Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 26 юни 2014 година

Клони разчистваха в парка на Видин днес
Снимка: Полина Тодорова

Комисия ще изчисли стойността на щетите на засегнатите сгради във видинското село Покрайна. Силна буря преди два дни нанесе поражения в населеното място. Комисията, назначена от кмета на Общината Герго Гергов, е огледала на място щетите. Два частни имота и сградата на детската градина, която е общинска собственост, са засегнати от стихията. Една от къщите е най-силно пострадала и там щетите ще бъдат за около 15-20 хиляди лева, съобщават от Общината. Покривната конструкция на другия имот е частично нарушена. Ремонтът ще струва около 2-3 хиляди лева. Покривът на детската градина също е пострадал, като там силният вятър е съборил керемиди. Комисията ще информира Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет за стойността на щетите, за да се отпуснат обезщетения.

Спасителни екипи са отводнявали мазета и приземни етажи в монтанското село Сливовик. Това съобщават от Областната дирекция на МВР. Екипите са изпратени да отводняват къщите тази сутрин. Десет къщи са били с наводнени помещения. Три мотопомпи са използвани за отводняване.

Два сигнала за паднали дървета във Видин са получени рано сутринта. Спасителни екипи работиха на място за отстраняването им. Те са реагирали на още два сигнала тази нощ. Опасно надвиснала ламарина от гараж е отстранена в село Шишенци. Спасителите са премахнали и паднало дърво от пътното платно на ул. "Алеко Константинов" в областния град.

Три паралелки  в област Видин, за които е обявен прием след седми клас, няма да бъдат разкрити през предстоящата учебна година. Това стана ясно от резултатите от първото класиране на учениците. По една паралелка отпадат в професионалната гимназия по селско стопанство в град Дунавци, професионалната техническа гимназия във Видин и професионална гимназия "Професор д-р Асен Златаров", съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието Марийка Василева. Първоначално обявеният прием беше за 22 паралелки в девет училища. 448 ученици са подали документи за първо класиране.  Четирима от тях не са одобрени. 573 ученици са издържали успешно приемните изпити. Срокът за записване в училищата е от утре до първи юли, включително. Информацията е обявена и на сайта на Регионалния инспекторат по образованието.

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", заедно с останалите учителски синдикати, подписаха Национален колективен трудов договор за системата на "Средното образование". Синдикатът очерта важните договорени акценти за учителите в България. Това са: минималната работна заплати на младите учители се увеличава от 500 на 530 лв.; с 20 лв. се увеличават заплатите на останалите педагогически длъжности, съответно: "Старши" учител-555 лв.; "Главен" учител-590 лв.; пом.-директор-630 лв.; директор-680 лв.; учителите, директорите и служителите, членове на синдикалните и работодателски организации получават осем брутни работни заплати при пенсиониране; детските градини и извънучилищните звена ще участват в националните програми в образованието от 2015 г.; годишният хорариум на учителите по история, география и философски цикъл се намалява от 720 на 684 часа годишно; трудовите правоотношения на членове на синдикати се прекратяват след съгласие на синдикалната структура; работодателите се задължават да осигурят три извънредни плащания на работещите в системата учители и служители; за педагогическите специалисти, които работят с деца със специални образователни потребности се осигурява допълнително плащане не по-малко от 20 лева; за преподаватели с научна степен "доктор" и "доктор на  науките" се увеличава допълнителното възнаграждение съответно 85 и 100 лева; на учителите в детските учебни заведения е договорено за първи път по 10 лв. месечно за административна работа; за учители, проверяващи олимпиади, писмени работи, външно оценяване е договорено допълнително заплащане от 0.1 до 0.3 за брой работи; учителите имат право да избират сами мястото на своята самоподготовка; представителното облекло на учителите се увеличава от 320 на 350 лева, а работното облекло на непедагогическия персонал се коригира от 240 на 250 лв. Колективният трудов договор влиза в сила от днес.

Безработните във Врачанско са намалели, показва анализът на Бюрото по труда в града под Околчица за месец май. Статистиката показва, че през петия месец на годината търсещите постоянно занимание във Враца са били с 89 по-малко, а в община Криводол- със 130 по-малко. Въпреки оптимистичните данни, някои от останалите общини в региона продължават да държат рекордни нива по липса на трудова заетост. Най-трудно е човек да си намери работа, ако живее в Хайредин или селата от общината, където нивото на безработица е над 78%. В тази класация на второ място е община Борован с повече от 72 процента. Най-ниска за областта е безработицата във Враца- 12 процента.

Жътвата на ечемика в област Монтана върви нормално. Страховете за количеството и качеството на зърното след пороите тази година не се оправдаха- това каза за Радио ВИДИН Борис Ангелов от Регионалния център в Монтана на Софийската стокова борса. Очаква се добивите да са като миналогодишните. До момента няма сключени сделки за ечемик от новата реколта на борсата, но търсене и предлагане има. Цената на ечемика от новата реколта все още се колебае в широки граници, допълни Ангелов.

Договори за изпълнение на проекти с обща стойност над 316 000 000 лева са сключени в област Враца по седемте оперативни програми, изпълнявани в периода 2007-2013 година. Това съобщи Цветана Иванова, ръководител на Областния информационен център във Враца. Най-големият проект в сектор "Води" се изпълнява в града. Той е за водния цикъл на Враца и е на обща стойност над 136 милиона лева. Общините Мездра и Бяла Слатина се нареждат след Враца. Община Борован, давана за пример като неактивна и без проекти, вече има три договора по оперативни програми за близо един милион лева, посочи Иванова.

Държавен фонд "Земеделие" одобри проект на Община Берковица за изграждане на информационни пунктове и места за отдих на стойност над 66 000 лева. Новите обекти за информация ще бъдат монтирани в селата Гаганица, Бистрилица, Черешовица, Лесковец, Котеновци, Костенци, Комарево и Боровци. Място за отдих и развлечения ще бъде направено в селата Гаганица и Боровци.

Ветеринарно-медицинската експертиза на петте кучата, намерени мъртви във Видин през последните дни доказва, че животните са били отровени. Последните два сигнала са от вчера в района на жилищен комплекс "Вида". Животните са откарани за аутопсия в Областната дирекция на агенцията по безопасност на храните, съобщи д-р Валери Велков, директор на дирекция "Здравеопазване на животните". Животните са имали бърза смърт от силно токсичен препарат. По случаите в полицията са образувани производства.

Международният ден за борба със злоупотребата и незаконния трафик на наркотици бе отбелязан с обществен дебат във Видин. Доброволци от Младежкия общински съвет по наркотичните вещества дебатираха по темата- трябва ли марихуаната да бъде легализирана. В дебата взеха участие и представители на различни институции, имащи отношение към проблема, като полиция, прокуратура, митница, църквата и др. Мотото на тазгодишната кампания е "Да, възможно е предотвратяването и лечението на зависимостта".

Враца отбелязва Междуародният ден за борба с наркоманиите. Общинският съвет по наркотични вещества е организирал серия от прояви: демонстрации по автомоделизъм, игра на Българския младежки червен кръст- "Открий съкровището", в 21 часа започва концертът на "Дийп Зоун Проджект", който ще продължи до полунощ. Събитията, организирани във Враца, целят да покажат, че младите хора имат доста възможности в живота и че дрогата не е решение на нито един проблем.

Жители на видинските села Сланотрън, Кошава, Кутово, Антимово и Гомотарци ще блокират тази събота от 10 часа движението по Дунав мост 2. Протестът е срещу изграждането на предприятие за безотпадъчна преработка на автомобилни гуми в землището на  Сланотрън. Това обяви на пресконференция кметът на селото Венелин Павлов. Въпреки че са уведомени всички компетентни институции, до момента няма отговор на недоволството на хората, съобщиха членове на Инициативния комитет "Да спасим Златорожието". Инициативният комитет ще обяви гражданско неподчинение чрез блокиране на пътя за Дунав мост 2, докато проблемът не бъде решен, ако до 31 август не се отмени решението на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана, с което се одобрява изграждането на предприятието.

Утре в Лом стартира четвъртото издание на летния рок фест "Рок вълнение" 2014. В рамките на 2 дни- 27 и 28 юни, на сцената на Амфитеатъра в Дунавския парк, ще се изявят 6 български рок групи. По време на фестивала публиката ще има възможност да чуе авторска музика, както и кавъри на световно известни песни. Първата вечер програмата ще открият младите ломски групи "Effect" и "False Ticket". След тях излиза новосформираната "Ван Дайк", която също е от Лом. Предпоследни са Рок трио "Иная", а хедлайнер на вечерта е група "Хоризонт". Началото на феста е в 20 часа. В съботната вечер, на 28 юни, ломчани и гостите на града ще могат да видят и да чуят на живо рок легендите от Б.Т.Р. Те ще излязат на сцената на Амфитеатъра в Дунавския парк точно в 20 часа. Четвъртото издание на летния рок фест "Рок вълнение" 2014 е организиран от Община Лом и е част от програмата по отбелязването на Международния ден на река Дунав- 29 юни. Част от програмата по отбелязването на Международния ден на река Дунав е и акостирането на Дунавския сал в Лом, на 27 юни. Освен това ломчани ще могат да се включат в кулинарен фестивал на дунавската риба, арт изложение и арт пърформанс, които ще се проведат на 27 и 28 юни в Дунавския парк.  

Оркестърът за народна музика на Българското национално радио гостува във Видин на 27-и юни (петък). След успешния старт в Благоевград, Българското национално радио продължава поредицата от юбилейни концерти, посветени на 80-годишния рожден ден на БНР. Видин е вторият град-домакин, в който маестро Димитър Христов ще изведе на сцена своите музиканти и певци. Концертът е благотворителен и ще премине под мотото "Заедно в радост и в беда"- в знак на съпричастност и подкрепа към пострадалите от наводненията наши сънародници. БНР започна набирането на средства във всички градове, където обществената медия има регионални станции- София, Благоевград, Пловдив, Стара  Загора, Бургас, Варна, Шумен и Видин. Концертът във Видин ще започне в 19 часа, на откритата сцена пред Видинската художествена галерия "Никола Петров" (при дъжд- в сградата на Драматичния театър). Специални гости на спектакъла са популярните народни певци Янка Рупкина и Володя Стоянов, и младата талантлива шопска певица Валерия Момчилова. Под диригентската палка на Димитър Христов ще бъдат изпълнени емблематични пиеси от репертоара на Оркестъра, а за любителите на танца ще има много хора от различни региони на страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00