Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 1 юли 2014 година

2
От днес пенсиите се увеличават с близо 3 процента
Снимка: РАДИО ВИДИН

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ увеличава цената на тока и намалява цената на природния газ от 1-ви юли. Има решение за промяна и на цената на топлинната енергия. За клиентите на ЧЕЗ дневната тарифа се увеличава с 2,8 процента, а нощната с 2,2 на сто. Абонатите на EVN ще плащат с 0,6 на сто по-скъпо за дневната енергия и с 0,2 процента за нощната. За клиентите на ЕНЕРГО-ПРО поскъпването на дневната и нощната енергия е съответно 2,5 на сто и един процент. Цената на природния газ намалява с 1,8 процента, като така 1000 кубически метра синьо гориво вече ще струват 609,70 лева без акциз и ДДС. Топлоенергията поскъпва с близо 10 на сто в Русе и 6 на сто в София. Цената намалява в Перник, Сливен, Бургас и Плевен. Пенсиите се индексират от този месец с близо 3 процента.

По решение на ДКЕВР парното във Враца поскъпна с малко над 5 процента от днес. Точният ръст на поскъпването е 5.2%, което е двойно повече от средният ръст за страната от 2.6 процента. За четири топлофикационни дружества няма да има повишения, а намаление в цените, което тръгва от 2 на сто в Плевен и стига до 11.7% в Перник, където началник е предишният директор на врачанската "Топлофикация" - Кремен Георгиев. Според настоящия шеф на топлофикационното дружество във Враца Радослав Михайлов, увеличението ще доведе до нови сътресения при събирането на сметките на битовите абонати: "Ще доведе до невъзможност да бъдат покрити разходите за текущи и аварийни ремонти, пряко ще се влошат финансовите показатели на дружеството, ще възникнат проблеми при осигуряването на необходимия оборотен капитал и затруднения при разплащанията"- аргументира се Радослав Михайлов. Около 12 хиляди души във Враца разчитат на централното парно и на горещата вода, подавана от дружеството.

От 30 до 50 литра на квадратен метър дъжд е паднал през изминалото денонощие в Монтанско. Най-много дъжд се е изсипал в Берковица - 56 литра, на много места е паднала и градушка. Това съобщи за Радио ВИДИН директорът на Хидрометеорологичната станция в Монтана Леночка Ангелова: "Областната земеделска служба в Монтана тепърва ще прави обследвания за евентуални нанесени щети на посевите. Градушката е била с различна големина- от размерите на грахово зърно до по-големи късове." Най-малко е валяло в района на село Бъзовец, Чипровци, Вършец и д-р Йосифово. Там са измерени от 10 до 20 литра на квадратен метър. За Монтана са отчетени близо 35 литра на квадратен метър. Леночка Ангелова обясни пред Любо Андреев причината за интензивния дъжд: "Наблюдават се аномалии- рязка промяна в температурите, силно нагрята земна повърхност. В резултат на преминаването на студен атмосферен фронт имаше повсеместни интензивни валежи." В област Враца няма данни за градушки, каза дежурният в местната станция, паднали са около 11 литра дъжд на квадратен метър. По данни на видинската метеорологична станция в областта са регистрирани 9 литра на квадратен метър дъжд, над 9 литра са паднали и в Грамада, 8 в Белоградчик, 10 в Кула. Няма информация за паднали градушки.

Заповед, която да забранява в тъмните часове на денонощието да има движение на каруци, теглени от животинска тяга, към и от площите със земеделска продукция, ще бъде издадена до дни, съобщиха от пресцентъра на Община Враца. Целта е да се направи превенция срещу извършването на кражби от селскостопанските площи в селата. На кметовете и кметските наместници в малките населени места ще бъдат изпратени и указания за ефективното провеждане на кампания по опазване на селскостопанските култури. В охраната на продукция и предотвратяване на кражбите по селата ще се включат наетите по програма "Сигурност". По време на жътвата ще има и специализирани полицейски операции, които ще включват проверки на МПС, участващи в извозването на събраната продукция.

Във връзка със старта на активното наемане на сезонни работници от Главна инспекция по труда напомнят, че контролната дейност на инспекторите по труда е най-ефективна при действащи трудови правоотношения. Тогава те имат право да налагат задължителни за изпълнение предписания, с които да принудят работодателя да изплати дължимо трудово възнаграждение или допълнителното възнаграждение за положен извънреден труд например. За съжаление се затвърждава практиката потърпевши да подават сигнали в Инспекцията по труда основно при вече прекратени трудови правоотношения. В тези случаи работниците и служителите могат да претендират само по съдебен път за нанесени вреди от работодателя - неправомерно уволнение, неизплатени възнаграждения или обезщетения и др. Тези сигнали обаче също се проверяват от трудовите инспектори, тъй като Инспекцията по труда има определени правомощия в полза на работещите и след прекратяване на трудовите правоотношения. При прекратени трудовите правоотношения инспекторите по труда имат също правомощия да съставят актове за установените административни нарушения, а провинилите се физически и юридически лица могат да бъдат глобени. Глобите и санкциите са от 1000 лв. до 15 000 лв., а при повторно нарушение могат да достигнат и до 30 000 лв.

От 1 юли участниците в обществени поръчки няма да доказват, че не са наказвани за наемане на незаконно пребиваващи чужденци, информират от Инспекциите по труда. Възложителите на обществени поръчки, обявени след тази дата, не могат да поставят условие участниците да доказват, че нямат наложени административни наказания за наемане на работа на незаконно пребиваващи у нас чужденци през последните до 5 години. Възможността за въвеждане на подобно изискване като условие за участие отпада с последните промени в Закона за обществените поръчки, които влизат в сила от днес. Удостоверението за липса на административни наказания се издава на участниците от Главна инспекция по труда. За процедурите, стартирали преди 1 юли, инспекцията ще продължи да издава документа, ако доказването на обстоятелството за липса на административно наказание за наемане на незаконно пребиваващи у нас чужденци е поставено като условие.

До края на седмицата /4 юли/ ще продължи подборът на персонал за трите Центъра за настаняване от семеен тип и Защитеното жилище във Враца. До момента във втория етап на конкурса са преминали 307 от одобрените кандидати и остава да се направят интервюта с още 100 души. Това съобщи кметът на Враца инж. Николай Иванов. Общо 11 са позициите, за които са кандидатствали над 400 врачани - от управител до хигиенист. Проектът, по които ще се предлагат новите социални услуги, е "Шанс за деца и младежи от дома". Той бе разработен от общинската управа на Враца и спечели финансиране на стойност 772 039 лв. от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Започва ремонт на църквата в Беглеж, съобщиха от пресцентъра на Община Плевен. За първоначални възстановителни дейности на храм "Възнесение Господне"  Община Плевен е отпуснала 5000 лева. Храмът е в тежко състояние, покривът тече, започнало е рушене на тухлената конструкция и на дървените елементи. Църквата е построена през 1893 година и  е копие на църквата "Света Троица" в Плевен."Преди няколко години покривът беше изкърпен частично, но отново има течове на много места", каза кметът на селото Павлина Владимирова, която е член на църковното настоятелство и през последните две години полага усилия да спре рушенето на храма. Кметът на Беглеж ще разчита на консултации със специалисти от Община Плевен за най-целесъобразно изразходване на предоставените средства. Павлина Владимирова подчерта, че това е поредна финансова помощ от Община Плевен. Миналата година с предоставените 7 000 лева е направен ремонт на родната къща на оперната прима Гена Димитрова.

Администрацията в Берковица отправи специален апел към жителите на общината за по-съвестно използване на контейнерите за отпадйци. В момента, както и в много други места на страната, гражданите изхвърлят всичко в контейнерите и кофите за смет. От кметството призовават да не се изхвърлят  растителни отпадъци в контейнерите и кофите за смет, а ад се  оставят до тях. Този отпадък е разградим и се превръща в биотор. Поставянето му в съдовете за смет само увеличава количеството боклук, който се транспортира до депото в Монтана. Това води до увеличаване на транспортните разходи, съответно и като цяло на такса "смет". От Общината съощават, че при нарушения ще се налагат санкции съгласно Наредбата за управление на отпадъци на територията на Община Берковица. Чл. 8 от Наредбата гласи: На територията на община Берковица е забранено: 1. Изхвърлянето на отпадъци извън предназначените за целта съдове и места. 2. Изхвърлянето в съдовете отпадъци с потенциално, висок екологичен и здравен риск и отпадъци, които биха могли да доведат до увреждане на самите съдове, сметоизвозващата и сметообработваща техника, в т.ч. /медицински, едрогабаритни, строителни, лесно запалими, взривоопасни, разяждащи, токсични и др./. Изхвърлянето в съдовете за битови отпадъци, на отпадъци от промишлеността, селското стопанство и животновъдството. При нарушение на общинската Наредба за управление на отпадъците глобата за физически лица е от 10 до 500 лева. При повторно нарушение се налага глоба в двоен размер. За еднолични търговци и юридически лица се налага глоба в размер до 1000 лв.

От утре- 2 юли започва тоталната обработка на зелените площи във Враца срещу насекоми, акари и гризачи. Пръскането е трето за тази пролет и се прави извънредно, заради увеличилата се популация на бълхи и комари в града. Причината са падналите големи количества валежи през пролетта. Първото третиране от фирмата "ДДД груп", наета от Община Враца, бе направено през май, а второто - в средата на юни. От общинската управа се обръщат с призив към гражданите да присъединят усилията си към тези на Общината и да направят обезпаразитяване на мазетата и на общите части в жилищните блокове, кооперациите и къщите. По план следващата обработка на тревните площи ще е през август.

Втората за сезона обработка срещу комари в Плевен приключи.
Изпълнител на дейностите е фирма "Дезина". Пръскането стартира на 28 юни /събота/ в часовете между 20.00  и 23.00  часа, когато насекомите са най-активни. В зависимост от резултатите фирмата има готовност да извърши и трета антикомарна обработка предвид голямата популация вследствие на интензивните дъждове това лято. Две са и извършените обработки срещу бълхи и кърлежи. Вече е предприета и трета, като дейностите се извършват с предимство в районите на детските и спортни площадки и в окосените зелени пространства в града.

Срещу бълхи, кърлежи и комари е третиран и районът на екопътеката "Чернелка", както и някои от селищата в Община Плевен.  

Днес изтече срокът, в който учениците, завършили 7-и клас и приети в държавни и в общински училища, трябваше да се запишат, където са класирани. Тези от тях, които не са доволни от резултата си, трябва да заявят желанието си за участие във второто класиране. Те нямат право да преподреждат желанията си за втория тур. Във втория етап на класирането участват и неприетите в нито едно училище, но те не трябва да подават ново заявление.

Във Видинско стартира жътвената кампания на есенниците. Ечемик се жъне в равнинния регион- Брегово, Ново село, Видин и Димово. В  Ново село и Видин жънат и пшеница, жътвата на рапица е започнала само в община Ново село. "От 353 хиляди декара с пшеница са ожънати 900 декара. Ожънати са и 3000 декара ечемик и едва 250 декара с рапица. Ако времето позволи, вероятно до края на седмицата в равнинната част на областта ще приключи жътвата на ечемик"- каза за Радио ВИДИН Таня Цолова от областната дирекция "Земеделие". В област Видин с ечемик са засети 28 230 декара, посевите с рапица са 40 390 декара. Едва 7090 декара е тритикалето, в региона няма посеви с ръж. Заради наводнения на 100 процента са пропаднали общо 918 декара с пшеница в общините Ново село и Брегово, за тях стопаните ще получат обезщетения. Всеки ден в дирекцията се получават заявления за засегнати от проливните дъждове и градушки площи. "Въпреки неблагоприятните атмосферни условия, се очаква добър добив", каза още Таня Цолова и уточни, че в началото на кампанията средният добив от ожънатата пшеница е 443 кг. от декар, от ечемик- 376 кг от декар. Средният добив от ожънатата рапицата е 350 кг от декар.

"Бойнишко лято 2014" стартира за шеста поредна година. Началото на летните занимания за деца бе дадено на 27 юни.
"Тази година вместо да палим огън, посрещнахме клоун от цирк "Балкански". Той бе посрещнат от децата с цветя и "ура". Донесе им големи чували с топки, федербал, домино, въжета за игра", разказа общественият възпитател в община Бойница Цветана Миронова. Децата от Бойница са рецитирали стихотворения, пели са песни, отговаряли са на гатанки, за което са получавали награди. Малчуганите са участвали в спортни и забавни игри. Всеки от участниците е получил от кмета на общината Анета Генчева сладолед и безалкохолна напитка. Предстоят футболни състезания, етичен разговор в детският клуб, децата ще рисуват, ще се правят четения и диктовки. "Бойнишко лято" ще бъде закрито в края на месец август.

Въпреки лошото време и проливния дъжд, десетки видинчани присъстваха на концерта на група "Ер голям" във Видин. Събитието по повод July Morning се състоя в близост до крепостта Баба Вида. Антон Георгиев, Мартин Стоянов, Георги Бакърджиев, Малин Йорданов и Александър Филипов представха пред видинската публика освен новите си парчета  и кавър версии на Deep purple, Helloween, Ramstein и WASP и други и обещаха отново да дойдат в крайдунавския град. В шоуто се включиха и представители на мотоклуб "North west-motors" Видин.

Симона Огнянова Първулова от СОУ "П. Р. Славейков" Видин спечели конкурса "Нашенци" със снимката "Зад решетките". Голямата награда, осигурена от Община Видин, е велосипед и ваучер за летен отдих в Кранево. "Не очаквах толкова голяма награда, но много се радвам, че спечелих. Обичам да карам колело от 8-годишна, а за пръв път ще ходя без семейството си на море и се вълнувам"- сподели пред Радио ВИДИН Симона, която тази година е завършила 4 клас. Община Видин организира за втора поредна година конкурса за детска снимка. Идеята на инициативата е да бъдат уловени и запечатани моменти, в които наши съграждани с поведението си нарушават общоприетите норми, а целта е да се активизира гражданското съзнание и провокира съпричастност за решаване на наболелите проблеми в обществото от най-ранна възраст. В конкурса участваха 28 ученици от 5 училища, с общо 40 фотографии. Днес беше подредена изложба с творбите в Крайдунавския парк. Отличията на победителите връчи кметът на общината Герго Гергов. Поощрителни награди получиха Ива Илиянова от ПМГ "Екзарх Антим I" и Цеца Любенова от СОУ "Любен Каравелов". Трето място със снимката "Нашенци" спечели Мелани Анатолиева от ОУ "Иван Вазов", която получи ваучер за безплатен летен лагер на море в Кранево от 17 до 27 юли. Второто място с творбата си "Оцеляване" заслужи Евелин Емилов от СОУ "Цар Симеон Велики", който бе награден с мобилен телефон и също ще почива на море. Герго Гергов връчи също грамоти за активно участие на всички училища, включили се в конкурса за детска снимка.

Анна и Самуил Логсдон- победители във видеоконкурса за народни песни, в рамките на конкурса "Напеви от Северозапада" посетиха Младежкия дом в Монтана. Гостите от Чикаго прекарват лятната ваканция в родината на майка си. По инициатива на своята баба, която е от Монтана, те посетиха институцията, която инициира в конкурса си раздел за фолклорното надпяване и надигравне и за българчетата от чужбина. Наградите от последното издание на конкурса талантливите деца получиха от Асен Асенов - директор на Младежкия дом. Под негово ръководство Ани и Сами направиха първите си опити да свирят на гъдулка. Те посетиха и хоровата зала, в която развиват своя талант възпитаниците на певческа група "Пъстренец джуниър". Шестгодишната Анна и по-големият с 2 г. Самуил са родени и живеят в Чикаго. Те посещават българският учебен център "Знание" - едно от 12-те български училища в третия по големина град в САЩ. Благодарение на своята баба Анна Кръстева, са научили много за историята и културата на България. Обичат страната и се чувстват прекрасно тук, а Монтана е любимият им град. Тази привързаност е причина Анна и Самуил да са най-редовните участници във видеоконкурса "Напеви от Северозапада". Спечелените от тях награди са доказателство за техния талант.

Видинският митрополит Дометиан въдвори новия игумен на Чипровския манастир- архимандрит Неофит. Това съобщиха от видинската митрополия. Церемонията се състоя по време на тържественото богослужение в Чипровската света обител, където всяка година на този ден се събират християни на молитва, богослужение и на духовна почит и прослава на Свети Йоан Рилски. Тази сутрин в катедралния храм на Видин "Св. вмчк Димитър Солунски" бе отслужена тържествена света литургия от храмовото духовенство и почетена паметта на светеца.

Пред читалище "Просвета" в Мездра бе дадено началото на лятната работа с деца и ученици "Забавно лято в библиотеката". Летният празник на четенето ще бъде осъществен с децата от ЦДГ№ 1, ЦДГ№2 "Раза" и ОДЗ№2, които ще пеят песни, ще рецитират стихчета, ще покажат драматизирани приказки. Градското читалище всяка година полага сериозни усилия, търсейки различни форми да предложи през лятната ваканция възможно най-интересни мероприятия, чрез които да привлича децата в библиотеката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият си..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00