Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 юни 2014 година

Ровът във видинския парк е ограден след спирането на изкопните дейности
Снимка: Полина Тодорова

Спрян е изкопът по благоустрояването на парк "Рова" във Видин, който достигна до един от бастионите на крепостната система на града. Част от бастиона беше разрушена от багерите на фирмата, която благоустроява по проект парка. До дни се очаква проверка от Министерството на културата, каза археологът от Регионалния исторически музей Оленка Миланова. На мястото, където се намира бастионът, по план е предвидено да бъде изграден резервоар за поливната система на парка. Ако дейностите по проекта са били съгласувани предварително с археолозите, забавянето им е щяло да бъде предотвратено, коментира Оленка Миланова.

Правителството определи нов размер на социалната пенсия за старост. Тя се увеличава от 1 юли с 2,7 на сто- от 110 лева на 113 лева. Увеличени ще бъдат и пенсиите, които не са свързани с трудова дейност- пенсията за военна инвалидност, пенсията за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, както и на нормативно установените добавки към пенсиите.

СнимкаЗадоволително е състоянието на посевите в област Видин, но количеството на пропадналите площи е значително. Това каза на Разширеното заседание на Управителния съвет на Националната асоциация на земеделските производители Александър Александров, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите. От заявените за обследване 66 000 са обходени 61-а 000 дка, като 25 000 дка от площите са пропаднали на 100%. "Това довееде до презасяване на някои култури, което ще рефлектира и върху закъсняла есенна сеитба. Това ще попречи на колегите, които са поели агроекологични ангажименти. Надяваме се констативните протоколи за пропадналите площи да бъдат взети предвид от данъчните служби", каза още Александър Алексадров. 

Забавено е развитието на пролетниците в Монтанско, на места има и незасети заради проливните дъждове площи. Есенните посеви са в добро състояние, отчете председателят на Съюза на зърнопроизводителите Зарко Иванов. Във Врачанско голяма част от пшеницата е засегната от болести и неприятели, отчете и председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Румяна Ангелова: "Състоянието е критично, има окосени пшеници, скоро ще жънем ечемика, защото изсъхнаха, в Предбалкана има и незасети площи. Рапицата е в добро състояние." На заседанието на Управителния съвет на Националната асоциация на земеделските производители присъстват и председатели на регионални структури от страната, земеделски производители, представители на фирми за торове и препарати, както и представители на държавни дирекции към Министерството на земеделието и храните. Бе обсъден и въпроса за финансиране на Изпълнителната агенция "Борба с градушките", като бе взето решение Асоциацията да се застъпи за проект за разширяване обхвата на полигоните. Засегнат бе и проблема с ваучерите за гориво, както и проблема с възстановяване на ДДС. Обсъждат се и въпросите за агроекологичните и директните плащания. По предложение на Румяна Ангелова като допълнителна точка в дневния ред бе включено и обсъждането на проблема с картелните споразумения на търговците за изкупуване на зърно, за които вече има сигнали.

Второ пръскане срещу кърлежи ще се извърши утре в Лом при хубаво време. Ще бъдат обработени тревните площи в града, включително прилежащи територии към детски градини, ясли и центрове. От 12 до 14 юни ще се пръска и срещу комари в Лом, селата от общината и местностите "Садовете", "Горни Бахчи" и "Долни Бахчи". Третирането ще се извърши за времето между 20:30 часа и 04:00 часа. Нощната обработка срещу насекомите се прави, за да бъдат опазени пчелите от пчелините край града и в дворовете на собствениците им. Общата площ, която ще бъде обработена е над 13 800 декара. Извеждането на животни за паша в деня на обработката на тревните площи се забранява, съобщават от Общината. Собствениците на кошери се предупреждават да предприемат мерки за обезопасяването на пчелните семейства.

Около 400 физически и юридически лица, които не са платили декларираните от тях нововъзникнали за периода януари-май задължения до 5 000 лева с изтекъл срок за плащане, ще получат обаждане от Националната агенция по приходите (НАП) в Монтана до края на юни. Това съобщиха от НАП. Предишни кампании на приходната администрация са доказали, че телефонният контакт е ефективен и евтин метод за насърчаване на клиентите да покрият дълговете си към бюджета. Данните сочат, че след телефонен разговор над 70% от длъжниците внасят задълженията си, допълват от НАП.

Детски празник под наслов "Шампиони през лятото" организира Ради ВИДИН в партньорство с Ученически спортен клуб Шампион, Читалище "Цвят" и Община Видин. Събитието ще е в петък пред Художествената галерия "Никола Петров" в града. Предложението е за микс от модерен балет, народни танци, стрийтбол, мини футбол, тенис на маса и много ваканционно настроение. От 15:30 часа на откритата сцена концерт ще изнесат представителният фолклорен танцов ансамбъл "Цвят", Джаз състав "Фейм" и вокални групи от училище "Любен Каравелов" и Гимназията с преподаване на чужди езици в града. Записванията за турнира по стрийтбол, който ще се проведе в Крайдунавския парк, ще са от 15 часа.

Дванадесетото национално ученическо състезание "Защита при бедствия, аварии и катастрофи" се провежда днес и утре в Монтана. Инициативата се организира и провежда от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", съвместно с Министерството на образованието и науката и Българския червен кръст. 112 ученици от  седми клас от цялата страна, разпределени в 28 отбора от по четирима души, ще преминат теоретичен и практически изпит. Теоретичният изпит се проведе днес. Церемонията по откриване на ХІІ национално ученическо състезание "Защита при бедствия, аварии и катастрофи"- Монтана 2014 ще се проведе утре от 09:30 ч. на площад "Жеравица" в града. Практическите състезателни игри ще се проведат на площада от 10:00 ч. до 15:00 ч.

"Седмица на кариерното ориентиране" се провежда във Видин. Организатор на проявата е Център за кариерно ориентиране в града. Ученици от 10 и 11 клас от видинските училища ще участват три дни в редица срещи и дискусии с представители на институции, организации и на различни професии, каза за Радио ВИДИН кариерният консултант Николай Савов.

Фолклорни състави от Турция и Италия ще гостуват днес и утре на откритата сцена в Крайдунавския парк. Съставите са във Видин по покана на Общината. Концертът на фолклорен клуб "Армелит" от град Кочаели, Турция е тази вечер от 18 часа. Фолклорна група "Кампидано" от региона на Сардиния в Италия ще гостува утре в крайдунавския град.

Празничната програма за отбелязване Деня на Монтана ще завърши с два фолклорни концерта. От 19 часа е фолклорният концерт на танцов ансамбъл "Младост към Общински младежки дом, каза за Радио ВИДИН Стоян Стоянов, ръководител на ансамбъла. Празничната програма в Монтана ще завърши с изпълненията на танцувална работилница "Етнос" към V СОУ "Христо Ботев" в града на Огоста и фолклорна група към Културно дружество "Таше Милошевски"- гр. Ресен, Македония.

Близо 90 състава ще участват в IX Тoрлашки фолклорен събор "Када кум прасе и ти вречу" в Чупрене. Той ще се проведе в периода 13-15 юни. Организатори са Община Чупрене и местното читалище "Христо Ботев". Съборът се провежда, за да се съхрани и популяризира културно-историческото наследство на торлаците. Мащабът на събора всяка година се разгръща. 89 състава са заявили участие в деветото издание, съобщи Венеция Рангеловска, организатор в читалището в Чупрене. "Када кум прасе и ти вречу" е девизът на торлаците. Това означава, че когато ти се дава нещо, трябва да имаш готовност да го вземеш. Трябва да имаш чувала, за да вземеш прасето, което кумът дава. "Врече" означава чувал"- обясни Венеция Рангеловска. Изложба на предмети от бита на торлаците ще бъде представена по време на събора, ще има и дегустация на традиционни ястия.

След майските културни празници, в Кула започна подготовката за летните събития. Техният апогей е конкурсът за поезия- Кулски поетичен панаир "Йордан Йончев".
Той се организира от Общината и Народно читалище "Просвета 1882 г.". Поети от цялата страна  могат да участват в конкурса с най-много три непубликувани стихотворения. Те трябва да бъдат изпратени най-късно до 30 юли на адрес: гр. Кула, ул. "Възраждане" 21, Народно читалище "Просвета 1882".  Подробности за условията на конкурса има в "Читалищен вестник", фейсбук профила на читалището, както и на интернет сайта на Общината. Жури, председателствано от поета Андрей Андреев, ще определи отличените автори. Наградата за първо място е 200 лева, за второ- 150 лева и за третата награда е в размер на 100 лева. Допълнителни награди и поощрения ще бъдат раздадени на участниците. Това ще е единадесетото поред издание на поетичния панаир, което ще се проведе на 22 и 23 август.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00