Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 май 2014 година

Нивото на река Дунав при Видин на 23 май 2014 година стигна и се задържа на 835 сантиметра
Снимка: Ваня Минева

Във Видин остават в сила мерките от първия етап на плана за действия при високи води на река Дунав- "Повишено внимание". Нивото на реката в края на деня бе 835 сантиметра, като за изминалото денонощие има покачване с 4 сантиметра. В началото на българския участък- при Ново село, нивото на река Дунав в следобедните часове бе 759 см. При Лом, по данни Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав, водният стоеж е 832 см, а при Оряхово- 681 см. Според прогнозите, при Видин нивото на Дунав няма да достигне до критични стойности, въпреки че в сутрешните часове утре се очаква поредното леко повишение.

В област Видин за изборите за Европейски парламент на 25 май са сформирани 246 избирателни секции, от които 6 подвижни. Броят на избирателите в областта, по данни към 15 май, е 96 373. Не са постъпвали жалби за сериозни нарушения по време на предизборната кампания, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Авакум Бондов. В 12 населени  места с малък брой избиратели няма да има избирателни секции. За тях от общините ще бъде организиран превоз за гласуване в други населени места.

Общият брой на избирателите в община Видин с право на участие в изборите за членове на Европейския парламент е 63 825. За първи път правото си на вот ще могат да упражнят 614 души. Със заповед на кмета Герго Гергов са уредени 121 избирателни секции на територията на общината. Осигурени са всички материално-технически средства- кабини, табла за обявяване, техника и консумативи за работата на СИК. Забранена е продажбата на алкохол в заведенията в деня преди изборите, както и в изборния ден- 25 май.

Областна администрация Враца наема 290 безработни лица, регистрирани в Бюрото по труда. Те започват работа по Национална програма "Сигурност" и са на пряко подчинение на Областния управител на област Враца Венцислав Василев. Програмата стартира днес с първите назначени хора, които ще работят в четири кметства в община Мизия. Безработните са наети на работа за 8 месеца, а възнаграждението им е 340 лева на месец. Длъжността, която заемат е "Пазач - сътрудник по опазване на обществен ред" и са разпределени в населени места с високо ниво на битовата престъпност, в които няма постоянно полицейско присъствие.

В Плевен от днес започна косенето на зелените пространства на територията на детските площадки, които в общината са 63 на брой. Дейностите се осъществяват в участъка кв. "Мара Денчева" - ул. "Антим I" и в ж.к. "Сторгозия". До края на утрешния ден ще бъдат обхванати площите на всички останали площадки за игра и отдих. Поддържането на зелените площи на територията на общината през тази година се бави заради подадена жалба по проведената процедура за възлагане на обществена поръчка, с предмет "Поддържане на зелени площи общинска собственост, дървесна и храстова растителност и паркоустройство на територията на Община Плевен", съобщиха от пресслужбата на Община Плевен. Комисията за защита на конкуренцията се произнесе в полза на местната администрация, но жалбата бе отнесена до Върховния административен съд, откъдето се очаква окончателно решение, уточниха от Общината.

Кратка буря се изви привечер на 22 май в Ново село. Силният вятър скъса жици на уличното осветление в селото. До обяд днес служители по поддръжката в Общината отстраниха повредата.

727 ученици от Видин се явиха на държавните зрелостни изпити по избран от тях предмет, съобщиха от Регионалния инспекторат по образование във Видин. Участие в изпитите са заявили 744 ученика. Най-много ученици- 238- са се явили на изпит по "География и икономика". Само по един зрелостник се е явил на матурите "Физика и астрономия" и "Испански език".

Отлични резултати показаха младите математици от Първо основно училище "Никола Вапцаров" в Берковица на XVII математическо състезание "Св. Георги Победоносец". На състезанието се явиха 53 ученици от 2 до 7 клас. Първите места заеха: при 2 клас- Иван Емилов Младенов, при 5 клас- Бояна Георгиева Николова, при 6 клас- Александър Петров Иванов, при 7 клас- Пресиана Павлинова Вълкова. На второ място: Катрин Петрова Атанасова- възраст шести клас, а на трето- Коста Иванов Димитров от шести клас и Искрен Здравков Здравков от седми клас. Същите ученици, включително и  Благовест Сашов Каменов, заеха призовите места и на двете предходни математически състезания: Коледно математическо състезание и Европейско кенгуру. На най-престижното  състезание- Олимпиадата по математика, на областния кръг Благовест Сашов и Пресиана Вълкова заеха първите места.

По нетрадиционен начин изпращат децата от подготвителната група в Целодневна детска градина "Детелина" във Видин. Преди да излязат във ваканция, те ще имат приключенска нощ в детската градина. "Вечерта нашите абитуриенти ще останат да нощуват в детската градина. Тук ще ги чакат много изненади. Ще има много игри и забави- футболни мачове, танци… На двора ще търсим съкровище. Ще има фойерверки, вечеря и пижамено парти в детската"- съобщи директорът на детската градина Златка Георгиева. На сутринта родителите, когато приберат децата, ще получат и диск със запис от нощната забава.

25-ият Национален фестивал на малките театрални форми и 4-ият Международен фестивал на камерните театри, организиран от НЕТА, завършиха снощи, а малко преди полунощ журито обяви имената на наградените. Председателят на комисията проф. Васил Стефанов обяви, че се присъждат две първи награди за режисура- на Лилия Абаджиева за спектакъла "Дневникът на един луд" от Н. В. Гогол, от Хасковския театър и на Николай Поляков за постановката "Още веднъж, ако позволите" от Мишел Трамбле, дело на ДКТ Враца. Втората награда отиде в ръцете на Владлен Александров за спектакъла "Прах в очите", от Дьорд Шпро на ДСТ "Алеко Костантинов". Трета награда в тази категория не бе присъдена.

След като се представиха на видинска сцена, днес на най-малките жители на Белоградчик гостуваха актьорите от областния куклен театър от град Южен Сахалин, Русия. Те представиха постановката "Палечка" от Ханс Кристиян Андерсен. Макар че беше на руски език, децата с интерес слушаха и съпреживяваха заедно с героите. Заместник кметът на община Белоградчик Росен Младенов благодари за прекрасното изпълнение от името на общинското ръководство и връчи на директора на Сахалинския куклен театър Антонина Добролюбова плакет и албум. Това е първото представление на гости от Русия на сцената на белоградчишкото читалище.

Румънският художник Силвиу Бърсану  представи изложба-живопис в художествената галерия "Никола Петров" във Видин. В голямата зала са подредени 87 творби в стил "тондо". Върху грамофонни плочи художникът е представил своето виждане за живота. "Творбите символизират единство, цялост, вечност"- обясни уредникът в художествена галерия "Никола Петров" Видин Богдан Александров. "За картините си получавам вдъхновение от всичко, което ме заобикаля", каза за експозицията Силвиу Бърсану.

9 учители и директори от Врачанско получиха Националната награда на Министерството на образованието и науката "Неофит Рилски". Информацията беше съобщена от Галина Евденова, началник на регионалния инспекторат по образованието в града под Околчица. Призът е присъден на директорката на Начално училище "Цани Гинчев" в Бяла Слатина и на директора на Обединено детско заведение "Радост" във Враца- Боряна Гугийска. Трима старши преподаватели от Природо-математическата гимназия "Акад. Иван Ценов" в областния град също са отличени, това са: Мая Къчовска по Химия и околна среда, Ваня Иванова по математика и Милена Иванова по български език и литература. Наградата "Неофит Рилски" са получили и старши учителите Искра Василева по български език от Спортно училище "Св. Климент Охридски"  и Антоанета Александрова по математика от СОУ "Мито Орозов". Двама са наградените от училището по изкуствата във Враца- старшият учител по музика Пламен Герганов и старши начален учител Светла Дикова.

С шествие ще започне във Видин честването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Празничното шествие ще потегли в 10.45 часа от училище "Цар Симеон Велики" и ще се отправи към откритата сцена пред Художествена галерия "Никола Петров", където кметът Герго Гергов ще награди изявени деятели в областта на изкуството и културата. От 11.30 часа в Крайдунавския парк ще започне празничният концерт на Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав".

С празничен концерт Обединеният детски комплекс "Ние, врабчетата" в Монтана ще отбележи Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Концертът ще започне в 10:30 часа, на 24 май, на откритата естрада в Градската градина на Монтана, до Паметника на Васил Левски и радетелите на духа и свободата от Българския Северозапад. След тържественото слово на кмета Златко Живков на откритата естрада ще пеят и танцуват възпитаниците на вокално студио "Детски смях", ансамбъл "Северняци", клуб "Дъга". На прием за дейци на образованието и културата ще бъдат връчени Почетни значки на Албена Николова- преподавателка по немски език в ГПЧЕ "Петър Богдан", на Пламен Крумов- учител по музика и диригент на духови оркестри, и на Силвия Тоцова- актриса.

Община Враца кани гражданите и гостите на града на официалното откриване на обект "Изграждане на паркова зона в района на Медковско дере", по проект "Враца- привлекателно място за живеене", на 24 май 2014 година,  от 14:00 часа, на територията на обекта. На терена на парковата зона освен детска и фитнес площадки, е изграден и полигон за екстремно колоездене. Желаещи от всички възрастови групи могат да се включат в първото състезание по екстремно колоездене. За най-активните колоездачи са осигурени награди.

Празничното шествие по повод 24 май- Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, в Плевен ще започне в 10:30 часа, от пл. "Ст. Стамболов”. Тържествено отбелязване на празника ще се случи пред барелефа на Светите братя Кирил и Методий” от 11:00 часа, а от 12:00 часа в зала "Спартак" е Турнирът по художествена гимнастика.

Пред сградата на читалище "Постоянство 1856" в Лом ще бъде отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. След празничния концерт, в който ще участват състави от общината,  кметът Иво Иванов ще връчи награди за принос към образованието и културата. От утре в Лом започват и абитуриентските вечери. Броят на зрелостниците от Лом и общината е малко над 260. Местната администрация и полицейското управление в града са предприели всички необходими мерки за спокойното протичане на абитуриентските балове.

Празникът на българската просвета и култура и на славянската писменост в Мездра ще започне в 10:00 часа на площад "България" с Детско утро, в което ще се включат всички детски градини и училища от железничарския град. По време на тържеството кметът Иван Аспарухов ще връчи грамоти и парични награди на изявени таланти, проявили се през годината. Детското утро ще завърши с изпълнения на Детски танцов състав "Мездренче", след което по традиция общинското ръководство ще се срещне с учители и дейци на културата.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков изпрати поздравителни картички до директорите на училищата в страната, в това число и до всички учители от област Видин, по повод Деня на българската просвета и култура. "Бъдете силни да вдъхновявате и увличате по пътя към знанието младите, да отключвате ума и таланта им и да разпалвате въображението им за новото и непознатото! Разбирам, че днес, както през Възраждането, това е истинско предизвикателство, но вие всеки ден доказвате, че сте истински последователи на първоучителите- Светите братя Кирил и Методий. 24 май е преди всичко ваш празник и с дълбоко уважение към труда ви искам да ви пожелая здраве, успехи, творческа енергия и оптимизъм", се казва в поздрава на председателя на НС и народен представител от Видинския край.

Поздрав към дейците на културата и образованието по повод  24 май отправи и областният управител на Видин Кръстьо Спасов. "Делото на светите равноапостолни братя Кирил и Методий е съизмеримо само с най-великите постижения на националната и световната култура и духовност. То продължава да живее и днес чрез вашия труд, творчество и вяра в силата и мъдростта на знанието и просвещението. Поклон!"- обръща се областният управител към представителите на  образованието, науката и културата в региона. "Пожелавам ви да пазите и да следвате заветите на нашите бележити книжовници. Нека огънят на научното познание и културното просветление озарява пътя на развитието ни като модерно, справедливо и проспериращо общество", казва още в поздрава си инж. Кръстьо Спасов, като пожелава на видинските просветни и културни дейци здраве и успех в благородната им мисия, вдъхновена от делото на великите ни просветители и книжовници.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00