Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24 май- Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Честит празник на всички, които всеки ден влизат в българското училище!

Кметове от Северозапада наградиха отличени ученици, учители, деятели в полето на културата

9
Видин 24 май 2014 година
Снимка: Борис Борисов

"...бъдете преблагословени,
о вий, Методий и Кирил,
отци на българското Знание,
творци на наший говор мил."

"Български всеучилищен химн" от Стоян Михайловски, отпечатан в Русе, 1882, априлий 15, сп. "Мисъл", 1892, книжка IX-X


Мажоретки, духов оркестър и стотити деца от видинските училища сложиха началото на днешния празник във Видин. В крайдунавския град празничното шествие за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост тръгна от училище "Цар Симеон Велики", премина през централната част на града и се насочи към откритата сцена пред художествената галерия "Никола Петров".
 
"Няма друг празник в календара ни, който да ни прави свързани толкова силно, както днешния. Знам, че жаждата за просвета и възрожденският дух изпълват сърцата ни. Горд съм, че във Видин работят учители, за които професията се е превърнала в мисия и че децата ни са толкова талантливи и прославят името на града ни навсякъде по света. Правим всичко възможно да осигурим добри условия за обучение във всички учебни заведения", каза в приветствието си кметът на Видин Герго Гергов.

Видин 24 май 2014 година
"Във Видинския край растат талантливи млади хора, на които ще поверим бъдещето",
каза Марийка Василева, началник на РИО във Видин.

По време на тържеството на сцената на художествената галерия "Никола Петров" редица учители, възпитатели и дейци получиха плакети и признание за работата си от Община Видин.

Отличията на изявените видински дейци в областта на образованието, културата и изкуството връчи кметът на Община Видин Герго Гергов.


Видин 24 май 2014 година

Видин, категория  "Учител на годината":

Анка Цветанова- старши  учител в ОДЗ №16
Атанаска  Стойкова- главен  учител в ОДЗ №11
Верка Иванова- старши учител в ЦДГ №1
Илка Илиева- старши учител в ЦДГ №4
Йонка Андреева- учител в ЦДГ №15
Лили Андреева- старши учител в ЦДГ №9
Миглена Герасимова- учител в ЦДГ №17
Силвия Маринова- старши учител в ЦДГ №3
Ася Пешева от ОУ "Иван Вазов", преподава Информационни технологии в начален курс

Видин 24 май 2014 годинаЙорданка Маркова- начален учител в СОУ "Св. Св. Кирил и Методий"
Камелия Михайлова- учител в СОУ "Любен Каравелов"
Маргаритка Йоцава- начален учител  в ОУ "Отец Паисий"
Сашка Радуканова, старши учител по български език и литература в СОУ "П. Р. Славейков"
Елисавета Младенова- старши учител по български език и литература в СОУ "Любен Каравелов"
Илияна Нягулова- учител по биология и химия в  ОУ "Отец Паисий"
Красимира Младенова- учител в СОУ "Св. Св. Кирил и Методий", преподава биология и здравно образование
Маринела Иванова- главен учител в ОУ "Иван Вазов", преподава физика и математика
Мария Иванова- учител по английски език в ОУ "Св. Климент Охридски"
Росица  Урейкова- старши учител по история и цивилизация и география в СОУ "Христо Ботев"
Татяна Арнаудова-Поакова- учител по български език и литература в Природоматематическата гимназия "Екзарх Антим І"
Елена Бекова- учител по професионална подготовка в Професионална гимназия "Васил Левски"
Илияна Георгиева-Толийска- учител в СОУ "Св. Св. Кирил и Методий", преподава английски език
Йордан Йорданов- учител география и икономика в ПМГ "Екзарх Антим І"

Видин, в областта на културата и изкуството- индивидуални и колективни номинации:
Десислава Иванова- директор на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" Видин
Маргарита Савова- концертмайстор, композитор и оркестратор  в Симфониета Видин
Красимир Кръстев- художник, уредник в Художествена галерия  "Никола Петров"
Държавен куклен театър Видин
Издателство "Видин".

Видин 24 май 2014 годинаСпециална награда за Кирил Иванов- ученик в VІІІ клас на ГПЧЕ "Йордан Радичков" Видин, който завоюва първо място в своята възрастова група на Националния кръг на олимпиадата по английски език. Освен плакет и грамота, Кирил Иванов получава и безплатна почивка на лагер в Кранево през месец юли.

Специална награда и за Областния куклен театър от град Южен Сахалин, Русия, които са във Видин по покана на Държавен куклен театър Видин- плакет и грамота. Община Видин връчи награда и на министъра на културата на Сахалинска област Ирина Гонюкова, за подпомагане на културните връзки между България и Русия, която нашите приятели ще й предадат.

Наградени в Монтана: АЛБЕНА НИКОЛАЕВА- старши учител в ГПЧЕ "Петър Богдан", специалност немска филология  от СУ "Св. Кл. Охридски". Носител на Първа квалификационна степен, началник на РИО Монтана  от април1992 година до края на1993 одина, през 2009 година обявена за  "Учител на годината" на Фондация "Св.Св.Кирил и Методий", носител на Почетната награда на МОН  "Неофит Рилски", автор и съавтор на 4 учебника и учебни помагала по немски език. ПЛАМЕН КРУМОВ- старши учител по музика в ПМГ "Св. Кл. Охридски", завършил Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" София, създател и ръководител на Младежки духов оркестър към ПМГ, с който печели първо място в конкурси за извънкласни форми и национални фестивали. Участвал във фестивали в Турция, Франция, Гърция, Италия, Унгария, Испания. Носител на Почетната награда на МОН  "Неофит Рилски" и СИЛВИЯ ТОЦОВА- актриса в Драматичен театър Монтана, изиграла е над 100 роли на голяма сцена; носител на национални отличия; участвала е в балета към самодейния оперетен състав в града. Ето само част от заглавията на ДТ Монтана, с които е свързано нейното име: "Труп", "Всичко в градината", "Женско царство", "Училище за жени", "Вражалец", "Хитър Петър", "Инспекторът ще дойде", "Как се обира една банка", "Пеперудите са свободни", "Черни очи за случайни срещи", "Няма да платим, няма да платим", "Сън в лятна нощ", "Ловци на капани", "Когато гръм удари", "По неволя доктор", "Безсмъртно танго", "Кандидати на славата" и други.

Враца 24 май 2014 годинаМажоретен състав и духовата музика към читалище "Развитие" предвождаха празничното шествие във Враца, в което участваха ученици от всички врачански училища, културни и просветни дейци, граждани. В първите редици на колоната, преминала по централната пешеходна зона на града, бяха кметът Николай Иванов, заместниците му Красимир Богданов и Красимира Георгиева, заместник областният управител Иван Даков, Галина Евденова- началник на Регионалния инспекторат по образование и общински съветници. Тържеството по повод деня на българската просвета и култура се състоя пред паметника на светите братя Кирил и Методий.

"Вълнуващ и светъл е днешният празник! 24 май е паметен ден, ден на възхвала и благодарност пред  великото просветителско и книжовно дело на светите братя Кирил и Методий! Книгата съхранява спомените за Златния век и разцвета на книжовната традиция, пази свещения завет на старината, на епохата на Възраждането и великите синове на горда България.  Днес отваряме с благоговение нейните страници, завещали онзи древен български дух и носещи светлите искрици на просвета на българския народ! Нашият роден край пази свято достойните дела на нашите предци, посветени на българщината, на културата, традициите и просветата през вековете. В съкровищницата на нашата духовна култура греят имената на св. Софроний епископ Врачански - духовния закрилник на Враца и неговите последователи Захарий Круша, Константин Огнянович, дарителите Козма Тричков, Иванчо Младенов, Христанчо Матов, просветителите и родолюбци Васил Кънчов, Цвета Кръстенякова! Днес ги почитаме с  признание и синовни чувства.  Нека да пренесем в бъдното гордите и символни имена, и най-вече - искреното съзидание  и стремежа за наука, духовност и просвета"- каза в приветствието си към събралото се множество кметът на Враца Николай Иванов. Сред официалните гости на празника бяха също врачанския митрополит Калиник, депутатите Тотю Младенов и Петя Аврамова и председателят на общинския съвет Малина Николова.
 
Враца 24 май 2014 годинаПо традиция в празничния ден бяха връчени наградите на кмета в сферата на образованието и културата. Тази година с престижните отличия бяха наградени 28 педагози, ученици и творчески състави. За призови места на национални и международни олимпиади и състезания отличия взеха седем ученици. В областта на културата бяха връчени пет награди.

Водосвет за здравето на врачани отслужи траянополският епископ Киприян в съслужение на свещеници.

Наградени във Враца, в категорията "Директор на годината":
1.   Елена Кирилова Найденова- директор на ОДЗ "Единство творчество красота"- Враца, за успешно административно, финансово и педагогическо ръководство на детското заведение.
2.   Димитър Костов Костов- директор на ОУ "Св. Климент Охридски" село Тишевица, за успешна организация и управление на персонала, подържане и обогатяване на МТБ; за финансово обезпечаване на дейността на училището и привличане на допълнителни средства от работа по проекти.

Наградени в категорията "Група, формация на годината":
1.   Група "Бистро изворче" към ОДЗ "Българче", Филиал село Бистрец- за иновативна педагогическа практика, реализирани дейности и разнообразни изяви на регионално ниво, популяризиращи дейността на детското заведение.
2.   Група "Чуруликчета" към ОДЗ "Брезичка" Враца, за иновативна педагогическа практика,  реализирани дейности и разнообразни изяви на регионално ниво, популяризиращи дейността на детското заведение.
3.   Вокално студио  "Дъга" към ЦРД Враца, за високи художествени резултати и многобройни изяви на регионално и национално ниво.

В категорията "Екип, колектив на годината":
1.   Учителският колектив  на НУ "Св. Софроний Врачански" Враца, за висок професионализъм и принос в образователното дело, за участие на учениците в градски, регионални, областни и национални конкурси, за реализирани проекти по Програма "Коменски" и богато разнообразие от извънкласни и извънучилищни дейности.
2.   Екип специалисти по изобразително изкуство в ОУ "Васил Левски" Враца, за висок професионализъм и новаторство в педагогическата им дейност, многобройни изяви на техни ученици на регионално и национално ниво.

В категорията "Учител на годината":
1.   Камелия Цакова Кръстева- главен учител в ОДЗ "Зора" Враца, за оригинална, иновативна и качествена педагогическа работа в областта на предучилищното възпитание и подготовка.
2.   Мария Димитрова Георгиева- старши учител в СОУ "Христо Ботев" Враца, за професионални постижения, иновативност и оригиналност в педагогическата работа, както в учебните часове, така и в извънкласните дейности.
3.   Милена Ангелова Вълчовска- главен учител по БЕЛ в ОУ "Васил Левски" Враца, за иновативност и взискателност в педагогическата й дейност, за престижно участие на нейни ученици на олимпиади и състезания по БЕЛ, за творческата й работа и публикации в специализирани издания.
4.   Тихомир Кирилов Григоров- главен учител по немски  език в ПМГ "Акад. Иван Ценов" Враца, за високи професионални успехи, за достойно представяне на негови ученици на регионални и национални състезания по немски език, за задълбочена методическа работа и иновативност.
5.   Пепи Петров Дойчинов- главен учител по информатика и информационни технологии в ПТГ "Н. Й. Вапцаров" Враца, за иновативност в педагогическата му дейност, представяне на добри педагогически практики, интерактивни методи на обучение и престижни награди на негови ученици.
6.   Лилия Георгиева  Божинова- старши учител по история и цивилизация в ОУ "Христо Ботев" село Баница, за творчество, висок професионализъм и оригиналност в педагогическата й дейност, за постигнати призови места на нейни ученици на областни конкурси.
7.   Пламен Иванов Варчев- старши учител по физика и астрономия в ПМГ "Акад. Иван Ценов" Враца, за висок професионализъм и оригиналност в педагогическата му дейност, за постигнати призови места на негови ученици на областни и национални състезания и олимпиади по физика.
8.   Румен Иванов Павлов- старши учител по спортна подготовка-лека атлетика в СУ "Св. Климент Охридски" Враца, за  висок професионализъм и всеотдайност в работата, за завоювани призови места на негови възпитаници на състезания по лека атлетика, за издигане авторитета на училището.
9.    Румяна Цветанова Витньова- главен учител по професионална подготовка в СОУ "Козма Тричков" Враца, за  висок професионализъм и  новаторство в педагогическата й дейност, многобройни изяви на нейни ученици на регионално и национално ниво.

В категорията "Ученик на годината":
1.   Гергана Мирославова Николова- 12 клас,  ПМГ "Акад. Иван Ценов" Враца, за постигнати  високи резултати през целия курс на обучение, Лауреат на Националната олимпиада по Философия през учебната 2013/2014 година.
2.   Десислава Мариова Цветкова- 12 клас, ПМГ "Акад. Иван Ценов" Враца, за постигнати високи резултати през целия курс на обучение, Лауреат на Националната олимпиада по Физика през учебната 2013/2014 година.
3.   Радослав Федеев Тодоров- 12 клас, ПМГ "Акад. Иван Ценов" Враца, за постигнати високи резултати през целия курс на обучение, Лауреат на Националната олимпиада по Биология през учебната 2013/2014 година.
4.   Кристина Валериева Кръстева - 12 клас, ПМГ "Акад. Иван Ценов" Враца, за постигнати високи резултати през целия курс на обучение, Лауреат на Националната олимпиада по Химия през учебната 2013/2014 година.
5.   Георги Генчев Митев- 11  клас, СОУ "Васил Кънчов" Враца, за творчество, креативност и артистичност, за организиране и участие в многобройни културни мероприятия с обществена значимост.
6.   Бетина Бориславова Банчева- 12 клас, ПМГ "Акад. Иван Ценов" Враца, за високи спортни постижения на национално и международно ниво и завоювани призови отличия и медали.
7.   Тодор Йорданов Иванов- 12 клас, ПТГ "Н. Й. Вапцаров" Враца, за усърдие и старание в професионалната подготовка и завоювани отличия на национални и международни изяви и състезания в областта на професионалното обучение.

Враца, награди в областта на културата:
1.   Илияна Петкова Райкова от Младежки дом Враца, за високи постижения в областта на културата и младежките дейности.
2.   Златка Цветкова Попова от Младежки дом Враца, за високи постижения за запазване и развитие на българския фолклор.
3.   Стоичко Захариев Миленов от Симфониета Враца, за високи постижения в областта на  музикалното изкуство.
4.   Лилия Янкова Панова от Симфониета Враца за високи постижения в областта на  музикалното изкуство.
5.   Цеца Иванова Кръстева- Народно читалище "Пробуда 1926" село  Згориград, за високи постижения в областта на читалищното дело.

Наградени в Плевен:
Директори на общински училища, детски заведения и професионални гимназии:
1.   Венцислав Цветков- директор на ОУ "Йордан Йовков"Плевен
2.   Лилия Маринова- директор  на Прогимназия "Цветан Спасов" Плевен
3.   Наско Найденов-  директор на ПГ по транспорт "Проф. Цветан Лазаров" Плевен
4.   Илиана Иванова- директор на ЦДГ "Щастливо детство" Плевен
5.   Людмила Гатева-  директор на ОДЗ "Снежанка" Плевен

Учители от общински училища и детски заведения:
6.   Борка Бончева- начален учител в НУ "Христо Ботев" Плевен
7.   Мариета Златкова- начален учител в НУ "Патриарх Евтимий" Плевен
8.   Стефка Пенова- начален учител в ОУ "Христо Ботев" село Пелишат
9.   Любимка Петкова-Вутова- учител по изобразително изкуство в ОУ "Петър Берон" Плевен
10.   Анелия Великова-Данова- учител по български език и литература в  Прогимназия "Цветан Спасов" Плевен
11.   Маргарита Нейкова- начален учител в СОУ "Стоян Заимов" Плевен
12.   Ванилия Беремска- учител по физика и астрономия в МГ "Гео Милев" Плевен
13.   Емил Дончев- учител по история и цивилизация в СОУ "Христо Ботев" Славяново
14.   Евгения Иванова- учител в ЦДГ "Щастливо детство" Плевен
15.   Красимира Йорданова- учител в ЦДГ "Юнско въстание" Плевен
16.   Румяна Тодорова- учител в ЦДГ "Кокиче" Плевен
17.   Росица Георгиева- учител по музика в ЦДГ "Пролет" Плевен
18.   Ана Христова- учител в ЦДГ "Слънце" Плевен
19.   Анелия Танева- учител в ЦДГ "Чучулига" Плевен
20.   Светла Йонова- учител в ЦДГ "Иглика" Плевен
21.   Даниела Ангелова- учител в ОДЗ "Звънче" Плевен
22.   Цветелина Симеонова- учител в ОДЗ "Дружба" Плевен
23.   Йорданка Минева- учител в ОДЗ "Яница" Плевен
24.   Галина Цветанова- учител в ОДЗ "Зорница" Плевен
25.   Нина Димитрова- учител в ОДЗ "Първи юни" Плевен
26.   Донка Стефанова- учител в ОДЗ "Снежанка" Плевен
27.   Веселка Стефанова- учител в ОДЗ "Трети март" Плевен

Журналисти:
28.   Иван Даков- ръководител радио програма, Общински медиен център
29.   Малин Решовски- ръководител на БТА Плевен
30.   Иван Дачев- главен редактор на вестник "БГ СЕВЕР"

Плевен, наградени дейци на културата:
31. Георги Великов-Чарли, фотограф
32. Августина  Серафимова- преподавател музикално-теоретични дисциплини в НУИ "Панайот Пипков"
33. Ваня Дочева- екскурзовод в ХГ, Дарение "Колекция Светлин Русев"
34. Емилия Зорнишка- ръководител отдел "Научно-експозиционен и фондове" Дирекция ВИМ
35. Славей Тинчев- Диригент в Плевенската филхармония
36. Лидия Цолова- артист-балетист в Северняшки ансамбъл
37. Генадий Николов- актьор в ДКТ "Иван Радоев"
38. Антония Караиванова- главен уредник в ХГ "Илия Бешков"
39. Огнян Кузманов- уредник на Арт център Плевен
40. Снежана Димитрова- артист-хорист в ОХ "Гена Димитрова"
41. Валентин Блажев- артист-оркестрант в Общински духов оркестър
42. Николай Михайлов- преподавател по китара в НЧ "Лик"
43. Наталия Минкова- Секретар на НЧ "Извор", по повод 55 години от основаването на читалището
44. Светослав Петков- ръководител школа по дърворезба в НЧ "П. Цветков"
45. Валя Минкова- водещ връзки с медии и общественост и по повод 60 годишен юбилей на НЧ "Цв. Спасов"
46.  Нинка Дункова- артистичен секретар на женска вокална група "Балкански ритми", НЧ "Пробуда"
47. Людмила Иванова- библиотекар в НЧ "Съгласие 1869"
48. Николина Петрова- организатор културна дейност в НЧ "Хр. Ботев 1959"
49. Иваничка Гергушка- художествен ръководител на ФА "Дружба" при  НЧ "Н. В. Ракитин"
50. Вера Стефанова- поет и журналист и по повод 75 годишнина

На празника в Плевен отличия получиха и колективите на Регионален исторически музей- по повод 30 години Музейна палата Плевен и РБ "Христо Смирненски"- по повод 60 годишен юбилей.

Видин- 24 май 2014 годинаЧестит празник на всички, които всеки ден влизат в българското училище!

И нека си припомним "Българския всеучилищен химн" от Стоян Михайловски, отпечатан в Русе, 1882, априлий 15, сп. "Мисъл", 1892, книжка IX-X

"Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви,
с книжовността, таз сила нова,
съдбините си ти поднови!

Върви към мощната Просвета!
В световните борби върви,
от длъжност неизменно воден-
и Бог ще те благослови!

Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, дето знаньето живей!

Безвестен беше ти, безславен!...
О, влез в Историята веч,
духовно покори страните,
които завладя със меч!..."

Тъй солунските двама братя
насърчаваха дедите ни...
О, минало незабравимо,
о, пресвещени старини!

България остана вярна
на достославний тоз завет-
в тържествуванье и в страданье
извърши подвизи безчет...

Да, родината ни години
пресветли преживя, в беда
неописуема изпадна,
но върши дългът се всегда!

Бе време, писмеността наша
кога обходи целий мир;
за все световната просвета
тя бе неизчерпаем вир;

бе и тъжовно робско време...
Тогаз Балканский храбър син
навеждаше лице под гнета
на отоманский властелин...

Но винаги духът народен;
подпорка търсеше у вас,
о, мъдреци!... През десет века
все жив остана ваший глас!

О, вий, които цяло племе
извлякохте из мъртвина,
народен гений възкресихте-
заспал в глубока тъмнина;

подвижници за права вяра,
сеятели на правда, мир,
апостоли високославни,
звезди върху Славянски мир,

бъдете преблагословени,
о вий, Методий и Кирил,
отци на българското знанье,
творци на наший говор мил!

Нека името ви да живее
във всенародната любов,
речта ви мощна нек се помни
в Славянството во век веков!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00