Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 май 2014 година

6
Защитната дига на Видин в района на Отводнителна помпена станция 5
Снимка: Светослав Цветанов

Изпълнителният директор на "Напоителни системи" Димитър Методиев инспектира помпените станции и дигите в района на Видин. Той посети и отводнителната помпена станция при видинското село Антимово и провери какви мерки са взети за осигуряване на безопастността на населението. "Водните пътища на България са едни от най-важните и трябва да бъдат осигурени средства за тяхното поддържане", каза Методиев. 12 500 000 лева ще да бъдат отпуснати на дружеството. Така "Напоителни системи" няма да останат без средства и ще могат да извършват всекидневните си задължения. До 9 метра се очаква да се повиши нивото на река Дунав при Видин до 24 май, тъй като от Европа идва вълна, съобщиха още от "Напоителни системи".

По-рано днес председателят на Народното събрание Михаил Миков коментира проблема със защитните съоръжения на река Тимок в община Брегово, които от години не се стопанисват от никого: "Не може да има ничия собственост- ничията собственост обикновено е държавна. И не бива никой да бяга от отговорност за решаване на въпроси, които са в неговата компетентност, позовавайки се на различни по-малко и повече заплетени юридически казуси. По-важният въпрос е държавата да задели средства и сега, когато природата ни подсети, трябва навреме да се вземат мерки."

Незначително покачване на нивото на река Дунав при Видин отчете електронната измервателна система на Порт Видин. По данни на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав към 17,45 часа, нивото е 824 см с тенденция към покачване. Температурата на водата днес бе около 15 градуса. Нивото при Ново село е 752 см. Плавно покачване на нивото има и при Лом- 821 см. Водният стълб при Оряхово достигна 676 см. В сила остават мерките за действия при високи води. Следи се и състоянието на дигите.

Заради високото ниво на река Дунав кметът на видинското село Арчар Емил Георгиев поиска от началника на полицията във Видин комисар Константин Джунински да се въведе временно ограничение на движението на тежкотоварни камиони през селото
. "Трафикът на тежкотоварни автомобили е засилен, на час те са по 20 и повече. След като пътят е подгизнал от двете страни, при 40 тона той е готов да поддаде и да се разруши. Затова съм помолил комисар Джунински да разпореди поставянето на предупредителни знаци на Дунавци и Дреновец с указание за отклоняване на маршрута през Димово за Видин". От АПИ информираха, че пътят все още не е затворен.

В Лом остава в сила обявената в неделя трета степен на готовност за действия при кризисни ситуации - опасност от наводнения. Най-ниските части на пристанището- западният кей и железопътните коловози са защитени от временни диги. Филтрационни води са залели част от Дунавския парк, като на места нивото достига 20 см. Помпената станция при Долни Цибър работи нормално.

Община Мездра осигури минерална вода за бедстващите от катастрофалните наводнения хора в Сърбия.
Молбата за помощ е отправил кметът на община Димитровград (Цариброд) Небойша Иванов при посещението му в Мездра в рамките на Дните на дружбата, съобщават от общинската пресслужба. Хуманитарната помощ включва 15 120 бутилки минерална вода в разфасовка от 1,5 л или общо 22 680 литра. 12 600 бутилки са предоставени от Община Мездра, а останалите 2 520- от компанията за бутилиране на минерална вода "Ком". Дарението е на обща стойност около 5 000 лв. Транспортирането на минералната вода е осигурено от сръбска страна, а разпределението на хуманитарната помощ ще стане чрез Кризисния щаб, който е сформиран към Министерството на външните работи на Република Сърбия.

През декември  ще бъде възстановено военното поделение във Враца като механизиран батальон със 250 служещи. Това съобщи министърът на отбраната Ангел Найденов, който разгледа бившето танково формирование в града, където ще бъде новата структура. "Очаквам първите 35 военнослужещи във възстановения механизиран батальон във Враца да бъдат назначени от 1 октомври 2014 година", каза министърът на отбраната. Министър Найденов разясни, че от октомври ще започнат процедурите по назначенията, така че към 1 декември вече да има окончателно формиран механизиран батальон в състав от 250 военнослужещи и цивилни служители. Той ще бъде подготвен и ще отговаря на изискванията за изпълнение на отговорности и задачи по трите мисии на Българската армия - национална отбрана, участие в мисии и операции зад граница и принос към националната сигурност в мирно време. Предложение за възстановяването на механизирания батальон в гарнизон Враца беше направено на първото заседание на Съвета по отбрана, ръководено от министър Найденов през юли 2013 година, предвид обстоятелството, че в цяла Северозападна България не беше оставено нито едно военно формирование.
"За пореден път си давам сметка колко погрешно е било решението за закриване на военното формирование на територията на Враца преди повече от две години", посочи министър Найденов. Той отбеляза, че до този момент интересът за служба във военното формирование е огромен. Според предварителните проучвания, направени от Командването на Сухопътните войски, 149 военнослужещи са заявили интереса си за служба във Враца.

Министерският съвет прехвърли безвъзмездно правото на собственост върху имот- частна държавна собственост, на Община Видин, съобщи пресслужбата на кабинета. На терена в кв. "Калето", разположен в близост до детска градина "Детелина", местната власт има намерение да изгради спортен комплекс, който да се ползва целогодишно.

Незабавно да бъде оказана помощ на собствениците на четирите апартамента, които пострадаха тази сутрин от гръмналия бойлер на ул. "Братя Миладинови" във Враца. Това разпореди кметът инж. Николай Иванов, съобщиха от пресслужбата на община Враца. Бригада от БКС ще помогне на собственика на двата най-пострадали апартамента да ги почисти, а събраните отпадъци ще бъдат извозени за сметка на дружеството. На апаратамента, в който се случи инцидента, бригадата от комуналното дружество ще достави и монтира врата. Постоянната комисия по жилищна политика, обществен ред, сигурност, бедствия и аварии ще подготви докладна за отпускане на еднократна финансова помощ за собствениците на четирите пострадали жилища. Докладната ще бъде внесена за обсъждане в общински съвет на предстоящото заседание през май. Инцидентът стана около 6 часа тази сутрин в гарсониера в един от входовете на жилищния блок. От взрива са разрушени напълно съседните две гарсониери, щети са нанесени на общо десет жилища в блока. Дограмата на апартамента, избита от взривната вълна, е паднала върху паркираните пред блока автомобили. Собственикът на жилището, в което се намирал бойлера, е спял в кухнята и това е спасило живота му.

Поредната борса, организирана от Агенцията по заетостта в Монтана, събра безработни във фоайето на Драматичния театър. 23-ма работодатели, сред които и представител на ловешка фирма, областния военен отдел в Монтана и "Младежки информационен консултантски център" в Монтана запознаха безработните със свободните работни места. 136 души без препитание можеха да се договорят на място с работодателите, които заявиха 132 места. Обявените работни места бяха за полевъдни работници, настройчик оператор дървообработващи машини, общи работници, шивачи, отчетник счетоводство, сервитьори, майстор производство на хляб, монтажник дограма, работник производство на закуски, помощник управител, мебелист, продавач-консултант, градинар, работник формоване на хлебни изделия. Сред работодателите бе и Архимандит Антим, протосингел Видинска епархия. Това е 58-та борса, която тази година провежда Агенцията по заетостта и определено е полезна за безработните и работодателите, подчерта Светла Узунова, директор на бюрото по труда в Монтана.

1214 седмокласници от Монтанско се явиха на български език и литуратура външно оценяване. 1157 ученици се явиха на държавен зрелостен изпит. Няма нарушения, съобщиха от Регионалния инспекторат по образование в Монтана. 105 зрелостници в областта не се явиха на матурата по български език и литература. Заявка бяха дали 1262-ма ученика. 82-ма седмокласници също пропуснаха националното външно оценяване по български език и литература, съобщи Трайка Трайкова, от инспектората в Монтана. "Изпитите започнаха безпроблемно, подсигурени са необходимия брой квестори за нормалното протичане на изпитите." "Живот и изкуство" в стихотворението "Кино" на Никола Вапцаров бе темата на 41-вата задача, по която зрелостниците писаха. По вариант "2" от три възможни писаха седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература. Резултатите от изпитите ще бъдат оповестени до 4 юни. В петък- 23 май, е втория зрелостен изпит. За него заявка в област Монтана са подали 1305 ученика. В петък е и изпита след седми клас по математика.

Национално външно оценяване по български език и литература се проведе днес в 28 училища на територията на област Видин
, в които се обучават ученици в 7 клас. Изпитът се проведе в два модула. Първият модул бе с продължителност 60 минути, а вторият модул - 90 минути. 801 ученика полагаха изпит в област Видин, в училищата, където се обучават. Резултатите от националното външно оценяване по български език и литература ще бъдат обявени до 4 юни 2014 г.
 
ЦДГ "Пролетна дъга" в Берковица вече ще пести енергия. С весело тържество екипът и малчуганите от детското заведение отбелязаха края на ремонтните дейности на сградата. Със средства на стойност 110 388 лв. е подменена  дограмата и е поставена топлоизолация, ремонтирана е и  отоплителната  инсталация. В резултат на енергоспестяващите дейности се очаква през следващия отоплителен сезон да се подобри  енергийната ефективност на сградата и годишното потребление на топло и електроенергия на детската градина да бъде намален.
 
Осем учители от област Монтана получиха наградата на министерството на образованието "Неофит Рилски". Лично просветния министър Анелия Клисарова връчи отличията на педагозите на церемония в столичната резиденция "Лозенец". Високото отличие получиха директорката на ФСГ в Монтана Теменужка Кисьова- ФСГ, Лена Петрова СОУ "Христо Ботев", Параскева Анастасова СОУ "Н.Й. Вапцаров", Цветана Кръстева и Цветан Цветанов ГПЧЕ "Петър Богдан", Илияна Радославова детска учителка от Лом, Цветана Александрова от Лом и  Валя Петрова от Берковица.   

Изложба в памет на митрополит Кирил бе открита във Видин. Експозицията, която е подредена в сградата на Държавен архив-Видин, е част от програмата по отбелязване на 100-годишнината от успението на Видинския митрополит Кирил. "Нашият принос, заедно с Видинска митрополия беше да подготвим тази възпоменателна изложба. За Държавен архив-Видин е чест, че участваме във възпоменателните чествания по повод 100-годишнина от кончината на Видинския митрополит Кирил", каза при откриването директорът на Държавен архив-Видин Светлана Кръстева. Митрополит Кирил присъства в църковния, обществения и културен живот на Видин в продължение на почти 30 години. "В няколко витрини са експонирани документалните следи от неговата връзка с Видин и Видинска епархия, оказала се изключително здрава", каза Мария Новакова, главен експерт в Държавен архив-Видин. Изложбата откри Видинският митрополит Дометиан. В нея са показани записи от ръкополагането на митрополит Кирил в епископски сан, документи, представящи обществената и административната му дейност. Експонирани са и документи, представящи обществената и административната му дейност. Периодът на митрополитсктото му служение е характерен и с разгръщането на храмовото строителство. Показани са проектът на катедралния храм "Свети Дмитър", проект на камбанарията на църквата в Ново село от 1904 година. Списък на всички църкви в епархията, построени в този период. Посетителите на изложбата могат да видят и рядка фотография от полагането на основния камък на църквата "Свети Никола" в Лом от митрополит Кирил на 28 август 1905 година, както и икони, принадлежали на старата църква "Свети Димитрий" във Видин и служили за единствена украса при откриването или т.нар "малко освещаване" през 1900 година, когато все още не е изографисана. В изложбата са показани и съболезнователни писма, изпратени след смъртта на митрополит Кирил, която настъпва на 21 май 1914 година. Последната витрина в изложбата е събрала завещанието на митрополита от 23 август 1913 година и едно допълнение към него два дни преди смъртта му. Той завещава цялото си имущество на църквата, на образователни и културни институции. Личните си вещи завещава на църквата "Свети великомъченик Димитрий", а библиотеката си -  на Видинската митрополия. Експонираните документи са от фондовете на Държавен архив Видин, на храма "Свети Димитър" и на читалище "Цвят".

По повод своя 55-годишен юбилей Историческият музей в Ботевград подреди в Археологически комплекс "Калето" в Мездра изложба-живопис. В нея са показани избрани творби от фонда на музея, дело на местни художници. Поканата за вернисажа е на Снежана Петрова, ръководител на Арт център "Калето". Експозицията включва 19 платна от 8 автори, предимно пейзажи. Изложбата на ботевградските художници ще гостува в Мездра до края на май.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00