Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 юни 2014 година

Снимка: Полина Тодорова
МБАЛ "Св. Петка" във Видин получи дарение от болница в Цюрих, Швейцария. Организатори на дарението са БЧК и председателят на Народното събрание Михаил Миков. "Дарението е за видинската болница. Това са 20 легла, 20 дюшека, 4 инвалидни колички, телевизор и 4 хирургични масички. Леглата са ни много необходими, поради това, че сега предстои изграждане на ново отделение- инвазивна кардиология, което ще ни помогне изключително много с обзавеждане на новото отделение. Искам да изкажа своята благодарност към председателя на Народното събрание Михаил Миков, който е уредил това дарение, което пристига от една болница в Цюрих", посочи директорът на лечебното заведение д-р Виолета Дочкова. Това е второто дарение от БЧК за видинската болница. Преди два месеца на лечебното заведение е дарена линейка, която да се ползва за транспорт на планови пациенти до градовете.  

Започна основният ремонт на улици във Враца, обяви кметът на града Николай Иванов.
Рехабилитацията се осъществява със средства, отпуснати през пролетта от правителството. Ремонтните дейности ще протекат на три етапа. В първия етап, който стартира днес, ще се извърши цялостно преасфалтиране на булевард "Демокрация" в участъка от площад "Св. Софроний Врачански" до улица "Екзарх Йосиф". Ще бъдат подменени тротоарите и бордюрите и ще бъдат положени два пласта асфалт върху цялото улично платно. Следващите етапи предвиждат основен ремонт на останалата част от булеварда- до улица "Спортна". От днес започна и преасфалтирането на булевард "2 юни", като в първия етап ще бъде ремонтиран изцяло участъкът от разклона за Е-79 до светофара на бензиностанция "OMV". В следващите етапи ще се направи цялостен ремонт на останалата част от булеварда до църквата "Св. Николай". Първият етап от основните ремонти на улиците в града включва и цялостно преасфалтиране на улица "Екзарх Йосиф"- от кръстовището при бившата сладкарница "Космос" до пожарната.

Опасни за здравето козметични продукти издирва в търговската мрежа в Монтана Регионалната здравна инспекция. 17-те продукта могат да се обединят в две групи. В първата попада течност за декорация на нокти, във втората- опасна козметика и боя за коса. Информацията в  Министерство на здравеопазването е постъпила по системата RAPEX, за опасни стоки, открити на територията на Европейския съюз, поясни директорката на здравната инспекция д-р Даниела Караилиева. Проверките в Монтанско ще продължат до края на седмицата. В случай, че се установи наличие на продуктите в търговската мрежа, временно ще се забрани предоставянето им на пазара, уточни д-р Даниела Караилиева.

СнимкаМлади учители във Видин получиха годишната награда "Проспериращ млад учител" на Регионалния инспекторат по образованието (РИО). Тържествената церемония се състоя в Художествената галерия в града. Удостоени със званието са: Лилия Асенова от ОДЗ 16 "Русалка"- Видин; Зорница Виденова от СОУ "Л. Каравелов"- Видин; Светомира Балканска от СОУ "П. Р. Славейков"- Видин и Цветелина Славчева от СОУ "В. Левски"- гр. Кула. 29 учители получиха почетни грамоти. Годишната награда на инспектората е предназначена за педагози на възраст до 30 години и с до 10 години педагогически стаж. Отличието има за цел да поощри младите учители в трудния път, който са поели, подчертават от РИО.

Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Враца извършиха 4 извънредни и 15 планови проверки в община Мездра, Козлодуй, Мизия, Борован, Враца и Бяла Слатина в периода 9-16 юни. Шест предписания са дадени за констатирани пропуски в екологичното законодателство. Депониран битов отпадък е открит в три закрити сметища. Експертите на РИОСВ - Враца са дали предписания на кметовете на Търнава, Галиче и Търнак за почистването на замърсените терени и недопускане на повторното им замърсяване.

Шест разрешителни за бране на липов цвят са издадени от Община Враца. Разрешение са получили "Нели - Емил" ЕООД за 200 кг, "Кооперативен съюз - Враца" за 2 000 кг, Димитър Димитров (за 500 кг), Цветан Атанасов (за 100 кг), Ангел Георгиев (за 500 кг) и Димитър Вълов- за бране в с. Баница на 300 кг липов цвят. Кършенето на клони и замърсяването на районите, където се бере, не се разрешава и това е посочено във всички разрешителни. Местата във Враца, където е разрешено брането, са в жилищните комплекси "Дъбника", "Сениче", "Младост" и "Медковец". Категорично е забранено брането на липов цвят в парковете и в централната градска част, подчертават от местната управа. Неспазването на тези разпоредби се санкционира с глоби, които за физическите лица са от 20 до 1000 лева, а за юридическите- от 300 до 5 000 лева.

Дългогодишният журналист в БНР и водещ на "Нощен Хоризонт" Румен Стоичков ще представи две книги с пътеписи в Монтана, Берковица, Видин и Враца. Творбите му са "Преди забравата" и "Из стръмнините на България". Те съдържат и десет пътеписа за нашия регион. "Преди забравата", съдържа 75 негови публикации за малки селища у нас, както и за българските етноси в съседните страни.  "Из стръмнините на България" е втората му книга, в която са публикувани 450 цветни снимки, дело на автора. Румен Стоичков ни среща с преданията, легендите, тъжните песни и хипотезите за произхода на едно или друго селище в страната. Книгите на авторът ще бъдат представени в Берковица утре, от 18 часа в читалище "Иван Вазов". Авторът идва във Видин на 18 юни, сряда. Представянето на книгите ще бъде от 17:30 часа в заемната за възрастни на Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" в крайдунавския град. Журналистът ще гостува на Враца в четвъртък, 19 юни. Там творбите му ще бъдат представени в Природозащитен център "Натура" от 17:30 часа.

Випускниците в СОУ "Св. св. Кирил и Методий" в Ново село взеха днес свидетелствата си за завършване на основно образование и дипломите за средно образование. Те бяха раздадени от началника на Регионалния инспекторат по образованието във Видин Марийка Василева. Директорът на учебното заведение Ирена Цветкова и кметът на Общината Георги Стоенелов приветстваха учениците.

СнимкаГрупа "Калушари" от село Златия, община Вълчедръм взе участие в 45-ят международен фолклорен фестивал "Румънски калуш" в град Каракал, Румъния.  Събитието се проведе от 12 до 15 юни и е под егидата на ЮНЕСКО. Юбилейното издание му издание събра стотици участници от 15 различни етнографски области в Румъния, както и гости от Израел, Словакия и България. Калушарите от Златия имаха възможност два пъти да представят автентичния ритуал- на централния площад на Каракал и на сцената на летния театър в града. Групата "Калушари" е създадена през 2010 г. с  цел да бъде възстановен автентичният ритуал Калуш, във варианта, практикуван в село Златия.

Плувни курсове започват в Мездра от днес. Те са за деца от 7 до 14 години. Около 120 деца ще се учат да плуват тази година. Курсовете са организирани в 5 смени по 10 дни на басейн "Долче вита". Първата смяна е от днес до 27 юни, втората- от 30 юни до 11 юли, трета- от 14 до 25 юли, четвърта- от 28 юли до 8 август и петата ще продължи  от 11 до 22 август.

СнимкаЖителите и гостите на Оселна честваха Деня на селото в съботата след големия християнски празник Св. Дух , съобщи Мирослав Гетов от Община Мездра. По този повод Кметство Оселна и Народно читалище "Просвета 1929" организираха празнично тържество, което уважиха кметът на Мездра Иван Аспарухов и народният представител Венцислав Лаков. "Този празник се тачи вече години наред и именно той ни обединява в любовта към родното село", подчерта в приветствието си кметът на Оселна Росен Николов. Денят на Оселна се отбелязва от 1988 г. Първоначално той се е чествал на 24 май, а в началото на 90-те години на миналия век е установен в съботата след Св. Дух, когато е храмовият празник на местната църква.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00