Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 3 юни 2014 година

Снимка: РАДИО ВИДИН
Първият товарен влак премина днес през моста "Нова Европа" при Видин-Калафат. Отправната точка е Шопрон Хатар, Унгария, а крайната - Синдос, Гърция. Товарната композиция се състои от 15 вагона, натоварени със 145 контейнера групажен товар. Влакът, преминава транзитно през нашата страна. Пристигнал е тази сутрин на жп гара Видин- товарна, а след обработка на документи и товари, продължава по направлението Кулата-Промахон. Очаква се до края на тази седмица да премине и втори товарен влак през моста "Нова Европа", съобщиха от министерството на транспорта. В БДЖ - Товарни превози са постъпили още искания и в момента се водят разговори с клиенти за превози на различни видове товари - газ пропан-бутан, азотни торове, дървен материал и др. Пускането на железопътния трафик през моста "Нова Европа" е в резултат на координираните действия на България и Румъния, като от 10 май се движи и редовен пътнически влак между Видин и Голенци.


След оттеглянето на река Дунав, избилата вода в Дунавския парк на град Лом остана. На места се появи заблатяване, съпроводено с неприятна миризма. Община Лом е започнала почистване на парка. "Най-ниската част на парка от около 200-300 кв.м. беше наводнена. След оттичането й, започна да мирише на блато. Сега е останал един тънък слой от кал от около 1 мм, който в момента се почиства от работниците от Общинско предприятие "Чистота". След като се измете, ще бъдат измити алеите и до края на седмицата при слънчево време ще бъде напръскано за комари", каза за РАДИО ВИДИН заместник кметът на Лом Александър Александров. Той е категоричен, че проблемът не е от канализацията: "През 2008 година е направена отходната канализация по ул. "Александър Стамболийски", която е над Дунавския парк. Няма как  районът да бъде залят от отходни води."

Днес в Лом започна и пръскането срещу кърлежи. В рамките на едно денонощие ще бъдат обработени над 100 декара тревни площи. Третирането ще обхване и прилежащи територии към детски градини, детски ясли и социални центрове. Екипите, които извършват пръскането, използват подвижен генератор и моторни пръскачки. От Общината е издадена забрана за извеждането и пашата на домашни животни, по време на третирането на зелените площи.

Врачанското дружество "Водоснабдяване и канализация" ООД отчете преди дни като успешна последната година от дейността си. Във форума взеха участие кметовете от областта, общински съветници и представител на министерството на регионалното развитие. Участните в събранието се обединаха около тезата на управителя Ангел Престойски, че "ВиК" - Враца е финансово стабилно дружество, което няма никакви задължения към доставчици и работници, както и към НАП - за осигуровки или данъци. През м.г. дружеството е вложило 4 368 441 лева в изпълнение на инвестиционната си програма, от тях 1 708 195 лева са дадени за реконструиране или изграждане на водопроводи,  за купуване и ремонт на машини и производствено оборудване са вложени 812 303 лв, закупените нови и ремонтирани стари транспортни средства са за 883 658 лв, за изграждане на нови и подмяна на амортизирани водопроводни отклонения дружеството е вложило 93 333 лв,  ремонтираните сгради са на стойност 100 943 лв, възстановени са пътни настилки след отстраняване на аварии за 232 411 лв.  Във всички общини на област Враца са извършени реконструкции и разширения на водопроводната мрежа. Тенденцията авариите да намаляват от година на година е възможна, благодарение на подмяната на над 500 км водопроводна мрежа през последните десет години.

До 8-ми юни продължава акцията на Европейската мрежа на службите на "Пътна полиция" в ЕС - ТИСПОЛ, в рамките на която шофьорите на моторни превозни средства ще се проверят за употреба на алкохол и упойващи вещества. Според статистиката алкохолът и наркотиците са сред трите основни причини за възникване на тежки инциденти по пътищата на Европа с голям брой жертви.

Двама са кандидатите за окръжен прокурор на Враца, се посочва на сайта на Висшия съдебен съвет. В края на месец май изтече вторият мандат на досегашния първи обвинител Светозар Лозанов, който по закон няма право на повече управленски стаж. Това предизвика обявяването на конкурс за мястото на Лозанов. Досега документи да седнат на стола му са подали Емил Петров и Десислав Начков. Те са внесли във ВСС своите виждания и евентуални промени в окръжна прокуратура във Враца, ако бъдат избрани на поста и получат 5-годишен мандат на управление. На 26 юни е насрочено събеседването с Петров и Начков, след което ще стане ясно кой от двамата ще стане новият окръжен прокурор на Враца. Емил Петров изкара последните 3 години в Софийска градска прокуратура, като преди това е работил във Военна полиция и Районна прокуратура във Враца. Досега той е награждаван два пъти като държавен обвинител. Десислав Начков работи в системата на прокуратурата от 1997 г., като е заемал последователно длъжностите прокурор в Районна и Окръжна прокуратура в града под Околчица.

Бебешки дрехи и детски пюрета раздават от Българския червен кръст в Монтана. За областта ще бъдат подпомогнати 300 деца. Помощта е еднократна. "Бебешките храни са за деца на възраст от 9 месеца до 2 години. Всяко одобрено дете ще получи по 16 местни пюрета. По програмата "Два пъти Коледа" се отпускат до 6 дрешки на всяко дете. Дарението е еднократно", уточни Веселинка Соколова от хуманитарната организация.

Бившият заместник-кмет на Мизия - Сашка Началнишка, най-вероятно ще е новият началник на регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Враца. В петък участниците в конкурса са получили по пощата резултатите от интервюто, което беше проведено в средата на месец май в София. Според неофициално потвърдена информация, победител в състезанието е Сашка Началнишка. Търсенето на нов директор на социалните във Врачанско започна, след като предишният директор Димитрийка Цанова оваканти поста и замина на работа в столицата. В края на април започна събирането на документи от претендентите. Първоначално мястото беше пожелано от 6-има кандидати, но половината от тях достигнаха до третия етап. Това бяха юристът Таня Пешковска, началникът на отдел "Социална закрила" в Бяла Слатина Илияна Донкова-Бърдарска и бившият заместник-кмет на община Мизия - Сашка Началнишка. Трима други претенденти отпаднаха в предишния етап.

От днес във Враца започна изплащането на възнагражденията на членовете на секционните избирателни комисии, които участваха в изборите за европарламент, съобщиха от Община Враца. Плащанията ще се извършват във фоайето пред градската концертна зала във времето от 9 до 12 ч. и от 13 до 16 ч. Изготвени са графици за дните, в които гражданите ще могат да получат възнагражденията си. Днес бяха изплатени парите на членовете на секционните избирателни комисии с номера от 1 до 27. Утре, 4 юни, разпределението е за участвалите в СИК с номера от 28 до 55. На 5 юни възнаграждения ще получат членовете на СИК с номера от 56 до 83, а на 6 юни - гражданите, които са работили в СИК с номера от 84 до 111. Възнагражденията се получават лично при представяне на удостоверение от РИК и лична карта.

Младежи от Берковица, обединени в неправителствената организация "Заедно за Берковица" осъществиха идеята си за изработване на паметна плоча, посветена на Христо Ботев. Инициативата е на Димитър Манов и неговите приятели Радослав Григоров, Даниел Недков, Цеци Кирков, Гергана Георгиева, Томислав Филипов, Надя Димитрова, Пламен Хаджийски, Евелина Хаджийска и още много други. След повече от година перипетии на 2 юни вечерта паметникът официално бе открит в присъствието на много берковчани. Плочата бе осветена и от местните свещеници. В церемонията взеха участие деца от ЦДГ "Малина" и ученици от II основно училище "Христо Смирненски", гр. Берковица. Плочата в памет на поета е от черен камък, върху който са неговият лик и най-известният му стих от "Хаджи Димитър"- "Настане вечер...". Зад плочата има втора- от варовик, осигурена с помощта на завод "Мрамор". Върху нея са изписани годините на раждане и на героичната смърт на Христо Ботев. Паметният знак е изработен изцяло със средства, събрани от младежите, които активно се включиха и в неговото поставяне.

Във Видин се проведе дискусия за кариерно ориентиране под мотото "Моят избор сега - инвестиция в бъдещето". Организатор на срещата, която протече по метода Световно кафене, бе Регионалният инспекторат по образование във Видин. Дискусията откри началникът на инспектората Марийка Василева: "РИО през тази учебна година предприе няколко стъпки, които са свързани с избора на професия на учениците, различни от това, което досега е правено през предишните учебни години. Направихме опит да достигнем до всички училища със съдействието на Центъра за кариерно ориентиране, които като консултанти представиха възможностите за обучение след завършени 7 и 8 клас." Участниците в инициативата бяха ученици от 7 и 8 клас, на които им предстои да направят отговорен избор за бъдеща реализация. Учениците бяха разпределени на 4 групи по тематични области- профилираното обучение, инокомика и туризъм, селско и горско стопанство, техника и строителство.

Децата от Експериментално творческо студио "Иван Деспотов"- Видин завоюваха трето място в категорията групови изпълнения на националния рецитал-конкурс за изпълнение на Ботева и възрожденска поезия. Конкурсът се проведе във Враца и е в рамките на прогарамата за "Ботеви дни". Младите творци представиха композицията "Останала България" по текстове на Христо Ботев, Любен Каравелов и Иван Вазов. Наградените участници са Елина Георгиева, Натали Найденова, Симона Момчилова и дебютантите- четвъртокласници - Светлина Цветанова, Дейвид Петров и Теодора Георгиева. Литературен клуб "Иван Деспотов" е на 20 години, в конкурса участва за 19 път. На 11 юни Клубът ще представи цялата програма от конкурса на традиционната си годишна продукция.

Две поетеси от Мездра получиха престижни награди. В София, в присъствието на преводачи, издатели спонсори и гости се състоя награждаването на финалистите от Международния конкурс за поезия "Лирични гласове 2014". От Литературен клуб "Христо Ботев"- Мездра има две финалистки - Тодорка Василева, отличена за стихотворението си "Биполярност" с поощрение и Светла Дамяновска, завоювала 2-ро място с творбата си "Хомеопатия за душата".

За трета поредна година екипът на Ресурсен център Видин организира Дни на отворените врати. След консултациите за деца, ученици, родители и учители, днес програмата продължи с познавателно-исторически велопоход. Програмата ще продължи и на 4 юни с "Ден на таланта- Ден за игри".

В община Мездра продължават Ботевите тържества. В мездренското село Люти брод, в местността Рашов дол, днес се проведе възстановка на последните боеве на оцелелите бунтовници от четата на Христо Ботев. На възстановката присъстваха заместник областният управител на област Враца Иван Даков, кметът на община Мездра Иван Аспарухов, кметове на кметства от общината, жители и гости на селото, информираха от пресслужбата на Областна администрация Враца..Женският народен хор към читалище „Никола Марков-Колката” в селото изнесе концерт, след което пред присъстващите бе възпроизведен, последният бой на Ботевите четници. Кметът на село Иван Коцев разказа как в боя загиват 12 четника начело с Георги Апостолов, един от помощниците на Войводата: "Така с горещата си кръв, пролята в Рашов дол, те отбелязват епилога на Ботевата епопея, завършека на една героична летопис. Турците отсичат главите им, забучват ги на колове и тръгват по селата, за да всяват ужас и страх. Но в село Скравена се намират достойни българи, които откупват главите на въстаниците. 138 години са изминали от тази кървава епопея. Днес ние мълчаливо пристъпваме към Рашов дол, към това свещено място. Със своето мълчание тръгваме към онова героично време. Този път ни е необходим за нашата съвест, за нашето достойнство на българи, за нашето родолюбие, за падналите в бой за свобода. Техният подвиг ще живее в съзнанието на народа ни, на идните поколения като пример, защото „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“, каза в словото си кметът.

Село Зверино също е свързано с оцелелите бунтовници от четата на Христо Ботев. На 3 юни около 20 четници, водени от Никола Войновски попадат в землището на село Зверино. Зверинчани ги посрещат като родни братя, дават им храна и на 4 юни четниците преминават Искъра. Понеже реката е пълноводна, по десетина млади и здрави мъже, хванати един за друг влизат в нея и правят естествен брод, по който да преминат четниците. През седемдесетте години на 20 век признателните потомци поставят паметен знак на мястото, където героите преминават реката. От тогава на 3 юни вечерта там хората се преклят пред подвига на героите и смелите зверинчани. Тази вечер от 21 часа ще има тържествена заря. 4 юни е обавен за Ден на село Зверино и от 10 часа на площада ще има тържествен концерт.

Трио "Тенорите" ще изнесат концерт в Младежкия дом в Монтана. За триото казват, че съчетават класически гласове, изисканата и елегантна визия, съвършеното, уникално  и романтично звучене. Те не правят компромис с качеството на звученето и  артистичната интерпретация! "Кирил Илиев сля гласовете на трима млади и амбициозни изпълнители - Кирил Илиев - тенор, Александър Господинов - тенор и Илиян Недев - тенор, в богат и цветен репертоар от класическа и поп, българска естрадна, руска, възрожденска и  джаз музика"- посочват от Младежкия дом в Монтана. Определят триото като момчетата с вълшебни гласове. Носители са на много награди от певчески конкурси. Имат издадени 2 диска: "Безкрайна хармония"- с любими класически арии и канцонети и Руска класика - вечните руски песни: "Калинка", "Смуглянка", "Катюша", "Коробейники", "Ден победьй" и други. Концертът започва в 19 часа.

По повод Световния ден на околната среда - 5 юни, РИОСВ - Враца подарява на най-малките жители на община Роман постановка на екологична тема на столичния "Илкова театър". На 4 юни от 16.00ч. в читалището на града, децата от детските градини и началните класове, както и гостите на град Роман ще имат възможност да разберат защо и как трябва да пазят околната среда от представлението "Нашата улица". След постановката ще се проведе дискусия, по време на която участниците ще бъдат запознати как да се включат в конкурса "Най-големият малък приятел на животните - BLFA 2014".

На 4 и 5 юни във видинската спортна зала "Фестивална” ще се проведе областен турнир по футбол на малки вратички за момчета 5-7 клас. Надпреварата се организира от Училищното настоятелство при ПМГ ”Екзарх Антим І” и в нея ще участват общо 10 отбора от област Видин. Партньори на ученическата спортна инициатива са Община Видин, Регионалният инспекторат по образованието във Видин, ОС на БФС и Ученически спортен клуб - Шампион. Организаторите са подсигурили много награди - купи, медали, плакети и грамоти за отборното класиране и индивидуалните призове. Официалното откриване на турнира ще е на 4 юни /сряда/ от 8.30 часа в спортна зала "Фестивална”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00