Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 юни 2014 година

Старинни амулети и талисмани, изработени в духа на траки, славяни и прабългари, са подредени в музей "Кръстатата казарма" във Видин
Снимка: Ваня Минева

Авторска изложба-базар на доц. д-р Ангел Гоев е открита във Видин днес, в музей "Кръстатата казарма". В нея са показани възстановки на старинни амулети и талисмани, изработени според традиционните технологии на траки, славяни и прабългари. Амулетите и талисманите, според старите народни вярвания, са предмети на силата, които имат способност да отблъскват и прогонват злите сили, да защитават, да носят добро и сполука на притежателите си или там, където са поставени. Това разказа за Радио ВИДИН авторът и директор на Архитектурно-етнографския комплекс "Етъра" в град Габрово- доц. д-р Ангел Гоев.

Заради дъждовете през изминалото денонощие има изкъртени асфалтови покрития в района на Белоградчик. Огромни локви заради непочистени и запушени шахти пък създават проблеми по улиците във Видин.

Силният дъжд в село Смирненски, община Брусарци, утежнява допълнително обстановката след преминалия във вторник вечерта ураган. Специална група, начело с кмета Бойка Христова, оценяват нанесените щети. "Унищожени са зеленчуковите градини на хората. Имахме отнесен водопровод, електропровод. Страшно беше. Частично сме възстановили електрозахранването и водоподаването", каза за Радио ВИДИН Бойка Христова. Заради обилния дъжд се е повишило нивото на канал, предпоставка за заливане на селото. На мястото са изпратени 5 екипа на пожарната, които оказват помощ на населението и са предприели действия за извеждане на застрашените хора в този район. Това съобщи главен инспектор Тошко Бързилов от служба ПБЗН.

58 литра на квадратен метър дъжд за последното денонощие в Белоградчик са отчетени в Хидрометеорологичната станция във Видин. В града има наводнени мазета на къщи на улица "Миджур". Голямо е количеството на падналия дъжд и в село Бъзовец, община Вълчедръм, където са отчетени 22.8 литра на квадратен метър.

Взеха проби от водата от 10 басейна в Монтанско. От Регионалната здравна инспекция са взели проби само от къпалните, който са работили през миналата седмица. Общо 28 са басейните в област Монтана, от тях 6 са закрити, уточни директорът на хигиенната инспекция в д-р Даниела Караилиева.

Открита е обществена поръчка за определяне на изпълнител за извършване на поддържане (превантивно, текущо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации) на републиканските пътища на територията на Северозападен район, стопанисвани от АПИ, съгласно чл. 19, ал. 1, т. 1 от Закона за пътищата. Процедурата за поддържане на републиканската инфраструктура в Северозападния район е по 5 обособени позиции: Обособена позиция №1 ОПУ Видин; Обособена позиция №2 ОПУ Враца; Обособена позиция №3 ОПУ Монтана; Обособена позиция №4 ОПУ Ловеч; Обособена позиция №5 ОПУ Плевен. Кандидатите ще бъдат оценявани по критерия "икономически най-изгодна оферта". Срокът за изпълнение на обществената поръчка e 48 месеца. Срокът за подаване на офертите за Северозападния район е 28 юли 2014 година, съобщават от АПИ.

Институтът по психология на МВР стартира реализацията на проект "Новият полицейски лидер". Днес бяха проведени предсеминарни срещи в ОДМВР Видин. Проектът бе презентиран от психолога Снежана Маринова. Утре проектът ще бъде представен пред служителите от ОУ на ПБЗН Видин. В рамките на инициативата ще бъдат обучени служители на средно управленско ниво от цялата страна. Проектът има за цел да модернизира административния капацитет чрез актуализиране и усъвършенстване на познанията, стиловете и практиките на лидерство в системата в съответствие с ефективните управленски модели в организациите от сферата на сигурността.

В периода 16-20 юни в МБАЛ "Св. Петка" Видин се провежда кампания "Седмица на отворените врати", в изпълнение на "Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България", съобщиха от болницата. Всеки човек, който има оплаквания, може да дойде в диспансерния кабинет на Отделението по Пневмология и фтизиатрия, където да попълни анкета за риска от туберкулоза и да получи компетентна консултативна помощ. При необходимост пациентът ще бъде изследван, като след попълването на анкетната карта ще му бъде направена рентгенография на белите дробове, изследване на секрети и имунологична проба манту.

В заседателната зала на общинската администрация в Лом се проведе публично обсъждане на отчета за изпълнение на бюджета на Община Лом за 2013 година. Участваха жители на общината, кметове на кметства, общински съветници, кметски наместници, ръководители на бюджетни звена, бизнес организации, синдикати и неправителствени организации. Материалите във връзка с публичното обсъждане са публикувани на сайта на Община Лом.

Трупове на четири бездомни кучета са намерени за последните два дни във Видин. За проблема съобщи Христина Христова от сдружението за защита на животните "Добрина, хуманност, състрадание". "Причината, най-вероятната, е отрова. Тези, които са поставили отрова в тази храна, не могат ли да си помислят, че тази храна може да бъде изядена от домашни кучета, от хора, които ровят в кофите, за да се нахранят, деца минават непрекъснато." Какво трябва да направят гражданите, когато открият труп на бездомни кучета обясни д-р Валери Велков, от Областната дирекция по безопасност на храните във Видин: "За трупосъбирането на територията на съответната община отговаря, съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност, кметът на населеното място... Друг е въпросът, когато има съмнение за някакво натравяне и когато се извършва полицейска проверка- такива трупове на животни пристигат при нас за аутопсия с постановление от дознател в полицията." Пред последните дни са зачестили случаите на проявена жестокост към животните, по които има разследвания, допълни д-р Валери Велков.

От днес в община Враца е забранено брането на липов цвят. Кметът Николай Иванов със заповед категорично забрани брането на липов цвят от насаждения и отделни дървета на територията на града и в селата от региона. Забраната включва улици, булеварди, паркове, сервитути на пътните артерии и други площи общинска собственост. Забранява се също рязането, чупенето и увреждането на липовите дървета в общината, както и смитането на липов прашец в населените места и ползването му за търговия. На нарушителите ще се съставят актове. За заповедта е уведомено и Районното управление "Полиция", на което Общината ще разчита за съдействие за спазването на тази разпоредба.

Община Враца обезопаси детската площадка, която се намира до сградата на Регионалната инспекция по околната среда и водите в града, която от години бе превърната в нерегламентиран паркинг за автомобили. През седмицата бяха ремонтирани и зациментирани всички бетонови ограничители в района и бе поставен метален ограничител, който да препятства преминаването на автомобили от съседната алея. Работата бе възложена на работници от "БКС". Предприетите мерки доведоха до премахването на нерегламентирания паркинг и възстановяването на предназначението на детската площадка. Предстои ремонт на пейките в района, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Разкази за манастири в Северозапада, селища и пещерата "Магура" са включени в книгата на журналиста Румен Стоичков "Из стръмнините на България". Те са сред пътеписите, публикувани след пътувания на журналиста от Българското национално радио из страната. Румен Стиоичков представи в регионалната библиотека във Видин пътеписите си, както и книгата си "Преди забравата"- за българските селища извън страната. "Книгите дори са ползвани като наръчник за туризъм", каза при представянето авторът, който е водещ на "Нощен хоризонт" по БНР. Публикуваните в двете книги репортажи са излъчвани по Българското национално радио.

С пълна сила върви работата на шестимата скулптури, които участват в симпозиума в Мездра. Съгласно регламента на симпозиума, участниците творят на свободна тематика. Наско Настев извайва "Легнала фигура"; Красимир Яков работи върху "Вечерен звън"; "Музика" е озаклавил своята склуптура на виолончелистка Стоян Заваринов; "Сега и завинаги" се казва скулптурната композиция на Асен Арсенов; "Мисли"- на Радослав Маглов и "Танц" на най- младия участник- Иван Стоянов.

От 18 часа в голямата зала на Народно читалище "Постоянство" в град Лом започна концертът на детската вокална група "Шоколадче". Наскоро децата от групата, с ръководител Росица Кръстева, взеха участие в Националния конкурс "Орфеева дарба" в София, където спечелиха общо 7 награди в 6 различни категории.

Зрелостниците от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин получиха дипломите си за средно образование от кмета на общината Герго Гергов. Тържеството се състоя на откритата сцена при Художествената галерия в Крайдунавския парк. Директорът на гимназията Любомир Георгиев приветства всички зрелостници, техните родители, преподаватели, както и гостите на събитието. Тази година общо 107 ученици са се дипломирали успешно в ГПЧЕ "Йордан Радичков". 21 от зрелостниците вече са приети в елитни висши учебни заведения в страни от Европа и САЩ.

Над 2 хиляди участници събра IX-ят Торлашки фолклорен събор в село Чупрене. Съборът се провежда ежегодно, в средата на юни, в два дни. Организатори са Община Чупрене и читалище "Христо Ботев". Заради многото участници, събитието тази година продължи три дни, а на сцената на площада в село Чупрене в петък, събота и неделя излязоха 89 състава. Съборът се провежда от 2006-та година, наречен е "Када кум прасе и ти вречу". Според организатора в читалището в село Чупрене Венеция Рангеловска, това е девизът на торлаците, а в превод означава, че когато кумът дава прасе, трябва да имаш готовност да го вземеш, т.е. когато ти се обещава, да си готов да приемеш...



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00