Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дунав леко повиши нивото си

Дунав се качи с 10 см при Ново село
Снимка: Светла Бондова


Нивото на Дунав при Видин се покачи с 10 см за последното денонощие и достигна 831см по последни данни от Агенцията за проучване и поддържане на реката (АППД ). Тенденцията е към покачване. При Оряхово Дунав е 683 см - нивото се е покачило с 5 см от 8 часа сутринта. В сила остават мерките, наложени от областните и общинските планове за действия при високи води. Следи се състоянието на дигите и отводнителните помпени станции.

Нивото на Дунав при Лом се покачи с 6 см за последните 24 часа и днес е 826 см. Остава в сила въведената от събота 3-та степен - опасност от заливане от Плана за действие при високи води. Владимир Недев потърси Красимир Христов, гл.експерт към Комисията за бедствия и аварии в Община Лом:

"Ситуацията е под контрол. Още от края на миналата седмица имаме изградени две защитни съоръжения, така че сме в състояние да посрещнем ниво до 9 метра без да има проблеми за жителите и инфраструктурните обекти. Получихме бюлетини от АППД, че в петък се очаква по-голямо повишение. Очакваме в Лом да бъде в рамките на максимум 30-40 сантиметра. В момента в Лом от Дунав нищо не е залято, в Дунавския парк излязоха подпочвени води. Територията зад брегоукрепителната стена е по-ниска и заради това нивото на подпочвените води се изравни с това на реката в определени територии."

Обстановката в община Брегово постепенно се нормализира, но остават залети хиляди декари обработваема земя. Засегнати са общинският център и селата Куделин и Балей.

"Засегнати са 3 местности край Брегово, около 3000-4000 декара. В Куделин също са засегнати много посеви по поречието на Дунав. Няма опасност за населението. В Брегово на няколко места са избили подпочвени води", каза за Радио Видин кметът на Община Брегово Милчо Лалов.

СнимкаКъм 8 часа днес служителите на ХМС Ново село отчетоха покачване на водния стълб с 10 см., за да достигне до 762 см., към 11,15 е отчетен спад до ниво 759 см. Водата отново прелива стената на кея, предаде сътрудникът на Радио ВИДИН Светла Бондова. Ниските участъци на Ново село и Флорентин са залети и само каменните огради на къщите там спира наводнението в дворовете. В близките дни се очаква плавно повишаване на нивото, затова и работния ден на кметовете в двете села започва и завършва на дунавския бряг. Слънчевото време позволи да се извърши ремонт на пропадналия участък на ул."Пристанищна" в Ново село и достъпът до него е свободен. Това ще позволи бързо реагиране на хора и техника, ако водите на реката залеят околните къщи.

Спад с 3 см за последното денонощие е отчетен в Козлодуйския участък на Дунав, към момента водният стълб е 763 см, това заяви гл. експерт по отбранително-мобилизационна подготовка в Община Козлодуй Виолета Илиева. Тя допълни, че към момента няма опасност за населението и дори при покачване на водата с 80 см, няма да е проблем. Днес започва и пълна инспекция на дигите в Козлодуй.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48