Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 май 2014 година

Ниво на река Дунав при Видин на 19 май 2014 година, 19 часа
Снимка: Ваня Минева

Взети са всички превантивни мерки, свързани с високото ниво на Дунав, и към момента няма пряка опасност от наводения. Това каза във Видин министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Той се срещна с областния управител Кръстьо Спасов и инспектира една от временните диги в Крайдунавския парк. В момента дори имаме лек спад в нивото на река Дунав. Не се очаква в близките дни да имаме критична ситуация. Вероятно ще има леко покачване около 23 май. Имаме готовност и добра комуникация с колегите, направена е необходимата организация, дори предварително бяха изградени временни диги в критичните участъци. Имаме разчети, планове при вдигане на невото на реката по какъв начин ще се осигури комуникацията, по какъв начин ще се осигури наблюдението. С областния управител говорихме да направим повторен преглед на плановете за действия при кризи", каза министър Йовчев. Денонощно се следи нивото на Дунав и състоянието на защитните съоръжения, обясни началникът на видинската противопожарна служба Станислав Генчев: "В момента катер на Гранична полиция преглежда мокрия откос, за да бъде проверено състоянието на дигата и ако има дънери или други опасни предмети, които биха компроментирали дигата, ще ги отбележат и след това ще предприемем мерки. Но към момента няма нищо тревожно."

СнимкаМинистър Цветлин Йовчев и областният управител Кръстьо Спасов коментираха и проблема със стопанисването на дигите край Видин.

"На първо място специално за тези съоръжения е необходимо да се изясни точно кой и по какъв начин ще ги стопанисва и поддържа",
отбеляза министърът на вътрешните работи.

"Намирам, че седалището на "Напоителни системи" винаги трябва да е във Видин, защото виждате колко критична е ситуацията, а тя започва от Видин и после се пренася по течението на Дунав. В момента на управителя на "Напоителни системи" са осигурени необходимите средства и му е разпоредено да действа съгласно плана за защита на населението", подчерта областният управител инж. Кръстьо Спасов.

Нивото на Дунав при Лом днес отбелязва понижение, отчетени са 816 сантиметра. Има изгледи за спадане равнището на водата в следващите часове на деня, каза кметът на града Иво Иванов. Въпреки това той изтъкна готовността на общината за действие в случай на евентуално ново повишаване на речното ниво. "Има отчетен спад, но степента на готовност остава заради информацията, че от реките в съседна Сърбия се очакват нови количества водни маси, има информация и от ХМС-тата, за покачване нивото на реката от топенето на снеговете. Имаме готовност при чувствително повишаване на водния стълб до 9 метра, да започнем да изграждаме и други земно насипни диги. Предприети са конкретните мерки, за да не се допусне заливане на ниската част на град Лом."  В близост до ниските участъци по брега са складирани чували с пясък и инертни материали за изграждане на временни диги. Въведена е трета степен на готовност  - "Опасност от преливане". По указания на Общинския щаб за защита на населението при бедствия и аварии се пълнят допълнителни чували с пясък и се извършва денонощно наблюдение на дигите.

На работна обиколка днес във Враца пристигна министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов. На жп гарата той бе посрещнат от кмета инж. Николай Иванов,  от областния управител Венцислав Василев, Младен Младенов - началник на жп гарата и Светломир Николов - директор на "Управление на движение на влаковете и гарова дейност" към ДП "НКЖИ". За посещението в града дойдоха също заместник министърът Антон Гинев, Християн Кръстев - изпълнителен директор на "БДЖ" и Милчо Ламбрев - генерален директор на  ДП "НКЖИ". Работната обиколка бе направена с електрическа мотриса от София до Враца. Министър Папазов и неговите колеги инспектираха ремонтиращите се участъци по жп линията София - Мездра. Във Враца гостите посетиха двете жп гари - старата и новата, и железопътната секция в града. Министърът на транспорта и кметът на Враца разговаряха за инвестициите в региона. През тази година те ще са насочени основно в ремонта на железопътната инфраструктура.

Стартира наемането на безработни лица по национална програма "Сигурност" в област Видин. В Брегово днес областният управител на област Видин Кръстьо Спасов връчи първите 28 договора на безработни лица. Той информира новоназначените лица за трудовите им задължения и отговорностите им в  оказването на подкрепа на служителите на МВР при охраната и поддържането на обществения ред в отдалечените населени места, където няма засилено полицейско присъствие. "Знаете, че един от проблемите в цялата страна е свързан с битовата престъпност. От 5 хиляди бройки за цялата страна 280 са за нашата област. Тя е предпочетена, защото има и най-висока безработица"- посочи Кръстьо Спасов.

Подобряват уличната мрежа и парковите пространства в Монтана с пари по Оперативна програма "Регионално развитие". Два парка, булевард "Парта" и площад "Алеко Константинов" ще бъдат промени с 4 милиона и 670 хиляди лева по проект "Осигуряване на зелена и достъпна среда в град Монтана". Кметът Златко Живков подписа договори с изпълнителите.  
Четирите проекта ще се реализират в следващите две години. По Оперативна програма "Регионално развитие" са отпуснати 4 милиона 670 хиляди лева, съобщи кметът Златко Живков. Един милиона лева, без ДДС ще бъдат вложени в изграждането на парк "Свети дух". За подобренията в парк “Слънчева градина” ще се използват 385 хиляди лева. Булевард "Парта" разделя града на две части и около него живеят към 39 хиляди жители на Монтана. За него са спечелени около 2 милиона лева без ДДС. 176 хиляди лева са предвидени за реконструкцията на централния площад "Алеко Константинов". Предвижда се настилката да се подмени изцяло и заедно с ремонта по водния цикъл.

На две нови детски площадки ще се радват малчуганите от Видин. Днес кметът на Общината Герго Гергов ги откри. Едната е в близост до Телеграф капия и в ж.к. "Химик". Тържествен водосвет за здраве по повод откриването на новите придобивки отслужи йеромонах Максим. "Днес се радваме на слънце и на вашите усмивки, мили деца. Нека отправим поглед и към хубавите неща, не само към реката, която ни притеснява от няколко дни и заради която работихме толкова усърдно"- каза видинският кмет при откриването на първата площадка. Деца от ЦДГ №3 "Детелина" бяха подготвили песни и стихотворения. Те организираха и състезателни игри, като за всички участващи отбори имаше подаръци- баскетболна и футболна топки и федербал. За откриването на детската площадка в ж.к "Химик" възпитаниците от ОДЗ №11 "Славейче" бяха подготвили празнична програма, в която участваха и малките мажоретки от градината. По време на финалния си танц те пуснаха в небето над площадката бели и червени балони.

121 са Секционните избирателни комисии /СИК/ в община Видин, 42 от тях са извън общината. Днес започна обучението на членовете на СИК за предстоящите избори за Европейски парламент на 25 май. Общият брой на секциите в област Видин е 246, 6 от тях са подвижни. "79 секции има във Видин. Днес провеждаме обучение във връзка с организационно-техническата подготовка на предстоящите избори"- каза за Радио ВИДИН Авакум Бондов, председател на Районната избирателна комисия във Видин. В началото на обучението, заедно със служители на видинската областна служба "ПБЗН" е проведен инструктаж за безопасност по време на изборния ден. Бюлетините за изборите ще бъдат разнесени по места на 24 май. Изборният ден започва в 6.00 часа сутринта и ще приключи в 19 часа, каза още Авакум Бондов.

Съгласно Изборния кодекс хората с увредено зрение или със затруднения в придвижването могат да гласуват на 25 май, когато е вотът за Европейски парламент, в избрана от тях секция. На базата на предварително проучване и проверки, общината определи подходящите за тази цел места в град Видин. Допълнителното предназначение на тези избирателни секции (както и входовете на сградите с такива секции) ще бъде обозначено с табели и знаци. Хората, нуждаещи се от помощ за придвижване до избирателните секции в изборния ден, могат да подават заявки на телефони: 094/ 609 423, 609 416 и 609 414, или на адрес: гр. Видин, Община Видин, пл. „Бдинци” 2 (до екипа за изборите), както и на е-mail: kmet@vidin.bg. В изборния ден (25 май 2014 г.) заявки се приемат от 6.00 ч. до 18.15 ч. При подадена заявка, от общината се осигурява автомобил за транспортиране на хора с увреждания. В седмицата преди деня на изборите (от понеделник, 19.05, до петък, 23.05 т.г.), от 8.00 до 17.00 ч. може да се направи предварителна заявка за ползване в изборния ден  на специализирания превоз за хора с увреждания - телефонът за заявки е 094/ 609 423. В деня на вота за Европарламент гражданите могат да направят справки относно възникнали въпроси във връзка с избирателните списъци на телефони: 094/ 601 401, 609 439, 0879 987743, 0879 949174 и 0879 987183 - отдел "ГРАО".

Отворен е вече за движение четвъртокласният път от Белоградчик за гара Орешец. При километър 1+400, където се образува свлачище в следствие на поройните дъждове, пътят е стеснен. В момента движението е разрешено за МПС до 5т. Участъкът на свлачището е обозначен с вертикална сигнализация. Поставени са съответните пътни знаци, които указват скорост на движението до 40км. Мястото е обезопасено, като е оградено. Моторните превозни средства, както и линейки и пожарна могат да се движат, но с повишено внимание и стриктно спазване на указаната скорост. Това е временна мярка, коментираха от фирмата за поддържане на четвъртокласната пътна мрежа в общината. Очаква се финансиране, за да започне ремонт на пътя.

От 22.05.2014г. до 30.05.2014г. от 21.00 часа до 5.00 часа на територията на град Плевен, при благоприятни атмосферни условия, ще се извърши наземна обработка с топъл аерозол срещу комари в жилищните квартали и централната част на град Плевен, информират от пресслужбата на община Плевен. Пчеларите трябва да затворят пчелните семейства след 20.00 часа до 6.00 часа за обявените дати, уточняват от Общината.

Петима преподаватели са носители на наградата "Стоян Михайловски" на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Сред тях е и Павлина Тодорова Петкова- гр.  Плевен, която е наградена в категория професионално образование. Наградата е "За особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело". Церемонията по връчването на престижната награда се състоя в присъствието на кмета на град София Йорданка Фандъкова, Министъра на образованието проф. Анелия Клисарова, Председатели на регионални синдикати от цялата страна, депутати, представители на общини и министерства, началници на инспекторати по образование, директори, учители и гости. Носителите на престижния приз получават авторски плакет "Стоян Михайловски", "Грамота" от Синдикат "Образование" и една учителска заплата. Селекционната комисия на Синдикат "Образование" присъди плакет "Най добър социален партньор" на трима началници на регионални инспекторати по образование от региона- Цеца Тодорова - Началник РИО Монтана, Галина Евденова Гоцова - Началник РИО Враца и Албена Тотева -  Началник РИО Плевен. Наградени са и трима директори- Катя Василева Георгиева - директор на Първо ОУ "Н. Вапцаров“, гр. Берковица; Мариана Грънчарова - директор на СОУ "П.К. Яворов", гр. Плевен и Любка Симеонова - директор на ОУ "Н.Й. Вапцаров", гр. Плевен. За отлично социално партниране бе награден и кметът на община Монтана Златко Живков.

Учениците от ГПЧЕ "Йордан Радичков" представят най-новата си театрална пиеса "Венецианският търговец". Постановката е на сцената на Общински драматичен театър - Видин. От 17.00 часа "артистите" играха пред своите съученици, а от 19.00 часа е представлението за граждани от Видин. Входът е свободен. Пиесата е изцяло на английски език и ще се играе от учениците от клуб "Театрално студио на английски език” с ръководител Камелия Георгиева. Театралното студио, създадено по проект УСПЕХ, приключва учебната 2013/2014 година със своето първо драматично представление. Постановката е на Камелия Георгиева, по сценарий на Джени Дуули.

Днешният ден е един от най-натоварените в програмата на националния фестивал на малките театрални форми и международния фестивал на камерните театри, които се провеждат във Враца. В голямата зала на театъра, от 18.30 часа ще започне продукцията на "Театър 199" - "Хората от Оз". Авторът на този драматругичен текст Яна Борисова е номинирана за награда „Аскеер” в категорията за съвременна българска драматургия. Присъствието на Цветана Манева, Атанас Атанасов, Вежен Велчовски, Стефан Вълдобрев и Радена Вълканова на сцената със сигурност ще привлекат много публика, както и вниманието на журито и критиката. Финалният акорд на този фестивален ден ще предложи спектакълът "Корекция" от Зоран Гаши, който започва от 20.30 часа в балетна зала. Информацята е на Жоро Александров.

И през тази седмица продължават празниците на културата "Мездра май 2014". На 21 май /сряда/ в Дом на железничаря от 19.00 часа гостува Драматичен театър Монтана с постановката "Молба до господа" - входът е свободен. На следващия ден
е премиерата на книгата на Георги Апостолов "Пепел от мъртво огнище". Авторът живее в София, но е роден в железничарския град. На 23 май /петък/ от 11.00 часа на Археологически комплекс "Калето" ще бъде открита изложба на творците рисували по време на Фри феста. При благоприятно време ще бъде открита и основно преустроената спортна площадка на СОУ "Иван Вазов". На 24 май /събота/ от 10.00 часа на сцената на площад "България" младите таланти на Мездра ще участват в детско утро, на което ще бъдат наградени с грамоти и парични награди децата с постижения през годината. След това ще се проведе традиционната празнична среща на ръководството на община Мездра с дейци на просветата и културата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45