра на квадратен метър е количеството на валежите в област Видин за последното денонощие, съобщиха от метеорологичната станция във Видин. Най-много дъжд е паднал в село Каленик - 50 литра на кв.м. Над 59 литра дъжд е паднал на територията на град Оряхово за денонощието, съобщиха за Радио ВИДИН от Хидрометеорологичната станция в Плевен. Силни пориви на вятъра в порядъка от 17 до 20 метра в секунда са регистрирани на много места в Северозападна България за изминалите 24 часа. Прогнозата за почивните дни е за нови валежи.

Приключва  изпълнението на проект "Повишаване на професионалната квалификация и умения на служителите на Областна администрация Видин" , който е реализиран от Областаната администрация Видин. "Бяха проведени серия от обучения на служителите на областна администрация Видин по широк кръг от теми, целящи както разширяване на професионалните им знания, така и подобряване на ключовите им компетентности и умения, като общуването на чужд език"- каза областният управител на Видин Кръстьо Спасов. 18 служители от  администрацията са получили сертификати за владеене на немски език.

Хигиенната инспекция провери отделението по фтизиатрия на болницата в Монтана.
Проверката е по разпореждане на здравното министерство. Не са констатирани нарушения на лечението на туберкулозно болните, съобщи д-р Даниела Караджова, директор Дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция в Монтана.
"Беше ни разпоредено да установим дали за всички случаи, които са диагностицирани, е назначена терапия и дали са предприети всички противоепидемични мерки спрямо контактните лица. Не са констатирани нарушения."
Всички диагностицирани случаи са съобщени в РЗИ, болните и контактните лица са заведени в съответните регистри. До общопрактикуващите лекари е издадено и предписание, с което се напомнят ангажиментите им спрямо лицата, които са рискови за заболяването и техните контактни- своевременно назначаване на съответните диагностични изследвания,  изпращане при лекар специалист, каза още д-р Караджова.  

Посланикът на Република Косово в България Шпенд Калaба пристигна днес на посещение в Учебния център на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Монтана. Поводът за посещението на Шпенд Калaба е обучението 20 служители от Силите за сигурност на Република Косово в Учебния център, които преминават през 6-седмичен курс (от 28 април до 06 юни) на тема "Опасни вещества". Курсът е организиран по линия на НАТО и цели обучаемите да придобият знания и практически умения за действия за намаляване на последиците при инциденти с опасни вещества (ядрени, химични и биологични). Екипи на Силите за сигурност на Косово се обучават за трети път в Учебния център в Монтана. Техният първи курс се проведе през 2011 година и бе насочен към спасителни дейности при автомобилни катастрофи, а през 2013 година се проведе втори курс отново на тема "Опасни вещества", съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР Монтана.

През месеците април и май 2014 г. на територията на Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан" към Изпълнителна агенция по горите, в района на с. Долно Озирово, бяха наблюдавани рекорден брой белоглави лешояди. Над 30 птици от Централен Балкан, Природен парк "Сините камъни", Израел, Хърватия и Сърбия, бяха регистрирани и заснети в региона от експертите на Дружеството за защита на хищните птици. През последните 70 години орнитолозите наблюдаваха образуването на гнездящи двойки. През месец април бяха установени две мътещи семейства и още едно, което демонстрира брачни полети и поведение.

Днес Лесотехническата професионална гимназия в Берковица изпрати випуск 2014. 44 абитуриенти от паралелките по "Механизация на горското стопанство" и "Горско стопанство и дърводобив" за последен път целунаха знамето на най-старото средно професионално училище в Северозапада. "Вярваме във вас и се гордеем, че бяхме част от вашия млад живот"- каза в словото си директорът на гимназията Христина Христова. Вълнуващ бе и поздравът от родителите на абитуриентите. 11 са зрелостниците, които завършват с отличен успех своето средно образование. Голяма част от завършващите са категорични, че ще учат и работят по професията, която са придобили в Лесотехническата гимназия.  

Своите абитуриенти изпратиха и във видинските училища. Областният управител инж. Кръстьо Спасов присъства на празничното изпращане на випуск 2014 г. в Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин. "Зная че този ден е бил дългоочакван за вас и за вашите родители, но с  него не се слага край на вашето образование, а начало на вашия път към реализация на мечтите ви", каза областният управител в приветствието си към зрелостниците. Той посъветва младите хора да изберат професията, която най-много отговаря на желанията и стремежите им и ми пожела да станат високообразовани специалисти и да бъдат пълноценни личности и щастливи хора. На тържественото изпращане абитуриентите бяха поздравени от директора на училището Любомир Георгиев, началника на Регионалния инспекторат на МОН Марийка Василева, архимандрит Поликарп и от председателя на училищното настоятелство Лидия Каменова. Със специални грамоти и награди бяха отличени зрелостниците с най-добър успех и постижения на национални олимпиади и регионални състезания.  

В салона на Драматичен театър Видин, ПМГ "Екзарх Антим I" изпрати 106 свой абитуриенти, от тях над 50% са отличници, каза Румяна Петрова, директор на училището, която им пожела: "Нека така да моделират своето бъдеще, че всеки един да намери своето място и да прави това, за което е предопределен." 135 абитуриенти от общо 6 паралелки в 6 специалности изпратиха днес и в Професионална гимназия "Професор доктор Асен Златаров". " Попътен вятър и да им върви като по вода" - това им пожела директорът Мариета Георгиева. Празнично изпращане на 52 свои възпитаници направиха и в СОУ "Цар Симеон Велики". 14 от тях получиха грамота за отличен успех, а 4-ма-  грамота и златна значка за пълен отличен успех през целият курс на обучение. От ПГ "Михалаки Георгиев" изпратиха своите 81 абитуриенти. "Да помнят своето училище и да се завърнат в града си отново след като завършат висшето си образование " - това им пожела директорката Елогия Манджукова. 35 са зрелостниците на ПГ "Васил Левски" .

С изпълнения на Духовия оркестър от град Добрич започна втората вечер на Дикоилиевите празници в Монтана.
Дъждовното и студено време днес е причина тя да бъде пренесена от площада в Драматичния театър. След музикантите от Добруджа сцената ентусиазирано ще превземе една формация от начинаещи - Младежкият духов оркестър към Центъра за работа с деца в съседна Враца. Те са дебютанти във фестивала в Монтана. Многобройна публика ще съберат в салона на Драматичния театър любимците на местната публика - Младежки духов оркестър при Природо-математическа гимназия  "Св. Кл. Охридски" и мажоретен състав при Общински младежки дом -  Монтана. Финалът е поверен на Духов оркестър "Бучкованка" от Нове место над Вахом, Словакия. Освен инструментални пиеси, те ще се представят и с вокален квартет, който ще изпълни песни, типични за тяхната област.

Писателят Николай Табаков представи новата си книга "Византия" в Актовата зала на  СОУ "Св Св. Кирил и Методий". На срещата присъстваха учители, ученици и интелектуалци от Видин. Писателят бе придружаван от професор Андрей Пантев.
Николай Табаков е роден на 13.11.1956 г. в село Мандрица, Ивайловградско. Както самият той казва: "Поради доста скокливия авантюристичен дух на моите скъпи родители съм живял някак разпръснато по всички краища на България. Димитровград, Видин. По-късничко - наследствено мисля - в Смолян, Враца и София. Интересно разбира се, но някак без корен. При престоя на писателя във Видин той е учил две години- в СОУ "Св Св. Кирил и Методий". Както и в досегашните романи на Николай Табаков, и във Византия"  са поставени вечните екзистенциални въпроси, които си задава всеки човек, търсещ себе си. Водеща нишка двусюжетната книга е христянството, което авторът определя като най-голямата придобивка на България от древна Византия. Никлолай Табаков отговори и на въпроси на гостите, като раздаде и автографи на книгите си.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45