Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 2 юли 2014 година

Снимка: РАДИО ВИДИН


Обвинение за престъпление по служба е повдигнато на заместник-кмета по устройство на територията на Община Видин Добромир Дилов, съобщават на официалния сайт на Държавната агенция "Национална сигурност". Извършени са обиск, претърсване и изземване в служебния кабинет и в жилището на Добромир Дилов. Проверени са офиси на свързани с него фирми. Причина за предприетите на 25-и юни 2014-а година следствени действия са съмнения за неправомерни действия във връзка с възлагане на обществени поръчки от Община Видин през 2013-а година. По случая е образувано досъдебно производство. Специализираната операция на ДАНС е под ръководството на Софийската градска прокуратура. Процесуално-следствени действия са предприети и в София. Разпитани са общо 28 свидетели във Видин и София. На 27-и юни 2014-а година Добромир Дилов е привлечен в качеството на обвиняем. Ако повдигнатото му обвинение бъде доказано, предвиденото наказание е лишаване от свобода от една до осем години, като съдът може да постанови и лишаване от правото да заема държавна или обществена длъжност. На Добромир Дилов е наложена мярка "Парична гаранция" в размер на 10 000 лева. От Община Видин не отрекоха, че срещу Добромир Дилов е образувано досъдебно производство: "Докато не приключи работата на компетентните органи, той няма да коментира случая. Добромир Дилов не е бил задържан, в момента е на работното си място и изпълнява служебните си задължения", уточниха от пресслужбата на Общината.

Агенция "Пътна инфраструктура" обяви две обществени поръчки за определянето на изпълнители за допълнително проектиране и строителство на близо на 33 км от път Е-79 Мездра - Ботевград на стойност над 205 млн. лв. Проектното трасе, разработено с обходи на селата Люти дол, Новачене и Скравена, е с две самостоятелни платна с по две ленти за движение и разделителна ивица. Ппдестои да бъдат изградени повече от 20 надлеза и мостове, 2 малки тунела.

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 22 млн. лв. по бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката за 2014 г. Средствата са предвидени в централния бюджет за финансово осигуряване на дейностите по извеждане от експлоатация на първите четири блока на АЕЦ "Козлодуй" в изпълнение на задължението на страната ни за съфинансиране на проект по Международния фонд "Козлодуй". С решения на Министерския съвет от 2008 г. и от 2012 г. блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй" са обявени за съоръжения, които подлежат на извеждане от експлоатация, и са предоставени безвъзмездно за стопанисване и управление на Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци". Приетата концепция за непрекъснат демонтаж предвижда дейностите по извеждане от експлоатация до статус "кафяво поле" да завършат до 2030 г. Голям брой проекти се изпълняват с финансиране от Международния фонд "Козлодуй". Съгласно политиката на Европейската комисия, е необходимо някои от тях да бъдат финансирани от националния бюджет. Осигуряването на необходимите средства ще гарантира изпълнението на поетите ангажименти от България в съответствие с приетия график.

С друго решение на министерски съвет Община Кнежа получава държавен имот, за да закрие и рекултивира депото си за битови отпадъци. Правителството прехвърли безвъзмездно на община Кнежа правото на собственост върху имота в местността "Мерата", използван към момента като депо за битови и неопасни отпадъци. Решението ще позволи на местната власт да реализира проекта си за закриване и рекултивиране на сметището, тъй като разходите за финансиране на тези дейности са допустими само при условие, че терените, върху които е разположено депото, са общинска собственост. В собственост на община Мизия бяха прехвърлени теренът от 40 дка и петте сгради, в които е настанена местната Професионална гимназия но химични технологии "Васил Левски". Актът на кабинета дава възможност на общината да кандидатства с проекти по оперативни програми и финансиране от други донори за подобряване, реновиране и облагородяване на материалната база и прилежащите площи на учебното заведение. Министерският съвет предостави и на Националната компания "Железопътна инфраструктура" имот във във врачанското село Бели извор, като промени собствеността от публична в частна държавна.

Около 1200 души от врачанското село Крушовица, община Мизия, останаха без личен лекар след като в края на миналата седмица обслужващият жителите на селото общопрактикуващ лекар д-р Росен Карапетков почина внезапно. Този трагичен инцидент стана повод вчера в селото да се проведе среща с част от жителите на селото, пациенти на покойния д-р Карапетков, на които бяха разяснени възможностите за нов свободен избор на личен лекар, информират от здравната каса във Враца. На срещата присъстваха директорът на РЗОК-Враца Светозар Симеонов, д-р Божидар Кръстев от Регионална здравна инспекция, кметът на с. Крушовица Илия Илиевски, както и седем общопрактикуващи лекари, които имат практики в села, близки до Мизия и Враца и заявяват готовност да поемат останалите без личен лекар жители на с. Крушовица. На здравноосигурените лица бяха разяснени правата им във връзка с избора на нов личен лекар и задълженията им при осъществяване на процедурата.

Кардиологът д-р Жоро Николов от Белоградчик бе отличен с грамота от Общинския съвет за най-добър лекар на годината. "Това отличие ме ангажира още повече да се грижа за хората", каза за Радио ВИДИН д-р Жоро Николов. Награждаването стана на тържествена церемония в Младежкия дом в Белоградчик на празника на града Петровден. Кметът на общината Борис Николов връчи 28 грамоти на служители, бизнесмени, културни дейци и общественици, допринесли за развитието на икономиката, образованието, културата, спорта и услугите.

Проектът "Уикенд Северозапада" промени облика на нашия регион- заявиха участниците във финалния форум по проекта, който имаше за цел да популяризира туризма в общините Монтана, Чупрене, Чипровци и Ружинци. Реализацията се случи в рамките на две години, с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 година и съфинансиране от Европейския съюз. Защитеният проект е на обща стойност 481 400 лева и 22 691 лева задължителен финансов принос на Община Монтана. "Макар официално проектът да приключва, четирите общини ще положат необходимите усилия, за да осигурят неговата устойчивост и дълготраен ефект", каза кметът на Община Монтана Златко Живков, като подчерта, че регионът притежава още неразкрит потенциал за привличане на туристи и чрез проекта е сложено началото на една дългосрочна инициатива за отваряне на региона към света. "Факт е, че рекламните кампании и участието в изложения са повишили разпознаваемостта на региона сред пътувалите в България през последната година близо 3.4 пъти", обявиха на финалната пресконференция.

При съвместна операция на Митница - Видин, ДАНС и "Гранична полиция", със съдействието на ОДМВР - Видин и под ръководството на Окръжната прокуратура е разкрит и пресечен опит за контрабанда на голямо количество културно- исторически ценности с общо тегло 70 кг. Артефактите са открити в лек автомобил с българска регистрация на изхода от българска страна на ГКПП "Видин - Дунав мост". Иззети са множество различни по вид и форма предмети от жълт и бял метал, сребро, бронз, олово, мед, керамика, кост и други, с признаци от античността, римската епоха, Средновековието и Възраждането. При последвали процесуално-следствени действия на територията на област Бургас са открити и иззети още 13 354 монети с общо тегло 30 кг. По случая е образувано досъдебно производство. Задържани са двама български граждани за срок от 72 часа. На единия от тях Апелативен съд - София е наложил постоянна мярка "Задържане под стража".

Две станаха жертвите на зловещата катастрофа, станала снощи малко след 18.30 часа на главен път Е-79 между Враца и Монтана, след отбивката за село Краводер. На място при инцидента загина шофьорът на едната кола - 82-годишният Петко Никитов, който е уважаван лекар от Монтана. Тази сутрин, въпреки усилията на медиците от Враца, издъхна и съпругата на водача - Елена. Други трима са ранени при тежката катастрофа, която затвори за повече от 3 часа главния път и предизвика огромни опашки от возила и двете посоки. От полицията във Враца допълниха, че на оцелелите след катастрофата шофьори са им били взети проби за алкохол, които са били отрицателни. Кръвната проба на загиналия водач ще бъде готова след дни. Припомням, че кървавият инцидент се разигра след челен удар между колата на Петко Никитов, който е предприел изпреварване на влекач с полуремарке и идващ насреща друга кола. Конкретните причини за инцидента се изясняват, а по случая е образувано досъдебно производство, допълват от полицията. Информацията е на Жоро Александров.

В Кула започна извеждането в алтернативни социални услуги на деца и младежи от Дома за деца с умствена изостаналост "Св. Димитър". В Дома се отглеждат и възпитават 38 деца и младежи. Дейностите се свързани с държавната визия за деинституционализация на грижата за деца с увреждания. В Кула има две функциониращи защитени жилища с капацитет 5 и 8 младежи, вече е завършено и третото защитено жилище, в което ще бъдат настанени 8 младежи от институцията. Условията в Дома и защитените жилища са много добри, сградите са санирани и благоустроени, с просторни озеленени дворове, оборудвани са с всички удобства. Другите деца и младежи също ще бъдат изведени в подходящи за тях социални услуги в различни райони на страната - Видин, Ловеч, Пловдив.

Учители от първо ОУ "Никола Вапцаров" в Берковица - членове на неправителствената организация "Център за образование, култура и екология", почистиха прохода Петрохан от битови отпадъци. Новата организация има за цел да подпомага развитието на общината, обясни за слушателите на Радио Видин Таня Савова - главен учител в Първо основно училище. "Отворени сме да работим с всички, които имат сродни идеи. Искаме да разработваме и да реализираме проекти, с които да сме от полза на местната общност", каза Таня Савова. Следващата предвидена акция на учителите е почистване на ромския квартал "Раковица".

На площад "Европа" и пред художествената галерия във Видин деца засадиха цветя, закупени със средства от кампанията  "Спаси едно дърво". Кампанията бе организирана по повод Деня на река Дунав от Сдружение "Активно общество" и видинския "Детски и Младежки Парламент". "Кампанията беше успешна. Идеята ни беше да защитим едно дърво, като съберем хартия за рециклиране. Нека цветята, които засадихме, ни бъдат пример как една такава кампания ще успее да мотивира младите хора"- каза Радослав Георгиев, председател на сдружението. По време на кампанията бяха събрани  360 килограма хартия с които младежите закупиха цветята. Василена Филипова от "Детския и младежки парламент" е доволна проведената акция. "Горда съм, че успяхме да проведем кампанията, в която се включиха всички институции. Щастлива съм, че успяхме да спасим поне едно дърво." Пунктове за събиране на хартия имаше във всички институции и училища в града. Радио ВИДИН също се включи в кампанията по събиране на хартия "Спаси едно дърво".

За 14-ти път в Мездра ще се проведе единствената по рода си в България лятна студентска бригада. Тя ще продължи един месец. 72 са младите момичета и момчета - студенти от Мездра, които се записаха да участват в единствената по рода си студентска бригада. Днес на работната среща с участието на кмета на общината Иван Аспарухов, студентите бяха разпределени в 10 групи. Те ще работят на 11 обекта в сферата на благоустройството и поддържането на чистотата. Организатор на алтернативната форма за трудова заетост през ваканцията на бъдещите висшисти е Община Мездра. В досегашните 13 издания на лятната студентска бригада се включиха над 1500 студенти и ученици. Миналата година участниците бяха 77, по-миналата - 91, а през 2011 г. - 76. Студентската бригада стартира на 7 юли и приключва на 8 август 2014 година.

С творческа работилница за деца тази вечер в Плевен започва Третият международен фестивал за маримба и ударни инструменти. Проявата ще бъде открита в парка на Регионалния исторически музей от 18.30 часа, а началото й ще поставят с концерт перкусионните ансамбли "Акцент" и "Тайм" при националните музикални училища в Плевен и в София. За фестивала, който ще продължи до 7 юли, вече пристигнаха музикални светила от САЩ, Германия и Франция и от други държави.

Тази вечер в Голяма зала на Драматичен театър - Монтана ще гостува трупата на ловешкия драматичен театър с комедията на Бранислав Нушич "Опечалената фамилия". Режисьор на постановката е Йосиф Сърчаджиев. Сюжетът е познат на широкия зрител- след смъртта на богаташа Мате всички близки, далечни и измислени роднини чакат да узнаят какво пише в завещанието му. Трагикомичните извивки в сюжета, характерите и тактиките за бързо забогатяване даряват спектакъла с художествена сила. Героите в трактовката на Сърчаджиев страдат от повсеместен страх (всеки се плаши от другия, защото крие нещо).  След като завещанието разкрива кой губи и кой печели, настъпва коренна промяна в героите - в миг стават злобни, открито агресивни. Двуличието е разобличено, маските падат, а ревюто на пошли нрави и пороци бързо се попълва от мерзък каталог с "опорни точки", които и днес са на въоръжение сред хората. Представлението на "Опечалената фамилия" ще се играе на 02 юли от 19,30 часа в Голяма зала на Драматичен театър - Монтана.

До 38 градуса ще достигнат най-високите температури през юли. Това ще се случи след средата на месеца. Валежни се очакват да бъдат пет дни в месеца, с което ще се изпълни месечната норма за юли - между 40 и 60 литра на квадратен метър за равнинната и между 60 и 80 литра за планинската част на област Монтана. "Очакваме типичен летен месец"- прогнозира Леночка Ангелова, началник ХМО - Монтана. Информацията е на Любо Андреев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00

Илинден е!

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия . Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ". На Илинден имен ден имат над 57 хиляди души...

публикувано на 20.07.24 в 07:30