Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 7 юли 2014 година

Снимка: Полина Тодорова

Цените, на които са доставяни продуктите във видинските детски градини и социални заведения, са според определените от държавната Система за агропазарна информация (САПИ). Това заяви кметът на Видин Герго Гергов по повод излъчен репортаж за злоупотреби при доставките на храните и водния цикъл на града. Няма нарушения, каза юрисконсултът на Общината Десислава Борисова. Цените за повечето артикули са в пъти по-ниски, обяви директорът на финансовата дирекция в Общината Кирил Матеев. "Всички договори, които са подписани от Община Видин, отговарят на изискванията и закона на Република България" - обяви Герго Гергов. "Прокуратурата във Видин проверява десетки сигнали. Ще се прецени дали има данни и за какви нарушения", съобщи прокурорът Владислав Влашев.

Протест с искане за оставката на кмета на Видин Герго Гергов организира гражданско движение "Аз обичам Видин" в 10 часа утре- 8 юли, на площад "Бдинци".
От Общината е издадено разрешение за провеждане на протеста, потвърди кметът Герго Гергов.

Общо 34 акта за нарушаване на обществения ред по Наредба №1 са съставени за първото полугодие на тази година в Лом. За движение и паркиране на моторни превозни средства в райони на пешеходни зони, контрольорите по наредбата са връчили 9 акта. Глобата за това е 100 лева. Четирима каруцари са глобени с по 50 лв., заради липсата на торбички за екскременти на животните, а други шестима са санкционирани с по 100 лв. за същото нарушение, което са извършили повторно. Един акт от 50 лв. е съставен за чупене и рязане на клони и дървета. С по 50 лева са глобени трима души за силно слушане на музика, високо говорене и свирене, а един акт от 500 лв. е връчен за нарушение на Наредбата за реда и условията при отглеждане на животни. Връчени са фишове за изхвърляне на боклук на нерегламентирано сметище, за паркиране върху тротоари, както и за шумно управление на моторно превозно средство. До този момент само един от 29-те санкционирани за първото полугодие на тази година, е платил глобата си доброволно. Останалите наказателни постановления са предадени на Националната агенция за приходите  в Монтана.

Правителството отпусна 171 000 лева на читалищата от област Враца. Парите се превеждат на съответните общински управи, които трябва да финансират културните средища в 10-те общини от региона през тази година. Най-много от отпуснатите средства отиват в читалищата в Борован "Цани Иванов" и Криводол- "Никола Вапцаров 1924", където ще похарчат съответно 34 500 и 34 000 лева. 28 000 лева се отпускат за читалище "Развитие" в Бяла Слатина, а културната институция със същото име във Враца получи 24 000 лева. Още 170 000 лева се отпускат на читалищата във Врачанско, за да ремонтират сградите и интериора си, за художествено-творческа дейност и за обновяване на библиотечния фонд. Отново сред първенците по отпуснати средства са културните средища в Борован- където отиват 24 500 и Криводол, за където са заделени 30 500 лева. Допълнителните средства за култура се отпускат за първи път от много години насам. Те не са за сметка на проектите, защитени от читалищата във Врачанска област.

Над 60 търга за леки автомобили ще обяви Националната агенция за приходите на сайта си през следващите две седмици, съобщиха от офиса на агенцията във Видин. В електронния портал за продажба са обявени и атрактивни имоти на длъжници на НАП или конфискувани от държавата активи. От началото на годината до сега в електронния магазин са публикувани общо 3 450 обяви за продажба. Списъкът с вещите, които НАП продава, се актуализира всеки ден. В момента най-голям е броят на обявите за продажба на недвижими имоти и на тези за леки и товарни автомобили. В електронния магазин на приходната агенция се продава дори медицинска техника, отпадъци от цветни и черни метали, самосвал, трактори, автобуси, кранове, багери и други.

79-годишен мъж от Берковица е поредната жертва на телефонните измамници. Човекът получава обаждане от непознат, който се представя като доктор Стоянов. Мнимият лекар съобщава, че дъщерята на възрастния мъж е претърпяла катастрофа  и има опасност от ампутация на крака й. Непозната жена се намесва в разговора, плачейки и се представя за пострадалата. "Доктор Стоянов" иска сумата от 10 000 лева, за да се направи операцията. Възрастният мъж събира парите и по-късно предава 9 600 лева на непознат пред дома му. Потърпевшият, след като се прибира у дома, вижда, че домашният му телефон е прекъснат. Мъжът разбира за измамата след като се обажда на дъщеря си. Заявителски материал за установяване на извършителя е заведен в полицията в Берковица, където продължава работата по случая.

Отдел "Образование и култура" при Община Плевен от днес е с нов началник. Ръководството на отдела поема Соня Маринова. Тя е родена в Плевен, където завършва Музикалното училище. Следва оперно пеене в Музикалната академия в столицата в класа на проф. Константин Карапетров. Солист е на Плевенската опера в продължение на пет години, след което получава покана да работи в Националната опера в София. Соня Маринова е била в състава и на Националната опера на Чехия. Тя е една от първите ученички на оперната прима Гена Димитрова, а също и на Борис Христов. Била е на сцената с певци от световна величина като Джакомо Арагал, Александрина Милчева, Никола Гюзелев, Никола Николов, Николай Гяуров. Лауреат е на конкурса "Марио Дел Монако"- Италия. В последните години Соня Маринова е била преподавател в Националното музикално училище и Нов  български университет в София.

Първият фестивал за древни култури ще се проведе от 17 до 21 юли в местността "Валога" край врачанското село Оходен. Това съобщи днес кметът на община Враца Николай Иванов. Фестивалът "Слънцето на Тодорка" е съвместна инициатива на Община Враца, Театрална група "ТЕМП" и Регионалния исторически музей. Фестивалът ще бъде организиран в три секции - арт секция, научна секция и младежка експериментална лаборатория. В арт секцията ще могат да се видят артистични реконструкции на древни ритуали и легенди, представяни от формации от страната и чужбина. В научната секция са предвидени кръгли маси и дискусии на археолози и представители на научните среди, в които ще се представят новостите в областта на изследването на праисторията и презентации на нови открития. "Целта е фестивалът да даде интересен поглед към древните култури. Това е един нов туристически продукт, който, съчетан с уникалните разкопки, се очаква да провокира интереса на приятели на археологията и туристи в региона"- каза Николай Иванов. Официалното откриване на Фестивала на древните култури "Слънцето на Тодорка" ще се състои на 18 юли от 20:30 ч. в местността "Валога" край с. Оходен.

Още фестивали ще радват жителите на града под Околчица. За втора година във Враца ще се проведе Street art fest "Refresh Vratsa". Мотото му тази година е "Мисли fresh" и ще се състои от 13 до 16 юли. Шест художници пристигат от различни части на страната, за да участват във феста и със свои рисунки ще украсят 10 спирки на обществения транспорт. Художниците ще се опитат да придадат необикновен облик на обикновените спирки, на които всеки ден стотици врачани чакат тролейбуси или автобуси. Сред вдъхновяващите теми, по които ще рисуват, ще са Чарли Чаплин, Малкият принц, Мечо Пух, Пепеляшка и различни филмови персонажи. Целта е тези публични места да провокират позитивното мислене у врачани. Официалното откриване на стрийт феста ще е следващият понеделник, на 14 юли в 17.30 часа в ж.к. "Дъбника".

Към края си е Шестият симпозиум по скулптура в Мездра. Със шестте нови каменни фигури, скулптурите в железничарския град ще станат 36. "Легнала фигура" е на Наско Настев от Стара Загора, "Вечерен звън"- на Красимир Яков от Плевен, "Музика"- на Стоян Заваринов от Пловдив, "Сега и завинаги"- на Асен Арсенов от Монтана, "Мисли"- на Радослав Маглов от София и "Танц" е на Иван Стоянов от Ямбол. 28 майстори на длетото от България, Румъния, Испания и Белгия участваха в симпозиума, който продължи един месец. Форумът ще бъде официално закрит на 9 юли, сряда от 17 часа, когато новите фигури ще бъдат монтирани на пешеходната алея на бул. "Стамболийски".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Работилница по творческо рисуване се проведе в Ослен Криводол

Моника Игаренска – популярен скулптор, художник и  приятел беше гост-учител по творческо рисуване и колаж на децата от Ослен Криводол. Първата задача пред малките художници беше да направят кръгово рисуване - на бял лист всеки да нарисува определен детайл и след това да предаде рисунката на следващия, докато тя отново се върне при първият..

публикувано на 20.07.24 в 15:57

Официално бе открит съборът на прохода "Кадъ боаз"

Започна ежегодният  международен събор в местността Коритото , край прохода " Кадъ боаз" до белоградчишкото село Салаш.   За Радио ВИДИН някои от търговците и организаторите на събитието от българска страна коментираха: "Очаквам да видя нещо по - различно, нещо ново. Интересно е да видя хора от едната страна, от другата страна, да видя как..

публикувано на 20.07.24 в 14:48

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00

Илинден е!

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия . Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ". На Илинден имен ден имат над 57 хиляди души...

публикувано на 20.07.24 в 07:30