Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 4 юли 2014 година

Снимка: Радио Видин

Редовно заседание в пет точки проведе видинският Общински съвет. Видинският парламент даде съгласие за "промяна по предназначение" на имот в землището на село Жеглица- от нива в път. Промяната е в местността "Козя гърбина" и се предприема, за да бъде изградена пътна връзка до терена, на който ще се разполага новото регионално депо за битови отпадъци. Видинските общински съветници приеха за сведение и резултатите от Доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, съставен при извършена през април 2014 година финансова инспекция на Община Видин и официално постъпил в Общината на 19 юни 2014 година. В документа се посочва, че през 2011 година от бившия кмет на Видин са подписани 22 спогодби с три видински фирми, и е прието безусловно задължение за плащане, което не е доказано чрез съставени и осчетоводени първични документи. Тези 22 спогодби са станали основание за налагане на запори и плащания от бюджета на Общината в размер на 3 596 550 лева, определени в доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция като "недължимо платени" и ощетяващи Общината. Община Видин ще търси правата си по съдебен път, за да си възстанови тези "недължимо платени" 3 и половина милиона лева- заяви в зала кметът на Видин Герго Гергов.

54 служители от Областна дирекция на МВР-Видин и 27 служители на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" бяха  наградени на тържественото събрание, организирано по случай 5-ти юли - професионален празник на служителите от МВР. "Искам днес да ви поздравя, за това, че в период на породени сериозни предизвикателства, вие останахте отдадени на професията"- каза директорът на ОД на МВР-Видин комисар Константин Джунински. На тържеството в Конферентния център на Областна администрация - Видин областният управител Кръстьо Спасов отправи приветствие към ръководството и служителите на Областна дирекция на МВР - Видин. В словото си областният управител изрази уважението си към видинските полицаи, пожарникари и всички служители в структурите на МВР. "Дължим това уважение и на семействата ви, които също посрещат трудностите и предизвикателствата, съпътстващи вашия нелек и изпълнен с рискове труд. Запазете достойнството на вашата професия и увереността, че вашите постижения в името на законността и държавността са успех за цялото общество", каза Кръстьо Спасов, като им пожела здраве, успех и благополучие. С грамоти и награди бяха отличени победителите в турнира по стрелба с късо оръжие. Специална статуетка за най-добър резултат в отборното класиране получи отборът на ОД МВР - Видин. Класиралите се на първите три места мъже и жени в индивидуалната надпревара бяха наградени с медали. Гости на тържеството, по утвърдена през годините традиция, бяха представители на Полицейско управление - гр.Зайчар, Сърбия и Окръжните полицейски инспекторати на окръг Долж, гр.Крайова и окръг Олт, гр.Слатина - Румъния.

Директорът на областната дирекция на МВР във Враца комисар Иван Кирилов награди с отличието "Писмена похвала" 62-ма служители от дирекцията във Враца. Наградите са за проявен професионализъм и инициативност в работата. Награда от министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев "Почетен знак на МВР III степен" получи Иво Манчев, заместник-директор на ОД МВР-Враца. С "Обявяване на благодарност" от министъра бяха почетени Георги Митов, началник на криминална полиция в РУП - Враца, Пламен Петков - началник на РУП - Мездра и Аспарух Максимов - началник на РУП "АЕЦ" Козлодуй. Наградени от главния секретар на МВР Светлозар Лазаров по случай професионалния празник са Цветомир Драгановски, началник на криминална полиция в Мездра, шефът на РУП - Роман Красимир Йончев и Кръстьо Кръстев, който е началник на РУП - Козлодуй.

Подписан е договорът с изпълнителя на проекта за рехабилитация и ремонт на пътя към бъдещия контролно пропускателен пункт със Сърбия при белоградчишкото село Салаш. Инвестицията е за над три милиона лева, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Проектът се финансира по публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Ремонтът на 5-километровата отсечка от път III-1102 Арчар-Извор-Димово-Острокапци-Кладоруб-Салаш от км 45+000 до км 50+075,52 трябва да приключи за 167 дни, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Обходният път на Враца ще бъде открит в неделя- на 6 юли.
Очаква се церемонията да започне в 11 часа на кръстовището с кръгово движение, което пресича пътя за Оряхово. Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева ще открие официално обходния път, съобщиха от Областна администрация Враца. Двулентовият път е с обща дължина 6 817 метра и е широк 10.5 м. Той обединява две четириклонни кръстовища, едно кръстовище с кръгово движение, един жп прелез с автоматична бариера и пътен възел с подлез. Общата дължина на трасето струва 14 600 989 лева, а обходният път трябва да разтовари от градското движение на Враца транзитно преминаващите ТИР-ове, камиони и леки автомобили в направлението от София към Видин и Дунав мост 2, както и към ферибота в Оряхово.

Заводът, който се изгражда край видинското село Сланотрън не е опасен за здравето на хората и за околната среда. Около това становище се обединиха присъстващите на кръглата маса, инициирана от кмета на община Видин Герго Гергов. На срещата присъстваха членове на Инициативния комитет "Да спасим Златорожието", независими експерти и на двете страни, кметове на селата Сланотрън, Гомотарци, Кутово, Кошава, Покрайна Антимово, екип от шестима експерти от РИОСВ Монтана и директорът на инспекцията Любомир Иванов. В дискусията участва и народният представител от Коалиция за България Филип Попов, както и Емил Георгиев- председател на инициативния комитет. След близо 2 часа дебати Инициативният комитет напусна кръглата маса, със заканата, че ако до 31 август не се прекрати действието на разрешителното за построяването съоражението, ще се пристъпи към гражданско неподчинение. В крайна сметка Кръглата маса постигна съгласие след няколко дни да бъдат уточнени дати за организиране на срещи на експерти от "Технологична и търговска компания" и жители на селищата от Златорожието, за да им бъде обяснено на достъпен език как ще работи инсталацията за безотпадна преработка на отпадъчни автомобилни гуми.

В Крайдунавския парк на Видин се извършва подкастряне на тополи. За това съобщиха слушатели на РАДИО ВИДИН. "Причината е, че Общината иска да освети парка от Телеграф капия до Речна гара и трябва да се прекарат кабели", обясни причината Даниела Димитрова, управител на фирмата, ангажирана с озеленяването на Видин. Отрязани са клоните откъм река Дунав, за да се изтегли кабел и да се сложат осветителни тела. По план трябва да бъдат подкастрени 17 корони, до момента са оформени 14. Може да се наложи и подкастряне на 4 иглолистни дървета. "В Крайдунавския парк, втора част, няма нито едно вековно дърво", уточни Даниела Димитрова.

382 килограма от декар при пшеницата и 431 кг от декар при ечемика е средния добив от жътвата в област Монтана, показва първата справка на областна дирекция "Земеделие". До момента са ожънати 4300 декара с пшеница в област Монтана, което прави по-малко от 1% от засетите площи. Средният добив е 382 кг от декар. Жътвата е стартирала в общините Медковец, Монтана, Вълчедръм, Лом и Брусарци. За сега най-добри са добивите в Медковец- 412 кг средно от декар. С по-добри темпове върви жътвата на ечемика. Ожънати са над 10 000 декара, при среден добив е от 431 кг. 50 декара са пропадналите площи от житото и 60 декара при ечемика. До момента в кампанията земеделците са използвали 26 комбайна, уточняват от земеделската дирекция.

Красимир Михайлов и Ненчо Нешев в качеството си на представители на гражданските движения "ДНЕС" и "Видин" се срещнаха с ректора на Медицинския университет - Плевен проф. д-р Славчо Томов. В кабинета на ректора бе договорено, че експерти от плевенския университет до м. септември 2014 година ще изработят концепция, която след акредитация ще даде възможност за откриване на филиал на учебното заведение във Видин. "След предварителна уговорка бяхме в кабинета на ректора и водихме много полезен делови разговор. Оказа се, че е имало възможност още следващата учебна година във Видин да има филиал на университета, ако нашите политици бяха експедитивни и работеха наистина за тази кауза", каза Красимир Михайлов- председател на сдружение ДНЕС- Видин.

За десета поредна година руски студенти от факултета по география към Московския държавен университет "Ломоносов” са на стаж в Белоградчик. Кметът на общината Борис Николов днес прие деветимата студенти и техните ръководители доц. Наталия Николаевна и Николай Михайлович и ги поздрави с добре дошли. Борис Николов изказа и своята благодарност за работата, която през годините са свършили във връзка с присвояването на територията на Белоградчишките скали и пещерата "Магура" на статут на Геопарк. Тази година студентите ще работят по темата "Състоянието на горите на територията на региона". Те ще направят карта на горите и тяхното състояние с прогноза за бъдещото им развитие. В края на работата ще бъде изготвен и официален доклад, който да допълни вече съществуващата документация за Геопарка.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00

Илинден е!

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия . Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ". На Илинден имен ден имат над 57 хиляди души...

публикувано на 20.07.24 в 07:30