Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 26 май 2014 година

Походна колона. Стартът на 68-мия Национален туристически поход "Козлодуй-Околчица" ще бъде даден с тържество на 27 май, от 10 часа, на площад "Христо Ботев" във Враца.
Снимка: Архив Община Враца

Районната избирателна комисия във Видин оповести окончателните данни от изборите за евродепутати на 100% обработени протоколи на СИК. В областта водеща политическа сила е "Коалиция за България" с 9939 гласа, партия ГЕРБ са подкрепили 7679 избиратели. "България без цензура", ВМРО, ЗНС и Гергьовден са трета политическа сила с резултат 4828 гласа, следвани от ДПС с 3253 гласа. Реформаторският блок има 1271 гласа, Атака -1160 и Алтернатива за българското възраждане /АБВ/ са получили доверието на 968 гласоподаватели. Според окончателните резултати броят на гласувалите в Пети многомандатен избирателен район- Видин е 33 279, от тях недействителните гласове са 2 140. Избирателната активност във Видинска област е 34,28 процента. По-голяма част от преференциалния вот в областта е за водачите на листи.

Избирателите на "Коалиция за България" в област Монтана предпочитат Петър Курумбашев пред лидера Сергей Станишев. Разликата в преференциите е близо 500 в полза на Курумбашев. С по-малка разлика в бюлетините за България без цензура Николай Бареков изостава от Росен Петров. Делян Пеевски е събрал общо 2 хиляди 576 преференции на гласувалите за ДПС. С чувствителна разлика сред избирателите на Реформаторския блок Светослав Малинов води пред Меглена Кунева. В областта са подадени общо 51 хиляди 971 гласа, недействителни са малко над 2 хиляди и 400.

При обработени всички протоколи от секционните избирателни комисии в област Враца "Коалиция за България" получава 14 572 гласа или 24,82 на сто от действителните бюлетини. Това съобщи говорителят на Районната избирателна Владислава Лакова. Следва ГЕРБ с 13 334 действителни гласа или 22,55 на сто. Трета политическа сила е ДПС, която е получила 11 747 гласа или 19,86 на сто от действителния вот. В изборите за Европейски парламент са участвали 62 861 от имащите право на глас в област Враца, като действителните бюлетини са 59 121 от общия брой, допълниха от Районната избирателна комисия във Враца.

6 343 избиратели са гласували в Община Берковица в изборите за Европейски парламент. В процентно отношение това е 36,58%. По информация на РИК-Монтана, за община Берковица са подадени две жалби. Едната е за това, че в секция №39 в с. Замфирово са назначени брат и сестра - Петя Тодорова Христова /секретар/ и Христо Тодоров Христов /зам. председател/. Втората жалба е за с. Бързия - в РИК са получени  сигнали по телефона за това, че председателят на СИК Параскева Димитрова Ананиева е препоръчала на гласоподавател да гласува за определен номер от бюлетината. В двете секции в ромския квартал Раковица в Берковица при общо 859 действителни бюлетини "Коалиция за България" печели безапелационно с 352 гласа, почти толкова са гласували и за ДПС- 340 гласа. За ГЕРБ са гласували едва 24 души.

35,50 от гласоподавателите в община Мездра са дали своя вот на изборите за Европарламент. И тук водеща политическа сила е "Коалиция за България". На втора позиция се нарежда ПП ГЕРБ, за която са пуснати 1 534 действителни бюлетини т. е. 23,7%. Трета политическа сила е Коалиция "България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден". Формацията с водач на листата Николай Бареков е предпочетена от 956 избиратели или около 14,8 от отишлите до урните да гласуват. На четвърта позиция е ДПС, за която своя глас са дали 696 души. Избирателната активност в община Мездра е 35,62%. От 19 299 избиратели по списък са гласували 6 874.

34,17% е била избирателната активност в община Лом на 25 май, предаде за Владимир Недев. Гласували са 9 235 души. Няма данни за нарушения. Общо 51 изборни секции бяха разположени на територията на града и деветте села от общината - Сталийска махала, Трайково, Ковачица, Замфир, Долно Линево, Станево, Сливата, Орсоя и Добри дол.
 

При 97% обработени протоколи от вчерашните Евроизбори ГЕРБ води с около 11% пред БСП. Социолозите определиха резултата като изненадаващ и водещ към предсрочни парламентарни избори. "Очакват ни изключително интересни политически събития. Никой не очакваше ДПС да се представи толкова силно, а БСП - толкова слабо. Дори част от твърдите привърженици на БСП бойкотираха партията в изборния ден. Резултатите са изненадващи, но в същото време свидетелстват за това, че живеем в не особено нормална политическа ситуация, която не може да се предвиди", каза за Радио ВИДИН Първан Симеонов от социологическата агенция "Галъп Интернешънъл" - ... Ще наблюдаваме изключително интересни политически събития, но не най-красивите. Вероятно ще трябва да свикваме с това, защото в обществото ни се очертават два големи лагера и никой никого не може да победи, ще трябва да се измислят консенсусни формули", обясни още Първан Симеонов.

Околовръстният път на Враца няма да е с две, а с четири ленти, стана ясно на пресконференцията на кмета на града Николай Иванов. Според информация от Агенция "Пътна инфраструктура", вече е започнало проектирането на още две ленти на околовръстния път на Враца, потвърди градоначалникът. "Целта е през тази година да се подготви идеен проект (в два-три варианта), да бъде одобрен от Техническия съвет на Агенцията и да се пристъпи към работно проектиране. След това ще се извърши процедурата по отчуждаване и ще стартира строителството", допълни врачанският кмет. Той уточни, че е била допусната грешка в анализа на трафика, който аргументира вида на съоръжението. Тази грешка е констатирана от новото ръководство на Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът доказва необходимостта от четирилентово съоръжение.

До 20 юни земеделските производители могат да получат ваучерите си за намален акциз върху газьола, който използват в производството си. Ваучерите ще се предоставят в Общинските служби по земеделие. В предстоящата кампания ще бъдат предоставени 57 000 ваучера на над 18 хил. земеделски производители от всички сектори на селското стопанство. В Северозападна България процентът на земеделски производители, които ще получат ваучери е много малък. "В статистиките има едни мъртви души, които регистрирани като земеделци, а нямат интерес и действително не искат тези пари. Самата намалена ставка на акциза е практика в почти цяла Европа и трябва да я има и в България" - коментира Зарко Иванов-председател на Съюза на зърнопроизводителите в Монтана. Държавната помощ, която земеделските производители ще получат, е в размер на 84 млн. лв., а отстъпката за литър гориво ще бъде 0,31 лв.

Четиринадесет допълнителни курса на тролейбусите и 20 на автобусите, които се движат по линията на алтернативния обществен транспорт, ще пътуват вечерта на 1 юни във Враца, съобщиха от местната управа. Поводът е провеждащият се на този ден митинг-заря. За времето от 18 до 22.30 ч. по тролейбусна линия № 4 мотрисите ще се движат на интервал от 10 минути. През 20 минути пък ще пътуват тролейбусите с номер 17 за времето от 17 до 21.30 ч. Автобусите по алтернативната линия от площад "Св. Софроний Врачански" между 18 и 22.30 ч. ще се движат на интервал от 10 минути.

Летен дъжд потопи за повече от час площада и парковете в центъра на Монтана днес. 25 литра на квадратен метър се изсипаха около 15 часа. Дъждът бе примесен с градушка. Над 40 сигнала за наводнени помещения в административни и жилищни сгради в централната част и бул. "Христо Ботев" постъпиха в пожарната веднага след валежа. Пострада и Драматичният театър в града, каза за Радио ВИДИН- мениджъра на културната институция Калин Тодоров. За момент входовете и изходите на театъра бяха на 50 сантиметра под равнището на натрупалата се вода в центъра на града. Наводнението затрудни репетициите на концерта на ОДК и на премиерния спектакъл "Красив като мечта", чийто декори бяха под вода. Въпреки наводнението, в сряда премиерата на спектакъла ще се състои, увери Калин Тодоров.

Откриването на "Ботеви дни" и изпращането на походниците от 68-мия  Национален туристически поход "Козлодуй-Околчица" са в един и същи ден, съобщават от пресслужбата на Община Враца. Официалното откриване включва издигане на националния флаг и запалване на вечния огън. Петдесет години след официалното откриване на паметника на Христо Ботев, той ще бъде осветен от Негово Преосвещенство Траянополски епископ Киприян. "Ботеви дни" ще бъдат открити от кмета на Враца Николай Иванов на 27 май от 10 часа на площад "Христо Ботев". До този момент в похода заявилите участници от Видин, Велико Търново, Стара Загора, Ботевград, Кнежа и Враца са над 820 човека. За първи път в националния туристически поход ще се включи и група от Санкт Петербург, Русия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00