Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 24 юни 2014 година

4
На Еньовден във Враца, в Природозащитен център Натура
Снимка: Ваня Минева

С празник на билките отбелязаха Еньовден  във Враца.

В  Природозащитен център "Натура" празника подготвиха с много любов Клуб по екология "Таралежите" към ПМГ "Академик Иван Ценов", Клуб "Млад турист" с ръководител Жулиета Босилкова, туристически и  екоклубове към училищата "Отец Паисий" и "Козма Тричков". Събитието бе организирано със съдействието на Община Враца и Дирекцията на Природен парк "Врачански балкан".

Гостите на празника научиха повече за традициите в този ден от участниците в клуб по екология "Таралежите" към природо-математическата гимназия.

Дългото завръщане на зимата започва от Еньовден, гласят народните вярвания. Набраните билки в този ден са най-лековити, а който види слънцето при изгрева му ще бъде здрав цяла година.

На Еньовден във Враца, в Природозащитен център НатураПо стар обичай врачани преминаха през венец, специално изплетен за Еньовден.

В Природозащитен център "Натура" бе подредена постерна изложба Еньовден. Децата бяха изработили предваритерно еньовски венец  и след традиционното за деня заклинание всички минаха през него- за здраве и благополучие.

"Игра за билките"- еко пъзел- показаха от екоклуба при СОУ ”Козма Тричков", с ръководител Румяна Витньова. За познавачите имаше задачки с торбички с билки.

Рецепти с билки получи всеки посетител, а за най-любопитните от Клуб по екология "Таралежите" разкриха тайната рецепта на създадения от тях еко-балсам за устни.

На Еньовден във Враца, в Природозащитен център НатураРебус със защитени растения и билки подложи на проверка наученото от посетителите днес, а празникът завърши с вкусна еко-почерпка: био сок от арония, боров мед, билков хляб и козе сирене с билки!

Обичая "събиране на билки на Еньовден" пресъздадоха и самодейци от Народно Читалище "Просвета 1882 г." в град Кула. Облечени в национални костюми рано сутринта самодейците събраха лековитите растения и ги вплетоха във венец. На площада в Кула бяха поканени всички, които желаят да минат под венеца за здраве, каквото е поверието.

Реколтата в районите на Видин, Враца и Монтана е най-засегната от наводненията и градушките, съобщи министърът на земеделието и храните Димитър Греков на заседание на Консултативния съвет по зърното. Няма да има зърнена криза, качеството на пшеницата е добро- обяви министър Греков. Според него ще  има добра реколта. Очакванията са за добиви от около 4.7 млн. тона за страната. Засегнатите в страната са 357 000 декара. Около 40 хиляди от тях са в районите на Видин, Враца и Монтана. Около 30 000 декара са увредените площи в Добрич, а около 20 000 декара във Варна. 

Общинските съветници от Враца почетоха паметта на жертвите от наводненията във Варна и Добрич на сесията си днес, а веднага след това основателят на театрална група "Ефект" към местното СОУ "Васил Кънчов"- Георги Митев, ги призова да си купят билети благотворително представление. Заради проливните дъждове във Враца се следи т.нар. "критична инфраструктура", заяви кметът Николай Иванов. По време на заседанието на местния парламент пък сегашният управител на "Пътно управление" Пламен Ганецовски запозна присъстващите си колеги с факта, че дългоочакваният авариен ремонт на пътя от Враца до Вършец вече е завършил.

"Разработване на стратегически планови документи на Община Видин и въвеждане на правила за мониторинг и контрол на политики" е третият поред проект, който Община Видин изпълнява по Оперативна програма "Административен капацитет". Начало на общественото обсъждане даде секретарят на общината Орлин Василев. Той представи накратко проекта и посочи, че целта му е да се подобри процеса на разработване и прилагане на политики в партньорство и координация с всички заинтересовани страни. Проектът "Разработване на стратегически планови документи на Община Видин и въвеждане на правила за мониторинг и контрол на политики" е на стойност 70 601,95 лв., които се предоставят безвъзмездно от Европейския социален фонд.

Улиците "Княз Борис І",  "Цоло Тодоров" и "Цветко Маринов" в Белоградчик ще бъдат реконструирани по проект. Ремонтът включва отводняване на уличното платно, полагане на нови бордюри и тротоарни плочки, асфалтиране и поставяне на нова вертикална и хоризонтална маркировка. Улиците водят към Белоградчишката крепост и се ремонтират по проект за съхраняване на културно-историческото наследство в града.

От началото на тази година броят на безработните младежи на възраст до 29 години намалява значително, съобщи в Монтана заместник министърът на труда и социалната политика Росица Янкова. Според нея след началото на прилагането на национален план за  изпълнението на европейската гаранция за младежта, броят на безработните младежи в страната е намалял с около 10 000 души.  В област Монтана младежката безработица също намалява. В бюрата по труда в региона през тази година е предложена работа на 844 младежи.

С уникално светлинно шоу изпратиха зрелостниците от Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Инсталациите са изработени от над 30 ученици, преминали обучение по модерен светлинен дизайн по проект, финансиран от Фонд "Социална закрила" към Министерството на труда и социалната политика. Дипломите за завършено образование връчи заместник- областният управител Николина Ванчева. На церемонията присъстваха началникът на Регионалния инспекторат по образование Марийка Василева, представители на Фонд "Социална закрила" и неправителствени организации. Тази година професионалната гимназия завършват 37 ученици. Трима от завършващите ученици вече имат работа по специалността си каза директорът на училището Юлия Петрова.

Женският народен хор към читалище "Просвета" в Мездра спечели Специалната награда на журито на Втория национален фолклорен фестивал "Пъстра шевица" в Червен бряг, област Плевен.Фестивалът е организиран от Народно читалище "Н. Й. Вапцаров", със съдействието на Община Червен бряг. Женският народен хор към читалището в Мездра, при засилена конкуренция, се яви с две песни, а изпълненията впечатлиха журито.

От утре във Видин стартира Третият фестивал на изкуствата "Дунавски вълни". За организацията на фестивала, който ще продължи до 26 юли, разказа  Силвана Сюлейман, старши- експерт "Култура" в Община Видин. Откриването ще е от 17:30 часа утре в Крайдунавски парк с изпълнения на Градския духов оркестър и съвместен концерт на Симфониета - Видин и джаз състав "Фейм". Ще бъде отбелязана и една година от откриването на Дунав мост 2. В рамките на фестивала е включен и симпозиум по паркова скулптура. Ще има също театрални представления и изложби.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00