Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 май 2014 година

Мостът при село Акациево, община Видин
Снимка: Светослав Цветанов
Във Видинско оглеждат щетите след наводненията в няколко села от общината.

Отворен е пътят Видин-Брегово, но остава в сила обявеното на 15 май бедствено положение, обявено заради скъсване на дига на река Делейнска, каза кметът на Видин Герго Гергов. 350 декара са наводнени от малката иначе рекичка Свети Петър, в село Рупци. Изпомпването на вода от призимни етажи и мазета на къщи в селото ще продължи и през следващите дни. Сериозно повреден е мост на река Тополовец, който свързва село Акациево със земеделските земи на селото. Все още има вода в дворовете и мазетата на наводнените къщи в село Буковец. Пострадалите нямат застраховки на имуществото си и ще трябва да се справат с последствията от бедствието със собствени средства- стана ясно при проверките днес. Проблеми има и по бреговете на река Войнишка както в село Буковец, така и в югозападната част на град Дунавци.


Със заповед от днес областният управител на Видин инж. Кръстьо Спасов разпореди въвеждане в изпълнение на първи етап "повишено внимание" от Плана за провеждане на високите води на река Дунав. Основанието за заповедта е покачването на нивото на Дунав, което днес следобед при Видин достигна 731 см. Първи етап от Плана за провеждане на високите води на река Дунав включва ежедневно наблюдение с повишено внимание на всички участъци на дунавските диги.  

Комисия, заедно с видинския кмет Герго Гергов обиколи пострадалите села от общината, след обилните дъждове от последните дни, като направи оценка на щетите. "В района на селата Рупци и Акациево са пострадали общо около 350 дка земеделски земи, на различни места по поречието на малката рекичка Св.Петър. Пострадалите земи са били засяти с жито и слънчоглед, в по-голямата си част", предаде от мястото на огледа главният продуцент на РАДИО ВИДИН Ваня Минева.

"Ситуацията в с. Иново е овладяна, населението постепенно се успокоява и се връща към обичайния ритъм на живот", каза за РАДИО ВИДИН кметът на селото Павел Димитров. Ден преди вчерашната критична ситуация в село Иново, друго село от Видинска община- Буковец, пострада от силните дъждове, но и там проблемът е овладян- твърди кметът Венцислав Кирилов. След предоставяне на информацията, комисия ще реши дали ще бъдат обезщетени и как земеделските производители.

Продължава поставянето на ваксини срещу рак на маточната шийката. По Националната програма за борба с това заболяване ваксинацията е безплатна за момичета на 12 години. "През първото тримесечие на тази година с първи прием на ваксината са имунизирани 17 момичета, втори- 18 и трети също 18. Искрено се надявам да се увеличи броят на родителите, желаещи да предпазят децата си от това коварно заболяване", припомни д-р Рени Славкова, главен секретар РЗИ Монтана. Хигиенната инспекция е изпратила до сега 435 писма до родители в област Монтана, чийто деца са родени през 2002-ра година. Всяка жена може да се ваксинира срещу рак на шийката на матката, но срещу заплащане. Трите приема излизат между 450 и 600 лева, каза още д-р Славкова.

Кметът на Враца разпореди на строителите, ангажирани в проекта за водния цикъл, да започнат незабавно и ежедневно подсипване на изпълнените участъци, по които все още не е положена асфалтова настилка, съобщиха от пресцентъра на Община Враца. На много места в града, вследствие на поройните дъждове от последните дни, са се образували пропадания в трошено-каменната засипка. Експерти от Звеното за изпълнение на проекта за водния цикъл направиха проверки и констатираха местата, които трябва да бъдат подсипани с допълнителни количества инертен материал. Всички участъци са описани подробно. Строителите ежедневно ще подават в Звеното за изпълнение на проекта обратна информация за извършените ремонтни дейности.

На територията на Община Враца има разкрити нови социални услуги. Това са три Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания и едно Защитено жилище, с които се разкриха 43 свободни работни места. В тази връзка Община Враца обяви конкурс за персонал на социалните заведения. Търсят се управители, социални работници, медицински сестри, детегледачи, психолози, трудотерапевт, възпитател, хигиенисти, лекар- педиатър, социален педагог, работник поддръжка на сгради и консултант. Кметът на Община Враца ще сформира комисия за подбор на персонала. Подборът се извършва в два етапа: по документи и след събеседване, съобщиха от пресцентъра на Община Враца.

В заседателната зала на Община Белоградчик се проведе встъпителната информационна пресконференция по проект "Изготвяне на Интегриран план за градско възстановяване и развитие - гр. Белоградчик", насочен към устойчиво и трайно преодоляване на високата концентрация на икономически, природни и социални проблеми. Финансирането се осъществява по схема за предоставяне на безвъзмездна помощ "Подкрепа за интегрирани планове за градско възстановяване и развитие II" на Оперативна програма "Регионално развитие". Срещата бе водена от екипа по проекта, присъстваха служители на общинска администрация, граждани и представители на НПО и медиите. Росен Младенов - зам. кмет на община Белоградчик, запозна присъстващите с целите, основните дейности и очакваните резултати от реализирането на проекта. Целта на проекта е свързана с разработването на ефективен инструмент за планиране и развитие на територията на град Белоградчик чрез прилагането на единен подход за пространствена, времева и функционална координация и интеграция на политически и управленски действия и ресурси и специфични инструменти за решаване на проблемите на градската среда, подобряване на условията за живот и бизнес, усвояване на нейните сравнителни географски предимства и адекватно и устойчиво използване на наличните териториални ресурси.

Областна администрация Видин бе домакин на специализиран форум, организиран по инициатива на Видинската териториална организация на научно-техническите съюзи и Съюза на геодезистите и земеустроителите в България (СГЗБ). Семинарът е на тема "Геопространствени и инженерно-геодезически технологии в района на гр. Видин и река Дунав" и се провежда със съдействието на Федерацията на научно-техническите съюзи и Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Съвместни операции по метода "Широкообхватен контрол" с участието на областните дирекции на МВР и доброволци от Сдружение "Отворена младеж" проведоха във Видин. Те са част от мероприятията по реализация на кампанията "Шофирай отговорно и толерантно", каза преди старта на акцията комисар Константин Джунински, директор на ОД на МВР Видин. Проверени са 39 моторни превозни средства и установени 18 нарушения на на Закона за движение по пътищата и едно нарушение по Кодекса за застраховането. Седем водачи са санкционирани за техническа неизправност на автомобила, петима шофирали без включени светлини, четирима били с нередовни документи и един без поставен обезопасителен колан. От януари до март т.г. в област Видин са регистрирани 99 катастрофи с една жертва и 19 ранени. Най-честата причина за възникналите пътни инциденти е движението със скорост, превишаваща максимално допустимата и несъобразена с конкретните пътни и атмосферни условия. Милен Василев, доброволец към Сдружение "Отворена младеж" раздаде на изрядните шофьори антистрес топка и брошура с мотото на акцията.

Във Враца днес откриха 25-ото издание на Националния фестивал на малките театрални форми и 4-ия Международен фестивал на камерните театри на Нова европейска театрална асоциация. В продължение на 7 дни- от 16-и до 22-ри май, на три сцени ще бъдат изиграни 18 представления. Половината от тях са български, половината- международни. Във Враца идват трупи, артисти и театроведи от Румъния, Словения, Македония, Сърбия, Косово, Гърция и Русия.

С шествие на герои от приказките завърши една от многото прояви във Враца, посветени на 60-годишнината на Регионална библиотека "Христо Ботев". На централния площад в града дойдоха стотици малчугани от детски градини от цялата област. Хлапетата бяха маскирани като герои от приказките, но освен това представиха своите таланти на импровизираната сцена пред паметника на Войводата.

Ученици от козлодуйското училище "Христо Ботев" ще връчат на кмета на града Румен Маноев препис на "История славянобългарска". Това е втори препис, който правят учениците. В преписването на "История славянобългарска" са участвали около 40 деца от 6 "а" и 6 "б" клас. Преписът е направен за около 2 седмици. Корицата на преписа на Паисиевата история е изработена от Мария Пенева, с помощта на преподавателката й по изобразително изкуство Маргарита Антонова. Листата са събрани и перфорирани с българския трикольор.

С богата програма ОУ "Отец Паисий" Видин отбеляза патронния си празник. "Днес се навършват 118 години от създаването на нашето училище. Програмата е много интересна- започва както винаги с музикална програма, след това има арт - работилница за най- малките деца, следва изложба на домашни любимци, модно ревю, поднасяне на цветя пред паметника на Паисий Хилендарски. И накрая завършва с пускането на балони с пожелания за бъдещето", обобщи за РАДИО ВИДИН програмата на честването директорът на учебното заведение Тони Герасимов. Деца от детските градини "Русалка" и "Здравец" се включиха в арт- работилницата. Най- голям интерес децата проявиха към изложбата на домашни любимци.

Тази година чрез една подвижната избирателна кутия ще бъдат обслужени хората с увреждания в цялата община Ново село, включително желаещите да гласуват в Центъра от семеен тип за възрастни хора в Ново село. Срокът за подаване на документи за гласуване на хора с увреждания е до 19 май. Още една възможност предлага законът и Община Ново село се е възползвала от нея - хората, които имат опорно-двигателни или зрителни проблеми, да гласуват в секция с рампа за хора с увреждания. За такава е определена секция № 2, намираща се в бившия дом "Христо Ботев" в Ново село. На видно място там са поставени отличителните белези, изисквани от закона и телефонът на Секретаря на Общината Деяна Стоянова. При необходимост, такива избиратели могат да се обадят в Общинска администрация Ново село, за да получат безплатен транспорт до мястото на гласуване и обратно до дома си.

Общинските културни празници "Тимошка пролет 2014"  започнаха в Брегово. След дефилиране на съставите, кметът на общината Милчо Лалов откри седмия Международен фестивал на духовите оркестри. За участие във фестивала на духовите оркестри  ще пристигнат духови състави от: гр. Княжевац, Сърбия;  с.Чуперчани, Румъния; гр. Видин; гр. Белоградчик; с. Гложене, общ.Козлодуй; с. Антимово, общ.Видин; с. Балей, общ. Брегово и състав "Джипси Бент" от гр. Видин. Домакините ще участват с ученически духов оркестър "Иван Бърдаров" при СОУ "Св.Св.Кирил и Методий" и Градски духов оркестър при Народно читалище "Развитие" - Брегово.

Духовият оркестър на Търговище откри фестивалната програма на третата вечер на Дикоилиевите празници в Монтана. Той участва за пръв път във фестивала. Програмата продължи с представяне Младежкия духов оркестър и мажоретен състав от Ловеч. След дълго прекъсване отново на монтанска сцена ще се изяви Детско- юношеският духов оркестър "Дико Илиев" от Дългопол. Младите музиканти се поклониха вече на гроба на Дико Илиев по инициатива на диригента им Костадин Павлов. Те показаха майсторството си и в импровизиран концерт в Градската градина. Духовият оркестър и мажоретките от град Синхалом – Унгария, вчера очароваха публиката във Враца. Диригент е Ласло Гюлаш. Хореограф на мажоретния състав е Мелинда Бан. Днес те ще направят пълна програма на сцената на XІV Международни празници на духовите оркестри "Дико Илиев". На финала на програмата тази вечер на Дикоилиевите празници ще се изяви Представителен общински младежки духов оркестър с мажоретки от Троян.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45