Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден брой изпълнители участваха в IX Торлашки фолклорен събор в Чупрене

4
Снимка: Красимир Каменов

Над 2 хиляди участници събра IX Торлашки фолклорен събор в село Чупрене. Съборът се провежда всяка година в средата на юни, първоначално за два дни. Организатори са Община Чупрене и читалище "Христо Ботев". Заради многото участници, събитието  тази година продължи три дни, а на сцената на площада в село Чупрене в петък, събота и неделя излязоха 89 състава. Съборът  се провежда от 2006-та година, наречен е "Када кум прасе и ти вречу". Според организатора в читалището в село Чупрене Венеция Рангеловска, това е девизът на торлаците, а в превод означава, че когато кумът дава прасе, трябва да  имаш готовност да го вземеш, т.е когато ти се обещава, да си готов да приемеш.

"Съборът тази година е в рамките на три дни. Има изложба на традиционни торлашки ястия, на предмети от бита на торлака. Има ги месните занаятчии, местни производители, които участват в изложбата- базар. Гости от Сърбия, които приготвят прасета на чеверме"- каза за събитието Венеция Рангеловска, организатор в читалището в село Чупрене.   

Сред най-активните участници в събора бяха жените от пенсионерския клуб в Чупрене. За тях разказва председателят на клуба Руска Доцинска:

"Изложили сме старинни предмети да покажем миналото. Участваме в кулинарната изложба. Приготвили сме бел муж, качамак, пържено, баница със сирене, баница с ориз, ориз със сини сливи, ошав, киселица, полибрада- това е супа  от лапад, по нашенски му казваме ливадско зеле."

Сред съставите на събора беше ансамбълът за изворен фолклор "Гъмза" от село Гъмзово. Съставът е от 35 души, сред които седем са деца. Гордост за ансамбъла е Марин Фърнев, от когото танцьорите са научили характерните за Гъмзово хора, разказа Звезда Бондова, секретар на читалището в селото, която също е сред участниците в състава:

"Ние сме ансамбъл за изворен фолклор "Гъмза", село Гъмзово, състоящ се от 35 участници, седем от които деца. Представяме 15 местни хора. Имаме и певческа група. Изпяхме една торлашка песен, една влашка песен и една песен от нашия край, която е изпълняване от народния певец Кайчо Каменов. Сега сме особено развълнувани, радостни, че успяхме да се представим достойно."

Три от съставите на събора в Чупрене бяха от съседна Сърбия, а докато чакаше участието на сцена, акордеонистът от Княжевац Жика Лазаревич се надсвирваше с български музиканти:

"За първи път съм при вас. Мястото е малко, хората са много. Въодушевени сме. Мисля, че и догодина ще дойдем. Да изсвиря нещо?"

Много от традициите са еднакви от двете страни  на границата, казва Звонко Павкович, член на пенсионерския клуб в Княжевац, който записва автентичен фолклор:

"Ние сме под името торлаци от двете страни на границата. Често се срещаме. Говорим сходен език. Аз съм записал някои песни на български, превел съм ги на сръбски, сега ще ги интерпретирам."  

Торлашкият не е пречка изпълнителите да се разбират, въпреки, че не всички участници говорят този диалект. На сцената всеки от съставите трябваше да произнесе на торлашки името на събора "Када кум прасе и ти вречу". За много участниците нямаше нужда от превод.

"Вече трета година идваме. Пеем местни песни, автентичен фолклор на наш диалект. Нашият диалект е подобен на сръбския- торлашки. Тук, каквото се пее, всичко разбираме"- казва Цветана Василева, ръководител на състава от читалището в монтанското село Железна, където също говорят торлашки.

С желание да дойдат отново на събора са и самодейците от село Гаврил Геново.

"Не идваме за първи път. Много е хубаво. Да продължават така да го правят"- казаха в хор от певческата група към читалището в Гаврил  Геново.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00