Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация "Реал Мадрид" ще стартира от Видин проекта си "Спортни училища за социална интеграция"

"Белият балет" отваря школа във Видин

Бъдещите треньори в "Social sports school Vidin" ще преминат интензивен курс на обучение и ще положат изпит

4
Фондация "Реал Мадрид" ще стартира от Видин проекта си "Спортни училища за социална интеграция"
Снимка: Община Видин

Фондация "Реал Мадрид" ще стартира от Видин проекта си "Спортни училища за социална интеграция". Това стана ясно след среща на представители на "белия балет" с президента на България Росен Плевнелиев. В срещата участва и посланикът на Кралство Испания у нас Хосе Луис Тапиа Висенте. Инициативата на Фондация "Реал Мадрид" има за цел да подпомага деца и младежи в неравностойно положение. В нея ще участват 120 деца от Община Видин на възраст от 7 до 11 години. Първата фаза на проекта ще започне в началото на следващата учебна година, съобщиха от пресслужбата на президента.

Представители на Фондация "Реал Мадрид" бяха на двудневно посещение във Видин- съобщиха от пресслужбата на кмета на Видин Герго Гергов. Роса Ронкал и Елена Фернандес, съветникът на държавния глава Росен Плевнелиев по европейско регионално сътрудничество Николина Николова и експертите от Фондация "Приятели на спорта" Анастасия Гоцева и Борис Ненов дойдоха на закрито посещение във Видин ден след срещата на президента Росен Плевнелиев с посланика на Кралство Испания у нас Хосе Луис Тапиа Висенте.

Идеята в България да бъде създадена Детска футболна школа със социална насоченост бе коментирана още през септември миналата година, когато кметът на Видин Герго Гергов и Николина Николова бяха на визита в Мадрид.

Във Видин испанската делегация първо се срещна с Рафаел Уерга -
заместник ръководител на проекта "Дунав мост 2" и с екипа на испанския консорциум FCC, изпълнител на строежа на съоръжението и основен инвеститор в осъществяването на новия проект.

Екип на Фондация Реал Мадрид във ВидинПо време на престоя си във Видин представителите на Фондация "Реал Мадрид" посетиха градския стадион "Георги Бенковски", където се запознаха с историята на ОФК "Бдин-1923", разгледаха помещенията в сградата и разположената в съседство закрита лекоатлетическа писта. На стадиона делегацията получи интересен подарък - топка с автографи на всички футболисти от местния тим. Последен подписа си сложи кметът на Видин, който е картотекиран като пълноправен член на футболния клуб.

Представителите на испанската фондация проявиха интерес към развитието и на други спортове в града и пожелаха да видят и видинската спортна зала "Фестивална".

Кметът на Видин Герго Гергов посрещна в Медийния център на Общината Роса Ронкал и Елена Фернандес от Фондация "Реал Мадрид", експертите от Фондация "Приятели на спорта"- Анастасия Гоцева и Борис Ненов и съветника на държавния глава Росен Плевнелиев по европейско регионално сътрудничество- Николина Николова. На гостите бе показана презентация за социалната политика на Общината, насочена към потребностите на децата, хората с увреждания, пенсионерите, уязвимите етнически групи и гражданите в риск.

Основната цел на "Social sports school Vidin" е осъществяването на спортни дейности сред децата, като принос към цялостното им личностно развитие. Бенефициенти на проекта ще бъдат деца-сираци; деца, отглеждани в икономически слаби семейства или с един родител; деца от специализираните центрове на Общината; деца от малцинствата и др.

Най-важната роля ще е тази на треньорите. Те ще преминат през интензивен курс на обучение, след което ще положат изпит. Вие ще бъдете тези, на които децата ще се възхищават и на които ще искат да подражават. Вие ще трябва да стимулирате развитието не само на физическите, но и на интелектуалните им способности, обясни Роса Ронкал.

Николина Николова допълни, че на децата, които ще бъдат включени в проекта, ще трябва да бъде предложена позитивна алтернатива за свободното им време срещу други рискови поведения. При успех на проекта, Фондация "Приятели на спорта" има амбицията да разшири кръга от занимания. Моделът "Те играят, ние учим" ще обхваща по-широк кръг от деца, с перспектива за обогатяване на програмата на дейностите с тях.

Вие поемате ангажимента, а аз- отговорността, така кметът на Видин Герго Гергов се обърна към представителите на Фондация "Реал Мадрид".

Екип на Фондация Реал Мадрид във ВидинНа срещата бяха очертани и основните крайни цели на "Social sports school Vidin" -
постигане на социална интеграция и насърчаване на изграждането на междуетични ценности като солидарност, сътрудничество, отборен дух, уважение към съперника и недопускане на дискриминация. Очаква се официалният старт на проекта да бъде даден през септември.

Гостите получиха от кмета на Видин Герго Гергов плакети, рекламни материали и местни вина.

Кметът на общината Герго Гергов и представителите на Фондация "Реал Мадрид" Роса Ронкал и Елена Фернандес посетиха Дома за медико-социални грижи за деца във Видин. С тях бяха и експертите от Фондация "Приятели на спорта" Анастасия Гоцева и Борис Ненов, както и съветникът на държавния глава Росен Плевнелиев по европейско регионално сътрудничество Николина Николова. Всички те заедно разгледаха помещенията в сградата и двора на Дома, срещнаха се с ръководството и с персонала и се запознаха с възпитаниците.
   
Гостите посетиха и строителната площадка в ж.к. "Гео Милев", където по проект "Съвременни социални жилища в град Видин" се изграждат 30 нови жилища, в които ще бъдат настанени 147 души.

Гостите посетиха още и Център "Дъга" в ж.к. "Крум Бъчваров", който бе официално открит в края на декември миналата година. Кметът обясни на гостите, че тези центрове за настаняване от семеен тип са изградени във Видин по проект "Домашен уют и грижа за деца в риск", по Оперативна програма Регионално развитие 2007-2013. В същата рамка е и строителството на Защитеното жилище "Вяра, Надежда и Любов", в жк "Гео Милев". Делегацията посети и кварталите в града, в които живеят предимно представители на малцинствата. В края на визитата си гостите се качиха на електромобил и разгледаха Крайдунавския парк и забележителностите на Видин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00