Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 май 2014 година

Снимка: Община Враца
С тържествено издигане на националния флаг и запалване на вечния огън до паметника на Христо Ботев във Враца започна церемонията по откриването на тазгодишните второюнски тържества. На площада до паметника на Войводата застанаха врачанският митрополит Калиник, зам.-областният управител Иван Даков, председателят на Общинския съвет Малина Николова, зам.-кметовете инж. Красимира Георгиева, инж. Николай Йорданов и Красимир Богданов, общински съветници. На церемонията присъстваха също 200 от общо 837-те участници в тазгодишния поход "Козлодуй - Околчица", ученици от всички врачански училища, общественици, граждани и гости на града. Половин век след издигането на паметника на Христо Ботев на централния площад във Враца днес той бе осветен. Освещаването извърши траянополският епископ Киприян в съслужение с врачански свещеници и при участието на хора към врачанска митрополия. На присъстващите бе раздадена юбилейна картичка, издадена по този повод. Над 800 души ще извървят пътя на Христо Ботев и неговата чета тази година в рамките на 68-ия национален поход от Козлодуй до Околчица. Тази вечер са и от проявите в Козлодуй. На тръгване от Враца походниците получиха по китка здравец от кмета на Враца Николай Иванов. Областна администрация Враца финансира част от дейностите по провеждането и реализацията на тазгодишния национален поход "От Козлодуй до Околчица" със 135 000 лева, отпуснати от правителството.

За втора поредна година представители на българските общности от Македония, Западните покрайнини и Албания ще се включат в отбелязването на годишнината от подвига на Христо Ботев и неговата чета във Враца. Гостите Петър Колев - председател на Дружеството за македоно-българско приятелство в гр. Щип, Александър Нестороски - уредник на музея на Западна Македония в гр. Кичево, Хаджи Пируши - председател на Сдружението на българите "Просперитет Голо бърдо" в Албания, председателят на Българския културно-информационен център "Босилеград" в Република Сърбия и учителят в местното начално училище Бойчо Димитров, ще пристигнат на 1-ви юни във Враца по покана на зам.-кмета Красимир Богданов. Те ще присъстват на тържествената сесия на Общинския съвет, празничния концерт, митинг-зарята на площад "Христо Ботев" и всенародното поклонение на връх "Околчица" на 2-ри юни.
В рамките на посещението си, гостите ще се срещнат и с евродепутата Ангел Джамбазки, с когото ще обсъдят откриването на негови приемни за среща с представителите на българските общности в съответните страни

Делегация от националната академия за обучение на пожарникари в Израел днес е на посещение в Монтана, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Гостите се запознаха с дейността на учебния център на МВР за обучение на пожарникари и спасители и разгледаха учебно-тренировъчната му база. На среща със състава на Центъра бяха обсъдени възможностите за общи полеви учения в сферата на пожарната безопасност и защитата на населението. Учебният център на МВР в Монтана изпълнява и международни задачи. В него се обучават екипи за гражданска защита от страните - членки на НАТО.

46-годишен мъж от Лом се заля с бензин и нахълта в сградата на местната общинска администрация със заплахата, че ще се самозапали. Инцидентът стана днес по обяд, според очевидци неизвестният държал в ръката си запалка и се заканвал да пламне като факел, ако от администрацията не му помогнат. Той искал да получи акт за раждане на своята дъщеря, но така и не станало ясно, какво  е накарало мъжа да предприеме тази крайна мярка. Кметът на община Лом Иво Иванов се опитал да успокои развилнелия се мъж, след като се срещнал с него във фоайето на сградата и го изслушал. Той разпоредил на служители на администрацията да направят проверка по случая и да бъде изяснена ситуацията. Няколко минути по-късно, мъжът бил арестуван в сградата на общината от служители на полицейското управление в Лом. На мястото на инцидента пристигнали и пожарникари, които почистили бензина от тротоара и обезопасили  района.

Кметът Златко Живков откри ремонтираната Голяма зала на Младежки дом Монтана. На откриването малките възпитаници на "Пъстренец джуниър" Ева и Мартин изпяха песен за Кольо Фичето, под музикалния съпровод на Асен Асенов, който е и директор на Младежкия дом. 136 хиляди лева е вложила Община Монтана за последните две години за ремонтни дейности на Младежкия дом."Сградата на Общинския младежки дом е може би най-посещаваното място в Монтана. През последните две години бяха ремонтирани покрива, ритулната зала и всички помещения, в които различни групи водят занимания. Тази година е ремонтиран основно и първият етаж"- поясни кметът Златко Живков.  

В Берковица се проведе Девети републикански преглед за водачи на служебни кучета. В него участваха служители от структурите на МВР . Състезанието се проведе в три  дисциплини: "Откриване на взривни вещества", "Откриване на наркотични вещества" и "Универсално куче". В дисциплината "Откриване на взривни вещества" на третото място се класира старши полицай Пеньо Телбишки от Граничен полицейски участък - Видин. В проявата се включиха трима инструктори от Школата за подготовка на водачи на полицейски кучета в Румъния и двама полицейски служители от Македония.  Гостите от Румъния се явиха със състезателни кучета, които се подготвят и използват единствено с цел представяне на румънската полиция в международни прегледи и състезания. Полицаите от Румъния спечелиха второ място в дисциплината “ Универсално куче ”.

Александър Герасимов, Павел Витков и Денислав Благоев от VІІІ "б" клас на ГПЧЕ "Йордан Радичков" се класираха за националния кръг на международното състезание "Лингвистично кенгуру" на английски език във възрастова група VІІ-VІІІ клас. Националният кръг ще се проведе на 7 юни в София. Форматът на състезанието е тест с 40 въпроса.

Във Враца откриват изложбата "ПРИЗРАЦИ - пътуване във времето" на Боян Пищиков. Експозицията е част от програмата на "Ботеви дни 2014" и е подредена в Природо- защитен Център "Натура". В изложбата са включени над 20 панорамни снимки и колажи.

От 29-ти май до 1 юни в Берковица ще се проведе 22-то издание на международния детски фестивал на изкуствата "Лачени обувки". Над 500 деца от България, Сърбия, Румъния и Русия ще покажат своите дарования в областта на танца, изобразителното изкуство, театъра и музиката. Близо 100 рисунки вече са пристигнали за участие в раздел "Рисунка". Тази година малките художници рисуват по темата "Моя България". Професионално жури ще оценява участниците. Сред тях са актрисата Мая Новоселска, художникът Милчо Спасов, проф. д-р Теодор Попов, специалист по танцово изкуство и композиторът Хайгашод Агасян.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00