Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 юни 2014 година

Снимка: Анжела Каменова

Българският трибагреник се развя от 25-метров пилон на брега на Дунав край крепостта "Бабa Вида". Пилонът е дарен на общината от Ротари клуб- Видин, а поставянето му е безвъзмездно. Дарение е и националното знаме с дължина седем метра, издигнато на церемония в присъствието на представители на Ротари от България, Сърбия и Румъния. Идеята да бъде издигнат стълб с националния трибагреник до един от историческите символи на България е на Ротари клуб- Видин. Събрани са десет хиляди лева от дарения.

Собствениците на язовирите са уведомени да започнат спешно контролирано изпускане, каза за БНР министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов. Повишения на нивата на реките от дунавския водосбор и Централна България са възможни днес заради интензивните валежи. Локални поройни наводнения също не се изключват, предупреждават от министерството.

Заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район (РСР на СР) се проведе във Видин под ръководството на неговия председател Областния управител на Видин Кръстьо Спасов. Ирина Михайлова- началник отдел в Министерството на регионалното развитие  представи годишния доклад за наблюдение на изпълнението на Регионалния план за развитие. На заседанието бяха определени представителите на РСР на СР в Комитета за наблюдение на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020 г. Това са Милко Недялков, областен управител на Ловеч, Илиян Йончев, областен управител на Плевен и Илияна Филипова, изпълнителен директор на Търговско-промишлена палата- Враца. С единодушно гласуване за заместник-председател на Регионалния съвет бе избрана Донка Михайлова, кмет на община Троян. Тя ще подпомага работата на областния управител на Ловеч Милко Недялков, който е следващият, определен на ротационен принцип, председател на Съвета за периода 1 юли- 31 декември 2014 г.

От понеделник влизат в сила новите правила в Наредбата за целево подпомагане за отопление, обяви директорът на ОД "Социално подпомагане" във Видин, Венци Пасков. Стартът на кампанията за отпускане на целевите помощи е на първи юли, като приемът на молби- декларации ще продължи до 31 октомври. "Една от промените е, че пенсиите до 31.12.2013 г. ще се намалява с коефициент 1,245. През 2013 година този коефициент беше 1,212, което означава, че по-голяма сума ще се сторнира от пенсиите и ще се разшири обхватът", поясни Венци Пасков. Подробности по тези и по останалите промени в Наредбата ще бъдат поставени на таблото в сградата на дирекцията във Видин. През миналия отоплителен сезон целева помощ в област Видин са получили около 11 000 лица и семейства.

Тенденция към намаляване на безработните в област Видин очакват в Бюрото по труда във Видин. За това съобщи директорът, Милчо Цоков: "За първи път от началото на годината, регистрираните безработни ще са в най-нисък брой, около 5700 ще се достигне. С очаквано равнище на безработица около 19%". През месец май равнището на безработица в област Видин е над 24%, като за Дирекция "Бюро по труда" Видин е над 19 %; а за дирекцията в Белоградчик- близо 49%.

За трудова злополука, завършила със смърт, съобщи днес началникът на Инспекцията по труда във Видин Тодор Вълчев. Инцидентът е станал на 10 юни по време на строително-монтажни дейности на резервоар за масло на обект в село Сланотрън. Издаден е акт за спиране работата на обекта. Извършена е проверка на старозагорската фирма, в която е бил нает починалият. Съставени са и други два акта. На фирмата са дадени предписания, които до 30 юни трябва да бъдат отстранени.

Ремонтът на улиците, водещи към белоградчишката крепост "Калето" продължава, въпреки дъждовете и засиления трафик заради активния туристически сезон. Реконструкция тече на ул. "Княз Борис І", ул. "Цоло Тодоров" и ул. "Цветко Маринов". Ремонтът се осъществява по оперативна програма, свързана с подобряването на туристическото предлагане на крепостта "Калето".  Основните видове дейности, които се изпълняват са: отводняване на улиците, полагане на нови бордюри и тротоарни плочки, асфалтиране и поставяне на нова вертикална и хоризонтална маркировка. Проектът се реализира за срок от 50 календарни дни. До окончателното завършване на работата предстои да бъде доставено оборудване за посетителския център, разположен в района на белоградчишката крепост, както и атрактивно влакче за превозване на туристите от центъра на града до крепостта.

200 деца от ромски, над 100 деца от неромски произход са взели участие в проекта "Качествено образование за ромските деца от област Видин" на сдружение "Организация Дром". Над 150 ромски семейства са участвали в срещите на клуб "SOS Родители". "Може да отбележим че има 0 % отпадналост от училище", съобщават от сдружението.  Заключителна регионална среща по проекта се проведе днес. Конференцията приключи с връчване на Удостоверения за признателност към доброволната работа на Ива Боянова-ученичка от СОУ "Цар Симеон Велики" и Скот Блайуайз, учител по програмата на "Фулбрайт", които са допринесли за успешната  работа на организацията.

Благотворителен турнир по тенис на маса под наслов "За Бети" ще се проведе в Берковица. Събраните средства от състезанието ще отидат за лечението на Елизабета Димитрова от Кюстендил. Тя е на две години и половина и е с диагноза "левкемия".  Сумата необходима за лечението й е около 750 000 лева, от които са събрани близо една трета. Турнирът ще се проведе на 6 юли в спортната зала в Берковица. Поканени са за участие всички желаещи, а регистрации могат да се правят на електронна поща ttcstalia@gmail.com. Таксата за участие в състезанието е 5 лева, но всеки който иска може да даде и повече. Повече за Бети можете да научите от Фейсбук страницата й.

Стана традиция първата българска община по поречието на р. Дунав- Ново село да отбелязва Деня на река Дунав- 29 юни. В навечерието на празника е насрочено голямо тържество в най-малкото село- Ясен. На 28 юни /събота/ от 11 часа ще стане официалното откриване на "Кораба". Така местното население нарича новоизградения във вид на кораб туристически информационен център с разгърната застроена площ 362 кв. м. Специален пикник за децата от социалните заведения са устроили в Центъра за обществена подкрепа в Ново село. Той ще се осъществи при хубаво време  на 30 юни /понеделник/.

Рокконцерти ще тресат Враца днес и утре, а на сцена пред паметника на Христо Ботев на едноименния централен площад в града под Околчица ще се изявяват 7 групи. Разяснения за предстоящите събития направи заместник-кметът Красимир Богданов: Централният площад "Христо Ботев" ще бъде огласен от малко по-твърда музика. Почитателите на този тип изкуство ще могат да се възползват. Богата е програмата. Седем групи ще участват - "Рокарола", "К.О.Р.А.", "Докторс гого бенд", "Ер голям", "Хард Къмпани", "Басейн" и "Вулгар Булгар"." Днес и утре на централния градски площад ще се развихри "Враца рок фест 2014", като началото е в 19:30 ч.

Оркестърът за народна музика на Българското национално радио гостува днес във Видин, за да изнесе юбилейният си концерт, посветен на 80-годишния рожден ден на БНР. Концертът ще започне в 19 часа, на откритата сцена пред художествената галерия "Никола Петров". Специални гости на спектакъла са популярните народни певци Янка Рупкина и Володя Стоянов, и младата талантлива шопска певица Валерия Момчилова. Под диригентската палка на Димитър Христов ще бъдат изпълнени емблематични пиеси от репертоара на Оркестъра.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00