Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 30 май 2014 година

Снимка: РАДИО ВИДИН

От 1 до 30 юни на територията на цялата страна ще се проведе традиционната акция на полицията "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!", съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР-Видин. Операцията е насочена към ограничаване на причините и условията за пътнотранспортни произшествия с малолетни и непълнолетни през лятната ваканция. Летният период се характеризира с увеличаване използването на двуколесни пътни превозни средства, управлявани от подрастващи, както и с повишаване на риска от пътни инциденти с участието на пешеходци в различни възрасти, в това число и деца, оставени без родителски надзор през светлата част на денонощието.

Между 1 и 15 юни във Враца ще има засилен полицейски контрол край училища, детски градини и спортни площадки. Органите на реда ще следят за спазване на правилата на движение, ползването на каски и колани, както и на допълнителни седалки в превозните средства. От полицията допълниха, че лятото е критичен период по отношение на произшествията с подрастващи. Между 1 юни и 30 септември м.г. във Врачанска област са пострадали 19 деца след пътнотранспортни произшествия. От тях ранените са 17, а две са починали след катастрофите. От началото на настоящата година във Врачанско са пострадали 8 малчугани, от които има една жертва и 7 ранени. Най-честите причини за пътните произшествия с деца са несъобразена скорост, управление на МПС без книжка, отнемане на предимството на пешеходни пътеки и употреба на алкохол от страна на шофьорите.

Акция "Ваканция да пазим децата на пътя" стартира и в Монтана. Контролът около учебните заведения и цялата пътна мрежа през юни ще бъде засилен. Катаджиите ще следят и за неправоспособни водачи на мотопеди и мотоциклети, съобщи инспектор Красимир Кирилов, началник група "Пътен контрол" Монтана. "Акции ще се провеждат в дните на завършване на учениците от училищата в областта. същевременно с учениците до 11 клас ще бъдат провеждани беседи, в които ще се наблегне на проблемите, свързани с безопасността по време на ваканцията."

Да бъдат прекратени правомощията на председателя на Общински съвет - Мездра инж. Делян Дамяновски- това бе "най-горещата" точка в дневния ред на майската сесия на местния парламент. Вносители на предложението бяха общинските съветници от ПП ГЕРБ Васил Христов, д-р Ивайло Тодоров, Ивайло Тошев, Надежда Йорданова, Тихомир Тошев, Цанко Петков и Яна Нинова, Славей Младенов от КП "Движение за община Мездра" и д-р Дарина Христова от ПП "Обединени социалдемократи". Мотивите:"Като председател на ОбС-Мездра Дамяновски не е изпълнил задълженията си да уведоми общинските съветници за публичната продан на сградата на Районна поликлиника в гр. Мездра, обявена по Изпълнително дело №102/2010 г. за удовлетворяване вземането на "Дунав" ЕООД - гр. Мездра и "Председателят не е уведомявал съветниците от ОбС - Мездра за хода на водените съдебни дела по случая и получаваните съобщения от съда". В отговор Дамяновски заяви, че обвиненията към него са абсолютно безпочвени и не отговарят на истината. Той подчерта, че в нито един момент не е нарушил Правилника за организацията и дейността на ОбС, неговите комисии и взаимодействието му с ОбА. В крайна сметка след разгорещени дебати и тайно гласуване предложението за предсрочно прекратяване на правомощията на председателя на Общинския съвет не бе прието.

Проучвания за находище на метални полезни изкопаеми ще се правят в Балкана между Берковица и Георги Дамяново. Разрешение за това е дал на последното си заседание Министерски съвет. На заседанието е одобрена и местността, където ще се извършва проучването - "Момина могила", разположена на територията на общините Георги Дамяново, Берковица и Годеч. Разрешението е дадено на акционерно дружество за срок от три години. Фирмата е избрана чрез проведен търг с тайно наддаване, обявен в брой 94 от 29 октомври 2013 г.  по заповед на министър Драгомир Стойнев. Дружеството "Върба-Батанци" АД е регистрирано на 29 септември 2011 г. с акционерен капитал 50 000 лв., разпределен поравно между КЦМ 2000 АД и "Минстрой холдинг" АД. Основният предмет на дейност на дружеството е добив и преработка на метални подземни богатства - оловно-цинкови руди. Планираният размер на инвестициите е за 470 хил. лв., а средствата за опазване на околната среда и рекултивация са на стойност 30 хил. лв.

Газохранилището във врачанското село Чирен е единственият резерв от синьо гориво, който има държавата при задаващата се нова газова война между Русия и Украйна. Ако от "Газпром" изпълнят заканата си и от понеделник спрат потока от гориво, България ще разполага само с количествата, складирани край село Чирен. Според разчетите на "Булгартрансгаз", което стопанисва обекта край Чирен, в средата на месец май в хранилището е имало 283 900 000 кубични метра природен газ, което е с 200 милиона повече от количествата в обекта от преди година. Средното потребление на синьо гориво през летните месеци е около 7 млн.куб.м., което дава спокойствие на родната икономика за около 40 дни.

С решение на Общински съвет Враца 2-ри юни 2014 г.- Денят на Христо Ботев и загиналите за свободата на България е обявен за неприсъствен ден на общински юридически лица и общински бюджетни организации със седалище и управление на територията на Община Враца. Предлага се ръководителите на всички юридически лица с частно и с държавно участие и на държавните учреждения на територията на Община Враца също да обявят 2 юни за неприсъствен ден. С приетото решение се възлага на кмета на Община Враца да осигури дейността на сборни групи във всяко детско заведение на територията на общината, които да се посещават от деца на работещи в организации, заведения, учреждения и фирми.

Надзирателите от Врачанския затвор са пуснали протестна подписка срещу намерението на правосъдното министерство да редуцира смените им от 24-масови на дежурства от по 12 или 8 часа. Недоволните твърдят, че промяната ще им попречи да работят нормално, тъй като живеят в населени места извън Враца, а това ще доведе до закъснения за работа или проблеми с транспорта до работното място. Надзирателите твърдят, че намаляването на работните смени ще доведе до хаос със спазването на работните графици. Подписката във Врачанския затвор не е единствената, която е пусната в места за лишаване от свобода. В момента подписки със същите мотиви има в Националния следствен арест и останалите затвори в страната. От 22 май затворническите надзиратели са в протестна готовност и са склонни на по-крайни мерки, ако не се постигне промяна. Синдикалистите са категорични, че на 31 май подписката официално ще бъде внесена в министерството на правосъдието. Засега крайни мерки срещу решението не са обсъждани.

Фонтанът в центъра на Вършец ще бъде с нова визия. Това решиха единодушно с 12 гласа "за" общинските съветници на свое заседание, след внесена в Общински съвет Вършец докладна записка от председателя Анатоли Димитров. На заседанието общинските съветници взеха решение за определяне име на улица, която досега не е имала име. На нея се намират новата пречиствателна станция за отпадни води на гр. Вършец и други имоти. Улицата вече се казва "Промишлена зона".

По повод на предстоящата лятна ваканция, сред учениците от трети клас в НУ "Васил Левски", гр. Белоградчик, бе проведена поредната кампания за превенция в изпълнение на Общинската програма за превенция на асоциалното поведение и противообществените прояви на малолетни и непълнолетни 2014-1015г. Мероприятието бе на тема "Безопасно сърфиране в интернет". Свободното време през лятото и липсата на строг родителски контрол предразполагат децата да прекарват голяма част от времето си в интернет, което е опасно и вредно за тях. По време на урока-дискусия бяха приложени интересени и интерактивни способи, като учениците възприеха няколко правила за безопасно сърфиране и много алтернативни начини за игра на чист въздух сред природата.

Сто години навърши ломското туристическо дружество "Аспарухов хълм". Юбилеят бе отбелязан с концерт, в голямата зала на Народно читалище "Постоянство". "Минали сме през възходи и падения, но фактът, че съществуваме вече 100 години, говори много", сподели председателят на дружеството Иван Недков. Историческото начало на туризма в Лом е поставено от група ученици от шести клас на Педагогическото училище в града, през 1914 г., които създават Дружество за туризъм към Юношеския туристически съюз - София. В един от докладите на Министерството на просветата от 1914 г. се съобщава, че "с цел физическото укрепване, в ломското мъжко училище "Найден Геров", от 1914 г. е създадено ученическо туристическо дружество "Аспарухов хълм" с 69 члена."

Сборник за ботевия четник Ангел Тотев Ковачев (известен като Ангел Тодоров) бе представен в Регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца. Автор на книгата е проф. Георги Бърдаров, а рецензент - акад. Георги Марков от БАН. Двамата учени и зам.-кметът Красимир Богданов участваха в представянето на историческата книга. В читалнята на библиотеката присъстваха и историци, краеведи, писатели, ученици от  врачанските училища.

В Младежки дом -Белоградчик се проведе тържество по повод изпращане възпитаниците на ОДЗ "Иглика", завършили предучилищната група на "Плодчетата". Гости на тържеството бяха кметът на общината  Борис Николов, Светла Табакова - директор на НУ "В. Левски", двете класни ръководителки на бъдещите първокласници - Галя Томова и Любка Тодорова, родители. Кметът връчи на децата първите удостоверения в живота им за завършена предучилищна група и заедно с това им подари комплект от най-необходимите учебни пособия за първокласници, съобщиха от пресцентъра на общината.

"Детство мое"- под това мото деца от клуба за извънкласни дейности "Патиланско царство" в училище "Христо Ботев" с.Раброво, общ.Бойница, демонстрираха своите таланти. В клуба участват 10 деца и днес те представиха 5 танца в различни стилове , кратки театрални мотиви от детски приказки  и демонстрираха своите творчески заложби на артисти и певци. Това е втората представителна изява на клуба. Учениците с желание участват и демонстрират наученото пред публика. Гости на детското тържество бяха Мариейка Василева- началник на РИО - Видин, Цецка Хаджигеоргиева- старши експерт по начално образование,  кметът на община Бойница Анета Генчева, директори на детски градини и училища в общината, родители, учители и представители на местната общност.

За трета поредна година фестивалът "Изкуството е…" събира едни от най-известните български артисти днес в Mонтана. Маргарита Хранова, Venzy, Севинч Ибрахим, Лазар Кисьов, Хари Ешкенази, студенти и преподаватели от Националната музикална академия ще представят спектакъла "Нещо лично". Той започва в 18 часа, в голямата зала на Драматичния театър в Монтана. Васко Кръпката и "Подуене блус бенд" ще сложат началото на рок концерта "Изкуството е… рок" на площада в Монтана в 19:45 часа. Рок рупа "Еридан" ще представи за първи път в Монтана новия си албум "Пътят към прозрението". Финал на концерта ще даде виртуозният китарист и композитор Николо Коцев и рок групата му "Кикимора". В рамките на фестивала ще се състоят отворени майсторски класове за деца, изложби и пленер на тема "Интуитивно рисуване". БНР е медиен партньор на събитието.

На 31 май в 9.30 ч. на площад "Македония" във Враца Общинският съвет по наркотичните вещества ще организира кампания във връзка със Световния ден без тютюнев дим. На мястото ще бъде монтиран триметров модел на цигара с призив за отказ от тютюнопушенето. Всеки желаещ да се присъедини към здравословното начинание ще може да остави последната си кутия с тютюн в прорез в основата на огромната цигара.

От 11.00 часа в актовата зала на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" във Видин ще се проведе "Ден на талантите" за учениците от област Видин. Събитието е посветено на Деня на детето. Началникът на Регионален инспекторат по образованието - Видин ще награди  носителите на призови места от участия в спортни състезания, конкурси и олимпиади от Националния календар на Министерството на образованието и науката с почетна грамота. Награждаването на изявените деца се провежда традиционно през последните години и има за цел да поощри младите таланти на област Видин, да вдъхнови техните съученици за бъдещи участия и постижения, да подкрепи техните учители. Лауреатите са разпределени в следните четири области: спорт; изкуства; национални и международни конкурси и областни и национални кръгове на олимпиади. Събитието ще бъде съпроводено от разнообразна културна програма, подготвена от талантите училището по изкуствата.

За трета поредна година Фондация "Подкрепа за реализация" в партньорство с Община Видин, дамски "Лайънс клуб-Вида" и областния съвет на БЧК-Видин, ще организират детски празник, наречен "Щуроландия". Отново Крайдунавския парк ще бъде разделен на множество ателиета, малки, големи, дори родителите ще могат да се включат в игрите. Ще много игри, осигурени са и награди. Различното тази година е, че ще се включат и представители на сръбския Червен кръст, които също ще бъдат част от детския празник", разказа организаторът в Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин Аксиния Алексиева. Началото на "Щуроландия" ще бъде дадено в Крайдунавския парк на 1 юни в 11 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 1 октомври 2024 година

Община Белоградчик раздаде  хранителни продукти  на социални домове в региона по случай Международния ден на възрастните хора, 1 октомври.  Милиони хора по целия свят отбелязват днес  Международния ден на възрастните хора.  Денят е определен като такъв с решение на Общото събрание на ООН през 1991 година. Идеята е да се поставя акцент върху..

публикувано на 01.10.24 в 18:05

Възрастни хора в община Белоградчик получиха хранителни продукти

Община Белоградчик раздаде хранителни продукти на социални домове в региона по случай Международния ден на възрастните хора, 1 октомври.  Помощта беше раздадена в  Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в с. Дъбравка и в Дома за пълнолетни лица с деменция в с. Салаш.  Заместник-кметът Ангел Боянов и Елена..

публикувано на 01.10.24 в 16:39

Части от Видин и села в общината остават без вода заради ремонт

Водоподаването във видински села и в някои части на града ще бъде преустановено утре, 2 октомври, съобщиха от ВиК дружеството. Причината е отстраняване на авария на довеждащ водопровод от Помпена станция „Сланотрън“. Водата ще бъде спряна в  селата Кошава, Сланотрън, Гомотарци, Антимово,  Кутово, Капитановци, Иново, Слана бара, Новоселци, Рупци и..

публикувано на 01.10.24 в 13:11

Творци от Мездра ще почетат деня на поезията

Творците от Литературен клуб "Христо Ботев" при "Народно читалище Просвета 1925-Мездра" организират втората си за новия сезон сбирка -  литературно четене по повод Деня на българската поезия, 1 октомври. Организаторите канят всички творци и любители на мереното слово. Литературната вечер ще се проведе днес, 1 октомври, от 17:30 часа в читалнята на..

публикувано на 01.10.24 в 12:53

Художници откриват традиционна изложба в Монтана

Изложба на художници от Монтана – „Есен 2024“ ще бъде открита днес, 1 октомври. Произведенията са подредени в галерия „Кутловица“.  Живопис, скулптура и приложно изкуство са подредили в изложбата художниците от Монтана. „Есен 2024“ е озаглавена изложбата, която се открива в първия ден на октомври, съобщиха от дружеството на художниците..

публикувано на 01.10.24 в 12:41

Съдът осъди врачанин за грабеж на 45 лева от възрастна жена

Осъдиха на три години лишаване от свобода врачанин, който е нападнал и ограбил 82-годишна жена във Враца в средата на август. Нападателят е причакал потърпевшата във входа на блока, в който живее, и е дръпнал чантата ѝ. В нея е имало 45 лева, лекарства и хранителни продукти.  В хода на разследването мъжът се е признал за виновен и е постигнато..

публикувано на 01.10.24 в 12:37

Питейната вода в мездренски села отново е в нормата

Отстранени са проблемите с качествата на питейната вода в села в община Мездра , след като в средата на септември  беше регистрирано завишение по някои от показателите.  От Регионалната здравна инспекция във Враца съобщиха още, че миналата седмица след авария по водопреносната мрежа се е наложило изследване на питейната вода в Мизия, но не е..

публикувано на 01.10.24 в 12:25