Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 май 2014 година

Ниво на река Дунав при Видин 20 май 2014 година 19 часа
Снимка: Ваня Минева

818 см е нивото на Дунав при Видин в 19 часа днес, покачването за последното денонощие е с 8 сантиметра. Кметовете на по-малките населени места на всеки час дават информация за състоянието на всички диги в района на Кризисния щаб на Община Видин, наблюдава се нивото и на всички водоизточници в област Видин. В сила остават мерките, наложени от областния и общинския план за действия при високи води. В Ново село нивото на Дунав се понижаваше до 17 часа. В Ново село нивото бе 743 см към 15 часа, понижението е с 1 см. Край Лом нивото бе 816 см. В района на Оряхово към 17 часа е измерено понижение с 2 см, нивото е 673 см. А ето и ситуацията към 17 часа: При Видин- 817 см; Ново село- 743 см; Лом- 816 см; Оряхово- 673 см.

През изминалото денонощие екипи на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" Видин са реагирали на три сигнала за отводняване на приземни етажи в селата Макреш и Новоселци и във видинския кв. "Нов път". Днес се отводняват къщи и в село Симеоново.

Нивото на Дунав при Лом към 19 часа е 818 см. Въведената трета степен на готовност от събота - "Опасност от преливане" продължава да е в сила. Общинският щаб за защита при бедствия и аварии има готовност за действие в случай на евентуално повишаване на речното ниво. В района на пристанището са складирани чували с пясък и се извършва денонощно наблюдение на дигите.

Общинска комисия с председател зам. кметът инж. Красимира Георгиева днес отвори ценовите оферти на фирмите, участващи в обществената поръчка за основния ремонт на улици и булеварди във Враца. До този етап са допуснати девет фирми. Четири се състезават по обособената позиция "основен ремонт на уличната мрежа в жк "Дъбника" и жк "Металург". Сред тях най-ниска е офертата на "Пътстройинженеринг" АД - 589.02 лв. без ДДС, а най-висока- 1 216.10 лв. без ДДС на "Трейс-София" АД, съобщиха от пресцентъра на Община Враца. Пет са фирмите, които са внесли оферти по обособена позиция "основен ремонт на улици и булеварди в град Враца". Сред тях най-ниска е офертата на "Пътинженеринг-М" АД - 623.98 лв. без ДДС, а най-висока- 1868.69 лв. на "Автомагистрали Хемус" АД. Заради голямата разлика в предложените цени комисията ще поиска от участниците обосновка на цените, след което ще бъде взето решение коя е икономически най-изгодната оферта за възложителя. Фирмата, която я е предложила, ще спечели обществената поръчка, допълниха от Община Враца.

Със седемнадесет гласа "за" и един "въздържал се", общинските съветници в Лом одобриха внесеното от кмета Иво Иванов предложение за стартиране на процедура за откриване на Отделение по инвазивна кардиология в ломската болница "Св. Николай Чудотворец". Освен това съветниците гласуваха с мнозинство за създаването на комисия за разпределяне на фонд "Спешни и инцидентни случаи" за 2014 г. на нуждаещи се граждани от община Лом и приеха Методика за разпределяне на средствата от Фонда. На днешното заседание бяха приети и финансовите отчети на МБАЛ "Св.Николай Чудотворец", Диагностично-консултативен център 1 - Лом, общинските дружества "Пазар" ЕООД и "Ритуални дейности" ЕООД за 2013 г. Одобрен бе и отчета за дейността на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Събрани са 5 000 лева от благотворителния фест "Дари светлина". Мемориалният комплекс "Ботев път" ще бъде подготвен и благоустроен за провеждането на 68-ия национален поход от Козлодуй до Околчица. До следващия понеделник, 26 май, дългото 120 километра трасе ще бъде готово. Дейностите по подготовката включват рязане на храсти, косене на тревни площи, оформяне на зони за отдих и деакаризация на местата за почивка на участниците. За работата е наета фирма ("Пътремонт" ООД), която се е ангажирала до началото на похода, който тръгва на 27 май от Козлодуй, да е подготвила трасето. Организацията на похода, който върви по стъпките на Ботевата чета от козлодуйския бряг до Врачанския балкан, е поверена на областната администрация в града под Околчица. Правителството отпусна за проявата 135 000 лева, за да обезпечи националната проява.

40-годишнината от пуска на първи блок на АЕЦ "Козлодуй" бе отбелязана с юбилейна пощенска марка. Тържествената церемония се състоя на 20 май в Музея на съобщенията в Централна поща, София. Печатът за валидирането й беше поставен едновременно от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов и изпълнителния директор на централата Иван Генов. Четири десетилетия Първа атомна остава най-големият производител на електроенергия у нас. Произведената от нея ел. енергия устойчиво е около 1/3 от общия енергиен микс в България. За целия период на експлоатация дружеството е произвело 538 800 гигаватчаса електроенергия, с които могат да бъдат осветени около 13 хил. града с големината на София. Филателната творба върху пощенската марка, посветена на АЕЦ "Козлодуй", е създадена от художника Тахсин Ахмед. Тя е с номинална стойност 0.65 лв., формат 25 на 50 мм, гребеновидна перфорация и тираж 11 000 броя.

Дезинфекционната станция в Монтана започна обработката на тревните площи в града срещу кърлежи. За борбата с вредителите се използва ефикасния английски препарат Бандит 10 ЕВ. Продължителните валежи попречиха това да се свърши по-рано. Обработката започна от парковете в центъра на града, след което ще се обиколят и всички площи в кварталите. Второто пръскане срещу кърлежи ще е след една седмица при благоприятно време. По договор с община Монтана освен обработка срещу кърлежи са предвидени две срещу мухи и три срещу комари. Преди месец срещу гризачи бяха обработени канализационните шахти в Монтана по договор с ВиК.

Матурата по български език и литература ще се проведе утре, 21 май. "Зрелостниците, заявили желание да положат изпити през майската сесия са: за 21 май по български език и литература - 757 ученици, за 23 май по предмет по избор- 778. На 19 май в РИО са постъпили доклади от директори на училища, в които има зрелостници, че след проведена поправителна сесия до държавни зрелостни изпити не се допускат 34 ученици от 9 училища от област Видин. За матурата по избор на ученика имаме заявления за 10 учебни дисциплини: география и икономика- 264 ученици, биология и здравно образование- 237 (това е хитът тази година), математика- 49, английски език-158, немски език- 5, руски език- 9, испански език-1, история и цивилизация- 47, философски цикъл- 7", съобщи началникът на РИО Видин Марийка Василева. Матурата започва в 8.00 часа и ще продължи 4 астрономически часа. Зрелостниците трябва да заемат местата си в определените училища най-късно до 7,45 часа и нямат право да напускат залите до края на първия час на изпита. Резултатите от държавния зрелостен изпит по български език и литература ще бъдат обявени до 9 юни 2014 година. В 9 часа ще бъде изтеглен вариантът по български език и литература за национално външно оценяване за VII клас. Изпитът се провежда в два модула. Първият модул продължава 60 минути, а вторият модул- 90 минути. Резултатите от националното външно оценяване по български език и литература ще бъдат обявени до 4 юни 2014 година.

В навечерието на 24 май- Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, на тържествена церемония в Резиденция "Лозенец" министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова връчи почетното отличие "Неофит Рилски" на 306 учители и директори, изявили се с дългогодишната си високо професионална дейност в системата на българското образование. Директорът на ГПЧЕ "Йордан Радичков" Видин Любомир Георгиев бе сред наградените за високи морални постижения в системата на народната просвета. Почетните грамоти бяха раздадени под звуците на химна ”Върви народе възродени...”, в присъствието на народни представители, на заместник министрите на образованието и науката, представители на синдикати, асоциации и сдружения.

Детска градина "Звънче" Лом отбеляза днес своя 35 годишен юбилей. Тържеството бе в двора на учебното заведение, а децата от градината бяха подготвили музикално-поетичен спектакъл под надслов "Забавно пътешествие по река Дунав". "Целият спектакъл е подчинен на една сюжетна линия, че децата от  ДГ "Звънче" са родени на брега на голямата река и пътешестват по нея, опознавайки различни култури. Освен това в началото на месеца открихме специален кът, в  който поставихме всички награди и отличия връчени на педагози и възпитаници на градината. Целта е повече хора да се запознаят с нашата история и с успехите ни"- каза директорът на учебното заведение Анжела Борисова. Целодневна детска градина №12 "Звънче" Лом е открита  през 1979 година, с името "Юрий Гагарин". Построена е по проект на арх. Любомир Дамянов и приема първите си възпитаници на 22 март 1979 година в 6 възрастови групи. Първият директор на детската градина е Йорданка Миланова. На 1 декември 1987 година се извършва преобразуване чрез сливане на ЦДГ №8 "Лилия" в ЦДГ №12. С решение №30 на Общинския съвет от 4 февруари 1992 година се променя наименованието на ДГ "Звънче". През учебната 2013/2014 година в детската градина са записани 92 деца, разпределени в 4 групи.

От 21 до 25 май село Горна Бела Речка, община Вършец ще е домакин на фестивала на спомените Козе мляко. Фестивалът е организиран от Фондация за нова култура. Неправителствената организация работи основно в село Горна Бела Речка,  като  мрежа от журналисти, артисти, писатели и дизайнери в областта на новите медии. Тази година е 11-то издание на фестивала, чиито основни цели са съхранението на автентичните ценности и традиции на този край и оживяването му, чрез събирането на хора от страната и чужбина, които да преоткрият това забравено място. Програмата и тази година е богата и нестандартна. Още преди официалните фестивални дни започнаха инициативи по чистене и маркиране на планинска пътека ДЕДО МИТКО, както и обновяване на фестивалната сграда. На 21 и 22 май ще се проведе уъркшоп с песни от Бела Речка, баварски и клезмер мелодии. На 22 май ще се проведе и тур в планината. За 23 май са предвидени занимания по йога и изработване на карта на Бела Речка. Желаещите ще могат да се научат да приготвят печени кори за баница. Ще има и дегустация на местната кухня. Фотоизложба и прожекции на филми ще съпътстват този ден, а вечерта от  19.00 часа е концертът на саксофониста Джери Мартин. На 24 май ще бъде прожекцията на филма СТЕНАТА, а след това и концертът  QUADRO NUEVO- танго, балкански ритми, средиземноморска музика. В първата минута  на 24 май започва 24-часово четене на Георги Марков. От 11.30 ще бъде представен Проектът SPIRIT- "Аз и моите обувки" - представяне на документален филм и туристически гайд. Пълната програма можете да намерите на електронната страница на Фондация за нова култура.

Драматичен театър Монтана ще представи спектакъла "Молба до Господ" от Илко Иларионов на 21 и 22 май в градовете Мездра и Вършец. Постановчик на комедията е Юри Статков, а в ролите участват актьорите Любомир Бояджиев, Ирина Димитрова и Петър Митев. "Молба до Господ" разказва за промените в живота на едно обикновено семейство, което получава от никъде торба с пари. Представленията започват в 19 часа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00