Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 29 май 2014 година

Сигнал за бомба в сградата, в която се помещават Районният и Окръжният съд във Видин, спря за повече от час работата на магистратите. Сигналът за поставено взривно устройство е постъпил около 8 часа и 50 минути на телефон 112. От полицията във Видин са уведомили председателя на Окръжния съд- съдия Васил Василев, след което са предприети съвместни мерки: "Служителите, работещи в сградата, бяха изведени. Служителите на полицията, съвместно с органите на съдебната охрана, предприеха обхождане на сградата за откриване на взривно устройство. Такова взривно устройство не беше открито." Председателят на Окръжния съд Васил Василев е подписал декларация, че е съгласен магистратите да продължат работа. Извършена е проверка на насрочените дела за днес, но според него няма дело, което да представлява сериозен интерес и да породи такава заплаха. "Според мен причините са да тестват системата и как ще отреагираме. Такъв сигнал за взривно устройство в сградата на съда не е имало поне от 10 години. Доколкото имам информация, по същото време е постъпил сигнал и за поставено взривно устройство на Бургаския съд"- каза още съдия Василев

От новата учебна година целодневно обучение ще бъде въведено и за децата от V клас на държавните и общинските училища. Това ще става само при желание от страна на родителите и при наличие на необходимите санитарно-хигиенни условия. До тази година целодневната организация на учебния ден беше въведена до IV клас. Поетапното въвеждане на целодневна организация на учебния процес съдейства за преодоляване на някои проблеми и негативни явления в българското училище, свързани с отпадането на учениците, с понижаване на качеството на обучението, както и с увеличаване на силата на въздействие от страна на неформални групи извън семейството и училището. Предвижда се да бъдат обхванати около 22 300 ученика от V клас, като в това число не са включени учениците от средищните училища, които се финансират по проект на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Необходимите средства- 3 380 000 лв., са осигурени по бюджета на МОН.

Правителството одобри допълнителен трансфер в размер на 168 036 лв. за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2014 г. Средствата са предвидени в централния бюджет за т. г. и са предназначени за разплащане на извършените разходи по предоставени услуги на правоимащите лица по Закона за ветераните от войните и Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.
Двата закона регламентират правото на тази категория лица на престой и ползване на дейности и услуги в базите на "Профилактика, рехабилитация и отдих" ЕАД, като изрично предвиждат, че необходимите за целта средства са за сметка на централния бюджет.

Партиите, кандидатите и коалициите, участвали в Европейските избори бяха приканени да почистят Враца от агитационните си материали. Призивът беше отправен от общинската управа, откъдето настояха чистенето да започне веднага. В призив, разпространен до медиите се казва: "Уважаеми председатели на политически партии, коалиции от партии и инициативни комитети в община Враца, остават броени дни до 1 юни - празникът на града, когато ще посрещнем стотици гости за националното честване на паметта на Христо Ботев и загиналите за освобождението на България. Призовавамe ви да изпълните своите задължения по чл. 186, ал. 3 от Изборния кодекс и да почистите разлепените от вас агитационни материали в срок до петък - 30 май включително. Така ще отговорим на общото желание Враца да бъде чист и приветлив за тържествата", се казва в съобщението, разпространено от община Враца. На този етап от местната власт не казаха дали онези, които не почистят плакатите си до 1 юни, ще бъдат глобявани. Преди старта на предизборната кампания кметът на Враца Николай Иванов предупреди, че тази година санкциите са до 5 000 лева.

297 хиляди лева забавени заплати дължат фирми от област Монтана на работниците си, съобщи директорът на дирекция "Инспекция по труда" инж. Димитър Петров. От началото на миналата година до сега на фирмите са съставени 28 акта. В сила са влезли наказателни постановелния за 75 600 лева. Един от приоритетите са проверките за наличие на договори на работниците. От началото на годината са констатирани 30 нарушения. За наемането на работа без трудов договор глобата е от 1500 до 15 000 лева, припомни инж. Петров.

За втора поредна година кметът инж. Николай Иванов връчи плакети и грамоти на всички номинирани за наградата на Враца и званието "Почетен гражданин на Враца". За церемонията пристигнаха футболистът Илия Каменов и председателят на надзорния съвет на "Холсим" Евгени Евгениев, предложени за почетни граждани, а също Росица Кузманова - управител на Мемориален комплекс "Ботев път", художникът Любомир Минковски и журналистът Кирил Андровски, номинирани за наградата на Враца. По уважителни причини не можаха да присъстват художникът Евгени Тодоров и проф. Пенка Маринова, номинирани за почетни граждани и дългогодишният директор на Младежкия дом Петър Иванов, предложен за наградата на Враца. Всички номинирани благодариха, както на вносителите на предложенията за тяхното награждаване, така и на кмета за указаното уважение. В словото си към тях инж. Николай Иванов подчерта, че всички номинирани имат безспорни заслуги за Враца.

Засилват контрола по пътищата в област Монтана заради ваканцията на децата. През последните 10 години в региона са загинали 5 деца, а 88 са ранени. Фактите съобщи главен инспектор Елвис Иванов, началник сектор "Пътна полиция". От убитите деца едно е било пешеходец, а останалите са били пътници в автомобилите. От 88-те ранени - 51 са били пътници, а по 18 са били пешеходци или водачи на моторни превозни средства. През 2008-ма година е последния трагичен инцидент с дете на пътя, отчете Иванов.

Бум на хапещи насекоми има след обилните валежи. Най-засегнати са крайдунавските градове и села. В ломското село Долни Цибър, заради жилещите насекоми, хората не излизат от домовете си, а кърлежите са навсякъде. Всяка година от високото ниво на река Дунав и образувалите се подпочвени води, в село Долни Цибър има нашествие от кърлежи и комари. През деня налазват паразитите. "Има кърлежи, колкото искаш. Из двора са... преди дни намерих на детето един кърлеж на ръчичката. И са много, постоянно се оглеждаме и не можем да седим спокойно и са малки като паячета"- казват хората от селото. Щом се скрие слънцето, кърлежите се прибират и идват комарите. Досега в селото е пръскано само веднъж, но само на центъра. По домовете, хората се опитват да се справят сами. "Община Вълчедръм не разполага с такива средства, за да може да се заплати и да се минава по домовете на хората. Може би от агенцията по "Бедствия и аварии" да се отпуснат средства, за да могат окончателно да се премахнат тези комари"- обясни Камен Димитров- кмет на село Долни Цибър.

Масово нашествие от комари след обилните валежи отчитат и в община Брегово. Най-засегнати са селищата, които наскоро пострадаха от високите подпочвени води и разлива на Дунав и Тимок. "След 18 часа в Брегово, Куделин и Балей просто не може да се стои навън. Сключили сме договор с фирма, която ще извършва третирането срещу тези насекоми и ще ги поканя да разговаряме кога ще започне пръскането, защото е голям проблем", каза кметът на Брегово, Милчо Лалов.

В община Ново село са получени камион за сметосъбиране, преса за хартиени и пластмасови отпадъци и огромен брой контейнери за боклук. Тези дейности вече ще преминат към новосъздаденото общинско БКС. В понеделник ще има официална презентация пред медии на трансграничния проект със Сърбия за сметосъбиране и сметоизвозване в общината.

Започна 22-то издание на Международния детски фестивал на изкуствата "Лачени обувки". Берковица посрещна разнородните таланти на България и даде старт на детския форум с изпълненията на театралните състави. Първи на сцената излязоха домакините от детско театрално студио при Обединената школа по изкуствата при читалище "Иван Вазов 1872" с постановката "Моята улица"- с автор и художествен ръководител Мария Илиевски. Свои представления в този ден играят още театрални състави от София, Своге, Вършец, Банкя, с. Бутан. В 12:00 часа художникът Милчо Спасов откри изложбата от раздел "Детска рисунка". Близо 100 творби на деца от страната участват в изложбата. Тази година темата на конкурса е "Моя България". Тричленно жури с председател Милчо Спасов определи и трите най-добри рисунки: първа награда за Петя Спасова на 13 години; втора награда за Ивалина Йорданова на 8 години; трета награда за Тони Костадинов на 10 години; поощрителна награда за Мария Тодорова на 15 години. Утре фестивалът продължава с раздел "Музика".

Днес е Спасовден. Празникът се отбелязва винаги в четвъртък, четиридесет дни след Великден. Според християнските вярвания след възкресението си Исус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с учениците си, като се движел между тях като богочовек. На 40-ия ден в подножието на Елеонската планина до Ерусалим се въздигнал в небесата. С Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение и затова денят се нарича Спасовден.

На Възнесение Господне или Спасовден професионален празник имат хлебари и сладкари, както и шофьори, строители, хотелиери и цветари. Не са малко проблемите, пред които са изправени родните хлебопроизводители на празника си. Постоянно вариращите цени на брашното и цената на крайния продукт, която диктува пазара, оказват влияние върху сектора, в много случаи негативно. "По отношение формирането на цената на хляба трябва да отбележим, че най-сериозно върху нея се отразява цената на брашното и на второ място е трудът, който се полага при производството му. Като цяло процентът на труда върху цената на хляба през годините расте. Друг фактор е цената на електроенергията, без която е невъзможно да калкулира крайната цена на насъщния" - обясни Костадин Георгиев, хлебопроизводител от Монтана и бивш председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите.

Църквата "Св. Възнесение" в село Баница днес има храмов празник. Навършват се и 130 години от откриването на храма. Двойният празник събра много миряни в двора на църквата. Сред официалните гости бяха кметът на община Враца инж. Николай Иванов и зам.-кметът Красимир Богданов. За тържеството бяха дошли гости от селата Чирен, Мало Пещене и Оходен и кметове от съседни села. За здравето на всички тържествен водосвет отслужи свещеник Николай Костадинов. Гостите и жителите на селото бяха почерпени с курбан. Всички дарители, помогнали да се осъществи днешният празник, получиха грамоти.

С панахида в памет на загиналите по време на най - голямото въстание срещу османските поробители в Северозападна България, отслужена в храма "Свети великомъченик Георги Победоносец" започна тържественото честване на 164-та годишнина. От храма с литийно шествие гостите и жителите на града се отправиха към крепостта "Калето", където е паметникът на обезгавените ръководители на въстанието. Гости на празника бяха Негово високопреподобие архимандрит Антим, протосингел на Видинска духовна епархия, Николина Ванчева, заместник областен управител на обл. Видин, Владан Радованович, Председател на комиията за трансгранично сътрудничество в общ. Княжевац, представители на институции, бизнеса и администрации. В оръщението си към присъстващите кметът на общ. Белоградчик Борис Николов подчерта значението на въстанието не само за нашия регион, но и за цяла България. Николина Ванчева припомни събитията и героите от 1850 лето и завърши приветствието си с думите: "И толкова години по - късно ние сме тук, за да почетем паметта на героите, да се преклоним пред теххния голям подвиг. Днес ние с гордост казваме "Гордеем се с вас! Вие бяхте герои!". В духа на християнското смирение и поучение архимандрит Антим напомни: "Те се бориха за свободата и дадоха своя живот. Но не можаха да я живеят. А ние нищо не сме сторили за свободата и в пълнота я притежаваме. Затова възпоменанието днес има своето послание - да обръщаме поучителен поглед назад в историята, защото, който не го прави, го грози сериозната опасност отново да я преживее, отново да изпадне в робство, отново да го връхлети враг." Тържеството продължи с тържествена заря - проверка, поднасяне на цветя и венци и химна Република България.

Литературно четене и представяне на новия брой на алманах "Околчица" бе направено в голямата зала на Регионалния исторически музей във Враца. Различното тази година бяха чуждестранните поети, които се включиха в четенето. За празника пристигнаха Татяна Житкова от Латвия, Алекси Врубел от Полша и Татяна Винник от Украйна. Тримата са участници в международния литературен фестивал "Славянска прегръдка" - Варна. Освен собствени творби, тримата прочетоха и техни преводи на родния им език на стихове на Христо Ботев. Пред почитателите на мерената реч прозвучаха стихове на Петър Анастасов, Надя Попова, Валери Станков, Иван Есенски, Илияна Илиева, Яна Кременска, Елка Нягулова, Иван Пенев, Людмил Рашев и други. Сред гостите на литературното четене бяха кметът инж. Николай Иванов и зам.-кметът Красимир Богданов.

Народно Читалище "Просвета 1882"-Кула от години има амбициозната задача да проучва, анализира, събира и представя фолклорното богатство на Кулския край. Служителите и самодейците вярват, че приобщавайки повече хора към българските народни песни и танци ще съхранят по-добре хилядолетните национални традиции. Женската вокална група към читалището в Кула е наследник на дългогодишна традиция в жанра народно пеене, някои от сегашните участнички са още от създаването на първия женски хор в началото на 70-те години на 20 век. Негов ръководител е големият музикант от Кула Генчо Генчев. В групата участват 18 жени, като най-младата е на 14 години, а най-възрастната е над седемдесетгодишна. Скоро групата ще увековечи някои от своите изпълнения на компакт диск. Записът ще бъде направен от професионално звукозаписно студио, което ще гостува в Кула на 20 и 21 юни. В продължение на два дни ще бъдат записани 16 избрани кулски автентични песни. Някои от парчетата са хорови, но ще има и индивидуални изпълнения. Така заедно с издавания бюлетин, видеорхива на читалището и описанията на обичаи и ритуали, се създава подробен културен фонд, който може да се ползва от всеки. Предстои явяване на групата на Националния фестивал за изворен фолклор в село Дорково през август.

"Оперният директор" от Доменико Чимароза е заглавието, което възпитаниците на доц. Иванка Нинова представят днес във Видин заедно със Симфониета-Видин. Диригент е маестро Ивайло Кринчев, а режисьор-  Вера Петрова. "Оперният директор" е комична опера, която пресъздава живота в един театър, а комичните ситуации се редят една след друга. Интересното е, че има много говорни диалози, които са преплетени с много хубави арии и ансамбли. Иска ми се да поканя видинската публика, защото обещаваме 2 часа забавление. Нека подкрепим младите таланти - това са хора от моя клас, които вече са завършили и започват своя път в оперната кариера. Операта е писана преди 200 години, но може да я пренесем в днешно време, ситуациите се покриват напълно. Важно е да спомена, че операта е изцяло на български език, което я прави достъпна както за малки деца, така и за техните родители", разказа доц. Иванка Нинова.

Фондация "Реал Мадрид" ще стартира от Видин проекта си "Спортни училища за социална интеграция". Това стана ясно след срещата на нейни представители с президента Росен Плевнелиев. В срещата участва и посланикът на Кралство Испания у нас Хосе Луис Тапиа Висенте. Инициативата на Фондация "Реал Мадрид" има за цел да подпомага деца и младежи в неравностойно положение. В нея ще участват 120 деца от Община Видин на възраст от 7 до 11 г. Първата фаза ще започне в началото на следващата учебна година, съобщиха от пресслужбата на президента.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00