Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 юни 2014 година

Видин, площад Бдинци
Снимка: Ваня Минева

Започна подмяната на цветните фигури във видинските паркове. Днес бяха подменени цветята в центъра на града. "Ще продължим с Крайдунавски парк и част от парк "Рова". Около новите дървета по улица "Търговска" ще бъдат оформени композиции от храсти и цветя. Идеята е на места, които са по-малки, също да бъдат насадени цветя и храсти", каза за Радио ВИДИН управителят на фирмата, ангажирана с озеленяването Даниела Димитрова. Всички озеленителни дейности се съгласуват с възложителя, т.е. с Община Видин. Даниела Димитрова посочи, че драстично са намалели кражбите на цветя от видинските паркове. Това се дължи на охранителната фирма, която е наела Общината. Служители на фирмата, ангажирана с озеленяването на Видин, продължават с рязането на клони по улица "Цар Александър II". Дейностите са по планираната програма на фирмата. Днес бяха отразяни две дървета в центъра, на други две бяха подрязани клоните.

На днешното си редовно заседание видинските общински съветници казаха "да" на предложението на кмета на Община Видин Герго Гергов за провеждане на търг с тайно наддаване, на който да бъде избран наемател на част от сградата на бившето Зъболечение във Видин- последно известна като Медико-дентален център 1. Договорът за наем ще е за срок от 10 години, при начална тръжна цена 759 лева и 24 стотинки месечен наем. "Условието е наемателят да запази предмета на дейност- стоматологични услуги", каза кметът на Видин Герго Гергов. Общинските съветници "изтриха" от картата на Видин един полски път; оттеглиха се от съсобственост на застроен парцел във Видин; гласуваха подкрепа и съфинансиране на няколко проекта и определиха дата за свикване на редовно годишно събрание на акционерите на Многопрофилна болница за активно лечение "Света Петка" Видин. Интересите на Общината ще представя д-р Емил Лилов.

Община Враца проведе обществено обсъждане на разработения проект на Общински план за развитие 2014-2020 година. В него взеха участие представители на общинска администрация, неправителствени организации, фирми и медии. Стратегическият документ беше предварително публикуван на официалния сайт на Общината. Проектът е разработен в изпълнение на проект "Устойчиви и ефективни общински политики" съгласно подписан договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Изпълнението на водния цикъл в Монтана върви в график. В момента акцентът е върху възстановяването на улиците. Пет екипа работят, а вече са асфалтирани 29 улици. "98% е изпълнението на дейностите по водния цикъл, това е много добро изпълнение и се движим по график. В момента Община акцентира върху възстановяването на изкопите. Временно са спрени и изкопните дейности за полагане на тръби. Целта е до 1 месец да наваксаме с асфалтирането на разкопаните улици"- съобщи инж. Румен Ангелов, ръководител екип управление на Водния цикъл. Общата стойност на проекта за водния цикъл е 54 млн. лв. Приносът на Община Монтана е 4 милиона лева.

От 6 до 14 юни ще бъде променен маршрутът на алтернативния обществен транспорт във Враца. Причината е изпълнение на строително-ремонтни дейности в района на кръстовището на булевардите "Демокрация" и "Екзарх Йосиф" и затварянето на движението в този участък, съобщиха от пресцентъра на общината. От бул. "Васил Кънчов" (при Автогарата във Враца) вместо по бул. "Екзарх Йосиф", маршрутът ще продължи по бул. "Васил Кънчов", след това по ул. "Козлодуйски бряг" до площад "Васил Левски", после движението на алтернативния транспорт ще премине вляво по ул. "Ген. Леонов" и ще се включи в бул. "Втори юни". Ще бъдат обособени временни спирки в района на Езикова гимназия "Йоан Екзарх", на бившето "Експресо", което се намира на кръстовището на бул. "Демокрация" и ул. "Козлодуйски бряг", и на площад "Васил Левски".
За промяната в маршрута ще бъдат изготвени информационнни табели, които ще се монтират на временните спирки.

Кметът на Видин Герго Гергов и
представляващият “Евромаркет Кънстракшън” АД София Крум Христов сложиха подписите си под договора за доставка на машини и оборудване за обект "Регионално депо за битови отпадъци в регион Видин"
, съобщиха от пресслужбата на община Видин. Дейностите са част от проекта „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Видин”. Той се реализира  чрез договор за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда 2007- 2013”, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и от Кохезионния фонд на Европейската общност. Общата стойност на проекта е 20 515 302, 00 лева, а договорът за доставка на машини и оборудване възлиза на 4 268 060, 00 лв. Целта на депото е изграждане на необходимата инфраструктура за екологосъобразно обезвреждане на цялото количество битови отпадъци, генерирани на територията на общините Видин, Брегово, Бойница, Кула, Грамада, Ново село, Димово, Ружинци, Белоградчик, Чупрене и Макреш в съответствие с изискванията на Директива 1999/31/ЕС и на националното законодателство. "Реализацията на проекта ще допринесе за цялостното развитие на системата за управление на отпадъците в регион Видин, като създаде условия за качествено обслужване на всички физически и юридически лица, които генерират отпадъци, ще се подобрят третирането, транспортирането и обезвреждането на тези отпадъци", каза кметът на Видин. За оптимално местоположение на новото регионално депо е избрана площадка в местността “Рамова ливада”, на около 13 км от Видин. Тя ще покрива 22 хектара с приблизителна височина от 15 м, с общ капацитет 516 000 тона отпадъци и 20 години ефективен експлоатационен живот. Няма да се използва претоварна станция и временно съхраняване на отпадъците.

280 лева събраха днес на търг за рисунки, организиран по повод 5 юни- Световния ден за опазване на околната среда във Враца. Проявата се проведе в Природозащитен център "Натура". Директорът на Природен парк "Врачански балкан" Николай Ненчев призова бизнеса да се включи по- дейно в купуването на рисунки. За атмосферата се погрижиха малчугани от детска градина "Българче" във Враца. В края на търга организаторите отчетоха, че са били продадени повече от 50 картини, като две местни фирми са се включили с по- сериозни суми при купуването на рисунките. Дейно в кампанията се включи и кметът на Враца Николай Иванов. Събраните средства ще се използват за купуването на фиданки, които ще бъдат засадени в Седмицата на мобилността през септември, допълниха от РИОСВ.

Литературно-музикален рецитал "Пролетни копнения" ще зарадва днес любителите на поезията в Лом
. Творците от поетичната школа "Кръстьо Пишурка" при Народно читалище "Постоянство" ще представят пред публика своите най-нови стихове. Литературно-музикалният рецитал "Пролетни копнения" ще се проведе в камерната зала на Народно читалище "Постоянство".

Фолклорен фестивал "От Тимок до Искър" ще бъде проведен на 7 юни в Белоградчик. Културната проява е една от шестте , залегнали в Националния културен календар за тази година. В тазгодишното издание на фестивала ще вземат участие 28 самодейни състава с 402 участници. Сред гостите на културния форум ще бъдат и състави от град Зайчар и Културното дружество "Георге Генчич" от село Велики извор, Република Сърбия, информират от пресцентъра на Община Белоградчик.

За пръв път в Монтана ще се проведе зонален преглед на руската песен. Инициативата е на сдружение "Русофили" и е част от  програмата за отбелязване празника на града- 9 юни- каза за радио Видин водещият на мероприятието Драгомир Григоров. Сред участниците в празника са духовият оркестър на СОУ"Св.Св.Кирил и Методий", мажоретният състав на училището в Брегово и фамфарната музика на СОУ"В.Левски" в Кула, каза за Радио ВИДИН Ласко Каменов- областен координтор на сдружението във Видин. Зоналният преглед на руската песен ще се проведе в Монтана на 7 юни с участници от Видин, Враца, Монтана и Плевен.

Тази вечер в 20,00 часа в двора на ЦДГ №3 "Детелина" в с. Синаговци ще бъде запален лагерен огън. "Тази вечер ще има подаръци, подготвили сме и специална програма. Ще пуснем и фенери в небето, за радост на децата", коментира за Радио ВИДИН директорът на детската градина, Златка Георгиева. На събитието ще присъства и кметът на Видин, Герго Гергов, който е подготвил много изненади за малчуганите, съобщиха от общинската пресслужба.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00