Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капитан Тони Тодоров: "Високото ниво на Дунав е благоприятно за корабоплаването"

Снимка: Радио ВИДИН

"Нормално е корабоплаването по река Дунав, няма сигнали за бедстващи кораби", коментира за РАДИО ВИДИН ситуацията с високото ниво на реката, директорът на "Морска администрация"- Лом, кап.Тони Тодоров. На фона на опасността от високите води на реката, за корабите пълноводието не е проблем:

"Ситуацията с корабоплаването е стабилна- при нас колкото повече вода има, толкова е по-добре. Единственият проблем могат да създадат свободно плаващите дървета, ако се блъснат в кораб. Пристанищата работят. Нямаме информация за някакви проблеми. Що се отнася до високото ниво на Дунав и произтичащата от това опасност за населените места по българския бряг - от "Железни врати"- 1 до Видин са 150 км. Ако водата се движи със 6-7 км в час, тя ще пристигне във Видин след около 20 часа. С 4-5 метра е намалено нивото в огледалото при стената, за да може да поеме очакваните количества. На шлюза са готови да посрещнат тази вода, която идва основно от големите притоци на Дунав- Сава, Драва и Тиса".

Кап. Тодоров коментира и излезлите тези дни публикации в сръбската преса, че по реките могат да тръгнат изровени от водата противопехотни мини от Босна. Според него те не биха могли да преминат чрез Сава и Дунав в българската акватория на реката.

"Абсолютно невъзможно е да дойдат до България, да не говорим за 30-метровия хидровъзел "Джердап", който "подпира" страшно много вода- няма как да дойдат до тук при толкова много завои. Абсурдно е да се мисли, че могат да дойдат до нас. Това е проблем на Сърбия, не е наш", коментира ситуацията кап.Тодоров. 

Центърът за борба с противопехотните мини в Босна предупреди тези дни населението, че водните маси и свлачищата изкарват на повърхността противопехотни мини. По данни на властите около 120 000 мини от времето на войните в бивша Югославия през 90-те години все още не са обезвредени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 12 юли 2024 година

Проект за изграждане на нов физкултурен салон в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във  Видин  е одобрен за финансиране, съобщават от Общината. Проектните дейности включват изграждане на малък физкултурен салон в дворното пространство на учебното заведение с обслужващи  помещения, в т.ч. и закупуване на оборудване и обзавеждане,..

публикувано на 12.07.24 в 18:05
Силвия Василева, директор на „Финансови и счетоводни дейности“ в Община Монтана

Много добро изпълнение на бюджета за 2023 година, отчете Община Монтана

На публично обсъждане директорът на „Финансови и счетоводни дейности“ Силвия Василева представи основните приходи и разходи в бюджета на община Монтана през миналата година, съобщават от местната администрация.  “Въпреки трудностите през годината заради обратите в държавното управление и забавеното приемане на Закона за държавния бюджет,..

публикувано на 12.07.24 в 16:58

Урок за Космоса се проведе в Мездра

Библиотекари разказаха на деца за стъпването на човека на Луната преди 55 години в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра . Участниците в проявата научиха за подготовката на астронавтите, изпращането на няколко спътника в Космоса с различни животни и накрая за полета на космическия кораб "Аполо 11", който каца на земния..

публикувано на 12.07.24 в 16:52

Съд наказа двама обвиняеми за отглеждане на коноп в Мизия

Двама обвиняеми получиха наказания от по 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за незаконно отглеждане на растения от рода на коноп и държане на високорисково наркотично вещество в Мизия . Разследващите са открили 128 растения в специално оборудвано помещение в сграда в местността „Среден връх“ в града. Пазарната..

публикувано на 12.07.24 в 15:14

Безработни започват работа по програма за заетост в община Белоградчик

В община Белоградчик започват работа деветима безработни по Регионалната програма за заетост . Хората са наети на трудов договор със срок пет месеца, на пълен работен ден.  Дейностите, с които ще бъдат ангажирани безработните, са почистване, благоустрояване, поддържане на зелени и цветни площи, паркове и алеи, гробищни паркове,..

публикувано на 12.07.24 в 14:37

Берковица посреща "Мото рок фест" 2024

Берковица е домакин на "Мото рок фест" от днес, 12 юли до неделя, 14 юли. Организатор на събитието е мотоклуб "Планински братя" със съдействието на Община Берковица, а програмата е разнообразна и интересна, каза за радио ВИДИН  Олег Петков , президент на клуба. "В петък откриваме, посрещаме гости, следва рок концерт на група SWEET POISON,..

публикувано на 12.07.24 в 14:00

Полицията разследва грабеж край път Е-79 в Монтанско

Криминалисти разследват грабеж на 33-годишна жителка на Враца, съобщават от полицията. Престъплението е извършено вчера, 11 юли, около 17:00 часа, на отбивка на международния път Е-79 в землището на монтанското село Сумер . Извършителите заплашили жената с огнестрелно оръжие, след което ѝ взели дамската чанта. Гилза от газов пистолет е намерена при..

публикувано на 12.07.24 в 11:58