Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Редовно заседание на Общинския съвет се проведе във Видин

Медико-дентален център 1 отива на търг

Медико-дентален център 1 Видин
Снимка: Ваня Минева
Общинските съветници на Видин на днешното си заседание изтриха от картата на Видин един полски път; решиха да обявят на търг с тайно наддаване сградата на бившето Зъболечение; оттеглиха се от съсобственост на застроен парцел във Видин; гласуваха подкрепа и съфинансиране на няколко проекта и определиха дата за свикване на редовно годишно събрание на акционерите на Многопрофилната болница за активно лечение "Света Петка" във Видин. Интересите на Общината на заседанието на Съвета на директорите на смесеното акционерно дружество ще представя д-р Емил Лилов.

Местният парламент каза "да" на предложението на кмета на Община Видин Герго Гергов за провеждане на търг с тайно наддаване, на който да бъде избран наемател на част от сградата на бившето Зъболечение във Видин- последно известна като Медико-дентален център 1. Първият етаж на старата сграда на улица "Цар Симеон Велики" №33, е с площ от 210,90 кв.м. Договорът за наем ще е за срок от 10 години, при начална тръжна цена 759 лева и 24 стотинки месечен наем.

"Условието е наемателят да запази предмета на дейност- стоматологични услуги", обясни кметът на Видин Герго Гергов.

Медико-дентален център 1 ВидинСтарата сграда, с която видинчани са свикнали, има своята емоционална и историческа стойност. Хора с бели престилки са работили тук още от построяването й през 40-те години на миналия век.

"Построена е през 1942 година от д-р Георги Попов. Била е частна клиника на д-р Георги Попов и д-р Иван Доганов. Кой е д-р Георги Попов? Почетен гражданин на Видин от 1970 година, роден през 1901 година, завършва медицина във Виена, специализира хирургия в Германия. Отваря частна клиника във Видин през 30-те години. През 1951 постъпва в Медицинската академия в София и през 1955 става професор. Работи в областта на коремната, сърдечната и гръдната хирургия. Има над 130 научни публикации. Автор е на учебници", припомни историята на сградата и на нейния първи собственик Светлана Кръстева, началник отдел в Държавен архив Видин.

През 50 и 60-те години в бившата клиника на д-р Попов се е помещавал родилен дом. Зъболечение става след построяването на новата многопрофилна болница. Да запази този си предмет на дейност обещаха видинските управници днес.

12 бяха точките в дневния ред, толкова и останаха, въпреки предложението на Росица Кирова от партия ГЕРБ за извънредна първа точка- отстраняване от длъжността заместник председател на Общинския съвет на Росен Живков, избран по предложение на групата на ГЕРБ, и смяната му с Милен Милчев. Какви са мотивите за невлязлото в реда на форума предложение?

"Мотивите са много прости- заместник председателят на Общинския съвет, излъчен от групата на ГЕРБ, повече от 6 месеца не е член на ГЕРБ. И сам е подал заявление за напускане на групата на ГЕРБ в Общинския съвет. Ние най-възпитано го помолихме да се откаже, за да може да излъчим човек, който да ни представя, но той не желае...",
обясни Росица Кирова.  

"Искането на госпожа Кирова и част от групата общински съветници от ГЕРБ, подписали това искане за отстраняването ми от поста на заместник председател на Общински съвет Видин, е донякъде логично. Но от друга страна смятам, че първо аз- ако реша- трябва да взема такова решение; второ, част от подписалите се колеги след това са дали отвод на гласовете си; и трето- всеки един от заместник председателите е избран от групата общински съветници в зала. И аз представям всички, които са подкрепили моята кандидатура", обясни нежеланието си да се оттегли Росен Живков, въпреки че е сменил членството си в нов политически формат и е напускал ГЕРБ.

Липсата на какъвто и да е коментар от други заседатели в залата даде да се разбере, че за сега няма воля за смяната на нито един член на Председателския съвет на видинския Общински съвет.

На днешното си заседание видинският парламент още реши:

Общината да се откаже от правата си на съсобственост върху имот, разположен в квартал "Стефан Стамболов", улица "Преспа", с прощ 181 кв.м. С мотива, че пазарната цена на имота е 7425 лева, а правото на строеж, което е притежание от 2002 година на другия съсобственик- Ивайло Замфиров, е на цена 8533 лева.

Общинският съвет даде единодушното си "да" и по заявлението на Христо Владимиров Кусев (управител "К ЕНД К-ЛТД" ООД, с адрес на управление София 1528, район Искър, бул. "Искърско шосе" №7), за заличаване от кадастралната картата на Видин на полски път в района на "Майски лес" Видин. Според вносителя на заявлението черният път не се използва по предназначение, защото и двата парцела, които дели, са негова собственост. По силата на решението на общинските съветници, собствеността върху пътя се преотрежда от общинска в частна.

Видинските общински съветници се съгласиха Общината да подкрепи финансово няколко проекта- проект "Съвременни социални жилища в град Видин", по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013; проект "Подобряване на професионалната компетентност на служителите в Община Видин"; проект "Подкрепа за заетост" в изпълнение на договор между Агенцията по заетостта и Община Видин; проект "Европейски музей на плодовете", в изпълнение на договор за партньорство по Секторна програма "Коменски" между ОУ "Свети Климент Охридски" и Центъра за развитие на човешките ресурси по програма "Учене през целия живот"; проект "Нов дом" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"; проект "Разработване на стратегически планови документи на Община Видин и въвеждане на правила за мониторинг и контрол на политики".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки  за безплатно ползване поставиха във Вършец.  Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56

В Мездра ще бъде извършена дезинсекция срещу комари

При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра , съобщават от общината. За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на..

публикувано на 01.07.24 в 15:25

Творци от Северозапада участваха във форум на съюза на писателите

Творци от Северозападна България се включиха в годишното отчетно събрание на Съюза на българските писатели (СБП). Редовният форум се проведе преди дни в сградата на Съюза на българските художници (Столичната галерия „Шипка“ №6). Регионът беше представляван от Галина Ганова от Враца и Юлий Йорданов от Лом. Докладът на Управителния..

публикувано на 01.07.24 в 15:02

Кметът на Градец продължава да дарява пари на новородените бебета в селото

Кметът на видинското село Градец Илия Томов продължава да дава по 200 лева на бебе , родено от жители на населеното място. Седем бебета са родени в Градец от началото на годината, каза  Силвия Каменова , служител на кметството. "В момента по моите спомени е четвърто дете, иначе са седем за година. Имаме едно бебе, родено в Германия и като се..

публикувано на 01.07.24 в 14:51

Започна приемът на заявления за енергийни помощи

Започна приемът на заявления-декларации за отпускане на енергийни помощи за предстоящия отоплителен сезон. Заявленията могат да се подават до 31 октомври, каза директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин Венцислав Боянов : "Подават се на място в дирекциите "Социално подпомагане" или в специално организирани за целта приемни...

публикувано на 01.07.24 в 14:33

Синодът трябва да назначи наместник на Видинската епархия

Предстои да бъде назначен наместник на епархийския престол, след като Видинският митрополит Даниил беше избран за български патриарх. За целта Епархийският съвет трябва да извести писмено Светия синод, каза отец Владимир Велков от Видинската митрополия. "Процедурата по устава на Българската православна църква е такава, че като се..

публикувано на 01.07.24 в 13:31