Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 юни 2014 година

13
Снимка: Цветомир Цветанов
Готови са постаменът и мачтата, на която след два дни на брега на Дунав при Видин на височина от 25 метра ще бъде издигнато българското знаме. "Знамето е с размер 4,50 метра ширина на 7,50 метра дължина, което отговаря на Закона за българското знаме. Церемонията по издигането ще се състои в петък, 27 юни, от 11:00 часа, на плажната ивица до крепостта "Баба Вида". Флагът ще се вижда както от преминаващите по река Дунав кораби, така и от преминаващия по моста Видин-Калафат автомобилен поток", каза за Радио ВИДИН президентът на Ротари клуб-Видин Пламен Каменов.

Продължават възстановителните работи по отстраняване на щетите, нанесени от вчерашната буря във видинското село Покрайна. Силен вятър и пороен дъжд вчера повредиха покриви на къщи и оставиха без ток много домокинства. Екипи на службата за пожарна безопасност и защита на населението веднага започнаха работа по отстраняването на щетите. Спасителите са отстранили паднали дървета в двора на църквата и в три частни имота. В по-голямата част от селото електрозахранването е възстановено, но все още има домакинства без ток, каза днес за Радио ВИДИН кметът на Покрайна Адриана Паскова. "Бяха скъсани проводници, пречупени три стълба, отнесен цял покрив на едно семейство. Има много изпочупени керемиди, отнесени комини". Освен в Покрайна, електрозахранването бе прекъснато в град Дунавци и селата Акациево, Иново, Бела Рада, Синаговци. Сигнали за паднали дървета са подадени и от територията на града, съобщиха от пресслужбата на община Видин. Отстранени са паднали дървета на пътното платно на улица "Цар Александър ІІ" и булевард "Панония".

На сигнали за паднали дървета са реагирали екипи на службата за пожарна безопасност и защита на населението и в Монтана. В Лом е отстранено паднало дърво на пътя към областния център. Екип на група "Спасителни дейности" е отстранил опасно надвиснала ламарина от Административния съд в Монтана. Паднали клони са отстранени и в ж.к. "Изгрев" в Берковица. Общо 77 информации за природни бедствия са внесли през последните два месеца 11-те общини от регион Монтана в Областната администрация.

Продължава дарителската акция на улица "Широка" във Видин в помощ на пострадалите от наводнението във Варна, съобщи Милена Христова, която е сред инициаторите на дарителската акция. Временният дарителски пункт е в микробус пред сградата на ВиК във Видин. "Събраните до сега дарения вече са изпратени", каза Милена Христова. Повече от 45 чувала с дрехи, обувки, постелъчни материали са събрани по време на акцията само вчера. Те са изпратени чрез куриерска фирма до централния пункт за разпределяне на даренията във варненския квартал "Аспарухово".

АЕЦ "Козлодуй" се присъедини към инициативата на Министерството на икономиката и енергетиката за подпомагане на засегнатите селища от наводненията в Североизточна България, съобщиха от информационния център на атомната централа
. За Добрич са осигурени два тира с общо 45 500 литра минерална вода. Днес от атомната електроцентрала са изпратили и два микробуса, за да съдействат при разпределянето на помощите и да осигурят бърза доставка на минералната вода във всяка точка на Добрич, се посочва в съобщението. АЕЦ "Козлодуй" спешно ще закупи големи военни палатки, които ще бъдат доставени в Добрич и във Варна за нуждите на хората, останали без дом.

Премахва се разделението на ТЕЛК на общи и специализирани, което ще съкрати сроковете за освидетелстване на болните, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Правителството измени Правилника за устройството и организацията на работата на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи. Промените предвиждат премахване на разделението на териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) на общи и специализирани (за очни заболявания, за психични заболявания и за специфични и неспецифични белодробни заболявания). Така експертизата на вида и степента на увреждане/степента на трайно намалена работоспособност на лицата с очни, белодробни и психични болести, занапред ще се извършва от ТЕЛК с участието на лекар с призната специалност по съответните заболявания. Премахването на разделението на ТЕЛК на общи и специализирани ще доведе до съкращаване на сроковете, в които се освидетелстват лицата с очни, белодробни и психични болести, до оптимизиране на разходите за подготовката им за освидетелстване пред ТЕЛК и на разходите, свързани с финансирането на дейността на ТЕЛК.

Филиалът на Медицински университет във Враца получи сграда от правителството. Решението е прието на заседание на Министерски съвет. Правителството предостави безвъзмездно за управление на Медицинския университет София част от четириетажната сграда на ул. "Огоста" във Враца. Сградата е с отпаднала необходимост за помощното училище "Петър Берон", уточняват от пресслужбата на Министерския съвет.

Просрочените задължения на болницата в Монтана към края на май 2014 година са 870 хиляди лева, съобщи изпълнителният директор д-р Тодор Тодоров.
Текущите разходи за медикаменти, консумативи и издръжка на здравното заведение са 128 хиляди лева. С тях задълженията на болницата стават над 1 милион лева. "Това е резултът от лимитираната политика на националната здравно-осигурителна каса", уточни д-р Тодоров. Изплащането над лимита се превежда на болницата с два месеца закъснение. Въпреки това плащанията към персонала са покрити. Няма и запори, заявиха от ръководството на здравното заведение.

Опит за трафик на голямо количество фалшива валута през Дунав мост 2 е предотвратен при съвместна операция на Митница Видин, ДАНС и Гранична полиция, под ръководството на Окръжна прокуратура Видин
. 263 банкноти с номинал по 200 евро (общо 52 600 евро) са открити в лек автомобил с полска регистрация, който е опитал да напусне страната през граничния пункт "Видин-Калафат". Фалшивите банкноти са били скрити под седалката в колата, под стелките на маратонките на водача и в личния багаж на придружаващото го лице. От автомобила са иззети още техническо устройство за заглушаване на сигнала на мобилни телефони, радиостанция, GPS навигации, мобилни телефони и СИМ карти на чужди мобилни оператори. По случая е образувано досъдебно производство. Задържани са двама полски граждани, на които Окръжен съд - Видин е наложил постоянна мярка "Задържане под стража".

Програма за развитие на туризма в Община Видин бе подложена на обществено обсъждане. Стратегията за следващите 6 години е разработена от проф. д-р Мария Воденска, преподавател в СУ "Св. Кл. Охридски". Според нея, в региона на Видин има голям потенциал в областта на туризма, който засега не се използва. По време на общественото обсъждане бе препоръчано да се подобри маркетингът на туристическите обекти във Видин, инфраструктурата, местата за хранене и настаняване, обслужващия персонал.

В Мездра приключи ремонтът на спорта площадка от 3 хиляди квадратни метра, на стойност 316 хиляди лева. 90% от тях са предоставени от  Министерството на младежта и спорта, а останалите са от Общината. Площадката е с игрища за хандбал и тенис на корт, лекоатлетическа писта, сектори за висок скок и троен скок. Ремонтът е по проект на Община Мездра и Хандбален клуб "Локомотив".

Обединеният детски комплекс "Ние врабчетата" в Монтана ще бъде ремонтиран основно по националната програма "Красива България", съобщи кметът на Монтана Златко Живков.
Стойността на ремонта е 245 000 лева. От тях 60% са осигурени от Общината, а 40% от Програмата. Проектът предвижда пълна подмяна на дограмата, поставяне на изцяло нов покрив на комплекса и ремонт на фасадите му. В сградата се обучават 850 деца, които пеят, танцуват, спортуват и рисуват. Тя е построена през 1959 година, а от 1981 година не е ремонтирана, уточни Златко Живков.

Повече от 40 души, наети по програми за заетост в община Кула, няма да получат навреме заплатите си, тъй като банката, обслужваща Агенцията по заетостта, е под специален надзор. За проблема с изплащането на трудовите възнаграждения съобщи в "Посоките на  делника" по Радио ВИДИН сътрудникът ни Христела Александрова. Наетите по програмите за заетост нямат други доходи. Семействата няма да могат да покрият задълженията си за ток, вода и телефони.

108 зрелостници от ПМГ "Екзарх Антим I" във Видин днес получиха на официална церемония своите дипломи. Тържеството се състоя във Видинския драматичен театър. Дипломите раздаде директорът на училището Румяна Петрова. Общият успех на зрелостниците е много добър 5.12. А гордостта на училището- че завършват 51 отличници.

Забавно лятно училище отвори врати във Вършец. Инициативата е на  ръководството на Общинския детски комплекс в града.  Преподавателите и медицинските лица в училището са доброволци и  ще работят без заплащане, съобщиха от Община Вършец. Засега в лятното училище са записани 20 деца, като всички желаещи родители могат да включат детето си, като попълнят заявление.

38 топки дари швейцарската гражданка Анита Хамер на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" във видинското село Ново село. Дарението бе връчено на Ирена Цветкова- директор на училището, от Борислав Тошев- посредник за дарението. Името на швейцарската гражданка Анита Хамер в България се свързва с дарения в болници и социални домове. Близо 20 години тя е посредник на различни организации, които са готови със средства да помагат на хората в рискови групи у нас. С нейна помощ се насочват медицинска апаратура, лекарства и помощни средства и в нашия край. Дарения са получили във видинската болница и болницата в Белоградчик, в социалните домове в Куделин и Гомотарци. В началото на юни т.г. Анита Хамер гостува в Белоградчик, за да осъществи контрол за ползването на даренията.

Труповете на пет бездомни кучета са открити вчера във Видин. Две са намерени сутринта до жилищен  блок в к-с "Вида". Юлия Иванова, представител на сдружение "Добрина, хуманност, състрадание", разказа, че децата и хората от квартала се грижат за бездомните животни, тъй като няма приют за тях: "Кучетата в 6 часа са били живи, а в 7 часа получаваме сигнал, че кучетата са намерени умрели." Другите три трупа са намерени вчера вечерта. Единият от тях е открит отново в комплекс "Вида", а два- в бившата авто-школа в града. Христина Христова от "Добрина, хуманност, състрадание" се съмнява, че това е масова акция за избиване на животните. Миналата седмица във Видин бяха намерени трупове на четири бездомни кучета. "Над десет са сигналите за умъртвени животни само за няколко дни", обобщават от Сдружението. Труповете на животните са извозени за ветеринарно-медицинска аутопсия. По случаите в полицията са образувани досъдебни производства срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 325 "б" от Наказателния кодекс- за проявена жестокост към животно. Предвиденото наказание в закона е лишаване от свобода до три години и  глоба от хиляда до пет хиляди лева.

За втора поредна година град Брегово ще бъде домакин на  Международен полицейски футболен турнир.
Той ще бъде проведен в петък, а поводът е професионалният празник на служителите от МВР- 5 юли.

Видин- Шоу с балони за първия рожден ден на Дунав мост 2Третият фестивал на изкуствата "Дунавски вълни" бе открит във Видин. Той ще продължи до 26 юли. В първата фестивална вечер в Крайдунавския парк съвместен концерт изнесоха Градският духов оркестър, Симфониета Видин и джаз състав "Фейм" при видинското читалище "Цвят". Празникът е и честитка към видинчани, с която се отбелязва една година от откриването на Дунав мост 2. Над реката полетяха 2 000 балона с цветовете на българското знаме. Шоуто с балони даде особен цвят на празника. "Можем спокойно да кажем, че името на този фестивал вече се свързва с името на Видин. Избрахме да дадем началото повреме на седмицата на синия Дунав. Нека поставим началото на едно прекрасно лятно настроение", каза при откриването кметът на Видин Герго Гергов. По време на фестивала видинчани и гостите на града ще могат да видят концерти, театрални постановки, изложби и пленери. В събота е Съборът за автентичен фолклор "Дунавски ритми". В рамките на фестивала е включен и симпозиум по паркова скулптура.

Дунавският сал пристигна във ВидинДунавският сал пристигна днес във Видин, след като преди два дни започна своето плаване от Неготин (Сърбия). Утре (26 юни-четвъртък), при хубаво време и при наличие на желаещи, салът ще прави едночасови разходки по река Дунав. В петък сутрин салът тръгва за Лом- съобщиха за Радио ВИДИН от Екипа на Дунавския сал.

"Нощ сред приказки и легенди" ще се състои на 26-ти и 27 юни, четвъртък и петък, във Враца
. Участниците ще построят палатков лагер на територията на Природен парк "Врачански балкан". Младите хора ще нощуват на открито и ще участват в практическо обучение за безопасно палене на огън и какво трябва да е поведението в планината. Очаква ги възстановка на хайдушка трапеза, направена в мистичната и приказна атмосфера край лагерния огън, където ще се разказват легенди за хайдути и съкровища. Карта ще заведе желаещите да открият скрито в  планината съкровище. Учениците ще се запознаят по-подробно с историята и природните забележителности на врачанския край чрез поход, изследване, фотография, презентация, социален и природен контакт. Заснетото ще бъде показано във фотоизложба. Организатори са Дирекция на природен парк "Врачански Балкан" към Изпълнителна агенция по горите, Регионален исторически музей Враца и ученици от клуба по екология "Таралежите" към ПМГ "Акад. Иван Ценов". Инициативата е насочена към младите хора, за да насърчи интереса им към природата и историята.

Режисьорът Камен Донев и актрисата от Народния театър Карла Рахал идват във Видин със спектакъла "Мартин, Данчо и майка им". Той ще бъде представен утре- 26 юни, от 19 часа, във Видинския драматичен театър. След "Мартин, Данчо и майка им" предстои друго заглавие на Видинския театър, което обединява две миниатюри на руския автор Олег Ерньов. Бъдещият спектакъл, чиято премиера е през септември, се нарича "ДОМ N:13".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00