Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национална награда за есе получи берковска ученичка

Снимка: Петя Генова

Седмокласничката Румяна Радославова Йончева, от берковското I ОУ "Никола Й. Вапцаров", стана първа на националния конкурс "Мадарският конник– символ на историческото минало и европейското бъдеще на България".

Конкурсът се организира от Министерството на образованието и науката, Националния дворец на децата и Обединен детски комплекс в Шумен за шести път. Талантливата седмокласничка участва в категория "проза" с есе. Професионално жури начело с Антонин Горчев-председател на Дружеството на писателите в Шумен отреди първото място на Руми с мотиви, че есето не само е емоционално и родолюбиво, но и показва дълбоко познаване на българската история. Ето част от творбата на момичето:

"Мадарският конник символизира величието и мощта на българския хан Тервел и мощта на българската държава. …Европа много вероятно е щяла да бъде в ръцете на арабите, ако не е бил българският хан Тервел. Това е факт, с който ние българите трябва да се гордеем.

…И днес поколения българи се гордеем с нашето историческо наследство и с гордост можем да кажем, че живеем в една прекрасна страна, наречена България. С ускорен темп тя се интегрира към голямото европейско семейство. Опряна на традиционните български демократични ценности и исторически опит, през 2004 година България е приета за пълноправен член на Северноатлантическия пакт, а през 2007 година страната ни е приета в Европейския съюз. Днес България продължава да бъде важен фактор за стабилността на Балканите."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започва панаирът в Кула

Утре вечер в Кула ще бъде открито 107-ото издание на традиционния панаир. Той ще продължи до 20 август, а за гостите са предвидени концерти на популярни български  изпълнители , лятно кино, изложби и спортни турнири. Панаирът започва  с концерт на група "Хоризонт", а п рограмата включва: 15.08.2024 г. (Четвъртък)  21.00 часа –..

публикувано на 14.08.24 в 08:45

Жена от Монтана стана жертва на телефонни измамници

Жена от Монтана стана жертва на телефонни измамници, съобщават от Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи. Тя била въведена в заблуждение чрез телефонни разговори, че съдейства на полицията за задържане на престъпници. За целта й били дадени указания за предаване на всички парични средства, с които разполага вкъщи, които след..

публикувано на 14.08.24 в 08:32

Ремонтираха 76 улици в Монтана

76 улици в град Монтана са изкърпени, като за целта са платени 360 000 лева от бюджета на общината за текущ ремонт. Особено тежко е било състоянието на 20 от тях. Жителите на улиците "Тодор Каблешков", "Калиманица", "Яне Сандански" и "Ропотамо" вече спокойно могат да се движат по тях. Проблемът е, че не е подменена водопроводната мрежа и авариите са..

публикувано на 14.08.24 в 08:25

Пожар горя в сметището на Враца

Екстремно високите температури предизвикаха пожар в Регионалното депо във Враца, което е в близост до село  Косталево. Няма опасност за живеещите в района на селото и града, съобщиха от общинската управа. Пожарът е локализиран, екипи на Пожарна безопасност потушиха пламъците. Специализирана техника на Регионалното депо, също помогна, като засипваше с..

публикувано на 14.08.24 в 07:30

Снимката на 13 август 2024 година

Участници в международната регата ТИД пристигнаха от Ново село във Видин.  Лагерът е разположен до крепостта "Баба Вида". Видин е втората спирка от българския участък. Започна цялостното  асфалтиране  на "Бистрец" и скоро кварталът край Враца ще бъде напълно преобразен, съобщиха от общинската управа.   От вчера стартираха..

публикувано на 13.08.24 в 18:05

Прокуратурата обвини жителка на село Лехчево за телефонна измама

30-годишна жителка на село Лехчево е привлечена в качеството на обвиняема по досъдебно производство на Районна прокуратура – Монтана за въвеждане в заблуждение с цел имотна облага. На 11.08.2024 г. на ул. „Д-р Стамен Илиев“ в гр. Монтана, след предварителен сговор с неизвестни съучастници, тя участвала като помагач в измама на жена...

публикувано на 13.08.24 в 17:02

Риболовен турнир за хора с увреждания ще се проведе на язовир "Огоста"

Турнир по спортен риболов за хора със зрителни увреждания ще се проведе този четвъртък на язовир "Огоста" в Монтана. Спортното мероприятие е финансирано от Агенцията за хора с увреждания и се изпълнява от Спортен клуб "Феникс" към Съюза на слепите в Монтана, съобщи регионалният председател на Съюза на слепите  Ива Петкова .  "В..

публикувано на 13.08.24 в 16:55