Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 май 2014 година

Децата на България ще пътуват безплатно с влак на 1 юни 2014 година- съобщиха от БДЖ.
Снимка: Радио ВИДИН

По повод международния ден на детето- 1 юни БДЖ ще подари безплатно пътуване на всички български деца на възраст до 14 години, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Младите пътници могат да се възползват от тази възможност от 00:00 до 24:00 часа на 1 юни във всички категории влакове. При условие, че пътуването започва с нощен влак, който заминава преди 24:00 часа на 1-и юни, безплатното пътуване важи до пристигането на влака в крайната гара на следващия ден. Запазените места за всички категории влакове, добавките за бързите влакове със задължителна резервация и спалните места се заплащат. Децата на възраст до 10 години задължително пътуват с придружител.

Увеличение на безработните лица в област Видин отчитат от Бюрото по труда
. Данните за месец април сочат ръст на безработните лица с 0,14 пункта в сравнение с данните от месец март. Безработицата в региона е малко над 25%, каза директорът на Бюрото по труда във Видин Милчо Цоков: "През април регистрираните безработни в областта са 9675 лица. За Бюрото по труда във Видин- 6392, а за Белоградчик- 3283. В сравнение с предходния месец броят им се е увеличил с 222 лица. През настоящия месец равнището на безработица за област Видин е 25,58%. За Бюрото по труда в Белоградчик данните са са 52,33% безработица, а за Видин- 20,26%."

Тежка трудова злополука с фатален изход е станала преди три дни на строителен обект във видинското село Новоселци. За това информира директорът на Инспекцията по труда във Видин Тодор Вълчев. 50-годишният работник е паднал от 7-метрова височина при ремонт на покрива на хале. Загинал е на място. Работникът е бил професионалист, дългогодишен строител. На управителя на фирмата са съставени 4 акта за констатирани нарушения на трудовото законодателство.

Равнището на безработицата в област Враца в края на април е почти 24 на сто, което е два пъти по-високо от средното за страната
, съобщи директорът на бюрото по труда във Враца Ани Бичовска. Увеличението спрямо предходния месец е минимално- 0,25 на сто, като в петте бюра по труда в областта са регистрирани общо 17 800 безработни, допълни тя. Запазва се тенденцията най-много безработни да има в двете най-малки общини в областта- в Хайредин регистрираните незаети са 81%, а в Борован- 76 на сто. В община Враца, с 13 на сто, равнището на безработицата е най-ниско в областта.

Община Плевен ще назначи до края на месеца 80 общи работници, които досега са били регистрирани в Бюрото по труда. Това съобщиха от общината. Хората, които са подбрани за работа, са били от категорията "трайно безработни". Те ще бъдат разпределени на работни места във всички селища на общината и ще извършват дейности по поддръжка и почистване на общинска собственост. Договорите им са за три месеца при четиричасов работен ден. Средствата за работните заплати са осигурени по Националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост". Общо заявените от Община Плевен общи работници по тази програма са 180.

Общинският съвет във Враца утвърди тазгодишните носители на наградата на града и званието "Почетен гражданин". Всички одобрени ще получат и парична премия в размер на 1 000 лева, като официалното награждаване ще се проведе на тържествената сесия на 1 юни, когато се отбелязва Денят на Враца. На сесията във вторник местният парламент само одобри предложенията на комисията по наградите. Със званието "Почетен гражданин" се удостояват дългогодишният председател на настоятелството на читалище "Развитие", Румен Павлов, за особените му заслуги в културния живот. Посмъртно званието ще бъде присъдено и на Първан Първанов за приноса му в развитието на хуманитарните дейности. Наградата на Враца ще получат колективът на Драматично-кукления театър, който наскоро отбеляза 75-годишен юбилей и Асен Асенов, заради световната му титла по муай тай, спечелена преди 2 месеца в Тайланд. Съветниците определиха паричен приз от 1 000 лв. за фотографа Тони Дуковски за дългогодишната му работа, с която е съхранил във фотоси незабравими мигове за врачани. Предложенията бяха гласувани поименно и одобрени единодушно.

За появата на мними строители, които изнудват хората за пари, за да изградят сградни водопроводни и канализационни отклонения във връзка с реализирането на проекта за Воден цикъл на Видин, по който в момента се работи усилено, предупредиха от Община Видин. От екипа на проекта съобщават, че са предвидени средства за изграждане на посочените отклонения. Затова жителите трябва да бъдат бдителни и да не се доверяват на подобни измамници. За случая е уведомена Областната дирекция на МВР Видин.

Четири дружества участваха при отварянето на офертите за "Изпълнение на строително - монтажни дейности за обект: "Обходен път на град Димово". Ремонтът е по програма "Ново строителство" на АПИ, а обектът ще се финансира изцяло със средства от републиканския бюджет. Индикативната стойност е близо 10 милиона лева. Срокът за изпълнение е 210 календарни дни от датата на сключване на договора.

Фонтанът в центъра ва Вършец ще бъде с нова визия. Това решиха единодушно общинските съветници на свое заседание. Местният парламент прие Решение, с което задължават кмета на общината да предприеме действия по организиране и изпълнение на всички необходими дейности за провеждане на "Конкурс за набиране на идейни проекти за реконструкция и подобряване визията на фонтана" в срок до 31 октомври. На заседанието общинските съветници решиха още улицата, на която се намира новата пречиствателна станция за отпадни води на Вършец да се нарича "Промишлена зона".

Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Берковица организира кампания във всички основни училища и гимназии на територията на общината преди началото на лятната ваканция.
Инициативата се реализира съвместно с Местната комисия за борба с трафика на хора в Монтана и тяхната младежка секция, представлявана от ученици - доброволци. Те разговаряха с учениците от Лесотехническата професионална гимназия по темата за сексуалното здраве и трафика на хора. Методът  "деца обучават деца" е много сполучлив, показа работата на екипа от проведените срещи в други училища.

Тази година в регионалната художествена изложба "Земята на Ботев" участват 43-ма автори, които представят 85 творби, информират от общинската управа на Враца. За първи път има и раздел "фотография". Гостуват творци от Лом, Видин, Монтана и София, и от града-домакин Враца. След обстойно обсъждане, журито с председател Кирил Апостолов определи най-добрите. В раздел "живопис" първа награда получи проф. Стефан Алтъков, а втора- Кристина Василева. В раздел "графика" призовото място бе за врачанина Росен Спасов. Първа награда взе Цено Ценов, а в раздел "фотография" бе отличена снимка на Люба Филипова. Всички участници в изложбата дариха по една своя творба за фонда на Художествената галерия при Регионалния исторически музей във Враца.

Вестници и списания от епохата на българското Възраждане могат да видят врачани и гостите на града
. Изложбата "Родени свободни" гостува в Регионалния исторически музей във Враца в рамките на "Ботеви дни`2014", информират от общинската пресслужба. Експозицията е съвместен проект на БТА, Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". Официалното откриване бе направено от кмета инж. Николай Иванов и Максим Минчев - генерален директор на БТА. Изложбата представя 17 платна с фотоси на българските вестници и списания от преди 130 години. Сред тях са вестниците на Любен Каравелов "Свобода" и "Независимост", на Христо Ботев - "Дума на българските емигранти" и "Будилник", на Георги С. Раковски - вестниците "Бранител" и "Бъдущност", и списание "Българска старина", на Стефан Стамболов - вестник "Нова България". В изданията са включени теми от българския политически живот, за българската жена, за църквата и емигрантите. Заедно с изложбата "Родени свободни" в същата зала е подредена и ретроспективна изложба от фонда на Регионалния исторически музей. Тя представя оригинали и фотокопия на вестници, посветени на Христо Ботев и неговата чета.

30 май е крайният срок за приемане на номинации за лидерска академия "ГЛОУ" за момичета. Тази година Академията ще се проведе от 10 до 17 август 2014 година във Велико Търново. Лидерска академия "ГЛОУ" представлява едноседмичен образователен курс, насочен към насърчаване израстването на младите жени, изграждането на лидерски качества, умения за вземане на решения, поставяне на цели и комуникативност. Академията се провежда изцяло на английски език със съдействието на преподаватели от Щатския университет на Западен Кънектикът. Сдружение “ГЛОУ” поема всички разходи на избраните участнички за настанавяне, храна и материали за работа по време на обучението. Избраните участнички заплащат единствено регистрационна такса - гаранция и разходите по своето пътуване до и от Велико Търново.

Обединеното детско заведение "Брезичка" във Враца отбеляза 40 години от създаването си с грандиозен концерт в  драматично-кукления театър в града. Патрон на проявата бе кметът Николай Иванов, който откри тържеството и подари на малчуганите музикална уредба. В ОДЗ "Брезичка" се обучават повече от 200 деца в 2 яслени и 6 градински групи.

С тържествена заря под стените на крепостта в Белоградчик ще бъде отбелязана 164-та годишнина от въстанието, избухнало през 1850 година.
По традиция тържеството ще започне в 19,30 часа с панихида за загиналите въстаници в храм "Свети великомъченик Георги Победоносец". От черквата към крепостта Калето ще се отправи литийно шествие, което спира на площад "1850 лето" пред историческия музей при паметника на въстаника. Там признателното население ще положи венци. Шествието ще завърши пред паметника на обезглавените ръководители на въстанието зад крепостната стена. Честването ще завърши със заря.

270 доброволци от Монтана, Лом и Берковица ще участват в Първия областен годишен преглед на детските полицейски управления и академии, който ще се проведе днес 18,00 ч. в спортна зала "Младост" в Монтана. 84 доброволци, преминали двугодишно обучение, ще получат сертификат за успешно завършен курс. На доброволците с едногодишен стаж ще бъдат връчени дипломи от началниците на Районните полицейски управления в областта. Най-изявените ще бъдат наградени с индивидуални отличия. Официални гости на проявата ще бъдат главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, зам.-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" комисар Милчо Енев, директорът на Института по психология на МВР Бисерка Зарбова.

Тази вечер е премиерата на най-новата постановка на Драматичен театър - Монтана- "Красив като мечта!". Режисьор на спектакъла е Юри Статков, художник е Тодор Деков, а музикалната картина е дело на Веселин Николов. В ролите зрителите ще видят младата актриса Марина Мозжухина и утвърдените артисти Петър Митев и Силвия Тоцова, която преди броени дни получи Почетната значка на Община Монтана. "Пиесата дава отговор на проблеми, които ние срещаме в ежедневието си, и с които, сблъсквайки се, трябва по някакъв начин да  отреагираме. Пиесата касае нашия живот с всичките му нелепи и дори шантави начинания с неочакван резултат. Има доста смях и сълзи, за да се стигне до един абсурден резултат на разрушаване на мечтата и на желаното"- каза за Радио ВИДИН Юри Статков. Премиерата на "Красив като мечта!" е тази вечер от 19,00 часа в Зала "Клуб на актьора" в Монтана.
 

"Оперният директор" е заглавието, което възпитаниците на доц.Иванка Нинова ще представят тази седмица във Видин, заедно със Симфониета Видин. Комичната опера в две действия е с автор Доменико Чимароза. Диригент е маестро Ивайло Кринчев, а режисьор- Вера Петрова. Аситент режисьор и изпълняващ главната роля в спектакъла е Кристофър Холман. Другите роли се изпълняват от Димитър Копринков, Василий Метаниев, Биляна Трайковска, Теодора Лавдинова и Михаела Берова. Любителите на класическата музика могат да посетят спектакъла в четвъртък, от 18 часа, в Драматичен театър Видин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00