Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Редовно заседание проведе на 4 юли 2014 година видинският Общински съвет

Герго Гергов: "На град Видин му е обявена война"

Герго Гергов: "Но пък има време да се разбере истината. И да се разобличат всички действия на всички хора, които имат канибалско отношение към нашия град"

2
Протест от 20 декември 2013 година
Снимка: Радио ВИДИН Архив
Редовно заседание в пет точки проведе на 4 юли 2014 година видинският Общински съвет.

Видинският парламент даде съгласие за "промяна по предназначение" на имот в землището на село Жеглица- от нива в път. Промяната е в местността "Козя гърбина" и се предприема, за да бъде изградена пътна връзка до терена, на който ще се разполага новото регионално депо за битови отпадъци.

Съветниците препотвърдиха своето решение от 5 юни 2014 година, върнато за преразглеждане от Областния управител на Видин със заповед от 19 юни 2014 година. В сила остава гласуваният стар текст, според който Общината се отказва от правата си на съсобственост върху имот, разположен в квартал "Стефан Стамболов", улица "Преспа", с площ 181 кв.м. с мотива, че пазарната цена на имота е 7425 лева, а правото на строеж, което е притежание от 2002 година на другия съсобственик- Ивайло Замфиров, е на цена 8533 лева.

Най-голям обществен интерес предизвикаха точки 3. и 4.- които касаеха приемане на доклади за правомерност на разплащания на Община Видин.

Страница от доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, съставен при извършена през април 2014 година финансова инспекция на Община ВидинПо точка 3. общинските съветници приеха за сведение резултатите от Доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, съставен при извършена през април 2014 година финансова инспекция на Община Видин и официално постъпил в Общината на 19 юни 2014 година. В документа се посочва, че през 2011 година от бившия кмет на Видин са подписани 22 спогодби с три видински фирми, и е прието безусловно задължение за плащане, което не е доказано чрез съставени и осчетоводени първични документи. Тези 22 спогодби са станали основание за налагане на запори и плащания от бюджета на Общината в размер на 3 596 550 лева, определени в доклада на Агенцията като "недължимо платени" и ощетяващи Общината.

"Община Видин ще търси правата си по съдебен път, за да си възстанови тези "недължимо платени" 3 и половина милиона лева"- заяви в зала кметът на Видин Герго Гергов. И продължи:

"На град Видин му е обявена война. И действията от тази война в последните дни се засилват. Част от хората, които "управляват" тези процеси, виждам в залата. Същите тези хора, които нарушаваха личното ми пространство. Снимаха ме с телефони. Поръчваха репортажи по различни телевизии... Тези хора вероятно са същите, които изпращат есемеси, пишат във Фейсбук и правят всичко възможно да смачкат Община Видин... Хора, които имат 4 милиона причини да го правят... На град Видин му е обявена война. Има намесени политически поръчки, икономически поръчки, купени журналисти, купени общински съветници- виждам, че залата е наполовина празна. Но пък има време да се разбере истината. И да се разобличат всички действия на всички хора, които имат канибалско отношение към нашия град. Убеден съм- в своята младежка наивност, че има справедливост. И ние ще стигнем до нея. Защото нашият град се нуждае от нас. С тези пари нашият град ще иде на мястото, което заслужава."  

Положителният вот по предложението в точка 3. (Общинският съвет приема извършените от кмета на Видин действия, като му възлага и за в бъдеще да предприема всички необходими такива за защита интересите на Общината), бе от 22 гласа, 0 против и 4 въздържали се. Ето как мотивира позицията си на несъгласие общинският съветник Борислав Василев:

"Защо сега да гласувам действията на някой, който по закон е задължен да предприеме такива действия?! Хайде да си прочетем първо букварите..."

В зала мотивите си за положителен вот обяви и общинският съветник Любчо Йонов:

"Ние разглеждаме един доклад, който е отчел едни финансови нарушения. Каква е нашата позиция? Ясно е, че тези договори, които са подписани, не са гласувани на общинска сесия. Нека да е ясно, че парите са откраднати и парите трябва да бъдат върнати. Това гласуваме- откраднатото да се върне."

Точка на дебатите в днешното заседание сложи общинският съветник Емил Лилов:

"Присъствам на едно изключително интересно заседание на Общинския съвет. За първи път пред нас- съветниците, се поставиха въпроси, които витаят в общесвеното пространство, но никой не ги изказваше... А сега ние, така да се каже, бъркаме в раната. Защото мястото на такива дебати трябва да е тук."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки  за безплатно ползване поставиха във Вършец.  Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56

В Мездра ще бъде извършена дезинсекция срещу комари

При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра , съобщават от общината. За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на..

публикувано на 01.07.24 в 15:25

Творци от Северозапада участваха във форум на съюза на писателите

Творци от Северозападна България се включиха в годишното отчетно събрание на Съюза на българските писатели (СБП). Редовният форум се проведе преди дни в сградата на Съюза на българските художници (Столичната галерия „Шипка“ №6). Регионът беше представляван от Галина Ганова от Враца и Юлий Йорданов от Лом. Докладът на Управителния..

публикувано на 01.07.24 в 15:02

Кметът на Градец продължава да дарява пари на новородените бебета в селото

Кметът на видинското село Градец Илия Томов продължава да дава по 200 лева на бебе , родено от жители на населеното място. Седем бебета са родени в Градец от началото на годината, каза  Силвия Каменова , служител на кметството. "В момента по моите спомени е четвърто дете, иначе са седем за година. Имаме едно бебе, родено в Германия и като се..

публикувано на 01.07.24 в 14:51

Започна приемът на заявления за енергийни помощи

Започна приемът на заявления-декларации за отпускане на енергийни помощи за предстоящия отоплителен сезон. Заявленията могат да се подават до 31 октомври, каза директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин Венцислав Боянов : "Подават се на място в дирекциите "Социално подпомагане" или в специално организирани за целта приемни...

публикувано на 01.07.24 в 14:33

Синодът трябва да назначи наместник на Видинската епархия

Предстои да бъде назначен наместник на епархийския престол, след като Видинският митрополит Даниил беше избран за български патриарх. За целта Епархийският съвет трябва да извести писмено Светия синод, каза отец Владимир Велков от Видинската митрополия. "Процедурата по устава на Българската православна църква е такава, че като се..

публикувано на 01.07.24 в 13:31