Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Петров, гост в Клуб СПОРТ по Радио ВИДИН

Петър Петров: "Леката атлетика за мен е магия"

Преподавателят по български език и литература в ГПЧЕ "Йордан Радичков" Видин е и обичан треньор по лека атлетика

Петър Петров с лекоатлетите на ГПЧЕ Йордан Радичков Видин
Снимка: Росен Ракаджиев

Петър Петров е преподавател по български език и литература във видинската гимназия с преподанане на чужди езици "Йордан Радичков". Но не само това- той е и треньор на отбора по лека атлетика на Английската.

През този състезателен сезон неговите момчета направиха на финалите на Ученическите игри за юноши, в група 8-10 клас, изключително представяне.

"Отпразнувахме сезона заедно с момичетата- на тях мъничко не им достигна да се класират за финали. Момчетата бяха категорични- тренирали сме заедно, състезавали сме се заедно, заедно ще затворим сезона", каза Петър Петров, който в неделя бе гост в Клуб СПОРТ на Радио ВИДИН.

"Този спорт е една магия за мен. Смятам, че нашият край е рудница за таланти в областта на леката атлетика. Тя имаше своите славни времена преди години... Вярвам, че пак ще ги има! В цялата история на езиковата гимназия във Видин няма нито едно спечелено градско първенство. Но нещата се променят! Миналата година бяхме седми на финалите на Ученическите игри. Тази година само една точка не ни стигна за отборния бронз... Но неуспехите също учат. Леката атлетика формира характери. Да, знаем, че всеки спортист първо се научава да разпределя времето си- учене, развлечения, тренировки, време за приятели...

СнимкаЛеката атлетика формира и морал. Оформя интелект. Учи на лична отговорност и на работа в екип. Удовлетворен съм и от факта, че родителите на децата ги подкрепят и се радват на успехите им. Аз си върша работата- правя това, което умея. Децата са тези, които заслужават техният талант да бъде показан. Щастлив съм, когато те успяват и получават признание. Защото това е един добър пример и за много други", споделя Петър Петров.

Да припомним- лекоатлетите на ГПЧЕ "Йордан Радичков" станаха ІV-ти в крайното класиране на финалите на Ученическите игри в Сливен, във възраст юноши, група 8-10 клас. Една точка не достигна на момчетата да се качат на стълбичката с бронзови медали...

В отделните дисциплини обаче момчетата на Английската събраха пълен комплект медали. Симеон Красимиров от ХІа клас спечели златен медал на дълъг скок и сребърен медал на висок скок. Успехът гарантира на Симеон държавна стипендия за следващата учебна година. Щафетата на Гимназията затвори първенството със спечелване на бронзовите медали. Третото място извоюваха Християн Христов от VІІІв клас, Адалберт Бонев от VІІІв, Стефан Йорданов от VІІІб и Станислав Живков от Ха клас. Стотни не достигнаха за медал на Станислав Живков, който остана четвърти в бягането на 200 и 400 метра. В дългото бягане на 800 метра Стефан Йорданов се класира на V място с личен рекорд. Тони Тошко спечели VІ място в тласкането на гюле, също с личен рекорд от 12м. и 60см.

"Успехът в Сливен е изключителен за лекоатлетите на ГПЧЕ "Йордан Радичков"! Поздравления за Симеон Красимиров, Божидар Петров, Тони Тошков, Стефан Йорданов, Станислав Живков, Никола Петков, Станислав Борисов, Станислав Велков и за водача на тима Петър Петров", похвалиха се от училищното ръководство.

Чуйте целия разговор с Петър Петров в прикачения аудио файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинчанка заслужи най-много титли от Националния шампионат по лека атлетика

Видинчанката Кристен Радуканова спечели четири златни медала от Националния шампионат по лека атлетика за мъже и жени във Велико Търново.  На стадион „Ивайло“ Кристен спечели титлата в спринта на 100 метра с личен рекорд 11.55 секунди. Тя бе без конкуренция и на 200 м с време 23.74 сек. Заедно със своите съотборнички от СК "Атлетик" София Радуканова..

публикувано на 01.07.24 в 16:14

Успешен форум за атлетите от Мездра

Поредно успешно представяне записаха атлетите от Мездра. В бягането на 800 метра в Търново Мартин Иванов запази титлата си с 1:50.10, Димитър  Панделиев бе втори с 1:50.53 срещу 1:50.65 на Мартин Балабанов от Атлет Мездра. В бягането на 5000 м за жени Милица Мирчева (Атлет – Мездра) стана убедителна шампионка в горещото време с 16:37.09 мин,..

публикувано на 01.07.24 в 16:06

Ботев (Враца) стартира подготовка в Етрополе

Футболистите на врачанския Ботев направиха първа тренировка в Етрополе.  Старши-треньорът Тодор Янчев заведе възпитаниците си на тренировъчен лагер в планинския град. Врачани усилено ще се подготвят в Етрополе с двуразови тренировки всеки ден до 6 юли. От спортно-техническото ръководство обещаха да се мобилизират и обединят силата, стратегията и духа..

публикувано на 01.07.24 в 15:52

Малките футболисти от Мездра загубиха финал на турнир в Пловдив

Малките футболисти от ДЮШ на Локомотив (Мездра), родени през 2014 година и водени от треньора Владимир Найденов, завършиха участието си на детския футболен турнир за Купа "Филипополис" с участие на финала. Добра игра, споходена от висока ефективност, доведе до три категорични победи в груповата фаза, постигнати срещу отборите на  Футболна академия Велд..

публикувано на 01.07.24 в 14:46

"Ботев" се раздели с един от символите си

Вратарят Красимир Костов се разделя с футболния Ботев по взаимно съгласие, съобщиха от елитния клуб.  Краси, който защитаваше мрежата на врачани в продължение на 6 години, остави сериозна следа. С общо 165 мача в Първа лига и 2 за Купата на България, той винаги е демонстрирал професионализъм и отдаденост. През изминалата кампания обаче формата на..

публикувано на 01.07.24 в 14:35

Три медала за видинските атлети от Националния шампионат

Три медала заслужиха състезателите на видинския клуб "Радуканови" от Националния шампионат за момчета и момичета под 16 години, който се проведе във Велико Търново.  Васил Антонов, който преди броени дни стана републикански шампион на 200 м и 400 м при юношите под 18 години, при по-малките стана първи в спринта на 100 м. В сериите видинският..

публикувано на 30.06.24 в 17:22

Девет отбора участват в Адриатическата лига, "Монтана" е сред тях

Девет отбора ще участват в Адриатическата лига по баскетбол при жените през новия сезон. Монтана отново ще играе, като след година прекъсване се завръща Берое /Стара Загора/. В сезон 2024/2025 ще участват три отбора от Хърватска - Рагуса /Дубровник/, Трешневка /Загреб/ и Загреб. По един представите ще имат Сърбия - Партизан /Белград/, Босна и Херцеговина..

публикувано на 30.06.24 в 16:59