Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 30 юни 2014 година

Снимка: Светослав Цветанов

Детските градини във Видин ще работят по летен график през месеците юли и август. Графикът е определен още в края на миналата година, каза за Радио ВИДИН директорът в Дирекция "Хуманитарни дейности" в Община Видин Емилия Николова и уточни: "През месец юли няма да работят ЦДГ №3 "Детелина", ЦДГ №4 "Васил Левски", ЦДГ №14 "Зорница", ЦДГ №17 и обединените детски заведения №10, №18 и детска ясла "Слънчев кът." През месец август няма да работи ЦДГ №1 , ЦДГ №8, ЦДГ №9, ЦДГ №15, ЦДГ №19 и обединени заведения №11 , №13, №16 и ЦДГ в село Градец. ЦДГ-Дунавци ще работи през целия летен период. Сборни групи за децата ще бъдат сформирани в работещите детски градини и стриктно ще се спазва работното им време, подчерта още Емилия Николова.

По график ще работят детските градини и яслите във Враца и околните села през лятото, съобщиха от общинската управа. Ако през месец юни са работили 64 целодневни и 17 яслени групи, то през юли броят им ще бъде сериозно редуциран - на 42 целодневни и 15 яслени. Във ваканция през 7-ия месец на годината ще излязат групите във филиалите на детски градини в селата Голямо Пещене, Върбица и Косталево. Намалението на персонала в детските заведения през август ще намалее наполовина от заетите през юли, а деца ще се приемат в 21 целодневни и 9 яслени групи. Това ще затвори филиалите на детските градини в Баница, Три кладенци, Тишевица, Паволче, Чирен и Девене. За някои от детските заведения ваканцията ще продължи и до средата на септември, но общата тенденция е за връщане към нормалния график на работа, уверяват още от общинската управа.  

16 литра на кв.м. са паднали за по-малко от 40 минути този следобед на територията на област Монтана, съобщи за Радио ВИДИН директорът на ХМО в областния град Леночка Ангелова. По думите й няма данни за паднали градушки до 18.30 часа на територията на региона. В ХМО Видин нямат данни за валежи и градушки във Видинско днес.

Община Враца е изпратила покани за съставяне на актове на строителните фирми, които изпълняват интегрирания проект за воден цикъл на града. Санкциите са за нанесени щети по време на строителството и нарушение на две общински наредби - Наредба за организацията и безопасността на движението и дисциплината на водачите на превозни средства и пешеходците и Наредба за поддържане и опазване на чистотата и управление на отпадъците на територията на община Враца. "Започнахме да възлагаме на изпълнителите конкретни задачи по възстановяването на щетите. Въпросът е да не се пречи на темпото при изграждането на съответните обекти. Но ясно се видя, че е нужна категорична намеса… Важно е всеки участък, колектор или тръбопровод да бъде изграден, но също така е важно и след това районът да бъде приведен в предишния му вид… Целта на санкциите е да дисциплинираме строителите, а не просто да ги накажем", заяви на редовната си пресконференция в началото на седмицата кметът инж. Николай Иванов. На фирмата "Воден цикъл 2011 ДЗЗД", която изпълнява Етап 1 от водния цикъл, са изпратени 26 покани. От тях 20 са по първата наредба, където санкциите на юридическите лица стигат до 50 000 лева. Шест са нарушенията по втората наредба, като по нея санкциите са от 1 500 до 5 000 лева.  До другия строител - "Понстройинженеринг" ЕАД - са изпратени 23 покани. 14 от тях са за нарушения на Наредба за организацията и безопасността на движението и дисциплината на водачите на превозни средства и пешеходците.

Започна жътвата в област Монтана. Комбайни влязоха в полята в района на селата Габровница и Вълчедръмско. Последните дни бяха слънчеви и земеделците стартираха с жътвата на пшеница и ечемик. От Областната дирекция "Земеделие" Монтана нямат данни за средните добиви, тъй като рекултираните площи са твърде малко. Такива ще има в следващите дни. Очакваният среден добив от пшеницата е между 350 и 400 кг от декар. "Около 4500 декара са на пълно пропадналите площи в региона. Това са главно слънчоглед и царевица засегнати от градушка и обилните валежи в общините Монтана, Брусарци и Георги Дамяново", уточни директорът на Областна дирекция "Земеделие" Петър Петров. Около 500 декара са пропадналите площи с пшеница. В района на Расово - Лом - Вълчедръм има полегнали есенници. В дирекцията продължават да пристигнат заявления за засегнати площи. В област Монтана с пшеницата са засети  492 хиляди декара, маслодайният слънчоглед е 353 000 декара, царевицата е малко над 194 000 декара, ечемик е засаден на площ от 47 000 декара, а с рапица около 27 000 дка, уточниха от Областна дирекция "Земеделие".

Откриха жътвата с традиционен ритуал във врачанското село Хайредин. Тази година организатори на събитието бяха Кунчо Кузманов- управител на фирма "Манастирище 2000", общинската управа на Хайредин и самодейци от местното читалище "Светлина - 1928". "Традицията да се открива жътвата по подобен начин съществува в Хайредин вече от 30 години", съобщи секретарят на читалището Пенка Кръстева. Тя допълни, че по този начин се стремят да запазят българското и да го предават на младите. Докато пееха типичните за Врачанския край жетварски песни, преди първият комбайн да влезе в пшеничената нива, самодейците със сърпове в ръце ожънаха първите житни класове пшеница, вързаха първия сноп, изправиха го и най-опитната жетварка, заедно с домакина на нивата, поставиха пара върху снопа, за да е на берекет годината и да е лека работата. Според Кунчо Кунчев най-важното в традиционното откриване на жътвата е, това, че се събират млади хора, които научават как се изкарва хляба и как се работи на полето. Земеделските стопани прогнозират, че тази година житото в нивите край Хайредин е добро и ще бъде прибрано навреме, за да осигури прехраната на местните хора.

Районната здравноосигурителна каса преведе дължимите суми за здравноосигурителни плащания на двете болници в област Видин. На етапи се изплащат регулярно и надлимитните средства. Общият размер на средствата за дейността на болниците през месец май е близо 542 000 лв. На областната многопрофилна болница за активно лечение "Света Петка" са преведени още над 13 хиляди лева за интензивно лечение, както и средства за медицински изделия. За диализа при терминална бъбречна недостатъчност на двата диализни центъра в област Видин касата е превела близо  116 000 лева, каза за Радио Видин главен експерт Десислава Петрова. За оказаната дентална помощ са преведени над 136 хиляди лева. Над 369 000 лв. за лекарствени продукти за домашно лечение на здравноосигурени лица от област Видин са преведени на аптеките, съобщиха от пресцентъра на видинската здравна каса. Към настоящия момент 29 аптеки на територията на областта имат сключен договор със Здравната каса за отпускане на различни групи скъпоструващи лекарствени продукти за домашно лечение, както и за различни групи медицински изделия. Инсулин са поели ангажимент да осигуряват 21 аптеки, от които във Видин, Белоградчик, Кула, аптеките в Брегово и Градец. 19 от тези аптеки са посочили в договора си с Касата, че ще осигуряват и тест-ленти. Увеличен е броят на тест-лентите при интензифицирано лечение с инсулин, които НЗОК ще заплаща - от 150 на 300 броя годишно.

АЕЦ "Козлодуй" предостави над 45 000 литра минерална вода за пострадалите от наводненията в Добрич. Двата тира пристигнаха в петък в зоналния склад за бедствия и аварии на Българския червен кръст в село Победа, Добричко. Утре АЕЦ "Козлодуй" ще достави военни палатки в Добрич и във Варна, за да се използват както от екипите на БЧК, така и от хората, останали без дом, информират още от пресслужбата на централата.

Нови 488 кг хартия спестиха служителите на НАП Монтана, като я предадоха за рециклиране. "Зелената" кампания за разделно събиране на употребявана хартия се провежда в офиса на агенцията от началото на 2012 г. под мотото "Всеки лист хартия е глътка въздух, не го изхвърляйте!". Кампанията е част от цялостната "зелена" политика на приходната администрация за адекватно използване и рециклиране на природните и енергийни ресурси. Разделното събиране и рециклиране на отпадъчната хартия цели да изгради социална и екологична отговорност у служителите на НАП. Друга екологична практика в приходната агенция е използването на вътрешна електронна система за документооборот, която елиминира необходимостта от кореспонденция на хартия между отделните звена. Сред бъдещите инициативи на Националната агенция за приходите е и внедряване на Система за управление на околната среда /СУОС/.

През месец юни в Районното управление "Полиция" във Враца са постъпили 27 сигнала за лица, които увреждат клони на дървета при бране на липов цвят. От органите на реда е потърсено съдействие при изпълнението на кметската заповед за пълна забрана на брането на липов цвят. Направени са проверки по всички сигнали, съставени са 30 акта, 10 предупреждения и 12 полицейски разпореждания.

100 метра рибарски мрежи на бракониери извадиха от водите на язовир "Огоста" в Монтана. Трима без билет са ловили риба на канала в село Сливата, съобщават от Агенцията по рибарство в Монтана. Инспектори от отдел "Рибарство и контрол" на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури са извършили проверка на язовир "Огоста". При обхода на водоема  са открити и извадени от водата две бракониерски хрилни мрежи с обща дължина 100 метра. Незаконните риболовни уреди са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител. Уловената  риба - платика и сребриста каракуда е върната обратно във водата. При съвместна акция с представители на полицейското управление в Лом инспекторите са извършили проверка в района на отводнителен канал в село Сливата. При проверката са хванати три лица, извършващи любителски риболов без да притежават риболовни билети. На нарушителите са им съставени актове, съгласно Закона за рибарството и аквакултурите.

От 1 до 3 юли, при хубаво време, на територията на Лом и деветте села от общината ще се извърши пръскане срещу комари. Ще се пръска с наземна техника, само нощно време, от 20:30 до 04:00 часа, за да бъдат опазени пчелите. Общата площ, която ще бъде третирана е 13 865 дка.

На Петровден жителите на село Гомотарци отбелязаха 600 години от съществуването на селото. Идеята да се организира тържество по този повод е подета от инициативен комитет, информират от пресслужбата на община Видини. Първите писмени свидетелства за живота на селището датират от 1414 г. и са открити в Турския данъчен регистър, съобщи кметът на Гомотарци Ирена Иванова. Гости на празника бяха градоначалникът на Видин Герго Гергов и председателят на Общинския съвет Пламен Трифонов. Видинският кмет връчи на Ирена Иванова поздравителен адрес и плакет с герба на общината. По време на тържеството от името на кметството и на инициативния комитет 74 души, допринесли за развитието на Гомотарци през годините, бяха удостоени с грамоти. Празникът продължи с концерт, в който участваха възпитаници на Целодневната детска градина в Гомотарци, фолклорен състав "Евдокия" към местното читалище "Просвета", танцова формация "Фиданките", Ансамбъл "Дунав". За финал кметът на Видин подари на хората от Гомотарци и представление на огнено шоу "Дивинитас".

Утре, на 1 юли почитаме паметта на св. Йоан Рилски Чудотворец, или пренасянето на светите мощи на светеца от Велико Търново в Рилската света обител. По този повод Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан ще оглави и отслужи тържественото богослужение в Чипровската света обител, посветена на св. Йоан Рилски Чудотворец. По време на светата Литургия, която ще започне в 9:00 ч. в манастирския храм, митрополит Дометиан ще въдвори и новия игумен на манастира, Негово Високопреподобие архимандрит Неофит. Паметта на светеца ще бъде почетена и в катедралния храм на Видин "Св. вмчк Димитър Солунски", в който един от параклисите е посветен на св. Йоан Рилски. От 9:00 ч. ще бъде отслужена тържествена света литургия от храмовото духовенство. През тази година се навършват 545 години това историческо събитие, което се е случило след Петровден през 1469 г. С разрешението на османските власти ковчегът с нетленното тяло на светеца е върнато с многоседмично шествие от Търново през Средец (София) в Рилския манастир, където от тогава до днес е духовна крепост и благодатна закрила на българския народ.

Учениците от театрална група "Ефект" към врачанското училище "Васил Кънчов" ще изнесат благотворителен спектакъл от 19 часа тази вечер в читалище "Развитие", а събраните средства ще дарят на пострадалите при потопа край Варна. Радио ВИДИН е медиен партньор на идеята. Постановката "Да рисуваш по водата" е "философска пиеса, на екзистенциална тема. Спектакълът е създаден по три разказа на Николай Табаков. "Идеята за тази благотворителна постановка възникна случайно, веднага след бедствие във варненския квартал "Аспарухово". Искаме да помогнем, защото преди всичко сме хора, ученици, учители, родители, политици и т.н. Никой не е застрахован от подобна трагедия… По тази причина решихме, че не можем да стоим настрани от трагедията на бедстващите във Варна. С това можем да им помогнем - ще играем театър и събраните средства от представлението, ще ги дарим!"- сподели шефът на театралната група Георги Митев. На спектакъла ще се влиза с покани, чиято цена от 5 и 10 лева за граждани, а за по-влиятелните представители на бизнеса и на държавни институции ще се предлагат покани от по 20 лева. Георги Митев е убеден, че доста хора ще се отзоват и ще помогнат, дори и да не могат да гледат спектакъла, защото каузата им е благородна. Само преди няколко месеца същите ученици доказаха на Враца, че могат да правят театър, като напълниха големия салон на драматично-кукления театър със спектакъл, посветен на 3 март.

Група "Ер голям" ще разтърсят Видин тази вечер в традиционното посрещане на първото юлско утро на 2014 година. Джулай морнинг отново ще събере почитатели на тежката музика на градския плаж край крепостта „Баба Вида“ в града. Антон Георгиев, Мартин Стоянов, Георги Бакърджиев, Малин Йорданов и Александър Филипов ще представят пред видинската публика освен новите парчета на "Ер голям" и кавър версии на Deep purple, Helloween, Ramstein и разбира се WASP. Началото на купона е 20 часа, а в шоуто ще се включат и представители на мотоклуб "North west- motors" Видин. Ще има и DJ. Заповядайте, купона е гарантиран, обещават организаторите от община Видин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00