Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 май 2014 година

Нивото на Дунав при Видин на 22 май 2014 година към 18 часа стигна 832 сантиметра.
Снимка: Ваня Минева
Във видинския участък на Дунав продължава постоянното наблюдение с повишено внимание на дигите, съгласно първия етап от плана за провеждане на високите води на реката. Във Видин остават в сила мерките от първия етап на плана за действия при високи води на река Дунав. Към 17 часа нивото при Видин е 832 сантиметра, като от обяд е в застой. Застой през следобедните часове има и при Лом, където нивото е 829 сантиметра. При Ново село нивото е 759 към 16,30 часа, като от сутринта има леко понижение. Водата отново преля през стената на кея, предаде сътрудникът на Радио ВИДИН Светла Бондова. Ниските участъци на Ново село и Флорентин са залети и само каменните огради на къщите там спират наводнението в дворовете. Извършен е ремонт на пропадналия участък на ул. "Пристанищна" и достъпът до кея е свободен. Това ще позволи бързо реагиране на хора и техника, ако водите на реката залеят околните къщи.Според прогнозите нивото при Видин няма да достигне до критични стойности. По-голямо повишение се очаква в петък през нощта.


В Лом остава в сила въведената от събота 3-та степен - "Опасност от заливане" - от Плана за действие при високи води. Владимир Недев потърси Красимир Христов, гл. експерт към Комисията за бедствия и аварии в Община Лом: "Ситуацията е под контрол. Още от края на миналата седмица имаме изградени две защитни съоръжения, така че сме в състояние да посрещнем ниво до 9 метра без да има проблеми за жителите и инфраструктурните обекти. Получихме бюлетини от АППД, че в петък се очаква по-голямо повишение. Очакваме в Лом да бъде в рамките на максимум 30-40 сантиметра. В момента в Лом от Дунав нищо не е залято, в Дунавския парк излязоха подпочвени води. Територията зад брегоукрепителната стена е по-ниска и заради това нивото на подпочвените води се изравни с това на реката в определени територии."

Обстановката в община Брегово постепенно се нормализира, но остават залети хиляди декари обработваема земя. Засегнати са общинският център и селата Куделин и Балей. "Засегнати са 3 местности край Брегово, около 3000-4000 декара. В Куделин също са засегнати много посеви по поречието на Дунав. Няма опасност за населението. В Брегово на няколко места са избили подпочвени води", каза за Радио ВИДИН кметът на Община Брегово Милчо Лалов.

Спад с 3 см за последното денонощие е отчетен в Козлодуйския участък на Дунав, като тази сутрин водният стълб е бил 763 см, това заяви гл. експерт по отбранително-мобилизационна подготовка в Община Козлодуй Виолета Илиева. Тя допълни, че към момента няма опасност за населението и дори при покачване на водата с 80 см, няма да е проблем. Днес започва и пълна инспекция на дигите в Козлодуй.

Полицията разби престъпна група за отвличания, действала в района на Монтана. На десетимата участници в бандата Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения, съобщават от МВР. Операцията по задържането на групата е проведена от Главна дирекция "Национална полиция" под ръководството и надзора на специализираната прокуратура. Обвинения са повдигнати на Димитър Владимиров, Калоян Иванов, Евгени Евгениев, Златомир Иванов, Николай Ненов, Борис Тодоров, Цветан Цветанов, Генади Величков, Веселин Михайлов и Венцислав Величков. Според събраните до момента доказателства, групата е действала от 2012-а година в Северозападна България и по специално в област Монтана. Чрез заплахи и отвличания, и унищожаване на имущество бандитите са принуждавали хора, работещи в сферата на селското стопанство, да продават имоти и да подписват договори за охрана. В някои от случаите се е стигало и до отвличане, съобщават още от МВР. На десетимата участници в престъпната група е наложена мярка за задържане 72 часа.

311 изборни секции ще бъдат разкрити на 25 май за изборите на представители в Европейския парламент в област Враца, съобщи говорителят на Районната избирателна комисия Владислава Лакова. Секции ще бъдат открити в най-големите лечебни заведения в областта- многопрофилната болница за активно лечение, специализираната болница по белодробни заболявания и комплексния онкологичен център във Враца, както в общинските болници в Козлодуй и Мездра и в специализираната болница за рехабилитация  в Роман. Избиратели, които не са лишени от право на глас, ще могат да гласуват в следствения арест и във Врачанския затвор секция ще бъде разкрита и в дома за стари хора "Зора" във Враца. Общо 171 600 жители с право на глас в област Враца са вписани в избирателните списъци, допълниха от РИК- Враца. Избирателите са с 2 525 по-малко в сравнение с вписаните в списъците за  парламентарните изборите през 2013 година.

Областна администрация -Враца наема 290 безработни лица, регистрирани в Бюрото по труда. Те започват работа по Национална програма "Сигурност" и са на пряко подчинение на областния управител на област Враца инж. Венцислав Василев. Програмата стартира на 23 май с първите назначени хора, които ще работят в четири кметствата в община Мизия. Безработните са наети на работа за 8 месеца, а възнаграждението им е 340 лева на месец. Длъжността, която заемат е "Пазач- сътрудник по опазване на обществен ред" и са разпределени в населените места с високо ниво на битовата престъпност, в които няма постоянно полицейско присъствие. Сред основните задължения на пазачите е да сигнализират органите на МВР при риск от извършване на престъпления и настъпване на бедствия, аварии, катастрофи, както и за възникнали такива. Също така да съдействат за недопускане на кражби и злоупотреби като при констатиране на такива трябва да уведомяват органите на МВР.

Въвежда се нова временна организация на движението по улица "Софроний Врачански" във Враца. Промяната е свързана със започналите ремонтни дейности по цялостното асфалтиране на ул. "Кръстьо Българията" и е в сила от 16 часа днес. Движението по ул. "Софроний Врачански" в участъка от площад "Св. Софроний Врачански" до ул. "Панайот Волов" става двупосочно. В същия участък се забранява спирането и паркирането на МПС. Отменя се съществуващата в района "Синя зона" за паркиране на автомобили. Временната организация на движението остава в сила до нейната отмяна, съобщиха от пресцентъра на Община Враца.

Пазарът, който се намира на ул. "Ген. Леонов" във Враца ще работи и по време на предстоящия там основен ремонт. Масите обаче ще бъдат изнесени в двете пространства, които се оформят при задните входове на масивните павилиони, информират от общинската пресслужба. До това решение стигнаха след две срещи кметът Николай Иванов и търговците, които имат обекти на пазара. Клиентите ще бъдат обслужвани на задните входове на масивните павилиони, а срещу тях  ще са подредени масите. Организацията по преместването ще започне от понеделник. Основният ремонт предвижда цялостно премоделиране на площадката, като се запазват двете й нива. Връзката между тях ще става със стъпала и специално изградена рампа за инвалиди. Над двете пространства на площадката ще бъдат монтирани модерни слънцезащитни съоръжения, които ще покриват поставените нови маси. Ще се извърши ремонт на съществуващите масивни павилиони, включително на хидроизолацията на покривите. Водоотвеждането ще се осъществи по система от олуци и водостоци. Ще бъде изпълнена нова канализационна система на площадката. Над линията на движение на клиентите ще бъдат разположени осветителни тела. Ще се изградят цветарници и ще се монтират пейки. Предвиден е цялостен ремонт на тоалетната и обновяване на оградата на пазара. По проект предстои преасфалтирането на подходите към пазара и на паркинга към пазара, и възстановяване на тротоарните настилки към подхода от ул. "Проф. Д. Йоцов". За основния ремонт на пазара в общинския бюджет са заделени 261 667 лева без ДДС.

Община Плевен съобщава, че от днес до 30 май от 21.00 часа до 5.00 часа на територията на град Плевен, при благоприятни атмосферни условия, ще се извърши наземна обработка с топъл аерозол срещу комари в жилищните квартали и централната част на град Плевен. Предупреждават се пчеларите да затворят пчелните семейства след 20.00 часа до 6.00 часа за обявените дати.

От 20 до 25 май във Видин гостува Областният куклен театър от гр. Южен Сахалин, Русия. Посещението се осъществява по покана на Държавен куклен театър - Видин и протича под патронажа на видинския кмет Герго Гергов. Актьорите от руския град представят пред малките зрители на наша сцена постановката "Палечка по Андерсен. "Искам да изкажа своята огромна благодарност на кмета на Видин, че помага на културата и е една надеждна опора за нас", каза Антонина Добролюбова, художествен ръководител на Областния куклен театър от Южен Сахалин и заслужил деятел на културата на Русия. Тя връчи на градоначалника подаръци от далечния руски град, а той покани гостите да се включат в тържествата на Община Видин по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май.

Квартал "Мала Кутловица" в Монтана вече има напълно ремонтирано читалище. 170 хиляди лева са вложени в пълното реновиране на читалище "Кутловица". Лентата на обновената сграда преряза кметът Златко Живков. Ремонтът стана възможен, след направената подписка от жителите на квартал "Мала Кутловица". 350 от живущите там към 2000 души поискаха от общината да ремонтира порутената сградата на читалището. В продължение на две години бяха вложени 170 хиляди лева. С 50 хиляди лева през миналата година бе направен покрива. Тази година средствата бяха изразходвани за вътрешен и външен ремонт на сградата и прилежащия терен. Освен общината за ремонта са дали средства и дарители. Отец Евгени отслужи тържествен водосвет, а лентата преряза кметът Златко Живков. Нов лаптоп от дарители връчи заместник председателят на Общинския съвет Валери Георгиев, а Историческият музей в Монтана предостави книги. В концертната програма по повод откриването на ремонтираната сграда на читалището в квартал "Мала кутловица" взеха участие самодейци и състави от Общинския младежки дом в Монтана.

Македонският поет, драматург и дипломат Йордан Плевнеш представи днес във Враца пиесата си "Р". Книгата е издадена от фондация "Балканика", съобщи на представянето нейният президент Николай Стоянов: "Ние работим отдавна с него. Може да се каже, че сме балканофили. Аз ръководя международна фондация "Балканика", в която членуват 7 страни. Той ми помага на мен, а аз - него. Йордан създаде фестивал на югоизточното кино в сърцето на Париж, което съществува вече четръвта година", заяви Николай Стоянов. Любопитен детайл от биографията на Стоянов е факта, че съпругата му е от Враца. Йордан Плевнеш пристигна за събитието от Париж, тъй като от години живее във френската столица. В петък, на 23 май, той ще получи от министъра на културата д-р Петър Стоянович печат "Златен век: Симеон Велики" заради приноса си към културата на балканските народи. На път за София Плевнеш дойде във Враца, за да уважи НФМТФ и МФКТ в града под Околчица, където беше посрещнат с уважение и признателност.

Две постановки има в последния ден от Национален фестивал на малките театрални форми /НФМТФ/ и Международен фестивал на камерните театри /МФКТ/ на Нова европейска театрална асоциация /НЕТА/, които се провеждат във Враца от 16 май. След изиграването им журито ще обяви победителите на среднощна церемония, чието начало е около полунощ. От 18 часа в голямата зала започна представлението на театър "София" - "Вампир" по Антон Страшимиров. В камерна зала от 19.30 часа започва спектакълът "Още веднъж, ако позволите…" от канадския драматург Мишел Трамбле.

Плевенската филхармония ще изнесе днес концерт, посветен на 24 май, с творби от славянски автори. Оркестърът ще бъде ръководен от диригент от европейска величина - Римма Сушанская от Великобритания, която пристига в Плевен, след като е дирижирала оркестрите на Цюрих и на Берн, а после й предстои турне в Китай. Програмата съдържа прочути творби от Панчо Владигеров, Бородин и Дворжак. Концертът е от 19.00 ч. в зала "Катя Попова".

Около 50 ученици и учители от видинската Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" се включиха в тредиционния велопоход до местността "Божурица". За всички участници в похода бе организиран и пикник. "Велопоходът е традиционен, защото се провежда за четвърта поредна година. Идеята е да съчетаем спорта и отношението към природата. Походът се организира от Клуб "Млад турист". Учениците след това участват и в похода Козлодуй-Околчица", каза за Радио ВИДИН Мариета Георгиева, директор на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00