Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ботев" изпрати "Дунав" при аматьорите

Снимка: Жоро Александров

"Ботев" завърши с победа футболното първенство на "Б" група. В събота врачани разбиха с 3:0 "Дунав" /Русе/, с което не само завършиха кампанията феърплей, но и изпратиха гостуващия тим при аматьорите. Останалите изпадащи от втория ешелон са "Академик" /Свищов/, "Калиакра" /Каварна/ и "Витоша" /Бистрица/.

Интригата във Враца беше свързана с това с колко гола ще си тръгне "Дунав" и дали пороят над стадиона няма да спре мача. Домакините започнаха с натиск срещата и до почивката изпълниха пред вратата на Пламен Сашев 12 корнера и отправиха 7 точни удара към мрежата му. Срещу това гостите отвърнаха с един шут от фаул на Ивайло Раденцов. Въпреки неспирните атаки "Ботев" откри резултата в 45-та мин., когато Владислав Романов проби по левия фланг и центрира остро по тревата, където връхлитащият Румен Рангелов забоде топката неспасяемо в мрежата за 1:0. 5 минути по-рано Романов остана сам срещу вратаря на гостите Сашев, но стражът пожертвователно избра да контузи ръцете си, за да опази мрежата си суха.

Разразилата се пролетна вихрушка на почивката отрезви повече гостите, които през второто полувреме тръгнаха да обръщат мача. Наложе се Веселин Цветковски да спасява шутове на Кристиян Петков и на Ивайло Раденцов.

В 58-та мин. Романов остана сам срещу вратаря на гостите, но Сашев изби кълбото от краката му, а публиката поиска дузпа, която реферът Станислав Тодоров не отсъди. Интригата в мача беше убита между 74-та и 76-та минути, когато домакините вкараха още две попадения за крайното 3:0. Първо Илия Илиев асистира на Рангелов за второто му попадение с глава, а после самият Илиев беше изведен от Романов и технично прехвърли вратаря за 3:0.

До края на срещата двата отбора пропуснаха няколко изгодни положения за голове.

Така "Ботев" завърши кампанията на 6-то място с актив от 38 точки, спечелени от 10 победи, 8 равни и 8 загуби, при голова разлика 32:23. През пролетния полусезон врачани спечелиха почти двойно повече точки от актива си през есента, когато имаха едва 14 точки и бяха застрашени от изпадане.

СТАТИСТИКА : БОТЕВ – ДУНАВ 3:0

БОТЕВ: Цветковски, Дзита, С.Иванов, Пейчев, Апостолов, Илиев, Ненов, Романов /82 К.Иванов/, Васев /50 Найденов/, Рангелов /80 Яниславов/.

ДУНАВ: Сашев, Джелилов, Григоров, Милчев, Хасанов /28 Аладжов/, Мамаду, Раденцов, Петков, Кирев /60 Бахъров/, Иванов, Димитров.

ГОЛМАЙСТОРИ: 2:0 Рангелов /45 и 74/, 3:0 Илиев /76/.

ЖЪЛТИ КАРТОНИ: Романов и Рангелов /Б/; Григоров, Милчев, Мамаду и Бахъров /Д/.

СТАДИОН: "Христо Ботев" /Враца/ - 300 зрители.

СЪДИЯ: Станислав Тодоров /Шумен/.

Пресконференцията след мача във Враца се забави, тъй като и двамата наставници трябваше да се преоблекат след пороя, който издържаха стоически край тъчлинията.

За старши треньора на русенци Станимир Миронов студеният душ беше придружен с изпадане от "Б" група и затова настроението му не беше приповдигнато:Снимка

"Резултатът от мача е логичен, защото "Ботев" беше по-добрият отбор. Бяхме пренавити, а напрежението, че трябва да вземем 3 точки в мача ни уби. Ако не бяхме допуснали гол в 45-та мин. може би срещата щеше да се развие по друг начин, но… След почивката тръгнахме да изравняваме, а домакините ни довършиха с контраатаките си. Трудно се играе без 5-има от титулярите, но контузиите и наказанията ни лишиха от техните услуги", заяви Миронов.

Наставникът на "Дунав" допълни, че клубът ще продължи да играе във "В" група, но отсега не се нае да прогнозира кои от настоящите му играчи ще останат в Русе.

Старши треньорът на врачани Бойко Величков беше доволен, но и напрегнат след победата с 3:0: "Радвам се, че спечелихме тази победа. Беше важно да бием заради "Ботев", заради честта на футболистите и заради нас самите. Показахме, че играем честно и не влизаме в никакви уговорки", заяви наставникът на врачани. Величков допълни, че мястото на "Дунав" /Русе/ не е сред аматьорите и пожела на противника скорошно завръщане сред професионалистите.Снимка

"Пропуснахме да решим мача още преди почивката, но напрежението спадна, когато вкарахме първия гол. Доволен съм от показаното на терена от футболистите, макар че след оставането ни и на теория при някои от играчите се получи отпускане. Днес те доказаха, че са професионалисти", допълни Бойко Величков.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Локомотив" Мездра с равенство в първата си контрола

Футболистите на ОФК "Локомотив” Мездра изиграха първата си контрола срещу третия отбор на ЦСКА. Проверката се проведе в Мездра, където "железничарите" провеждат лятната си подготовка за началото на сезон 2024/2025 година на Северозападната трета лига. Старши треньорът на "Локомотив" Николай Христозов използва в срещата две различни формации. През..

публикувано на 14.07.24 в 17:30

Атакуващият гард Георги Кучков подсили "Видабаскет"

Продължава ударната селекция на баскетболен клуб "Видабаскет" за предстоящия сезон в Българската баскетболна лига (ББЛ) при мъжете. Новото попълнение в редиците на видинския тим е Георги Кучков, съобщават от клуба. Роденият в София атакуващ гард започва своя баскетболен път от школата на "Ахил“. Професионалният му път продължава в Испания (две години)..

публикувано на 14.07.24 в 17:00

"Ботев" Враца завърши с победа подготовката

"Ботев "Враца" постигна победа с 1:0 над израелския Бней Сахнин в последната си контролна среща от лятната подготовка на тима.  Приятелският мач се проведе в Спортен комплекс "Правец", където победния гол за врачани реализира Браян Переа от дузпа. За врачани в този мач започнаха следните футболисти: Федерико Бариос, Стефан Цонков, Мартин Бачев,..

публикувано на 14.07.24 в 16:30

Видинчанин с бронзов медал на Републиканско по бокс

Състезателят във видинския Боксов клуб - Спартанците (Boxing Club Vidin - The Spartans) Ромео Любомиров завоюва бронзов медал на Републиканското първенство за мъже в Плевен. Въпреки, че не губи нито един двубой в категорията до 71 кг., поради медицински съображения е трябвало да се откаже от по-нататъшно участие на Държавното първенство,..

публикувано на 14.07.24 в 15:00

Бившият вратар на "Ботев" Враца Илия Вълов почина внезапно

Легендарният вратар на врачанския "Ботев", ЦСКА и националния ни тим Илия Вълов почина в събота. 62-годишният страж издъхна в ортопедията на врачанската болница след операция на тазобедрената става. Тъжната новина трогна хиляди футболни почитатели. Близктите на Вълов съобщиха, че опелото пред тленните му останки ще е в понеделник от 10.30 часа в..

публикувано на 14.07.24 в 14:30

ФК "Ком" Берковица започна подготовка

Футболен клуб "Ком" Берковица започна своята предсезонна подготовка за първенството по футбол в Северозападната Трета лига. Откриващата тренировка на 11 юли започна с водосвет за здраве, отслужен от отец Захарий, който благослови момчетата и им пожела успешно представяне в предстоящата кампания. Кметът на община Берковица г-н Радослав Найденов също..

публикувано на 14.07.24 в 14:00

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40