Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бончо Генчев си спомни за Световното по футбол в САЩ`94

Снимка: РАДИО ВИДИН


През 2014 година се навършват 20 години от онова лудо българско футболно лято на 1994 година. Нека ви върна малко назад във времето и да ви припомня как се стигна до класирането ни на финалите на световното първенство в САЩ тогава.

17 ноември 1993 г., стадион "Парк де пренс" в Париж. Едва ли има българин, който да не помни какво се случи в онази незабравима есенна вечер. Последният рунд на изпълнената с много обрати борба в VI европейска квалификационна група бе отредил на България да преследва само и единствено победата, ако иска да се нареди сред най-добрите 24 отбора в света. В заключителната фаза на предварителните пресявки Франция и Швеция направиха едно гросмайсторско реми и решиха, че само те и никой друг от групата ще пътуват за САЩ. И в този миг като гръм от ясно небе идва победата на Израел над самонадеяните "петли" с 3:2. Изведнъж мисията стана възможна при условие, че повторим успеха на Израел. Голът на Кантона почти ни отчая, но Емо Костадинов ни върна в мача. Минутите се нижат, отчаянието чука на вратата. От екрана се чува как "още едно поколение талантливи български футболисти пропуска своя шанс", а Николай Колев - Мичмана изрича показателните слова: "Дълги години ще търсим толкова слаб френски отбор!" В този миг, докато колегата му изброява "екипа, реализирал предаването", Давид Жинола от фаул на десния фланг прави най-безумното центриране в своя живот и топката попадна у Емо Кременлиев. Той я праща напред при Балъков. Краси я насочва към Любо Пенев, който без забавяне намира връхлитащия в наказателното поле Костадинов. Следва кинжален удар и невероятен гол, последван от епохалните думи на Мичмана "Господ е българин!". За да започне американската приказка...

А след това националният ни отбор по футбол започна да пише история. В групата - започнахе кошмарно срещу Нигерия с 0:3. Мачът се игра на 21 юни, след това на 26 юни победихме Гърция с 4:0, на 30 юни дойде мачът с Аржентина, в които победихме с 2:0. След това на осминафиналите на 2 юли в Чикго победихме състава на Мексико с 6:4 след дузпи, в редовното време завършихме 1:1. Дойде четвъртфиналът срещу Германия и победата с 2:1, с решаващия фантастичен гол на Данчо Лечков с глава. Дойде и датата 13 юли, тогава срещнахме Италия на полуфинал, който загубихме с 2:1. Накрая в мача за третото място бяхме победени от Швеция с 4:0.

На финала Бразилия и Италия завършиха 0:0 в редовното време, както и след продълженията, а при дузпите кариоките надделяха с 3:2 и спечелиха 4-тата си световна титла.

Какво помни и как коментира световните финали от САЩ`94 Бончо Генчев, сега президент на третодивизионния "Локомотив" Горна Оряховица? Поводът да се срещнем с него бе мачът на "Локо" Горна срещу "Бдин 1923" във Видин- последен кръг на шампионата в Северозападната "В" футболна група. Отборът на Бончо Генчев победи като гост с 1:4 и завърши на второ място в грепата, със 73 точки.

"Колелото на историята се върти, така е и в спорта. Има и връх, има и спадове. За съжаление ние имахме много дълъг педиод надолу, имам в предвид българския футбол. Сега вече се прави нещо. Сега, в тези модерни времена, в които живеем нещата са по-други. Сега всички треньори имат почти на 100% представа с какви момчета разполагат и знаят много за тях. Тоест сега се работи, по начина, по който трябва да се работи - селекция, тренировки и т.н. Резултатите неминуемо ще дойдат. Иначе Световното в САЩ`94 беше апогея на Българската футболна история.", каза Бончо Генчев.

Бончо Генчев отговори и на въпроса кои са фаворитите за спечелването на Световното първенство в Бразилия:

"Европейските тимове са уморени, не че ги отписвам иначе. Смятам, че един финал Бразилия - Германия е напълно реален."

Световните футболни финали започват на 12 юни, четвъртък. Първият сблъсък е между домакините от Бразилия и Хърватска. Мачът е от 23.00 часа българско време и ще се играе на стадион "Арена Сао Пауло".

Цялото интервю с Бончо Генчев може да чуете в звуковия файл!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Деца показаха умения по шах в Криводол

За поредна година под патронажа на кмета на Община Криводол Христо Доков Местната комисия за  борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни проведе турнир по шахмат . В индивидуалната надпревара взеха участие деца на възраст от 10 до 18 години. Под ръководството на обществените възпитатели децата демонстрираха интересна..

публикувано на 12.08.24 в 11:52

Бойчиновци победи с 5:1 "Шурданица"

"Огоста" (Бойчиновци) се наложи с 5:1 над "Шурданица" (Георги Дамяново) в среща от 1-ия кръг на турнира по футбол "Кариана къп 2024" в Ерден. Кристиян Георгиев, Веселин Троянов, Юлиян Христов, Кристиян Марков и Цветелин Цветанов бяха точни за победителите. За "Шурданица" почетното попадение вкара Иван Ивков. В други мач от кръга "Балкан"..

публикувано на 12.08.24 в 11:02

"Монтана" взе точка от "Дунав"

"Монтана" взе точка при гостуването си на "Дунав" (Русе) . 1:1 завърши срещата от 4-ия кръг на Втора лига. Така момчетата на треньора Танчо Калпаков продължават успешното си представяне след двете победи и двата равни до сега. До почивката за монтанци пропуски направиха Филип Ежике и Илия Русинов. За домакините опасен удар на Симеон Вешев бе..

публикувано на 12.08.24 в 10:55

"Ботев" гостува на вицешампиона "Черно море"

"Ботев" (Враца) гостува днес, 12 август, на "Черно море" в мач от 4-ия кръг на Първа футболна лига. Мачът е от 21:15 часа на стадион "Тича" във Варна. До този момент врачани още нямат точка в актива си от началото на кампанията след 3 поредни загуби – с 1:3 от "Ботев" (Пд), с 0:4 от "Левски" и с 1:2 от "Берое". От своя страна домакините,..

публикувано на 12.08.24 в 10:41

"Воден фест" възражда водомоторния спорт във Видин

За първи път след 4 десетилетия Видин ще е домакин на състезание по водомоторни спортове . Най-бързите пилоти във водната формула ще стартират в III кръг от Националния шампионат за бързи лодки, европейски шампион по Free Style с джет ще направи демонстрационно шоу, а любители и професионалсти ще се състезават с бързи джетове в трасе за издържливост...

публикувано на 11.08.24 в 16:46

"Монтана" без Стивън срещу "Дунав", нов е в групата

Стивън Кирилов няма да бъде на разположение за гостуването на Монтана на Дунав /Русе/ днес. Крилото получи травма в коляното на десния крак в домакинската среща с дубъла на ЦСКА 1948. Следващата седмица Кирилов ще направи ядрено-магнитен резонанс. Последното ново име в състава на треньора Танчо Калпаков – Галин Минков е в групата. Левият бек бе..

публикувано на 11.08.24 в 15:25

"Балкан" Белоградчик потегли с убедителна победа на „Кариана къп 2024"

Отборът на Балкан /Белоградчик/ взе изразителна победа с 4:0 над Ружинци на старта на турнира по футбол „Кариана къп 2024" в Ерден. В дебютния си мач за Балкан на този форум два гола вкара Ивайло Михайлов, а по един добавиха Александър Петров и Йордан Йорданов. Днес, от 18 часа, на стадиона в Ерден е срещата между Бойчиновци и Шурданица /Георги Дамяново/...

публикувано на 11.08.24 в 15:21